Криминални досиета

• 435 714
  • 7 091
  •   1
Отговори
# 6 945
Ами голяма част от тези мъже са насилници и меко казано неадекватни. Казвам го като дъщеря и внучка на военни. Не е омраза, а наблюдение.

П.П. Да не се окаже, че наркоманът изобщо не е бил наркоман, защото прокурорът е казал, че няма такива сведения. Поредният наркоман според съседките, щото “слушал силна музика и правил оргии вкъщи” според същите.

# 6 946
Защо внукът си е тръгнал от майка си и е отишъл при насилника си дядо, ако е имало наистина насилие? Това са абсолютни спекулации просто заради това, че дядото (не е!) бивш военен...
Дядото се е грижил сам за двама души, които друг не е поглеждал.

Иначе, ако момчето не е било наркоман/хазартнозависим, а младо момче-купонджия, дядото явно и той е имал психиатрични отклонения, което на 82-83 години не е рядкост....независимо от професията. В такъв случай, обаче, къде е майката на момчето?

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 11:48 от MariyaHris

# 6 947
  • Пловдив
Е, и на мен ми дойде в повече това, как едва ли не направил добро, като убил бабата, та и внука. Макар че с тежка деменция и аз искрено не виждам защо да живее човек, и не бих искала да живея така, и без да се трупат драматичните откровени преувеличения, че всеки дом за такива у нас е "дом на ужасите", все пак си е убийство.
Но не всеки изтрещял дядка убиец е лош, лош, военен насилник цял живот.

# 6 948
Не е добре да се обобщава. Има доста зависими, които вече не са такива, и са свестни хора, помагат на други като тях. Човек, минал през такъв ад и оцелял, буди само уважение у мен (говорим за хора, останали трезви, не минали към друга зависимост). Никой зависим не иска да е такъв, в повечето случаи това са хора, които страдат и човек, който не се докосвал до това, не може да го разбере, а само да възкликне: "мръсен наркоман"...И да, причината първоначално винаги е в семейството, след което, попаднал в определена среда, самоубийственото поведение започва...За това не всички хора със семейни травми стават наркомани или алкохолици, но избива в други посоки.

Не всички домове за стари хора са клоаки, има и такива, в които се грижат наистина много добре за тях, в добри условия, осигуряват им развлечения, екскурзии и прочие.

И накрая по темата: няма как да нарека убиец, който очевидно е планирал убийството, "добър човек" или да му съчувствам....

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 12:48 от slastna

# 6 949
Чудно ми е просто, че се оправдават убийци. Нито е било в самозащита, нито в защита на друг човек. Решил да убие роднините си в леглата им. Застрелял е внука си, защото не го кефи как живее.
И сега да го съжалявам, че си готвил и пазарувал. Щом може да убива, значи може и да готви.

# 6 950
Е, и на мен ми дойде в повече това, как едва ли не направил добро, като убил бабата, та и внука. Макар че с тежка деменция и аз искрено не виждам защо да живее човек, и не бих искала да живея така, и без да се трупат драматичните откровени преувеличения, че всеки дом за такива у нас е "дом на ужасите", все пак си е убийство.
Но не всеки изтрещял дядка убиец е лош, лош, военен насилник цял живот.

Магдена, за убийството на внука не съм казвала, че е направил добро, а съм изразила разбиране с оглед на описаната ситуация. Просто познавам точно такива хора, разбили много животи около себе си, вкл и на свои деца и подхождам с разбиране, че на някой му паднал пердето пред перспективата да живее последните си дни като бездомник и в мъчения и обрича съпруата му на същата участ.

За бабата, зависи от ситуацията. Ако е имало кой да я поеме -- да тогава е лошо, но ако не е имало кой да се грижи за нея, аз бих постъпила по същия начин. В кой социален дом за бедни в Бълария се грижат ок и хуманно за хора с тежка деменция?   Баща ми на умиране от рак го беше страх от хосписи за палиативна грижа, дори и скъпи. А човекът знаеше, че няма как да го обезболим изцяло в домашни условия. Не бих рискувала аз да оставя изцяло безпомощен, болен любим човек в неясно какви условия.

Вече ако говорим за младеж, който просто си пуска музика, прави купони, шляе с приятели и е леко безделник, каквато съм била и аз на тази възраст и близките не са одобрявали, за щастие не са ме трепали, то тогава имаме сенилен изпаткал дядо, както ти казваш, каквито са много на тази възраст, но няма май много общо с професията. И тогава искрено ми е жал за горкото момче.

Mandy Bо, аз писах защо го оправдавам -- защото, ако момчето им е заложило дома и осъзнато ги обрича на тежък и мъчителен край, той самият е убиец. И оправдавам всеки, на който в такъв момент му пада пердето, защото познавам хора, които са толкова вредоносни с пороците си, че обричат сестри, майки, деца, жени на бездомност, бедност и страдания, а самите те цоцат от всеки, от когото могат. И ако на някой му прелее чашата и тегли куршума на подобен човек, за мен е разбираемо. Който е виждал подобен дългогодишен тормоз, той знае за какво иде реч.

# 6 951
Щом е успял да заложи дома, ако изобщо това е вярно, значи домът си е негов. Не е ли? И ще си залага, каквото си иска.

# 6 952
Манди Бо, еми той може би точно това е казал на дядо си преди онзи да го гръмне. Всяко нещо има граници.

# 6 953
  • София
Аз наистина не разбирам това вкопчване към всеки индивидуален трагичен случай. Много е несериозно да не си даваме сметка, че за съжаление, подобни неща се случват.
Причини много има. Има и статистики по различни критерии като социален статус, професии, пол и каквото още поискате.
Проблем има в липсата на превенция, неадекватност на институциите, незаинтересованост на обществото, извън трите дена сеир след някое убийство или катастрофа.
Не, че ще спрат криминалните случаи, но може би, социалната среда би се подобрила и поне част от тях биха били предотвратени.

