Четвъртокласници 2019/2020г.

• 41 230
  • 732
  •   1
Отговори
# 480
Всъщност мисля, че крушката си има опашка. Т. нар. интегрален изпит миналата година беше предложен от виден столичен директор, бивш зам. министър на образованието.

# 481
Този е причината за районирането в София.Разкараха го в предишното правителство, но явно отново се опитва да влиза в играта, в следващото ли що?Не се и учудвам де...

Последна редакция: чт, 27 фев 2020, 23:05 от malinkap

# 482
Олимпиада "Знам и мога" за 7 ми клас Joy

Големия ми син имаше "малки матури" и по науките - хуманитарни и природни. Нищичко против тях нямам, даже ме е яд, че за втория ми син ги махнаха... Тотално проспан 7ми клас и пропуснати основи на природните науки. Не просто от децата щото децата ги мързи, а подкукурисвани от родителите, че това не е важно, не влиза в бала за класиране... Но и учителите никак нямаха мотивация да си преподадат поне материала, че те децата претоварени и целенасочени...

Само с това омешване сега, как точно смятат да изчисляват бал за прием в математучески паралелки например Rolling Eyes Да кажем, че с добавка физика някак си става... ама и биология, и химия... 4в1 Thinking Ами пък географията толкова прекрасно се връзва с литературата, че...
На мен си ми харесваше с НВО "природни науки", НВО " хуманитарни науки", БЕЛ, математика и език (айде, това може и да отпадне, тепърва ще го учат тоя език..., а и нивата по училища са много различни).
Аз не съм против изпити, но съм много против безумно наблъскване на материал на една купчинка... и става компот!

ПП: то последните коментари като за темата "МОН - промените продължават" Simple Smile

# 483
Всъщност мисля, че крушката си има опашка. Т. нар. интегрален изпит миналата година беше предложен от виден столичен директор, бивш зам. министър на образованието.

Този нищо полезно не е родил.

# 484
  • София
peneva, от една страна коментарите са за темата МОН-промените продължават, от друга си е е и за тук. Първо, ние тук ще сме първия набор по новите им идеи, второ, хубаво е повече родители да са информирани, защото не всички четат специалната тема. Аз съм убедена, че доста родители ще научат късно за предвижданите промени.
Не съм против "малки матури" по другите предмети, нито ми е ок да се неглижират. Категорично съм против, обаче интегрирания им изпит на МОН да служи за кандидатстване при настоящата мешавица от учебници най-малкото. Нека не се лъжем, всички знаем какво ще се случи. Колко родители ще разчитат само на наученото в училище? Да се опитваш да оправиш проблемите на образованието с промяната на изпитите е безумно. Нека да сложим едни изисквания, нищо че учебното съдържание е каша, че учители няма, пък те родителите ще се погрижат как да научат и подготвят децата. Така ли разсъждават?  Ей това най-много ме дразни.

# 485
Не мисля, че някой въобще нещо расъждава. Специално за районирането беше споменато тука в бгмама, че било уж по европейски директиви, но имало и лобиране от частните училища. Няма да се учудя ако и това е подобен ход.След като идват през едно и също лице.Как да е и да пописваме тука, файда никаква.

# 486
  • София
Не знам за какво лобиране от частни училище може да става въпрос, след като кандидатите са в пъти повече от местата. Има приемни изпити дори за ПУК, някои, в опитите си да отсеят кандидатите, искат начално ниво на АЕ или "състезателна математика" (каквото и да значи това).
Съгласна съм с Пенева, няма лошо в НВО по природни науки, но тази манджа с грозде, която искат да направят е безумна. Нека има  външно по всеки предмет и гимназиите сами да решават, кои оценки да взимат предвид при балообразуването.

# 487
В държавните училища няма изпити за прием в ПУК. Сигурно имаш предвид частните училища. В случаят районирането не ги засяга. А това всяка година да си измислят нови глупости, няма да коментирам, колко нестабилно е всичко.Но както по-нагоре писах, да сме мислили навремето.Сега ще си ги търпим.

