Криминални досиета

• 579 363
  • 13 525
  •   309
Отговори
# 13 215
  • софия
Дио винаги пише подробно и аргументирано. Аз нямам тези нерви и желание. Напълно споделям
Скрит текст:
Много въпроси ми глождят мисълта, особено след брифинга. Част от тях съвпадат със зададените 7 въпроса от в. Сега. https://www.segabg.com/category-observer/7-oshte-po-neudobni-vup … oCyit6OfxeoSc4x9g
Ще споделя и някои от другите.  
Основни въпроси във всяко криминално деяние са мотивът, начинът на извършване, деецът.
До момента липсва каквато и да било информация за мотив.
Да приемем версията за вътрешно убийство/самоубийство.
Правят се опити да се обясни самоубийство с някакви религиозни вярвания, но това не е мотив.
На брифинга казаха, че са споделили на близък, че са толкова разочаровани, че единствен изход е смъртта. Но друг близък беше казал, че са му споделили, че се страхуват от нещо. Двете версии са коренно противоположни и тази за единствен изход смъртта не дава мотив. Другата, че се страхуват от нещо би дала мотив за убийство, но вероятно биха видели на камерите външни лица.
И другият въпрос, който стои от ден 1. Защо точно службите, Сарафов и т.н. тласнаха медиите и общественото мнение много грозно в посока секта, педофилия, паравоенна организация и т.н. А на брифинга стана ясно, че тази група многократно е помагала на службите в разкриването и преграждането на престъпления. Т.е. добре са работили съвместно.
На самия брифинг имаше меко казано непрофесионално отношение. Само ще спомена, че директорката на Инст. по криминалистика нарече огнестрелните рани прободни. Или това не беше случайна грешка? Също стана ясно, че отказват да информират за времето на настъпване на смъртта. Дори за Петрохан казаха - до 24 часа от откриването на труповете. Само записите, които показаха, стесняват това време до 15  часа. А може още да се стесни от такива външни доказателства. Освен това, в науката отдавна се знаят степените на трупно разлагане в зависимост от външните условия - студено, топло, на въздух, във вода и т.н. И може приблизително  да се определи моментът на настъпване на смъртта само по външните признаци.
Скрит текст:
https://www.youtube.com/watch?v=I8Hjuo61krA

Не може само аутопсията да даде заключение за самоубийство. Необходими са комплекс от експертизи, изклюващи по категоричен начин убийството. Но упорито се мълчи за натривки от ръцете. За убийство би могло да се съди по входните рани, но пак е комплексна оценка.
Защо, ако са решили да се самоубият, защо ремонтират къщата, но палят хижата?  Няма логическа последователност в тези действия.
Не ми звучи логично, точно хора, обичащи и бранещи гората, да подпалят пожар в такава близост до гората, който може да се разрасне и да я опожари.
Защо оставят 2-те кучетата да изгорят живи? И защо едното куче не са го извели на втория запис?

Определено записите са доста изрязани. На втория запис всичко изглежда като сценка за пред някого. Някак много нагласено изглежда. И не само на мен така ми се струва.
Субтитрите не отговарят напълно на думи, които се различават звуково. Например: - "Ще се видим в ..." "твойто място" липсва. И много други разминавания.  Ето този запис е добър:
https://gospodari.com/novini/mvr-pusna-zapisi-za-koito-se-tvardi … -ubiystvoto-video
Какво означава фразата "Няма да останат.", за какво се отнася? За някакви следи, които са искали да заличат с пожара?! Но може и да е за нещо друго.  
Метаданните на този запис са заличени, защото били сложили субтитри ( обяснение от МВР).
Следите в снега са много интересни.
Направих си труда да проверя какъв е бил снеговалежа на Петрохан тогава. На 01.02. около 10ч сутринта, времето на първия запис,  е имало около 10 см сняг. Около 16 ч., времето на втория запис, е навалял допълнителен сняг ще 5 до 8  см.
Следи от излизане на кемпера на втория запис категорично липсват. Би било нормално на втория запис, да се виждат позатрупани от новия сняг, но ясни успоредни следи  от гумите, тръгващи от мястото, на което кемперът беше на първия запис и водещи към изхода.  Не се вижда и мястото, на което стоеше да се очертава с по-малко сняг.  
На първия и втория записи, дебелината на снега на навеса пред вратата изглежда еднаква, а разлика с 5-8 см би трябвало да се забелязва. Дори да си помислим, че вятърът е издухал част от снега, то пак изглежда прекалено еднакъв.
Много пъти изгледах записите, стопирах кадри, ще използвам снимките от този коментар за илюстрация, на тях добре се вижда:
Скрит текст:
Боже мой, какви неща чета. Каква жена бълнувате? Joy

И аз се занимавам с видео монтаж, това видео е от статична, панорамна камера. Забележете, че хижата е изкривена, типично за камера с широкоъгълен обектив. И каква стабилна ръка трябва да имаш, за да хванеш един и същи кадър през няколко часа? Не знам какво "дишане" чувате в звука - чува се вятър и как кучето рине в снега. Накрая дори вятърът осезаемо се засилва.

