СЕПТЕМВРИйски мами 2019 - Тема 4

• 28 022
  • 759
  •   1
Отговори
# 645
И на мен корема ми започва от под гърдите още, но усещам бебка доста ниско, което ми причинява ужасен дискомфорт докато ходя - имам чувството, че много ми се пишка или че ще се напишкам във всеки момент, а като отида до тоалетна изкарвам по 2-3 капки... Когато лежа се чувствам все едно не мога да си поема хубаво въздух, вечер ми изтръпват ръцете, сутрин ми се схващат прасците от крампи, а като хапна изпитвам мускулна слабост и буквално изтощение, все едно съм вършила тежък физически труд. На всичко отгоре сънят ми е доста лек, събуждам се от най-малкото и целия ден ми се придремва.
От друга страна обаче, ми е много готино да усещам как бебка заяква с всеки изминал ден - от известно време изпъва крачета за по-продължително време и буквално мога да ги пипна с пръсти, като ми изпъне корема Grinning Нямам търпение да си я видя на късната фетална Blush
Огромна част от твоите симптоми се припокриват с моите. Хем като съм легнала трудно дишам, вероятно защото матката расте и притиска диафрагмата, хем я усещам ниско долу над мехура.

# 646
  • София
И моят корем започва под гърдите, но най-често усещам движенията на нивото на пъпа. Обаче имам чувството и че бебчо още не е заел поза с главичката надолу, защото понякога усещам да ме рита и в пикочния мехур. Явно още се намества.
Покрай всички проблеми последните дни съвсем забравих да си пия магнезия. Супер несериозна съм, а пия само това. Обаче забелязах, че откакто сме на морето, въпреки че го забравям, не ми се е схванало нищо нито веднъж. Не че преди това съм имала много крампи - случваше се сутрин като се протягам леко да се схванат прасците. Обаче сега дори това го няма. Капилярите и вените на десния крак си изглеждат все така гадно, но не усещам напрежението в тях и не ме болят. Много се надявам да е така и като се приберем, въпрвки че се съмнявам.

# 647
Момичета имам едно питане, моля някоя от вас ако е наясно да ми обясни, че ми е тъмна Индия.
Относно отпуската по бащинство, която се полага на таткото след раждането на детето. В жилището, в което живеем аз се водя тук на адрес по лична карта и следователно бебето също ще е на този адрес. Обаче таткото се води на друг. Въпроса ми е: трябва ли да се смени адреса на таткото, за да има право да го вземе този отпуск?

# 648
Отпускът за бащинство не е свързан с адресите, удостоверението за раждане е доказателство, че му се полага Simple Smile

# 649
И ние сме на различен адрес, но и аз знам, че няма значение за бащинството. А знаете ли обаче в тази връзка детето на кой адрес се записва? Щото в нашия случай моят е различен от този, на който реално живеем. Но аз си пазя предишния ми адрес, щото е до по-добри градини и училища и нали сега с тия промените за уседналост...

# 650
Започнах и аз да се замислям за това. Ние с таткото сме с различни адреси, а живеем на друг... Като аз дори съм с адресна регистрация в друг град. Ядосвам се, че след като си купихме апартамента така и не ми се занимаваше да вися по разни институции и да си оправя документите.

# 651
Не е късно да го направиш. Сравнително бързо става. Мъжа ми си го смени лесно. Аз обаче умишлено си запазих стария адрес

# 652
Няма да стане лесно. Аз първо в общината трябва да ходя за смяна на адресна регистрация, след това на различни места за лична карта и шофьорска книжка. И както трябва да лежа... Ще почакам още, пък каквото такова

# 653
Детето се записва на адреса на майката.

# 654
Не е така, като се роди малкия ни питаха на кой адрес да го запишем и се води на адреса на таткото, който е различен от моя, защото искахме после за градината да ни е по адрес най-близката. Ние с таткото нямаме брак и се водим на различни адреси, малкия си е записан на неговия, там където си живеем.

# 655
Не е така, като се роди малкия ни питаха на кой адрес да го запишем и се води на адреса на таткото, който е различен от моя, защото искахме после за градината да ни е по адрес най-близката. Ние с таткото нямаме брак и се водим на различни адреси, малкия си е записан на неговия, там където си живеем.

Хм. Интересно. Преди 2, 3 дни бях на Отворени врати в клиниката, където смятам да раждам и това беше един от въпросите. Координаторката отговори, че бебето се записва на адреса на майката. Дали в различните болници процедурата е различна?!?!

