Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21

• 21 901
  • 752
  •   1
Отговори
# 165
Пчеличе Мая, не взимай АМ, но като се приберете, забравяш за часовници и режими. И на всяко мрън даваш гърда, т.е. когато бебето си поиска - даваш. Може да е на 2 часа, на час и половина или на час - даваш гърда. Това е кърмене на поискване. По този начин бебето задава на тялото ти сигнал точно колко мляко му трябва и тялото ти го произвежда. Три часа е дълго за пауза за новородени бебета, стомахчето им е съвсем мъничко, колкото черешка, кърмата не е АМ и се обработва бързо. В болниците няма адекватно отношение към кърменето, та забрави съветите за режими.
Аз кърмих в началото дъщеря си през час и половина и седеше по час на гърдите ми, докато се регулира кърмата. Когато започнеш да даваш на поискване и тази твърдост в гърдите ще премине. Не е нужно да се цедиш след кърмене. Даже е лошо идея, ако не се прави с цел(замразяване на кърма, допълнителна стимулация при проблем), защото може да се предизвика хиперлактация, а от там запушвания. Но поне в началото може да редуваш гърдите на едно хранене - бебето суче от едната, докато пусне или заспи; оригваш и даваш другата гърда - пак докато пусне или заспи. Може да прилагаш компресия, докато кърмиш. Приготви се психически, че първият месец сте ти и бебето и кърмене. Може да ти се струва,че по цял ден ти виси на гърдите, нормално е, докато се регулира кърмата е така. Готвене, чистене и прочие - таткото, бабата или който помагач се бута, ти кърмиш, храниш се хубаво с високо протеинови храни, пиеш течности и почиваш. Виж в първи пост има някои важни картинки като ранни знаци, че бебето е гладно, таблица колко трябва да са напишканите и наакани памперси спрямо възрастта на бебето, базисни неща, които трябва да знаеш, има видеа с пози, оригване и друга информация, която на първо време ще ти е необходима. Блогът на Хедра или направо книгата й, са също настолно четиво. Ако има други въпроси, казвай. Нощно време е допустима една 4 часова пауза, през деня на 2 часа и малко (или по кратък интервал) обикновено си искат малките бебчета. Ако бебето е поспаливо, трябва да се буди и мама да инициира кърмения. Въпроси ще се появят, задавай смело.
Чебурита, разбирам, че при такива къси интервали става малко сложно цеденето. То не остава време дефакто.

Ми пробвай без да цедиш, само гърда(и двете на едно хранене и редуване, докато не се изнерви) и определено хранене със сонда ще помогне, първи пост има инфо за това, но на кратко - бебето ще си яде добавката, но ще се симулира кърмене чрез сондата и така ще се стимулира производството на кърма.
Мен обаче ме гложди някак да не е АБКМ, бебето има ли обрив зад ушетата? Или някакви по-сухи петна по кожата? Или слуз в акото? Какво е добавката, която даваш? Пробва ли да спреш млечните? Мисля, че  zazu имаше подобен проблем с наддаването и се оказа това. Да ме поправи ако греша. Просто толкова скоро след добавка да писне за храна ми говори две неща - или има проблем с френулума и храненето не му се получава и за това е гладен или има АБКМ. Може да греша, разбира се, той и консултант бързо ще констатира дали е юздичка, засукване или друго, но докато чакаш поне това може да установиш дали е. Разбира се трябва известно време диета, за да даде резултат.
Наистина докато не ти дойде на главата, колкото и да си чел, си като в небрано лозе, ама аз и не бях чела с убеждението, че в болницата ще ми помогнат. Грешка.

