СЕПТЕМВРИйски мами 2019 - Тема 4

• 28 182
  • 759
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте. Като казахте блогъри, може ли да ми кажете кои точно следите? Simple Smile

# 301
Може и книги да препоръчате 😊

# 302
  • София
Днес бях на консултация, но не гледхме бебето, а само ме мериха. Всичко изглежда наред. Показах на лекарката капилярите и вените и ми даде направление за ангиолог. Понеже се следя в Токуда, отидох и там да си запазя час и се оказа, че свободни часове има чак след 3-ти юли. А аз от 1 до 14-ти съм отпуска и няма да съм в София. Затова момичето от регистратурата се обади и попита дали могат да ме приемат без час още тогава, дори да се окаже да почакам ако има пациенти. И се съгласиха да ме приемат, а дори нямаше пациенти,  беше точно на обяд и може докторът да е бил в момент преди някаква почивка. Много съм благодарна на всички за това което направиха за мен, спестиха ми едно допълнително ходене и тревоги през този период на чакане. Бяха изключително мили и отзивчиви, в което се убеждавам за пореден път в тази болница Simple Smile
А доколкото за прегледа - направи ми ехография и доплер на двата крака. Каза, че всичко е проходимо и наред. Попитах дали има опасност за бебето и каза, че не, обаче може да има усложнения за мен при раждането ако нещата се влошат. Каза също, че ако раждам в състоянието, в което съм сега няма никакъв проблем, но ми предстои трери триместър в жегите и трябва да внимавам и да се пазя. Когато съм на работа ми предписа ластични чорапи до коляното, 1 степен на компресия и понеже в офиса съм седнала дълго време, а има климатици, би трябвало да подобрят положението и да не ми е горещо с тях. Обмислям да поискам и повече дни работа от вкъщи, за момента работя от нас два дни седмично, а реално няма причина да не е за постоянно. Също ще се мажа с билково гелче и ще трябва три седмици преди термина да отида за още един преглед, за да се види в какво състояние съм тогава. Попитах за рисковете и обясни, че при раждането може да се получи възпаление на тези вени, но това е възможно само ако се влошат нещата в следващите месеци. Когато отида на следващия преглед ще прецени и ако нещата са се влошили ще ми предпише инжекции за разреждане на кръвта, само за периода около раждането. Това доста ме плаши, но тук сред вас имаше доста момичета, които си слагат такива инжекции и понасят това през цялата бременност, а аз тук за 2-3 седмици се оплаквам. При това изобщо не е сигурно дали ще се стигне до там, стига да се пазя и да се грижа повече за краката си.
Днес освен час за следваща консултация, со запазих и час за преглед при д-р Илиев, при когото мисля да раждам.
Това е новото при мен засега. Още не съм решила дали да отида на последната фетална, но трябва скоро да реша, иначе няма да мога да си запазя час.

# 303
  • Sofia
След като събрах впечатления и препоръки, взех ето тези две книги:

https://ciela.com/kniga-za-karmeneto-hristina-yaneva.html
http://ciela.bg/books/book/naj-shtastlivoto-bebe/1232

Иначе в интернет в момента чета това:
http://www.estestveno.com/node/114

И тук има разкази за раждане, но предупреждавам, че всичките са доста гадни истории и по-добре недейте да четете, ако не сте подготвени психически. Аз не се удържах и се радвам, защото си затвърдих решението да не раждам в държавна болница (не че това е гаранция, но все пак...):
https://razhdane.weebly.com/1056104010471050104010471048.html

# 304
  • София
Здравей!
Аз имам записан час за ангиолог чак за 01.07 по  ЗК при д-р Цветанов.
Ти при него ли беше? Аз ще мога да споделя мнение малко по-късно. Надявам се всичко да е наред, че както се подувам и се притеснявам.
Здравей. Да точно при д-р Цветанов минах, по ЗК с направление от АГ. Извадих голям късмет аз с тези часове, че след 3.07 както ми казаха, щях да запазя час чак за 15.07. Като мнение - много мил лекар, отговаря като го попиташ и на мен лично ми хареса, както и съм му страшно благодарна, че ме прие без предварително запазен час. Обаче аз не знаех много какво да питам, защото за първи път ходя на такъв специалист. Не разбирам и от това, което гледаше, затова единственото, което разбрах е, че всичко в момента е наред и всички кръвоносни съдове са проходими. Прегледът минава бързо. Simple Smile
Ти заради подуване ли ще ходиш? При мен няма подуване изобщо, а изпъкнали сини капиляри на десния прасец от външната страна и виждам отдолу една изпъкнала вена, която минава под капилярите. Болката е локално в този участък при допир, а ако стоя продължително време права или седнала с висящи крака ме боли и без да пипам мястото.

