Криминални досиета

• 580 933
  • 13 605
  •   281
Отговори
# 13 080
Бащата на момчето не каза ли, че са ходили на морето да се гмуркат? Защото сега се говори само за оправяне на кран? Трима човека да хукнат заради това? Може вече да е било взето решението какво ще правят и да им е било като финално гмуркане или да вземат нещо от къщата там.

# 13 081
Скрит текст:
Скрит текст:
Аз не разбирам как се очаква от властите и разследващите да „спуснат” за зрителите и публиката цялата налична информация от разследването. Това не е криминале, не е сериал по Нетфликс. Реално е. Не се случват по този начин никъде нещата.

Разследват се всякакви варианти и хипотези, като никоя не може да бъде абсолютно изключена. Сарафов направи грешка и вероятно си е „изял шамарите” (метафорично) зад кулисите, защото на такъв ранен етап не се правят подобни директни изказвания.

В психологическата литература, подготовка, изследвания, ако щете, съществува отделен „дял”, свързан с паметта и уменията ни за „обучение” що се касае за криминални случаи. Eyewitness testimony, misinformation effect, source effect: всяко нещо, изнесено, по какъвто и да е начин от властите, може съвсем действително да повлияе най-вече на свидетелите, „паметовите им следи”, отношението им. Да не допълвам, че детайли се крият или публиката се „води” в друга посока, за да е възможно някой ключов свидетел да се изпусне за същия този детайл (защо само той ще знае за него, откъде има информация?).

Това не е медиен скандал. Това е криминално разследване с множество свидетели, вероятно някои от тях са изключително ключови; изчакват се всякакви елементи на „девиация” от това, което е достояние и за нас.
Tочно, защото е така, се породиха съмненията при даден уклон на третия ден в една насока. Можеха да спестят, но е далеч по-лесно да се манипулира разделено общество.
Не, далеч по-лесно е да се манипулира общество, което смята, че е „манипулирано”. От всякакви интерпретатори, знайни и незнайни криминални ентусиасти, новоизлюпили се детективи, „психолози” и лица без образование в сферата.
[/quote]
Не мога да твърдя, кое е по-лесно, но от всички страни, виждам, че е много ефективно.

Скрит текст:
Мен силно ме впечатли, как момчето стоеше встрани от “сбогуващите” се, като изключен, може би все още недостоен йерархически, позата му издаваше подчинение и зависимост. Много тъжно.
Изглежда уплашено. Всички са уплашени. Не се взима лесно такова решение, а още по-трудно се изпълнява. Ужасното е, че двама от участниците не са имали никакъв избор, не само за края, а от самото начало, за всичко...
Отвратително престъпление, продължавало с години, със знанието на доста хора изглежда, които сега се държат агресивно и арогантно в опит да се защитят...
Ако е било индоктриниране, едва ли би се страхувало толкова, по-скоро им е предстояла голяма промяна, но са били изпреварени в опитите си да избягат (според мен). Може би точно защото събитията в хижата са объркали първоначалните им планове и не се стикова с версията за колективен самоубийствен акт, затова и информацията се бави и е по-оскъдна, а събитията в Околчица вече да са резултат от Петрохан и да става дума за обявеното от органите.
Ритуалните самоубийства са общи. Разделянето на две насочва повече към ново начало на друго място, като в по-малки групи би било по-лесно.

# 13 082
  • София
Децата са отговорност на родителите докато не навършат пълнолетие.

Всички опити да се делегира отговорност на държавата, за сметка на родителската не са много уместни.

В същия ред на мисли, може да се попита за всички деца, оставени да крадат и проституират от ромските общности и да търсим отговорност от държавата за особеностите на маргиналната общност.

Тук е същото. Родителите на Николай на мен ми приличат на такива.

В бг мама също имаше един такъв някога, казваше се Людмил.
Беше изнесъл цялото семейство в гори тилилейски и отричаше социума и цивилизацията,  жена му раждаше вкъщи и нямаше достъп до здравеопазване. И прочее флагове.

# 13 083
Децата са отговорност на родителите докато не навършат пълнолетие.

Всички опити да се делегира отговорност на държавата, за сметка на родителската не са много уместни.

В същия ред на мисли, може да се попита за всички деца, оставени да крадат и проституират от ромските общности и да търсим отговорност от държавата за особеностите на маргиналната общност.

Тук е същото. Родителите на Николай на мен ми приличат на такива.

В бг мама също имаше един такъв някога, казваше се Людмил.
Беше изнесъл цялото семейство в гори тилилейски и отричаше социума и цивилизацията,  жена му раждаше вкъщи и нямаше достъп до здравеопазване. И прочее флагове.
Тогава това обезсмисля наличието на много държавни органи, защитаващи правата на децата и правомощия в такива случаи.
Има и хипотези за невъзможност да се изпълняват родителски задължения.

# 13 084
Надявам се скоро да изяснят връзката на тайнственото момиче със случая и да ни покажат някакъв разумен мотив за това престъпление, че всички да се успокоим.

# 13 085
Хора, децата оставяни там на отглеждане с години не са заради екстремните спортове, а заради религията точно, те са будистки ученици на ламата. Все едно родителите им са ги оставили в манастир.

# 13 086
  • София
Клипчетата, които гледах не бяха от брифинга. Бяха изрязани, с чиста картина, все едно е снимано с телефон. Нямаше дата и час.

Клиповете, които са публикувани в интернет са предоставени на медиите от МВР. На брифинга ги прожектираха, на журналистите са дадени файлове.

