Септемврийки, с нетърпение, бебешорски вещи си избират с умиление

• 29 705
  • 294
  •   1
Отговори
# 120
  • София, "Младост 3"
На всички на легло - стискайте момичета, въпреки, че НИЩО не зависи от вас... НО се пазете и почивайте, ни е ще се молим за вас и със вас да остискате датите.
Прегръдки и поне се радвам, че всички сте в месеци където бебчетат имат шанс...

# 121
Здравейте.
Яни браво за хемоглобина Hug само така.Ще се видим във вторник на лекцията и ще се опитам да не зъкаснея да запазя места.Сигурно и Ави ще ходи,а тя е по-сериозна от мен и май тя ще запази.Мъжа ти хареса ли количката?
Аз вчера бях на ЖК и ми казаха че много съм качила,ама какво да направя  Embarassed
Бебка е слезнала ниско с главата надолу.Главичката и е точно на триъгълника ми.Върви като за 32 седмица.Тоновете са добре 152 удр.мин.Води в норма,плацента втора степен на зрялост.
Пусна ми изследвания за кръв,урина и захар.
 Момичета аз го усещам само ниско под пъпа като бута с ръчички,тя ми каза че е нормално,но аз се притеснявам  Sad
Пазете се всички още малко остана и не си мислете лоши неща.Колкото повече сте положително настроени толкова по добре се чувства бебчо.
Нямаше ли още една таблица за размерите на бебчо newsm78
За сега това е от мен   bouquet   

# 122
Аз лично за флуора съм настроена положително,четох разни "страшни "статии,но мисля че не съм привърженичка на теорията за световната конспирация.Все пак съм зъболекар и аз лично ще давам флуор-за постоянните зъби .Ето една статия:
Истина или мит са най-разпространените твърдения

Приемът на определени количества флуор в периода на формиране и развитие на зъбите (14-16) намалява честотата на кариесите с 50-75%.
Истина!

Обобщение на над 120 проучвания за използването на флуора за профилактика на кариеса, направено през 1974 г. от Световната здравна организация (СЗО), показва намаляване честотата на кариесите с 50-75%.
Още в средата на 50-те години учените установяват, че хората, живеещи в райони, където водата съдържа определени количества флуор, имат по-малко кариеси.
След направени детайлни проучвания е започнало флуориране на питейните водоизточници с цел профилактика на кариеса.
Отличният превантивен ефект на малките дози флуор е един от най-добре документираните факти в историята на медицината.
Огромният натрупан опит в света позволява на СЗО да препоръча реализацията на флуорната профилактика на кариеса като най-ефективна и напълно безопасна социална практика и едно от средствата, с които да бъде постигната заложената в програмните документи за 21-и век цел за Европа: "До 2020 г. поне 80% процента от децата на 6-годишна възраст да нямат кариес, а на 12-годишна възраст да няма установени средно повече от 1.5 засегнати зъба."
Епидемиологичните изследвания за България показват, че у нас последният показател е 4, докато в редица европейски страни той вече е под 1.
Във водата, която ползвам, има някакъв флуор, следователно не е необходимо даването на флуорни добавки.
Мит!
За да може да се говори за прием на флуор, достатъчен за предпазване на зъбите от развитие на кариес, е необходимо в организма да постъпва всеки ден определено количество флуор, което доказано води до намаляване честотата на кариесите.