Много стабилна ръка има тази призрачна женица, много. Сигурно е с гимбал в ръката или с друга стабилизираща техника.

Странен е и пожара, който би трябвало да е продължил около 30 часа - според третия запис започва между 20 и 21 ч. на 01.02 и е загасен окончателно в 2:30 ч на 03.02.
На записа от дрон, която вероятно е направена на 02.02., защото тогава снегът започва да се топи, а на нея се виждат следи, оставащи точно от леко топящ се сняг, сградата изглежда най-малко пострадала точно в тази част, в която показват да е подпалена на третия запис.
Двете кучета са изгорели живи вътре, унищожена е техниката, но е имало газови бутилки, които не са гръмнали. Както и будистката литература, рисунки, китара и т.н. нямат никакви следи от обгаряне, въпреки, че и там се виждат разхвърляни пелети.
И каква въобще е целта на този пожар?! Каква информация са искали да заличат?!

За издирването на кемпера.
Още на 02.02. са били иззети и най-вероятно прегледани записите, т.е. било е ясно, че кемперът е бил в хижата, също и кога е тръгнал от там. Посоките са само 2 и не мисля, че с ресурса, с който държавата разполага, че било толкова трудно да се установи посоката му на придвижване. Кметовете по селата знаят кой има часна камера. Знаят се и обществените, също и на АПИ. Да не говорим и за множеството сателити и техните възможности за проследяване. Дали е искана партньрска помощ за снимки от сателитите? А май имахме и бг сателити в орбита, но не съм сигурна, а не ми се рови да проверявам. Странно е, че едва ден преди откриване на кемпера са изяснили от записи на камера, че е минал през Челопек. Враца няма безброй много изходи, за да се прегледат записи от камерите на всяко село на изходите.
Сателитната станция Старлинк на ИК се е вклячила на 03.02. и е маркирала, според казаното на брифинга, голям периметър. Колкото и да е голям, МВР разполага с дронове, за да го изследва бързо. А не с претърсване, както казаха. Никой не споменава за издирване на кемпера с дронове.
Странно е и самото откриване от овчар, който после се оказа охранител. В същото време по този път имаше и мотористи, които насичиха МВР къде да карат. Съобщиха, че те често карали в тази местност. То направо като стъргалото на Витошка се оказа това място. Кемперът е бил на открито, не е бил прикрит в някоя гора, така,че се е виждал. Лесно би могло да го открият с дрон, а също и тези мотористи, които често карали там, не се разбра, кога за последно са били в участъка.

Мисля, че да си пещерняк, изследващ непроучени пещери, да си пещерен водолаз, да се занимаваш със скално катерене, се иска много силна и устойчива психика. Малко хора са способни на това.  
Освен това, това са много доходни занятия, особено ако водиш групи, обучаваш, филмираш, тестваш техника, рекламата й и т.н. Счетоводната фирма на счетоводителя е вървяла добре, адвокатът е бил в американска фирма, където доходите от такава дейснот също са много добри. Имали са имоти, техника, които биха могли да продадат, ако са останали без пари. И винаги могат да започнат отначало с дейностите си.
Изглежда са опитвали и да спасяват деца от наркозависимости, или такива, с проблемно поведение.
Но дори и да не са успели да го развият според желанията си и плановете си, това не е причина, нито мотив за самоубийство.
Затова някак много странно ми се струва такива хора да не виждат друг изход , освен смъртта.

Ако все пак това е причината, защо и двамата младежи да бъдат с тях, в това отнемане на живота? Те са били само обучавани.  И тук идват думите на бащата, който въпреки, че е загубил сина си, казва, че продължава да вярва на ИК и службите да си свуршат работата. Т.е. той продължава да не вярва на версията, че са решили да се самоубият. А това е човек, който доста добре ги познава, бил е заедно с тях доста време, другите им деца също са обучавани в школата.

Още много въпроси от този тип си задавам, но ще спра до тук, че стана много дълго.

ПС Поне доста журналисти се сетиха, че е много грозно да се калят по такъв начин загиналите и кой ли не излезе по тв да се упражнява.
В Тази сутрин Мариян Събев, експерт по сигурност от ЦИД, казам че много кратно са разговаряли със службите как трябва да се комуникорат престпленията в обществото, но явно не са си взели бележка. Много добре говори и анализира, особено на фона на другия гост, който не успя да се спре с упражненията, дори и след като Лора Инджова му направи сериозна забележка.
https://www.youtube.com/watch?v=DD0ZASE-mVg

# 13 216
red soul
понеже и ти си във филма - ти ако си така ли ще тръгнеш да спасяваш деца?
Да. Що? Ти как ще ги спасяваш? Планина, сняг,убийци. Ако за теб не е нормално да бягаш с кола, какво ще направиш?

