Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 20 129
Смятам от утре да ходя в магазина с една стъклена бутилка и да искам да ми налеят мляко.
Между другото, как ще се реши въпросът с хигиената?
Замисляла съм се. Аз си давам моята чашка за кафе, кутия за храна. Я съм я мила, я не. Кафеджийката я пипа, после следващата...

# 16
 • Мнения: 12 638
Животът ни е напреднал дотолкова, че е немислимо да не ползваме пластмаси. Всичко около нас ги съдържа, не само хранителните стоки. Замисляли ли сте се, че освен хигиената /което е голям проблем, ако няма опаковки за еднократна употреба/, стоките ще се оскъпят в пъти. Една вода от 0,5 л., ако сега е 1 лв., ще стане 2 лв. в стъкло. Дори и да можеш да върнеш бутилката, трябва да се направят инсталации за почистването им, което прави продукта по-скъп.

За мен изходът от затрупването с пластмасови отпадъци е намирането на такъв вид, която се разлага по-бързо. Преди години не се е мислело по еко въпроси, но вече е належащо.

# 17
 • Deutschland/HE
 • Мнения: 1 452
По радиото преди 3-4 години министърката на околната среда каза, че в България не може да се въведе немската система на изкупуване на амбалажа...

Която система работи безотказно, между другото.

Напълно съм съгласна. Бях много изненадана от това изказване, но според приятели е заради клошарите, ще им прекъснат източниците на доходи.

# 18
 • София
 • Мнения: 20 129
Да, и за това се замислих.
Т... са пуснали стъклени кутийки за храна по 20 лева! Такава пластмасова струва 2 лв.
Само далавера на гърба на потребителя.

# 19
 • Мнения: 12 638
И още нещо - да не забравяме, че стъклените кутии и др. са опасни за по-малките деца, защото при счупване може да се нарежат. Отделно са двойно и тройно по-тежки.

Аз лично купувам на сина ми шишета за вода от пластмаса за многократна употреба. Кутиите за храна също са пластмасови. Ако сложа стъклени, освен че има вероятност да се нареже, ако я изпусне и се счупи, раницата му ще стане с 2 кг. по-тежка.

# 20
 • Мнения: 588
Въпросът не е "Всичко или нищо". Никой не иска изцяло да се премахне пластмасата, но може безболезнено да се намали използването и и да се изхвърля разделно.

В офиса, където работя, има кошове за разделно събиране, но (предимно младите ми и образовани) колеги дори не се сещат да ги използват. Поне хартиените кутии от бонбони и бутилките да пуснат там...
Не искам от тях да се откажат да си поръчват обяд в еднократна посуда. Даже не фантазирам, че ще я изплакнат и пуснат в разделното събиране... за съжаление.

Аз купувам минимум пластмаса и винаги изхвърлям разделно. Това не ми струва почти нищо. Дори има плюсове, защото боклука ми е малко и не се налага да го хвърлям често.
Отказвам да купувам плодове и зеленчуци в опаковка, вземам си от пазара в многократно ползвано пликче. Обяд си нося или ям навън, от нормална чиния...

# 21
 • София
 • Мнения: 1 841
То от протести явно планетата сама ще се изчисти.
Лошото е, че не е само пластмасата и боклуците. Тези дни чета документална книга за Чернобил и съм потресена от това как сами сме способни да се унищожим с оправданието, че си улесняваме живота.
И понеже наблюдавам как масово около мен млади хора се разболяват от рак, остават бездетни, имат сериозни увреждания на щитовидната жлеза (тя реагира най-силно на интоксикации) и какво ли не още. Имам и 4 деца, които се надявам да имат по-добър живот и да оставят поколение. Затова се старая поне за себе си да оставям минимален отпечатък върху околната среда, което наистина е трудно в големия град и надали има ден, в който да не изхвърля поне 1 торба с отпадъци, колкото и да се опитвам да рециклирам. Малките ми старания засега се свеждат до:
пазаруване в многократни платнени торби;
пиене от стъкло и многократно ползване на хартиени торби, вкл. за събиране на отпадъците у дома;
купуване по възможност на козметика в стъкло;
разделно изхвърляне на отпадъци;
използване на био (надявам се наистина да са такива) препарати в домакинството и средства за лична хигиена;
минималистичен начин на живот;
рециклиране на дрехи, стъкло и др.;
по възможност използване по-малко на автомобил и повече движение пеша или с екологичен транспорт (колело, метро, трамвай), а колата я ползваме за дълги разстояния;
на вилата имаме компост отскоро;
пием минерална или изворна вода, но си я наливаме сами, като имаме само няколко пластмасови туби за многократна употреба, с които само пренасяме водата от извора до дома ни и я преливаме в стъклени съдове;
напоследък, вместо превръзки, преоткрих лигнина, който е много по-мек и удобен, а и се разгражда бързо;
избягваме пакетираните храни и продукти, пърженето и силното печене на храна (вероятно сте чували, че при изпичането на филия хляб до златисто се отделят повече вредни вещества, отколкото от ауспуха на автомобил, но не знам дали е вярно на 100%);
отглеждам различни зелени растения, защото вярвам, че пречистват въздуха (поне у дома);
вече няколко пъти се включваме цялото семейство в кампании за засаждане на дървета и озеленяване в различни места на града;
в магазина, в който си купуваме бира и вино, приемат обратно стъклените бутилки;
сирене, кашкавал, масло, мляко, месо и др. купуваме от производители и държим да са опаковани в стъкло или в хартия;
от години отглеждам у дома подправки, а отскоро започнахме да гледаме някои зеленчуци на вилата, но нямаме опит и не ходим толкова често;
навън посещаваме заведения, където храната се сервира в многократна посуда;
в кантората също ползваме стъкло - за вода, кафе и др.
Според мен, усилията трябва да са многостранни и от всеки отделен човек, а не да чакаме на законодателството, бизнеса или нещо друго.