За България оптималната концентрация за питейните води с оглед на кариес-профилкатиката би била 1 mg/l. За съжаление флуорът е микроелемент, който се съдържа в минимални количества в храната и в питейните водоизточници на повечето населени места в България.
У нас също така не се прилага централно флуориране на водите, както е в САЩ, Канада и редица други страни.
Ето защо е необходимо даването на флуорни добавки, за да се достигне този препоръчителен прием на флуор, който осигурява профилактичния ефект.
Такава е и практиката в повечето европейски страни - Австрия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Ирландия, Холандия, Португалия, Испания, Полша и т.н. Подходящи и лесни за употреба са флуорните капки и таблетки.
Водите в България са твърди, следователно съдържат достатъчно флуор и не е необходимо даването на флуорни добавки.
Мит!
Твърдостта на водата се определя от съдържанието на карбонатни съединения и няма нищо общо със съдържанието на флуор.
Поначало съдържанието на флуор в централните водоизточници в България е недостатъчно (между 0.1 и 0.5 mg/l), а оптималната концентрация е 1 mg/l.
Ето защо Световната здравна организация препоръчва допълнителен прием на флуор, когато питейните водоизточници не се флуорират централно, както е в България.
Препоръчителният дневен прием на флуорните капки и таблетки е изчислен съобразно възрастта на децата, като са отчетени обичайните количества флуор, които постъпват ежедневно в организма с храната и водата.
Не трябва да се провежда флуорна профилактика, защото флуорът е токсичен.
Мит!
Проучванита в продължение на десетилетия (особено в САЩ) показаха, че не се откриват научно аргументирани данни за токсичен ефект върху човешкия организъм на флуорните концентрации, респективно дози, чрез които се осъществява профилактиката на кариеса.
Огромният натрупан опит в света позволи на СЗО да препоръча реализацията на флуорната кариес профилактика като най-ефективна и напълно безопасна социална практика.
Флуорната профилактика води до наличие на петна по зъбите (флуороза).
Мит!
Флуорозата, или наличието на бели петна по зъбите, е състояние, което е наблюдавано в определени ендемични райони, където естествените водоизточници съдържат количество флуор, многократно надвишаващо оптималното.

За развитие на флуороза е необходим дневен прием на прекалено големи количества флуор, например 2 mg флуор дневно в продължение на много години (приблизително 16).
За сравнение препоръчителният прием на флуор в кърмаческа възраст е 0.25 mg флуор дневно (8 пъти по-малко).
Този прием не води до развитие на флуороза, а има единствено положително, профилактиращо кариеса действие.
Дете, приемащо таблетки с флуор, не може да си мие зъбите с флуорна паста.
Мит!
Приемането на флуор под формата на капки и таблетки предпазва зъбите от кариес по 2 начина - ендогенно (вътрешно), чрез постъпване на флуор чрез кръвта към кристалната решетка на зъбния емайл, като я прави по-здрава и устойчива на кариогенните киселини, и екзогенно (външно) - при по-големите деца, когато се препоръчва таблетките да се разтворят в устата в контакт със зъбките.
Флуорните пасти имат външно действие и засилват профилактичния ефект, макар и това действие да е краткотрайно.
Трябва все пак да се внимава с малките деца и да се следи да не поглъщат пастата за зъби, защото така няма да се знае и не може да се контролира какво е количеството приеман флуор.
Флуорна профилактика трябва да се прави, след като се спре кърменето.
Мит!
Съгласно препоръките флуорната профилактика започва от втората седмица след раждането, като капките (обичайно 4 капки веднъж дневно) могат да се дават направо или разтворени във вода, плодов сок или чай в достатъчен времеви интервал преди кърмене, за да се избегне възможността за взимодействие с калция в кърмата, при което намалява количеството усвоен флуор.
По същата причина трябва да се избягва и даването на капките или таблетките с мляко.

# 123
Весселка, благодаря за информацията. Аз така или иначе споделях именно тази теория.
Дилипили, и твоята информация е много интересна. Направо настръхвам - толкова опасности дебнат отвсякъде... Ще направим всичко, както трябва - и ще се надтроим позитивно, защото ако продължавам да се фиксирам върху рисковете рискувам да полудея преждевременно - то не са стрептококи гр.Б, рх фактори, внезапна детска смърт... сигурно има още стотици неща. Нека си обещаем поне, че ще се опитваме да бъдем спокойни и позитивни!
Яни, честити резултати мила. Ама и ти не се спираш!То ходенето е полезно, ама чак пък толкова. Моят хемоглубин от днес е - 105,  което на фона на 94 пак ме радва. Ти как го вдигна твоя толкова Shocked?
Да ви споделя една тайна - вече си имаме сладка хавлийка с жирафче и комплектче за изписване. Много са сладки. Тъй като не съм обикаляла много по магазините /по разбираеми причини/едва ли съм взела най-най-хубавото, но на мен си ми харесва. Ето го /нашето обачее синьо/

