Отговори
# 150
  • София
Ако ви имаше нещо, за една година щеше да се развие и да се влошите драстично
Аз също така смятам, ако е било нещо физическо, най-вероятно да е дало и други симптоми.
LoveDogs, говори ли със психолог, дори може би и психиатър би могъл да помогне ако има нужда. Психологическите проблеми не са за подценяване, те създават всякакви плашешщи физически усещания. След като всичките изследвания са ти ок, пробвай с тези специалисти.

# 151
Как сте? Нещо ново и някой минал му задуха и трудното поемане на въздух? 9ти месец съм така....

Знам какво ви е…
Знам как се чувствате…
Знам, че това ви нарушава качеството на живот…

Аз съм така от 8 месеца също. В момента, в който се случи на следващият ден бях на кардиолог, всичко беше наред при прегледа ( ехокардиография, екг, слуша ме около 15 мин. със слушалка) заключи, че нямам кардиологичен проблем, преди прегледът направих пълна кръвна картина и урина, добавих желязо, вит. Д и Д-димер.
Според кардиологът бях със желязодефицитна анемия, хемоглобина беше нисък, както и желязото, вит. Д също доста ниско. Започнах прием на таблетки с желязо и като че ли имаше някакъв ефект, но не за дълго.
Продължих с прегледите, гинеколог ( цитонамазка, микробиология, колпоскопия) всичко прекрасно.
Снимка на бял дроб с преглед при специалист ( оказа се, че съм изкарала бронхит на крак, но не е нищо страшно и снимката беше добра)
Вътрешни органи ( черен дроб, панкреас, жлъчка, бъбреци, пикочен мехур - ВСИЧКО БЕЗ ПРОБЛЕМИ)
Щитовидна жлеза, перфектни хормонални изследвания, както и ехографски.

Иииииии последната спирка мамолог…… там за съжаление ударих на камък. Откриха ми злокачествено образувание, както и да е в момента се лекувам, но чувството на задух не минава. Отново посетих друг кардиолог, два пъти се прави ЯМР на гръден кош, коментирам с лекуващия лекар този за мен сериозен и причиняващ ужасен дискомфорт проблем. Категоричен е, че дробът е чист.
Посетих в болницата, в която се лекувам и ангиолог, прегледа ме от главата до петите, нямаше никакъв проблем.
Преди два дни по време на терапия ви стана зле, не зная дали от тревожност или от препарата, но веднага на секундата ми се измери кръвното, бьх преслушана и ми беше измерена ситурацията; кръвно 120/80, ситурация 99%, никакъв хрип или нещо, което да притесни медицинският персонал предвид това, че предната седмица бях болна.

Не знам вече какво да правя…. И ДВАТА ЯМР са правени с контрастно вещество. Да, главно за гърдата, но когато споделих за проблема си, беше разгледан и другият “обект” 😂

Не знам, но мисля че много скоро ще полудея….

# 152
аз съм със задух повече от година и вече свиквам да живея така, минах стотици лекари и изследвания и нищо. Може да ми пишете на лично.

# 153
По принцип от химиотерапиите е възможно да сте се чувствали зле. Те имат странични ефекти. В тази тема съм писала преди време и затова ми излизат новите отговори в нея. При анемията задухът е различен от този при паник атаките. При анемията се получава сърцебиене и човек се задъхва при физически усилия, може дори и като върви. При паник атаките задухът е на моменти, понеже дишането става учестено и плитко.

# 154
нито имам анемия, нито химиотерапий.
хемоглобина ми е 130, желязото 22

# 155
По принцип от химиотерапиите е възможно да сте се чувствали зле. Те имат странични ефекти. В тази тема съм писала преди време и затова ми излизат новите отговори в нея. При анемията задухът е различен от този при паник атаките. При анемията се получава сърцебиене и човек се задъхва при физически усилия, може дори и като върви. При паник атаките задухът е на моменти, понеже дишането става учестено и плитко.

Не знам вече какво да мисля. Къде ли не ходих, какво ли не направих, заради този задух или както казва лекарят ми “проблем с дишането” ми откриха това злокачествено образувание. Правят ми се подробни изследвания и прегледи на всеки 21 дни. Не зная какво да мисля, но усещам че изпадам в страхотна паника, когато се случи.
Това се случи преди да разбера за диагнозата си, така че не мисля че е от терапията. Тогава кардиологът чу шум в сърцето ми и беше категоричен, че е в следствие на анемията и ниският хемоглобин, който се вдигна и шумът изчезна, сърцебиенето си го има, а сега от терапиите е неизбежно, така влияят на пулса . Желязото си е отново ниско.
Не знам какви са тези паник атаки, които продължават по цял ден. Има моменти обаче, в които усещам много леко този проблем, а има моменти, в които ми се иска да се гръмна.
Ходих на консулт с психиатър - нищо, нито лекарства, нито нищичко. Каза, че трябва да променя начинът по който мисля и това е. 1000 пъти му обясних, че това чувство е започнало около месец преди да разбера за болестта.