Та, за няколко дни трябваше да изчета всичко, докато ме тресеше и депресия, и температура, затова като развалена плоча повтарям на новите в темата да четат. Съвети от стринки, лели, майки, понякога са причина за край на кърменето, трябва информираност. И при нужда - консултант. Нищо срамно и страшно няма, това не го казвам към тебе специално, а към всички млади мами 🙂

Jillian, при липса на температура ме съмнява да има инфекция, демек мастит. Но да предположим, че е това - третирайте го като грип, почивайте, пийте ибупрофен за болката в ставите,кърмете, пийте лецитин, масажирайте, аз препоръчвам освен лозовия лист, компрес с тънки резени картоф, слагат се върху бучката (не се слага на ареола)после едно найлонче отгоре и 20 минути макс се седи така. Изпробвала съм го, при мен работи. Тялото в повечето случаи се справя само, а антибиотик не мисля, че е нужен, но лекар може да назначи изследване да се види има ли инфекция. Успех и да минава бързо!

Едит: Боже, много грешки имах в поста от бързане, ужас!

Последна редакция: сб, 22 юни 2019, 14:33 от LittleCactus🌵

# 166
Точно така мисля да правя - да му давам, когато поиска. Той вече суче хубаво ( на последното хранене казаха 50 мл) и не му дават АМ. При мен си е в стаята и му давам колкото време иска, т.е. докато заспи. Отнема му към час, час и нещо да се нахрани и заспи. Последно се хранихме от 12 до 13 и нещо и заспа самичък към 13:30. Ако спазвам режима тук, трябва да го събудя в 15, Ноа з мисля да го изчакам до към 16 сам да се събуди. Мисля, че самото кърмене е добре, според това, което съм чела.
Проблемът е, че имам като бучки в гърдите ( казаха че са ми запушени каналите) и затова трябвало да цедя винаги след кърмене и да слагам топли компреси. Ама ето сега той като изсука толкова много и нищо не излиза с помпата, а гърдите стоят напрегнати.

# 167
Бебето е много малко за паузи по-големи от 3часа. Можеш да си позволиш само 1 четиричасова нощна пауза. Брои се от началото на храненето, т.е. щом сте започнали в 12, трябва да го събудиш да яде НАЙ-КЪСНО в 3. Цеденето само би влошило препълването на гърдите. Вземи си Лецитин и пий 3*2.

# 168
Мислила съм и за сонда, ще изчакам да мине консултанта да видим какво ще каже. Относно АБКМ няма обривчета зад ушите или сухи петна, за слуз в акото също внимавам, но не съм забелязала. Има само едни по ситни пъпчици с бели връхчета, които се появяват и изчезват по краката и ръчичките, но педиатъра уж каза, че били нормални за възрастта и ще минат. Все пак мисля да пробвам да спра млечните за 2 седмици да видим. Дохранвам или с кърма, ако се събере или с Аптамил между 30-50 мл. на хранене. Огладнява иначе бързо, дори и с добавката, на около 2 часа, 2 часа и нещо и дори като е наяден ми прави впечатление, че трудно заспива - хранене 1 час приспиване половин и повече, спи 15-30 мин. и айде, а е още много малък да се кокори толкова. Затова мисля, че като суче не яде много ефективно, но може и да греша, ще видим...

# 169
  • над кукувичето гнездо
Чебурита,
Скрит текст:
Опитайте преди кърмене да цедите, докато се задейства рефлекса на потичане. Като потече кърмата, слагате бебето и правите компресия. Така ще му помогнете да получи млякото без да се старае преди това. След кърмене пак цедете до капка, ако нещо е останало и десетина минути на празен ход. Оставянето на кърмата да се събира е грешна тактика. Трябва стимулация. Нещата стават постепенно, не за ден.

Пчела мая,
Скрит текст:
Честито бебе! Топли компреси слагайте преди кърмене. Ако цедите след това, задавате на тялото сигнал занеобходимост от още мляко. Така че, ако след кърмене няма напрежение, никакво цедене. Ако още има тежест, цедите, но само до облекчаване. След запушване отокът и болката остават няколко дена, но втвърдените участъци не нарастват, червенините, ако ги е имало, се разкарват. Вземете си лецитин и пийте поне на два пъти по две капсули от 1200 мг на ден. Ако продължават запушванията, наложете за едно междукърмене намачкан зелев лист на гърдата без да обхваща ареолата, после топлия компрес и кърмене.