# 22
 • Мнения: 12 421
И аз ползвам предимно платнени торбички, а пластмасовите ми вещи не са за еднократна употреба. Поне повечето.
Не смятам, че замърсяването е моя отговорност - това е проблем, с който трябва да се заемат политиците и производителите. Защо аз трябва да се чувствам виновна, че океанът е пълен с целуфанчета? Никога в живота си не съм хвърляла боклук в река, море или океан. Който ги е изхвърлил и произвел в такива количества - той трябва да се чувства виновен.

П.п. ако заменим някои продукти за еднократна употреба (клечки за уши, чинийки и чашки и др.) с картонени, това не вреди ли също на природата? Няма ли да се наложи да се унищожават повече дървета?

Още едно допълване: Така наречените еко стоки (кутии, шишета, четки за зъби и подобни) са с ненормално високи цени и не бих ги ползвала. Ако някой ми ги подари или се раздават безплатно - тогава да. Но не и докато има по-евтина алтернатива, която на мен ми харесва. И ако някой се опита да повиши цените на всички стоки заради екологията, тогава определено ще протестирам. За мен това е лицемерие и не се прави от загриженост за природата, а за да забогатее някой си.

# 23
 • Deutschland/HE
 • Мнения: 1 452
Да, и за това се замислих.
Т... са пуснали стъклени кутийки за храна по 20 лева! Такава пластмасова струва 2 лв.
Само далавера на гърба на потребителя.

В Икея има много хубави стъклени кутии и са на съвсем прилични цени, може да ги ползваш и във фурната и в микровълновата, не се захабяват.

Стъклена кутия

Стъклена кутия.

А за чашата за кафе, не виждам проблем, продавачката не бърка в нея,


# 24
 • София
 • Мнения: 20 129
Имаше лаф в нета:
Достатъчно стар съм и помня, когато казваха, че за хартиените торбички отиват дървета и пластмасовите са решението.

Имам си кутии. Просто давах пример как някои фирми се възползват от кампанията.

Има проблем. Има си причина да не се ползват лични вещи в кафетата и ресторантите.

# 25
 • Deutschland/HE
 • Мнения: 1 452
Като си вземам Cafe to go няма никакъв проблем, дали ще ми го налее в тяхната чаша или в моята. Скоро видях в магазин на Tschibo, че ако ти го налеят в твоя чаша е по-евтино. Аз винаги си нося бутилка с вода и чаша с кафе, направено така, както си го обичам.

На бирфест или подобни мероприятия бирата/виното/коктейла не е в пластмасова чаша, а в стъклена. Ти плащаш депозит (2-3евро) за нея и после като я върнеш, те ти връщат парите. На коледните базари глювайна и другите напитки също са на този принцип. Аз така си имам колекция от чаши от различни коледни базари, които сме посетили.

Старая се да огранича пластмасовите неща за еднократна употреба. Лятно време децата пият много неща със сламки, от три години съм купила метални такива и няма проблем.

# 26
 • Мнения: 6 674
Така де,всичко друго е за лично успокоение.

# 27
 • MI
 • Мнения: 9 976
Разбира се, че си заслужава, особено ако не мислиш само за собствения си задник, а и за този поне на децата и внуците си. Въпреки, че има данни че и някои автоимунни заболявания са зачестили имено заради масовото използване И на (микро)пластмаси, но пък те не убиват бързо. Вярно, и ги ядем микропластмасите (отдавна не само чрез рибата), амо то кой ли ги вижда. Освен патолозите де...
Има начини, не натоварват нито бюджета, нито са кой знае колко трудни, само воля да има. Например поста на Февър рей. То нали днократните или малотрайни съдове и т.н. са без пари.Иначе е известно, че всяко мърляво деяние има своето философско оправдание.  И че който има желание намира начин, а кохто няма - оправдание.

# 28
 • Deutschland/HE
 • Мнения: 1 452
Така де,всичко друго е за лично успокоение.


Капка по капка вир.

# 29
 • Мнения: 6 674
Така де,всичко друго е за лично успокоение.


Капка по капка вир.

Иска ми се да си права и като се сетя за разните му производства......Всички знаем,няма какво да го коментираме отново и отново.

Общи условия

Активация на акаунт