# 656
  • София
За бащинството няма значение адресът на бащата, то си се полага по закон и е 15 календарни дни от деня на изписване на майката и бебето (поправете ме ако греша или има изменения в закона). Аз сменях настоящ адрес преди 2 години и децата ги регистрираха при мен, като в съответната община казаха, че децата вървят като адресна регистрация с майката (с таткото имаме брак и еднакъв постоянен адрес). Това не би трябвало да зависи от болницата а от бякакъв закон.
Проблемът е, ако майката е в друг град, защото ще трябва някои документи да ги оправя в общината по местоживеене (например еднократна помощ за раждане на дете), а с малко бебе на мен ми беше трудно да се разкарвам и чакакам до съответната община в София, пък какво остава ако трябваше да пътувам до друг град. Simple Smile
Много е добре за детските градини родителите да са регистрирани на различни места, защото имате повече варианти - там се искаше адрес на един от родителите, имаше значение също дали е постоянен или настоящ адрес. За училищата ми казаха скоро, че се гледа задължително адреса на майката и има критерий уседналост, който е 3 години за най-много точки. Лошото е, че човек никога не знае, защото критериите се менят всяка година. Разбира се, още е много рано, но специално в София трябва човек да мисли за тези неща наистина с 3 години напред, че борбата е голяма. Имам приятелка, на която детето сега ще е в 1 клас. Не си беше сменила адреса, защото мислеше, че няма проблем като таткото от много години си е регистриран на адреса. Разбра миналата година за това, че за училищата се взима точно адреса на майката и го смени доста късно.
Според мен по-добре адресът на майката да се смени сега, защото след раждането време съвсем няма да има.

ПП: Малкия не вдига Т тази нощ и кашлицата е значително намаляла Simple Smile Много ми олекна, дано да не вдига повече.

# 657
И аз знам като katya_pk. Затова си оставих адреса в Лозенец за себе си, а пък мъжа ми се регистрира в къщи като си купихме апартамента. И на мен така ми потвърждават колеги с деца, че е най-добре родителите да са с различни адреси за по-големи шансове в градините. Иначе това за училищата, че се взима адресът на майката пак добре, ама не го знаех. А има ли значение за градините или за училищата къде е регистрирано детето?

# 658
  • София
Аз до момента съм се занимавала само с кандидатстване в детска градина. До колкото си спомням, преди един от критериите, който даваше 3 точки беше постоянен адрес в София на който и да е от родителите. Отделен критерий беше постоянен или настоящ адрес на един от родителите в района на детската градина, който даваше 1 точка. Може би на този адрес трябва да са регистрирани и децата. В моя случай аз смених настоящия си адрес точно заради това и занесох документи в градината от общината и за мен, и за децата, обаче изобщо не си спомням тези за децата дали ги искаха всъщност, просто като си изкарах удостоверението за настоящ адрес, поисках да ми дадат и тези за децата, така или иначе ме бяха накарали преди това да ги запиша и тях там. Ако може, някой с по-скорошен опит да каже дали е необходимо или не.
От друга страна, ако единият от родителите е с постоянен адрес в района на детската градина, не е необходимо да се взима нищо от общината, защото това се удостоверява само с копие от лична карта (+ оригинал за справка).

Голямо смятане на точки беше с тези детски градини. Ние живеем в район Витоша, местоработата ми е в същия район, но друг квартал. Имахме от години постоянен адрес в София, но никой от нас бе се беше регистрирал в района, където живеем сега, понеже малко преди това живеехме на квартира в съвсем друг район. Децата ми са породени (с разлика под 24 месеца) и получиха по тогавашните допълнителни критерии още 0,1 точки заради това (сега май има изменения в критериите за породени деца). И въпреки това не се добрахме до детската градина в нашия квартал и сега ги карам в съседния - на 6-7 км, който е в противоположна посока на квартала, в който работя (въпреки че са в един район всичките). Критерият за адрес на местоработата не се взимаше в детските градини в нашия район, защото има много злоупотреби с него. Затова и не можахме да се възползваме тогава. Сега с това бебе трябва да е по-лесно - трябва да имаме допълнително точки, за социални критерии. Той може и да влезе в яслата в нашия квартал, обаче пък брат му ще е в 4 група в градината в съседния квартал, а сестра му ще започва училище. Ще ни е доста „забавно” през 2021-ва Grinning Но само живи и здрави, ще се оправим някак.

# 659
  • София
Детето по правило се записва със същия постоянен и настоящ адрес като на майката. Ако родителите желаят детето да е записано на адреса на бащата, трябва заедно (и двамата) да отидат в общината по адреса на бащата и да сменят адреса на детето.
За детските градини в София до момента се гледаше адрес на един от родителите - който родителите си решат. За следващата година във връзка с евентуалното въвеждане на уседналост на даден адрес, не съм сигурна дали ще продължи да се взема под внимание адрес на родител или критерият ще стане адрес на дете. За училищата в София към момента се гледа адреса, на който е регистрирано самото дете, а не майка му или баща му.

Общи условия

Активация на акаунт