# 13 087
Може да е лекувал наркозависими, като им е крадял наркотиците за лична употреба.

# 13 088
Нещо интересно: извлекли са файловете, които Калушев е използвал за своя персонализиран ChatGPT.
Тук може да намерите анализ на файловете, а в коментарите и самите файлове: https://www.facebook.com/share/p/1BxiXwGVuQ/?mibextid=wwXIfr
Какъв анализ? На ИИ.
Както някой е написал в коментар: "Добре, че е ИИ, че някои хора сами не могат да мислят. Ако питаш ИИ какво мисли за такива хора, ще каже, че са тъпи 😁"
Коментарите отдолу са показателни за "анализа". Хора, които това работят.

Може да прочетеш и инструкциите, които Калушев е дал на чата на база текстовите файлове, които е въвел на тема будизма. За мен са доста скандални.
Потвърждава, че Калушев е изповядвал определена философия, в което никой няма съмнение.
Не мога да давам оценка дали е скандално или не, нямам познания в областта на религиите и религиозните учения.
Ако ще ползваме чата:
Отново според ChatGPT:
Прощално съобщение ли е?
По-скоро да, но не в драматичния смисъл.
Това не е:
❌ „краят на света“
❌ „нещо страшно ще се случи“
❌ призив за бягство или отчаяние
А е:
✅ затваряне на проект
✅ оттегляне от публичност
✅ лично разочарование + философско примирение
✅ типично за човек, който смята, че „условията вече не са благоприятни“
Много прилича на „излизам от сцената, който ме разбира – ще разбере“.
В контекста на Петрохан и Околчица
Важно е да не ги смесваме насила. Текстът не намеква за конкретно събитие, план или действие. Той е:
абстрактен
философски
адресиран към „практикуващи“, не към широката публика

Нямам предвид самото описание, а инструкциите на самия чат.

Един ИТ е накарал чата да изплюе настройките по които му е оказано да работи. Точно това е интересното, защото Калушев е настроил чата да отговаря с определен наратив и дори да отрича монастическия подход към Дзогчен. Има и още работи, но пиша от телефон и ще ми е трудно да опиша всичко. Като седна на лаптопа ще преведа нещата, ако някой друг не го направи през това време.

# 13 089
Надявам се скоро да изяснят връзката на тайнственото момиче със случая и да ни покажат някакъв разумен мотив за това престъпление, че всички да се успокоим.

Аз доколкото разбрах момичето е разпитано и явно се е установила връзката вече. Което не значи обаче, че ще стане обществено достояние, особвно ако е непълнолетно/малолетно дете.
Не знам как стои въпросът ако се разсекретят файловете.
Според мен до един момент са имали стабилно, сплотено, тихо и скрито от чуждите погледи общество, в което са практикували и изповядвали вярата и разбиранията си.
Това е било на път да се промени, дали заради някакъв донос, дали заради сигнали и проверки.

# 13 090
  • Разпиляна във въображението
Както и да се върти и суче там е било будистка секта, там е имало деца, откъснати с години от социална среда. За семейна не пиша, защото явно е направено с пълното съгласие и преклонение от страна на родителското тяло - било двама, или само един, който се е наложил. Децата са избирани с "кастиг"! Децата, които са останали до този момет са убити от техния гуру и родителите им продължават да възхваляват убиеца им!

# 13 091
Firebird26, копирах от закона. На какво да прилича? Сега не ми се дири наредба , но се твърди, че Иванов е адвокат, и то читав. Знаел е докъде иска да го добута. Защо му е било е отделен въпрос.
Flip, не е хвъчащ лист. Първа стъпка по придобиване права да издават актове за нарушения по ЗООВ
Чл. 169. (1) Актове за установяване на административни нарушения по този закон могат да съставят и представители на обществеността и на неправителствени екологични организации, определени от министъра на околната среда и водите.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2008 г.) Наказателните постановления по ал. 1 се издават от министъра на околната среда и водите или от оправомощени от него лица.

Заблуждавате хората и копирахте само половината закон, без ал. 2 на същия член. НПО-та и даже отделни физически лица (представители на обществеността), могат само да издават АУН (Актове за установяване на административни нарушения). Това е първата стъпка.
Но Наказателните постановления (демек глоба) се налагат от МИнистъра, не от НПО.   И на всеки етап засегнаъите могат да се оспорват, накрая и в съд.
[
b]А глобите отиват в държавата. В глобите далавера няма, да сте чули олигарх да се бута в тази част. Далаверите са в обществени поръчки, боклук, концесии и т.н.[/b]

# 13 092
Имам син на 8г, изобщо не си представям вселена, в която ще го дам да го отглежда друг и то на такова място. Как се откъсва от детето си и го оставяш в чужди ръце - а образование? Далече без адекватна лекарска помощ? Само с мъже?
Какъв малоумник трябва да си, че да го направиш...

# 13 093
Интересно по какви критерии е избрано момчето на този импровизиран "кастинг".

# 13 094
Като общество ни е трудно да приемем истината , защото сме рационални и затова, лично аз, още се опитвам да вместя в представите си такъв феномен като култ към личността, последователи, безпрекословно подчинение и всякакви екстри.

Обаче друго си мисля- ламата май си е подготвял някаква " империя". 21 имота, Ивайло с 16 оръжия. Това ми говори за някакъв опит за разширяване на дейност.

Общи условия

Активация на акаунт