Знаете ли колко съм щастлива като си го гледам - щастлива до просълзяване Grinning
Нещо ми се губи Алфира напоследък Thinking Алфи, обозначи се, моля те Wink Иначе ще има разследване на септемврийките! Naughty
Никол5, недей да се преуморяваш и се натоварвай постепенно. Това, че контракциите ти са намалели не бива да те прави по-малко предпазлива.

# 124
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=92102.msg1751480#msg1751480
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=101468.msg1875930#msg1875930
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=42453.msg794532#msg794532
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=21436.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=13780.0
Eто ви за флуора обсъжданото във форума, нека всеки вземе решение за себе си! Има и още мнооого достатъчно е да се пусне в търсачката флуор.
Аз съм го направила за себе си, решила съм да родя и отледам и второто си дете максимално чисто доколкото това зависи от мен!

# 125
Afrodita е права - по отношение на флуора и всякакви медикаменти всеки сам трябва да взима решение. Всеки си има мнение и не е редно темата да се натоварва излишно, при положение, че има достатъчно информация. Нали сме тук, за да споделяме тревогите, притесненията, радостите и вълненията си по очакването на нашите рожби, но като родители.
Vesselka, ти си стоматолог, аз пък съм инженер-химик и ми предстои защита на докторат по Органична химия, та и аз поназнайвам това онова. Затова предлагам този въпрос повече да не се обсъжда във форума. Не искам да те обидя по никакъв начин. Дори напротив - уважавам те, както и всички майчета тук.   bouquet Всеки отговаря за себе си и решава какво да прави. По-важно е да износим бебоците докрай, че има майчета с контракции и проблеми тук. Ще ви стискам палци, момичета! И най-важното е да родим живи и здрави бебчета. baby_neutral Останалото е както казват хората, вятър и мъгла.
Момичета, кога мислите да си купите кошарки и колички? В смисъл ще го направите ли предварително или ще изчакате да се роди бебока? Аз кошарка имам от малката, ще си купя само количка, но някак си не смея. Купувам си дребните неща - шишенца, залъгалки, дрешки, но количката май като родя.

# 126
Irinii, супер е комплекта за изписване! Страшно ми хареса, представям си как се вълнуваш като го гледаш Grinning. Май е време и аз да пообиколя магазините, докато още мога, че се чувствам една тромава такава. 10-те килограма отгоре си казват думата. Аз съм си харесала една хавлийка със жабче и май ще я купя. Нямам си и комплект за изписване и чантата за родилното изобщо не е стегната още. Знам, че някои вече сте го направили, браво! На мен все ми се струва, че има време, ама то си лети така неусетно...

# 127
Здравейте момичета! Скоро не съм писала, но иначе ви чета редовно.

irinii, walentin и sparki, много съжалявам за проблемите, които имате с контракциите, но ви стискам палци и се надявам да устискате още няколко седмици.

дилИпилИ, много интересна тема си засегнала. Аз ходя на курс за родители и миналата седмица темата беше за Внезапната смърт при бебетата. Това, което ми направи голямо впечатление беше, че бебетата трябва да спят ВИНАГИ по гръб и НИКОГА настрани. Имам 2 племенници и много добре си спомням, че ги слагаха да спят настрани за да не се задавят, а тук препоръчват точно обратното. В момента съм в голяма чуденка кое е правилно.  newsm78 Явно и в Германия практикуват така. Ще ми е интерсно MariaF, denise и Mrs.G да споделят какво препоръчват в Белгия, Италия и САЩ.