# 156
Plami, не съм доктор, но си мисля, че след като преживяваш сериозен здравословен проблем би трябвало да ти изпишат и някакво леко успокоително. И  за анемията обърни внимание, защо я има, може ли да се съчетава лечението и с химиотерапията, такива неща.

# 157
plami.70, прочетох, че и ангиолог те е преглеждал, но не срещнах дали си изследвала съсирване на кръвта? INR?
Също правила ли си кръвно-газов анализ на артериална кръв?  Да се види в нея съотношението кислород/ въглероден двуокис, киселинност и т.н. Правят я в Белодробната болница на Хан Пресиян, карето на Александровска. На други места вземат периферна кръв, което не дава верни резултати.На повечето места вземат дори венозна, което е безсмислено и невярно.
Добра статия на Инспиро, в която са обяснени много разбираемо неща за задуха. И там правят кръвно-газов анализ на артериална кръв.
https://inspiro.bg/belodrobni-bolesti/izsledvanija/kravno-gazov-analiz/

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 02:58 от Diorela

# 158
plami.70, прочетох, че и ангиолог те е преглеждал, но не срещнах дали си изследвала съсирване на кръвта? INR?
Също правила ли си кръвно-газов анализ на артериална кръв?  Да се види в нея съотношението кислород/ въглероден двуокис, киселинност и т.н. Правят я в Белодробната болница на Хан Пресиян, карето на Александровска. На други места вземат периферна кръв, което не дава верни резултати.На повечето места вземат дори венозна, което е безсмислено и невярно.
Добра статия на Инспиро, в която са обяснени много разбираемо неща за задуха. И там правят кръвно-газов анализ на артериална кръв.
https://inspiro.bg/belodrobni-bolesti/izsledvanija/kravno-gazov-analiz/

Да, правила съм за съсирване на кръвта, всичко беше перфектно, покрай бременността ми правиха и за тромби, понеже се разболях от ковид.
Газов анализ не съм правила, но просто с тази терапия не ми останаха вени 😢 а не мога да давам ръката на болната гърда, докторите са ми забранили. Замислям се дали да не отида да ми направят и това изследване. При съдов хирург бях, категорично отрече да е белодробен проблем, но аз съм си вманиачила, че ми има нещо и изпадам в още повече размисли.
За анемията пиех препарат и доста добре се чувствах от него, но се наложи да го спра при стартиране лечението. Хемоглобина е на долната граница, но е в норма. Желязото е при норма над 9, моето е 4.
Предстои ми след може би два месеца ПЕТ СКЕНЕР, изпитвам ужас какво би могло да се види там 😔
Когато правих рентгена, мой близък разгледа снимката подробно и ми спомена, че е леко раздут, но заключи, че е от цигарите и не е нищо притеснително за него.
После и тези ядреномагнитни резонанси показват, че всичко е чисто.
Проблемът е, че точно в момента не вярвам на никого и не знам в каква посока да тръгна.
Преди 5 години ми се случи същото… но мина доста бързо, след като свалих килограми и посещавах кинезитерапевт доста време. Сега обаче не се получава.
В легнала позиция настрани е много добре. Почти не усещам подобни неща.

Ще го направя и това изследване, само да ми мине курсът този месец, защото наистина вените ми са много много зле иначе инспиро център имам на 2 минути пеш от вкъщи, но вече много ме е страх какво ще излезне.
Не мога да спя, да се храня, да живея нормално, имам 2 годишно дете, мъжът ми полудява с мен, родителите ми също, докторът (онколог) не иска и да чуе вече за това, защото му надух главата. Всеки път ми мерят всичко там, по кардиолози ме водят и т.н.

Не знам….. 😔

# 159
Цитат
Газов анализ не съм правила, но просто с тази терапия не ми останаха вени

За него ти трябва артерия, обикновено вземат от една на вътрешната свивка на китката. Малко по-болезнено е, но се търпи.

# 160

А в покой възможно ли е при анемията да имаш задух?

# 161

А в покой възможно ли е при анемията да имаш задух?

Аз имам.

# 162
Споделете как сте с дишането, някой намери ли причина …или лек дори?

# 163
здравейте
не, не съм аз. Вече година и 4месеца съм така. Вие как сте?

# 164
здравейте
не, не съм аз. Вече година и 4месеца съм така. Вие как сте?

Как точно усещахте вашия задух?

Аз си мисля за алергично - астматичен аспект на проблема вече … имам някакви храчки, без никаква кашлица, на моменти сякаш заседнала храчка на гърлото усещам, която ми пречи да дишам нормално, в друг момент пък го усещам сякаш имам бариера на самото гърло като сухота, друг път сякаш поетия въздух не е достатъчен, сякаш не е на 100%… наистина не знам какво е това?!

Общи условия

Активация на акаунт