Криминални досиета

• 419 798
  • 6 874
  •   5
Отговори
# 6 675
Може би да се употреби израза - понякога хората....някоИ хора....
А то обобщение за всички хора отново ?

# 6 676
Хем са ти помогнали странични хора, хем хората не помагат. Последно?

# 6 677
  • София
Последно....дано не ви се налага да изпадате в безпомощна ситуация, за да разберете от първо лице дали хората помагат или не. Естествено, че има емпатични, състрадателни хора, но в много голяма част цари егоизъм, бездушие и сеирджийство. Лично мнение, с което не ангажирам никого и не преча на никого да вярва в доброто.

# 6 678
Моите наблюдения са, че по-скоро помощ оказват млади хора.
 Тийнове или около 20-30.

# 6 679
  • София
Аз пък съм ставала често свидетел на обратното, та също не съм съгласна с обобщенията.
В публичен форум да се търси вменяване на вина - ми не. Споделям мнение, както и голяма част от останалите.

# 6 680
Последно....дано не ви се налага да изпадате в безпомощна ситуация, за да разберете от първо лице дали хората помагат или не. Естествено, че има емпатични, състрадателни хора, но в много голяма част цари егоизъм, бездушие и сеирджийство. Лично мнение, с което не ангажирам никого и не преча на никого да вярва в доброто.
А, налагало ми се е. Никога не ми се е случвало да не ми помогнат. Напротив, винаги са се спускали няколко човека.

# 6 681
Само в последните две седмици бях свидетел как на възрастни хора им беше прилошало и около тях имаше поне 5 човека, чакайки линейка. Едната ситуация беше в парк, бяха сложили жената да легне на пейка, една от жените беше подложила якето си под главата ѝ, друг мъж изтърча до магазина да купи вода, трета мереше пулс, четвърта ѝ говореше, че ей сега ще дойдат лекари, няма страшно. Преди няколко месеца в жегите пак полуприпаднала възрастна жена - около нея минимум 5 човека от улицата, някой леко разтриваше вода по ръцете ѝ, от близкото заведение донесоха вентилатор, друга жена подложи чанта под главата ѝ. В нещастния случай в мола отново минувачи са се намесили веднага и са закарали детето в болница. На съфорумката, която така категорично заключи, че хората не помагат, са ѝ помогнали в самия пример, който е дала за непомагащи хора (?!) Двама я били подминали, следващите двама са се спрели  - е целия Лидл ли да излезе на паркинга?

# 6 682
На мен ми се е случвало да водя трудноподвижен човек на лекар сама. Легна по средата на едно кръстовище. Зор видях да го замъкна до колата и да го кача. Хората си спряха и културно ме изчакаха да се справя със ситуацията. След тоя случай и още няколко такива приятни моменти, винаги взимам втори човек, по възможност мъж.

# 6 683
  • София
Хубаво е да чета за добри и емпатични хора, чудесно е това.

# 6 684
Точно щях да пиша как преди време се изтърсих с все сила като гнила круша на земята. И като се претече един народ/ живи, здрави да сте/! От съседен магазин ми донесоха стол, че коляното кърви, друг ме пита да викат ли такси/предложи да ме придружи до болница/. А когато детето падна в шадравана пред Народния театър април месец, студено ,той като мокро вребче, съвсем непознат господин ни закара в къщи. Та хора всякакви.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 15:37 от kriakla