Четири години, всички в едно село знаят, че 7 годишно дете проституира. Четири години, никой не търси това дете. В същия момент, в друга тема се обсъжда как ходят по домове на хора, отдавна не живеещи в БГ, за да търсят децата. Докато има толкова много паралелни реалности е все тая дали тук ще нищим мотивите на 90 годишен старец, наркоманията на младеж, хазартната зависимост на някой.

И изобщо не твърдя, че това е някакъв БГ феномен. Подобни неща се случват навсякъде, но като че ли тук, някак се ползват за хляб и зрелище, за да се подраска малко във ФБ и форумите, докато не стане нещо друго.

# 6 954
  • Пловдив
Сега и семействата станаха виновни за наркоманията на членовете си.

Цитат
В кой социален дом за бедни в Бълария се грижат ок и хуманно за хора с тежка деменция?  
Ами медиите не пишат за такива домове. Следователно няма такива.

Ако ти посоча произволен старчески дом, приемащ хора с деменция, ще ме питаш дали съм проверила как се грижат, а аз не съм. В Германия в кой? Проверила ли си? Или то не е същото?

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 13:30 от Магдена

# 6 955
Reunion, аз лично се вкопчвам в реакциите, не в престъплението. Престъпления винаги ще има, престъпници също, понякога ще ги пускат с условна, понякога няма да ги откриват. Имаме и много успешно раздадени правосъдия и професионалисти, свършили си работата, ама никой не говори за тях.
Мен друго ме човърка. След това… когато излезне новината по медиите и самите коментари на обикновения български гражданин. Жертвата все е виновна, заслужила, глупава, развалена, пропаднала…
Само пример - на възрастните хора, оставени в домове, за които се плащат луди пари, се обвиняват роднините, а не персонала - онези изроди, които ги бият и дрогират да не се занимават с тях. Имаше даже интервю с една такава бивша служителка. Разправяше за брутално насилие, което никой не я карал да върши, отдолу я съжаляват колко малко пари получавала. Оскотяването е пълно и човещината се измерва в пари.

# 6 956
Mandy Bo, приеми, че в този случай и дядото и бабата също са жертви на злодеянието на внука си, който без нужда, незаслужено и с черна  неблагодарност ги обрича на мъчителни дни. Често жертвите на свой ред стават насилници в безпомощността си. Това не е оправдание, а обяснение.

А и ако след като са му приписали имота и той го залага, след това им е сервирал "Нали е мой, ще залагам/продавам каквото си искам",  вече си е бил за трепане, защото наркоманията е болест, ама наглостта не е Simple Smile)

# 6 957
  • при късмета
Виждам, че наблягаш конкретно на наркоманите и търсиш причини, но това, което ми прави впечатление е, че пропускаш нещо съществено
И леко странично, няколко наркомана, които познавам от детинство преди да се продрусат, бяха с баби пенсионирани учителки, много строги бяха тия баби все ги караха да пререшават задачи, да четат списъците с литература летните ваканции. Със сигурност не са ги биели, защото сме расли заедно, щеше да се знае, но определено строго ги държаха. И честно казано, с постоянната реклама на хазарта и пробутването на наркотици в училищата, дали бабите учителки, дядовците военни са виновни или все пак средата също оказва влияние?
В собствения ти пример не правиш връзка причина-следствие или я правиш погрешно. Хрумвало ли ти е, че наркоман от много прилежно и кротко дете, може да стане заради прекомерна строгост от възрастен в ранното детство? И не само боя е признак на прекомерност. Той може изцяло да липсва, но детето да се чувства прекалено подтиснато и да усеща, че няма думата за нищо. Това избива на някъде, когато се откъсне от този контрол или осъзнае, че има възможността да го направи. Не рекламите на хазарт и дрога е бутнало тези хора натам, според  мен. Точно освобождаването от контрола и това, че могат да направят нещо сами, без строгия родител/ баба, дядо да са над главата им и да го контролират. Строгите родители/отглеждащи, разчитат на заповедите и това е ужасно грешен модел.

Сега и семействата станаха виновни за наркоманията на членовете си.
Не е задължително да са виновни, но да, биха могли да са предпоставка. За този случай надали, по принцип

# 6 958
Ма ко, родител съм и не знам къде е златото между прекалено разюзданото и прекалено строгото отглеждане. Но тия въпросните не са били нито бити, нито мачкани, просто доста се наблягаше при тях на ученето по учителски. Бяха и умни и хубави деца. Тях съм ги познавала само ПРЕДИ да станат наркомани. Други пък съм познавала СЛЕД като станаха наркомани и познавам и жертвите им--целите им семейства и всеки около тях.

# 6 959
  • Пловдив
Жертвата все е виновна, заслужила, глупава, развалена, пропаднала…
Дори ако никой не казва, че "Жертвата все е виновна, заслужила, глупава, развалена, пропаднала", се намира някой, на когото да се припишат такива твърдения чрез извъртане на думите му, а след това той бива обявен за "средния български гражданин".

Дори посланието на новата песен на Папи Ханс и коя певица беше за доманото насилие се оказа проблематично за свръхполиткоректните обвинители на "средностатистическия българин", защото внушението "от теб зависи да потърсиш помощ" според някои дами в нета означавало "сама си си виновна". Не се шегувам.

Общи условия

Активация на акаунт