Днес бях на преглед при лекаря при когото ще раждам. Всичко с моя бебок изглежда нормално. От 5-6 дена имам леки контаркции, но като цяло се чувставам много добре. Бебока заел и стартова позиция - с главата надолу. Имам страхотен апетит и то си ми личи. Вече съм + 10 кг. Освен Фолиева киселина в първите 3 мес. и от 4-я Матерна през ден не съм пила никакви други лекарства по време на бременността ми досега и съм малко озадачена, че почти всички пиете по 2-3 вида лекарства. Лекаря ми днес категорично отхвърли предложението ми да пия нещо за тези контракции и каза, че е хубаво да ги има, защото те подготвят матката за същинската и работа, когато дойде момента за раждане.
От 2 седм. започнах и аз да пазарувам разни неща за бебока. Накупих му много сладурски дрешки на MEXX, GAP и H&M, но още не съм избрала комплектче за изписването. Затова пък вече си имаме корито за къпане и козметика.  Joy

Алфи, къде се изгуби? Специални поздрави от мен.  Hug

Последна редакция: чт, 13 юли 2006, 04:29 от Каролина

# 128
Добро утро, момичета! Днес съм тъй ранобудна!  Simple Smile

За покупките за Бебчо - от известно време обикалям по магазините и скоро ще почна активно да купувам. Една от августинките ми каза, че си е купила количка за бебето и са и дали гаранцията от деня на термина. Аз вече знам точно каква количка искам, често я срещам по улиците и съм питала не едно майче дали е доволно. Единственият проблем в Штъркел е, че предлагат уж десет разцветки, но човек не може да си поръча каквото поиска, а само да купи от наличните десени в магазина, затова не искам да чакам до последния момент.

Много са сладки нещата, които купувате за малките ни септемврийчета. Май Валентин държи първенството по готовност за голямото събитие  Grinning

Въпросче към всички и най-вече по-опитните майчета: Сериозно се замислям да купя стабилна кошара за спане и игра без да купувам креватче. Първо защото пространството ми е ограничено и второ ние сме си пътешественици и ще има да си пътуваме в пълен комплект насам-натам. Моля за вашето мнение/опит, за което предварително ви благодаря.

Приятен и усмихнат ден на всички ви и бебчовците от нас!  Hug  bouquet

# 129
Привет момичета! newsm51
 Дано днешния ден бъде по-добър за всички нас.Сутрин съм заредена с някакъв оптимизъм,който за съжаление вечер се изпарява,но за това обвинявам хормоните.
Каролина радвам се че се чувстваш добре,ако контракциите ти са до 10 на ден и неболезнени наистина не е необходимо да пиеш лекарства и е нормално да ги има вече,така че смело напред.За позата на бебчо това наистина ме заинтригува напълно противоположно на практиката тук.Моята племенничка заспиваше винаги на една страна,а се събуждаже по гръб.
 Браво на всички които правят първите покупки за бебчовците си.Аз нещо отлагам до август,много се стреснах,а и няма как да обикалям магазини сега,като си вземем кола и всичко на куп ще бъде само дано тогава не е късно,че тогава май мама ще избира Laughing
Ави аз поради същата причина смятам да вземем преносимо креватче,чувала съм много добри отзиви.
 Хубав,слънчев и усмихнат ден на всички.
 О щях да забравя,имам въпросче:Има ли някоя от вас на която бебко е все още седалищно предлежание и какво казват вашите лекари?Аз съм малко притеснена,т.к искам да родя по-нормален път,но бебка няма много време за да се обърне.

# 130
  • София
Спарки моето бебче е седалищно и при това е седнало по турски. Доктора каза че има време още до 33-34 от там нататък ще видим. Било рано да говорим.

# 131
Sparki,и моето бебе е седалищно и на мен ми е много мъка, защото така се гласих за нормално раждане... Confused Преди 4 години родих дъщеря си Мария със секцио пак поради тази причина. Гинекологът ми каза, че вече е малко вероятно да се обърне бебока, защото вече е слязъл прекалено ниско с дупето надолу. Иначе като ме гледаше на видеозона каза, че място имало, но... Та принципно може да ти се обърне бебето и в последния момент, но при мен едва ли ще е така за жалост Rolling Eyes
Ави, аз като майка с опит вече също те съветвам да си купите от преносимите кошари, които стават и за спане и за игра, макар моята да е от масивните. Малката, така или иначе отдавана я освободи по собствено желание и сега се чудя къде да я дяна. Добре, че скоро пак ще влезе в употреба Grinning. Мисля, че до 3 годинки едно дете може спокойно да спи в тези сгъваемите, а после ще му вземете детско легълце. Между другото, Ави какво бебе чакате, защото аз мисля, че ще е момиченце. Понеже докато ти пишех сега моето мнение и без да искам първо написах "ще и вземете" Laughing