Значи, ако съм аз и нямам доверие на властите/полицията, взимам телефона и подпуквам всички социални мрежи + приятели и познати.
Тръгвам към най-големия град или най-близката бензиностанция или към всяко място с много народ, а не към планината.
В момента масово хората като видят да се случва нещо необичайно, вадят телефоните и почват да снимат.
В случая точно това им е трябвало, за да се спасят. И като човек, който има инстинкт за оцеляване, Калушев е трябвало да го знае това.

# 13 217
  • София
Това с момичето не е никаква димна завеса. На брифинга казаха, че са установили момичето и са го разпитали. Реално е имало такова момиче.

Да, де.
Разбира се, че е имало реално момиче.

Като гейовете едно време, които се женеха и имаха деца РЕАЛНО, за да са социално приемливи пред обществото.

# 13 218
red soul
защото е напълно побъркан тип, който асоциира себе си с Ботев и цитира стихотворението Борба
Това е според теб. Ся пък и за Ботев се мислел.
Рокет, ако наистина мафията е замесена, кви социалки, кви бензиностанции..

# 13 219
Това е според фактите и доказателствата.

# 13 220
На тоз пък грам вяра му нямам...

# 13 221
Не, фактите са, че има публикувано стихитворение на страницата му. Останалото са твои интерпретации.

# 13 222

Наистина се чудя нормално ли е министър да излезе и да каже това:

"Защото тези хора не могат да ги намерят или отказват. Още в коридорите на министерството се говори, когато са били поканени, изненадващо влизат и въоръжени в министерството. Тогавашният зам.-министър на околната среда, мисля, че 2022 г. през лятото се е случило. Разказали са ми очевидци. Мисля, че Ивайло Иванов е влизал и други хора е имало с него, не им помня имената."

Не подлагам думите му на съмнение, но начинът по който дава информация е безобразен. ЕЖК. Казали са ми, говори се по коридорите, мисля, че този, ама не помня кой друг. Пълна липса на професионализъм отвсякъде.

# 13 223
Да, това с момичето е тип алиби за К., той сам пише на майка си "в твоя чест". Не че е бил особено загрижен за подрастващите девойки.

# 13 224
Не, фактите са, че има публикувано стихитворение на страницата му. Останалото са твои интерпретации.
Не е ли прекалено голямо съвпадение да публикува стихотворение на Ботев и да се самоубие на лобното му място?

# 13 225
Това с Ботев и Околчица не е съвпадение, а умишлено търсено, според мен.
В сайта 24 часа са публикувани част от показанията на бащата на Ники.

# 13 226
Всички тези хора са можели да заминат за произволна страна заедно или поотделно и хич да не им пука за имидж. Че има педофилия, има, въпроса е в размера, но при всички случаи не мисля че това е повод 6 души да се гръмнат.
От всички известни ни факти, не виждам нищо, което да е мотив.
Абсолютно никаква педофилия няма,спрете да въртите тази плоча.

# 13 227
  • София
С личната карта е като с овчаря - страничен шум и фиксация върху маловажни неща. Пак форма на отрицание.
На гледащия овце нищо му няма, разпънаха го човека, да си беше мълчал и да ги остави да търсят кемпер още 2 седмици.
За Ники Дойнов - той трябва да реагира на терен, някаква жена включват. Кое е по-добре, да установи коя е жената или да проведе интерю и после да го разкъсат и за това или пък, недай боже някаква самозванка да се окаже, съвсем ще олекне телевизията. Защото що си с шапка, що си без шапка е казусът.

# 13 228
В сайта 24 часа са публикувани част от показанията на бащата на Ники.
Може ли линк?
За какви показания става въпрос? Официални пред властите ли?

# 13 229
Аз съм в шок колко  хора с добра информационна, медийна и т.н. грамотност два дена виждат в клиповете някакви несъответствия.
Визуално ги виждат и настояват, че е така.
И то съвсем простички -колко сняг е навалял.

Не визирам хора в темата, това тръгна от СМ и просто се пренесе тук.
Не мэга да си го обясня тэва със сняг. Само един единствен. Другите през цялэто време са едни и същи. А има и навес. Аз живея в кооперация. Със същият навис. Ако вали сняг не ми става бял прозореза. Не вали снян на него. Игра на светлината може би. То няма слънце, през цялото време е облачен, зимен ден. Властите все още не са предоставили оригиналните необратвани записи по метаданни. Ние имаме обработени, пипани записи. Най малко че са и добавяни субтитри.

Предпочитам да ги задавам тия въпроса, дори и да изглеждат странни. Твоето обяснение кащво е. Че е навалял сняг. Защо само на 1 прозорец, и през навес. Как се е случило. Защо останалите прозорци не си променят цвета а само този, ако е някакъв снеговалеж, страничен през навеса.

Общи условия

Активация на акаунт