# 170
Чебурита, има предвид, че не всички бебета спят много  - моето от ден 6 си правеше по поне едни 3 часа буден нон-стоп, а тогава беше почти изцяло на АМ и знаех, че се е наял. Той не даваше и признаци на глад - просто си се кокореше. От втория месец спи два пъти по 20-30 мин. и евентуално веднъж за около час и това му е сънят. Иначе си наддава и се развива супер, просто е буден.  Така че не се притеснявай за спането ако не дава признаци на глад, има на първата страница супер картинки.

# 171
  • Sofia
Здравейте,
Въпроса ми е за спиране на кърмата и се извинявам предварително ако не е за тук 🙂
Имам бебе на почти 10м,което яде кърма само сутрин и вечер (останалите хранения са заместени),като се цедя от самото начало.
Изчетох всичко за спиране на кърмата,намалявах грамовете при цедене през седмица,намалих броя им до 3 пъти на ден и около 80гр от двете гърди на цедене. Но в момента в които намаля още малко грамовете или пропусна едно цедене, гърдите ми веднага стават на камък и започва да боли при допир. От началото на цеденето до сега два пъти правих запушване и болката бе зверска докато отпуша. За това се притеснявам да не запуша пак нещо.
Пия лецитин и ако започне да се образува бучка - беладона.
Моля за съвет как да процедирам за да не стават тези бучки и да не се стигне до запушване,а в същото време да спра кърмата.

Хапчета не ми се пие,имам по високо кръвно и при прием на такива хапчета след аборт в 23 седмица преди години щях да умра.

# 172
Как така пиете беладона? Надявам се да е име на някакъв продукт, а не билката 😲

# 173
  • Sofia
По съвет на личната при предходно запушване ми даде беладона,хомеопатичните малки топчета на Boiron и каза при запушване да ги пия 3 пъти на ден по 5 гранулки.
Когато отпуша да спра да ги пия.

# 174
  • над кукувичето гнездо
Не намалявайте броя изцеждания, а намалявайте обема. Щом до сега сте цедили по 80 двустранно, сега започвате да цедите по 60 мл. Така поне два-три дена. След това правите 50, после 40. Като стигнете до 20-30 мл двустранно, започвате да прескачате изцеждане. Ако цедите сутрин и вечер, изцеждате се вечерта. На другата сутрин пропускате и се изцеждате вечерта. Така два-три дена само вечер. След това цедите вечер, следващата я пропускате и цедите на сутринта. После пропускате вечерта и следващата сутрин и цедите на втората вечер. В един момент вероятно ще усетите дискомфорт при цедене, както в началото при закърмването. Тогава трябва да пробвате да спрете, но с уговорката, че ако усетите неудобство, изцеждате само там съвсем малко. Вземете си градински чай - салвия, смесете с мента и мащерка и пийте от него колкото се сетите, яжте магданоз. Избягвайте лактогонни храни - шарена сол, лук, овесени ядки, бирена мая, бира, ядки и т.н. Налагайте намачкани зелеви листа на гърдите при препълване. Успех, пишете пак!

# 175
  • Sofia
Благодаря,ще пробвам така и ще пиша пак 🙂

# 176
Намалете на едното цедене с 10 мл, като свикнете, намалете на още едно с 10 мл и така докато успеете да махнете едното цедене и после още едно и така.

# 177
  • над кукувичето гнездо
Аз така процедирах и не съм имала проблем. Само дано съм го написала разбираемо.

# 178
  • Sofia
Много ясно е обяснено, аз така и правя - намалявам постепенно количеството изцедена кърма.
Проблема е че като стигна да изцеждам под 50гр на гърда, веднага в едната става бучка и боли. И двата пъти до сега една и съща се запушваше,на едно и също място. Явно съм предразположена (ако мога така да се изразя) към запушвания.
Онзи ден намалих още малко количеството кърма и вчера веднага бучка отдолу на гърдата и боли 😣

# 179
  • над кукувичето гнездо
Ползвайте лецитин и зелев лист. И салвия.

Общи условия

Активация на акаунт