Последна редакция: чт, 13 юли 2006, 11:52 от mari_anka

# 132
Добро утро!
Започнах да си поспивам по повечко вече. То не било никак лошо Simple Smile За флуора, Мариетка, никой с никого не спори. Лично аз мисля, че стига да не се влиза в пререкания може ако решим и една цяла тема да изпишем само за него - стига да ни вълнува и да е на дневен ред. Тук сме си "в къщи" и можем да си говорим всичко. Peace
Спарки, как да нямаш време, мила? Имаш 9 седмици на разположение. Толкова време има и моя разбойник ако реши, че му е омръзнало да стои надолу с главата Wink Обръщането ства за секунди, така че въобще не се притеснявай. Точно това казват и докторите по въпроса.
Каролина, радвам се, че се включваш. Наистина е странно това противоречие за спането. И аз не знам какво д амисля. Леля ми, която години наред живя в Швейцария и там роди малкия ми братовчед я бяха научили да го слага да нани само по корем!!! Не знам... Thinking
Ави, аз много се кефя на сгъваемите кошари и знам, че са много удобни. Сега се зачудвам защо толкова държа на легълце newsm78 Ето го леглото, което съм избрала за бебони  - дървено и съвсем семпло е и с махащи се колелца. За матраче - решила съм да взема такова с кокос и вата.

# 133
  • София, "Младост 3"
СПАРКИ моето бебе в 28 седмица беше седалищно - т.е. миналата седмица. РЕално до деня на раждането МОЖЕ ЕВНТУАЛНО да се обърне бебето
Говорих с моята приятелка работила 5г като акушерка в Шейново - каза, че и седалищно може да се роди нормално... но аз от страха от първото раждане - не бих рискувала
Но честно като гледам как е прегъната моята бебе с крака на челото /това е ФАКТ/ - не вярвам да се справи да се обърне... но става
За да ти потвърдя - в МД при такова предлежане един мастит професор ОБЪРНА бебето на майката насила... но пък и то се върна в седалищно предлежане до 2ч след това Wink така, че евентуално бебоците могат в последния момент - до преди да слезне главата или дупето в таза долу за раждане - могат да ни изненадат с обръщане в една или друга посока!

# 134
Каролина, аз не съм ходила до сега на училище за родители, но съм чела че бебчетата от 0 до 6 месеца се слагат да спят така:

а след това така:

Тези възглавнички, които тук продават, точно подкрепят бебо да не се завърти и падне, и би трябвало както го оставиш, така да спинка. Но не гарантирам нищо, пък и баба ни все с такива възглавнички е спала  Peace

Ние вече избрахме и купихме креватче, скрин и гардероб. Хувабото на креватчето е, че в последствие може да се сглоби като голямо дестко легло, само ново по-голямо матраче трябва. Показано е на малката снимка в ляво.

http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=835705

Малко избързахме с покупките, но си заслужаваше заради отстъпката която ни дадоха в Премаман -30%. Тук сега са годишните  разпродажби и пo магазините е малка лудница, всички купуват купуват.
Ирини, и аз съм си харесала количката на Quinny с 3 колела, но за нея ще изчакаме да родя, освен ако не ни попадне добра цена преди това.
Момичета, след обяд имам среща с бебто, не съм до виждала вече месец и така нямам търпение.
Дано всичко е наред с него. Този път съм подготвила въпроси да затрупам доктора, за болницата, кой ще ме изражда и как, както и какво да си носим в багажа и т.н.  #Crazy

Общи условия

Активация на акаунт