# 305
Ъпдейт от мен - в 26г.с.+ 3 дни беб е 1100г. Предписаха ми магнезий заради крампите и желязо за ниския хемоглобин, препоръчаха и да си направя поливалентна ваксина за магарешка кашлица, полиомиелит и тетанус, за да придобие и бебето имунитет, обаче аз съм малко скептична към допълнителните ваксини и май няма да я правя. След 2 седмици се прибираме в БГ и за всеки случай си записах час за Феталната морфология в 3ти триместър, да го поогледаме по-добре, че после чак средата на август.
Сега не работя, които не ми пречи да навъртам по 10-тина км обикаляне напред-назад, но предишния път малко по-рано си взех болничен, защото седенето на стол 8 часа ми разказваше играта.
Още нищо не сме приготвяли за бебето, предстои ни ремонт преди да тръгнем за БГ и ще разчитам да не тръгне да излиза по-рано, че да сколасам с посупките, ако ли не - на таткото ще се падне честта 😄

# 306
Здравей!
Аз имам записан час за ангиолог чак за 01.07 по  ЗК при д-р Цветанов.
Ти при него ли беше? Аз ще мога да споделя мнение малко по-късно. Надявам се всичко да е наред, че както се подувам и се притеснявам.
Здравей. Да точно при д-р Цветанов минах, по ЗК с направление от АГ. Извадих голям късмет аз с тези часове, че след 3.07 както ми казаха, щях да запазя час чак за 15.07. Като мнение - много мил лекар, отговаря като го попиташ и на мен лично ми хареса, както и съм му страшно благодарна, че ме прие без предварително запазен час. Обаче аз не знаех много какво да питам, защото за първи път ходя на такъв специалист. Не разбирам и от това, което гледаше, затова единственото, което разбрах е, че всичко в момента е наред и всички кръвоносни съдове са проходими. Прегледът минава бързо. Simple Smile
Ти заради подуване ли ще ходиш? При мен няма подуване изобщо, а изпъкнали сини капиляри на десния прасец от външната страна и виждам отдолу една изпъкнала вена, която минава под капилярите. Болката е локално в този участък при допир, а ако стоя продължително време права или седнала с висящи крака ме боли и без да пипам мястото.
Ще ходя, както заради подуването, ами и заради капиляри и една вена на левия крак. Тя ме понаболява на моменти, левият ми крак се подува повече от десния. Вече от няколко места чувам добри отзиви за д-р Цветанов, дано и аз остана доволна. И на мен ще ми е за 1 път, после ще споделя мнение. 😊

# 307
Flushed
След като събрах впечатления и препоръки, взех ето тези две книги:

https://ciela.com/kniga-za-karmeneto-hristina-yaneva.html
http://ciela.bg/books/book/naj-shtastlivoto-bebe/1232

Иначе в интернет в момента чета това:
http://www.estestveno.com/node/114

И тук има разкази за раждане, но предупреждавам, че всичките са доста гадни истории и по-добре недейте да четете, ако не сте подготвени психически. Аз не се удържах и се радвам, защото си затвърдих решението да не раждам в държавна болница (не че това е гаранция, но все пак...):
https://razhdane.weebly.com/1056104010471050104010471048.html

ЗНАЧИ, ПРОЧЕТОХ НЯКОЛКО ИСТОРИИ В ИНТЕРНЕТ : http://www.estestveno.com/node/114
ИСКАМ ДА ВИ КАЖА, ЧЕ СЪМ В ШОК, НЕ Е ЗА ВСЕКИ И ОСОБЕНО ЗА ЖЕНИ С 1-ВА БРЕМЕННОСТ .. СТРАХУВАМ СЕ ОТ НЕИЗВЕСТНОТО И ОТ ТОВА КАКВО МЕ ОЧАКВА, НО СТАТИИТЕ СА СИ ТЕЖКИ Neutral Face