# 488
В държавните училища няма изпити за прием в ПУК. Сигурно имаш предвид частните училища. В случаят районирането не ги засяга. А това всяка година да си измислят нови глупости, няма да коментирам, колко нестабилно е всичко.Но както по-нагоре писах, да сме мислили навремето.Сега ще си ги търпим.

Да но ти каза, че имало лобиране на частните училища да се въведе районирането. Което е страшна глупост и Росита ти е обяснила защо.
И никой не е казал, че в държавните има изпит за прием в ПУК.
Не мисля, че някой въобще нещо расъждава. Специално за районирането беше споменато тука в бгмама, че било уж по европейски директиви, но имало и лобиране от частните училища. Няма да се учудя ако и това е подобен ход.След като идват през едно и също лице.Как да е и да пописваме тука, файда никаква.

Последна редакция: пт, 28 фев 2020, 09:45 от Fancy

# 489
  • Sofia
Защо да е глупост? Когато детето ти не може да влезе в прилично, избрано от теб общинско училище, се изкушаваш и го пращаш в частно. Което не би направил, ако можеш да се домогнеш до общинското. Дори частното да не е сред най-добрите, пак го приемаш като по-добър вариант от кварталното, което не искаш. Росита предполагам не иска да каже, че всички частни училища са препълнени и правят подбор, нали? Освен това непрекъснато се откриват нови. Така че виждам логика в това, че районирането в някаква степен помага на частните училища. Не много, но все пак имат полза от него.

# 490
И аз не разбрах защо е "страшна глупост", има частни училища с по 5-6 деца в паралелка. Не съм проучвала, но тези, които имат прекалено много кандидати сигурно не са чак толкова много.

# 491
Защо да е глупост? Когато детето ти не може да влезе в прилично, избрано от теб общинско училище, се изкушаваш и го пращаш в частно. Което не би направил, ако можеш да се домогнеш до общинското. Дори частното да не е сред най-добрите, пак го приемаш като по-добър вариант от кварталното, което не искаш. Росита предполагам не иска да каже, че всички частни училища са препълнени и правят подбор, нали? Освен това непрекъснато се откриват нови. Така че виждам логика в това, че районирането в някаква степен помага на частните училища. Не много, но все пак имат полза от него.

Изказването ти показва непознаване на частните училища. И какво правим, ако в района ти няма нито едно частно училище? И не ми казвай, че има страшно много родители на които първи избор по принцип е държавно, и само защото не са влезли в добро държавно избират да платят 13  000 лева на година?
Клиентелата на частното образование не се състои от родители, които първо искат държавно и от нямай къде отиват в частно. Което частно в общия случай не е по-добро като ниво на образование от доброто държавно(изключваме няколкото наистина изключителни частни училища, в които има изпит още в ПУК). Друга е мотивацията.

Надявам се разясних защо е страшна глупост.

# 492
Не е точно така както го казваш. Ако държавните училища бяха на ниво, частните нямаше да имат клиенти.
Не е логично да плащаш едни пари два пъти - като данъци към държавата и сметката в частното ако ти осигуряваха качество в държавното. Има отделни случаи, които са се заклели да ходят в частно не отричам, но повечето хора си правят сметката ако получават едно и също качество и на двете места.

Последна редакция: пт, 28 фев 2020, 10:32 от malinkap

# 493
  • София
В повечето случаи хора, които имат пари за ЧУ ще имат възможност и за жилище в квартал с желани ДУ или вече живеят в такъв. Та районирането няма да ги засегне толкова. А и без това цените на ЧУ си станаха такива, че изобщо няма да са толкова достъпни, предвид и че всяка година се увеличават. Фенси е права. Мотивите на повечето хора, които избират ЧУ не са свързани с наличието на добри ДУ в квартала. Поне засега. Тези в новопостроените квартали ще имат проблем, че там ДУ нямат.

# 494
Кой се мести заради училището си? Живееш в центъра, училището, което харесваш е в Младост, ще се местиш ли там? Едва ли.
Да, съгласна съм, че всяка година се вдигат цените на ЧУ с едно 20%, но за всеки влак си има пътници.
Имам доста познати от затворени комплекси, които всеки ден чакат микробусчето за частното училище, там няма кой знае какъв избор според мен.

Общи условия

Активация на акаунт