# 6 685
  • при късмета
Мисля, че точно в тази тема, вече е ставало дума за нормалните реакции на хората в такива ситуации. Експеримент на психолози доказва, че ако има човек, който се нуждае от помощ, колкото повече хора има около него, толкова по-малко са тези, които ще помогнат. Ако паднеш в метрото, от стотиците, ще се намеси този, който има някакви познания и може да помогне реално. Неможещите винаги ще разчитат на друг, можещ да помогне. Ако паднеш в асансьора и има само още 1 човек, той ще е принуден да реагира, независимо, че няма познания нито да определи нужната помощ, нито да помогне адекватно. ще направи каквото може и елементарното, ще се обади на спешния телефон, ще натисне аварийния бутон в асансьора, ако има такъв, ще провери пулс, ще плесне леко по бузите някой припаднал, ще потупа по гърба задавил се и т.н., но друго не може да направи.
Мисля, че отговаря на 100% от описаните ситуации. В метрото са много хора, кървящ нос от падане не е животозастрашаващо, макар и изключително неприятно, движи се самостоятелно, не е в безсъзнание и хората не реагират. На паркинга на магазина, с малкото хора, отминават тези, които не знаят какво да правят, но все пак от малкото спират вторите преминаващи.
Отново подчертавам, че това е съвсем нормална, стадна реакция. Така сме устроени всички или поне повечето. Не е защото хората са бездушни или незаинтересовани. Просто са хора

Аз по ковид много се ядосвах на случай, на който бях свидетел, ама после загрях, че има и друг фактор, добавен към ситуацията. В кварталния магазин съм и тъкмо съм на касата, човека пред мен излезе вече отвън и се закашля страхотно, не можеше изобщо да си поеме въздух. Влизащите в магазина го заобикаляха, а продавачката ми заряза наполовина маркираните стоки грабна едно шише вода и излезе при човека. Оказа се, че просто се е задавил, не кашля така защото е болен и добре, че продавачката го вижда почти всеки ден и знае, че не е. Но при извънредни и обичайни обстоятелства, за един и същи пример, реакциите на хората са различни и е напълно обяснимо

# 6 686
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
https://nova.bg/news/view/2025/10/22/514912/%D0%BE%D1%81%D1%8A%D … 1%80%D0%B8%D1%8F/

"Децата" са родени в Австрия, но не са етнически австрийци, ако трябва да съм политически коректна...

# 6 687
Според зависи е. Баща ми преди да почине няколко пъти беше падал на улицата, веднага са скочили хора вдигнали го довели го вкъщи. Майка ми сега и тя едва крета веднъж една продавачка я хванала под ръка и я довела. Аз самата съм викала линейка за един паднал човек, хем бързахме с детето за урок, но изчакахме на място. Оказа се пиян.

# 6 688
  • София
А тези 16 непълнолетни (тогава) са българи https://www.flagman.bg/article/363026?fbclid=IwY2xjawNlwlZleHRuA … FaLH2ulfTTZtpth2A
Изродите осъдени на от три до пет години лишаване от свобода... Що момичета са пребили и изнасилили...
Във фейсбука на флагман, под статията, има коментари дали тогава се е дало гласност на това деяние.
Да, бил е печатно разпространен и в Бургас се е знаел. Коментар оттам: "аз съм чела въпросната статия като дете. Майките ни, които не са правистки, си купуваха специализирана литература, още пазя всички книжлета и серийна литература, в цял празен апартамент, само за това. Била съм 6 -ти 7-и клас, когато родителите ни, пиейки кафе по приятелски, ни събраха, основно момичета и ни връчиха списанието, всяка да го прочете, всяка да има мнение и да сподели. Нямам спомен тексът да е изглеждал и да е звучал по този начин."

# 6 689
Хубаво е да го прочетат хора, които твърдят как някога имало ред и нямало престъпност. Имаше, и още как. И побоища да безсъзнание, и изнасилвания... Но нямаше тази гласност, която я има сега. Освен това сред тийновете се беше наложило някакво убеждение, че това е нормално и винаги е било така. Младите хулигани слушат и попиват подвизите на батковците, как напили тази и и се изредили, как онази не искала, ама след два шамара легнала и решават, че и те трябва така. А момичетата не се оплакваха от срам, от страх, че у дома ще ги набият и ще им наложат домашен арест, а и нали и на други се е случвало и нищо не е станало.  Тогава господстваше по-друго разбиране за изнасилване и момиче, отишло само в апартамент с момчета и купон, рискуваше да и кажат, че си го е търсила сама. И си траеха. Но и не на всяка се случваше, явно все пак някои са били по-перспективна плячка и те са си го отнасяли.

Общи условия

Активация на акаунт