# 308
  • Стара Загора
Момичета, един непоискан съвет, не четете такива неща. Само може да се натоварите и притесните излишно. Каквото Господ е решил, това ще стане. Това което зависи от нас ( да си следим бременността, да се пазим, да си ходим на контролните прегледи, да се храним здравословно и да си пием витамините ) вярвам всяка го прави. От там нататък как ще протече самото раждане, никой не може да ви каже и гарантира.
Аз влезнах в държавна болница да раждам първото си дете с изтекли води. Без избор на екип, без познат доктор в самата болница. Бях се настроила за естествено раждане, казвах си няма нищо по нормално от това една жена да роди и да кърми в последствие, това си е природа. Да да, ама когато чуеш доктора да ти казва губим тоновете трябва спешно секцио, единственото което на теб ти остава е да се довериш на екипа и лекарите.
Няма смисъл според мен да четете историите на жени загубили бебетата си по една или друга причина и да мислите как аз това мога да го предотвратя. Не можем. Трябва да мислим положително, да се доверим на следящият ни лекар и да вярваме, че след няколко месеца ще гушкаме здрави бебенца.

# 309
Аз съм потресена. Как може изобщо да четете такива неща. Да истории има всякакви, факт. Но в крайна сметка каквото ти е писано. Защо се натоварвате    излишно не знам..

# 310
И аз препоръчвам да не четете негативни, завършили с лош край истории, защото е много натоварващо и не носи много ползи. Техниката всяка година се подобрява, в неонатологиите вече спасяват съвсем мънички бебчета, родени след 23-25 седмица, обсоятелствата са различни....винаги има шанс за усложнение, не сме застраховани от лошо стечение на обстоятелствата или лекарска грешка дори на финала..., но си мисля, че ако сме внимателни като бременни, следим се редовно  ...ами надявам се висчко при нас да е ок.

Аз гледах много видеоклипове за бебета родени между 23 и 27 седмица /в Англия, Америка/ от страх да не се роди точно ей сега - не ми помогна особено, освен със статистиката, че всяка седмица за бебчо е важна и увеличава шансовете му. Навреди ми, защото всяко стягане на корема, всяко пробождане от разтягаща се матка, всеки нормален за този момент секрет с количество няколко мл.повече от предното - ме водеше до паника и постоянно следене.

Сега отворих един от горните линкове и видях, че моята лекарка е имала случай завършил фатално, никой не е застрахован, но аз няма и да се замисля дали да родя при нея. Имам й пълно доверие за себе си и за бебето. Раждала съм при нея и се надявам на същото бързо и леко раждане. Остава ни да стикскаме палци Simple Smile

Последна редакция: чт, 20 юни 2019, 12:26 от Martina%*#

# 311
Защо четете тези ужасяващи неща? По-добре недейте, само си пълните главата и си докарвате излишен стрес, когато трябва спокойствие!

# 312
  • Sofia
По принцип съм съгласна, ако не искате да се натоварвате, не ги четете в никакъв случай. Лошото е, че повечето негативни изходи в тези разкази са очевидно, заради направо престъпно неглижиране от персонала. Ако четенето спести на някого такова преживяване, мисля че си заслужава. Честно казано, ако бяхме в друга държава отдавна да са осъдили голяма част от хората по тези места, но уви. Остава ни само да се информираме и да си правим сметката.

Ето няколко хубави разказа, за оправяне на настроението, които бяха споделени и в групата във фейсбук:
https://www.kakvodaqm.bg/blog/edna-istoriya-za-prekrasna-bremenn … ane-i-dlgo-krmene

http://purvite7.bg/moeto-hubavo-estestveno-razhdane-chast-treta/

# 313
Аз много се забавлявам с историите в тази тема във форума : https://www.bg-mamma.com/?topic=597249
Допълвам, че това е последната тема "Смешно ли е раждането" и са само забавни истории от болницата.
ММ даже ми се смее, че чакам с нетърпение да започна с багажа за болницата, все едно на почивка ще ходя. Grinning Grinning

И аз да помоля да споделяте видеа и лекции онлайн, че тук няма курсове/лекции на английски и май само на инфо от нета ще разчитам. Simple Smile

Последна редакция: чт, 20 юни 2019, 16:04 от Dara77

# 314
Във форума има 3 теми "Смешно ли е раждането". Четох ги преди 2 години, може би, когато взе да се заражда идеята скоро да имаме деца. Уникално забавни истории, четях ги на плажа и сама си се смеех.
Планирам, когато момента наближи пак да ги препрочета, ей така, за настроение.
Препоръчвам ви ги, момичета!

Общи условия

Активация на акаунт