Много ми се наби в очите клипа от стаята, пълна с най-различни предмети, на базата на които явно е направен извода за секта, който ни беше поднесен още в първите часове. Аз от будизъм не разбирам, не знам дали тези предмети там са обичайни за практикуването на традиционния будизъм. Тук на базата на публикации на Калушев и на други потребители в някакъв форум се обясни, че той е излизал извън традиционния будизъм, което не оспорвам. Но ми е съмнително МВР още в първите часове да са направили този анализ, за да заговорят за секта. Дрънкането на китарата беше висша проява на професионализъм.
За другите кадри нямам съмнения, че не са истински. Но не разбирам какво точно искат да покажат разследващите с тези подбрани от тях откъси. Не очаквам да направят публично достояние кадри със самоубийство/убийство, но и наистина не разбирам конкретно тези кадри в какво трябва да ни убедят. Вчера по време на брифинга, в който са ги пуснали, тук имаше някакви възклицания колко са ужасни, колко са потресаващи, че наистина помислих, че се вижда как някой слага край на живота си. А реално нищо не се вижда и нищо не се доказва.
Много ми се набиват в очите сигналите, за които се говори и защо не е предприето нищо. Ако наистина има сигнал още от 2021 г., това са пет години, в които няма действия срещу тях. Не само по педофилска линия, а и по сигналите на Балканка за незаконните заграждения и неправомерните действия на рейджърите-хижари. Обяснението, че сигналът на бабата и дядото на Леон е оттеглен не е адекватно. Ако е имало дете/деца в риск, оттегления сигнал и нежеланието на родителите да съдействат са нелепи оправдания.
Не става ясно на този етап откога тези хора се занимават с небогоугодните си дейности.
Не става категорично ясно има ли подавани от тях сигнали за незаконни дейности в планината, нито дали наистина са съдействали на властите по повод тези незаконни дейности.