Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21

• 21 904
  • 752
  •   1
Отговори
# 180
Задръжте повече време на едно количество като намалите. Тя Иса_писа го е написала много добре, но бяхме писали едновременно, само че според мен може да не задържате 2-3 дена на едно количество, ами примерно седмица, за да се нагоди по-добре тялото, щом не понася така добре намаляващите обеми.

# 181
Здравейте,
от 2 дни съм майка на бебчо роден 2830кг, днес втори ден е станала 2600кг.
Опитвам се да кърмя. Вчера първи ден само за кратко сучеше по много малко, имаше памперси за смяна, будеше се сама. Днес сучеше за по-дълго време, но от следобяд 18.30 откакто за първи път сука около 30мин, е ужясно поспалива. Не мога да я събудя, ако успея то тя заспива веднага и за деня сме сменили само 2 памперса.  Според вас нормално ли е да няма сили да суче, взех да се притеснявам виждайки промяна в поведението и.

# 182
  • над кукувичето гнездо
Честито бебе!
Сменили сте два памперса изобщо, или два наакани, но е имало и други напишкани? Ако са били само два изобщо, то колко пълни бяха?

# 183
Момичета, забравила съм - какво може да се пие от майката при висока температура (кърмя)?

# 184
Нурофен, парацетамол.

# 185
Чебурита, както ти е писала Диди, аз дохранвах със сонда близо месец и половина.
Консултантката ми показа как и ми начерта схема за хранене - сучене от едната гърда до признаци на умора, слагане на другата и поставяне на сондата. След като бебето се нахранеше, на всяко хранене цедене с помпа с постепенно увеличаване силата на вакуума и помощ с ръка всяка гърда до отказ + 5-10 минути на празен ход. Така по 2 пъти редуване на гърдите.
Много е изтощително, буквално само това правех, но стимулирах и кърмата се увеличаваше (мноооого бавно обаче).
Консултантката ме съветваше да меря детето преди всяко хранене и след храненето с добавка. Така щях уж да меря колко моя кърма изпива, обаче моя кантар мереше странно и нещо не се получи. Понякога след ядене го мереше по-лек отколкото преди ядене 🤔. В крайна сметка се отказах да меря и в един момент, в който пак се свързах с нея да я питам какво да правя, кърмата ми не се увеличава и съм в застой, тя ми каза, че като не меря, няма как да знае колко изпива детето, съответно да продължавам със сондата.
Аз бях вече тотално изчаткала и реших, че или ще кърмя, или минавам само на АМ, смесеното хранене + цеденето за стимулация ми отнемаше час и половина 😳... вече почти бях спряла да правя АМ за дохранване, а детенце ядеше изцедена кърма от предното цедене.
Момичетата тук ме побутнаха да мина дамо на кърмене и добре, че така направих, защото бях вдигнала ръце. За щастие се получи, нооо, ако бях слушала само консултантката, вече детето щеше да е само на АМ, защото бях тотално побъркана от това цедене...това са си 7-8, понякога 10 пъти дневно...
Виж какво ще ти каже, но моя съвет е да слушаш ветераните тук, защото консултантите действат много консервативно (особено по-известните), за да не ги насосаш в някой форум, че видиш ли детето е тръгнало да спада на тегло, затова играят на сигурно, което пък е унищожително за майката и може би не най-бързото и ефективно увеличаване на кърмата. Това е мое лично впечатление, може и да не съм права.

# 186
Fluffy Fluff, благодаря ти за отговора! Помня твоя случай, чела съм го, браво, че успя да се пребориш. Тези дни чакам консултанта и ще преценя какво да предприема, но си имам едно на ум. До тогава цедене, но наистина е бавно всичко и изтощително... АМ правя не повече от 60 мл., а бебчо изпива колкото има нужда, някой път 50 мл., друг път 30 мл., горе-долу по сученето и по това което изпива като изцедена кърма, вече се ориентирам колко АМ ще изпие, но моята кърма наистина ужасно бавно се увеличава...

# 187
Чебурита, ще стане, с упоритост и постоянство ще стане. При мен отне месец и половина... това е много време, тъй че трябва да си търпелива и спокойна, че ще ти се получат нещата, защото наистина можеш да откачиш от това напрежение ако много се връзваш. 😉
Моя беб също изпиваше около 50-60 мл добавка.

# 188
  • София
Здравейте,
Искам да питам нещо свързано с редуването на гърдите. Вчера се случи така, че почти целия ден бебка сука от една гърда, после сън. Даже така стана, че на две последователни хранения яде от една и съща. Аз винаги до сега предлагах и двете, започвайки от по- празната. Мен това ядене от една гърда ме обърква. Да продължа ли първо да дам по- празната и после другата. Може пък да е било случайно....и още нещо, вечер е малко тегаво, след 19ч. започваме маратон на млечния бар през час, че и по- малко, може би не и достига ако е бодърствала преди това и не е спала и опитва да се запаси за през нощта, как мислите? Има ли някой, който вечер е с подобно поведение.
Иначе на 10 ден от раждането я претеглихме - 3 300, при рождено тегло 3 400, изписани на 3 ден 3 070гр. Пампите са напишкани, малко разреди акането, не е на всяка смяна, но има поне 3.

# 189
  • над кукувичето гнездо
Честито бебе! Хубаво е да предлагате и двете гърди, пък то, ако иска, ще яде. На следващото хранене предлагате втората гърда от предходното. Понякога става объркване, не е фатално, ако е понякога, за да не се получи някое запушване или намалена лактация в непредлаганата. Аз в най-заспалите си времена даже и записки съм си водила, за да съм сигурна, че редувам. Joy

# 190
  • Лайпциг / Перник / София
Честото бебе и от мен! Аз да споделя какъв беше моят трик за редуването на гърдите в началото - ластик за коса! Simple Smile беше на лявата ръка, когато последно малчо беше сукал от лявата гърда и съответно го местех на дясната ръка, когато беше сукал за последно от дясната гърда. Много хитро и лесно според мен Simple Smile

# 191
Честито бебе и от мен 😊
Предлагайте и двете, като следващото хранене започва от тази, която последно е сукало бебето.
Аз ползвам приложение на телефона и така си следя от коя гърда и колко минути е сукал от нея, както и в какъв час. Правя го, и защото съм доста разсеяна. Така например отчитам скок в растежа - храненията си стават повече на брой и ги виждам ясно в приложението, което води и статистика 🤪
Така като видя колко минути от едната и от другата е сукал, гледам да е равномерно разпределено и на двете за следващото предлагане

Последна редакция: пн, 24 юни 2019, 11:37 от Fluffy Fluff

# 192
Здравейте, Имам въпрос относно контролното мерене на везна преди и след кърмене - тъй като везната показва теглото в грамове, а кърмата и АМ се измерват в мл, как да се ориентирам след мерене? Би трябвало да има разлика в гр. и мл. кърма, трябва ли да се преобразува спрямо мерните единици? Например колко мл са 100 гр кърма?
Благодаря!

# 193
Здравейте, момичета! От два месеца се радвам на моето момченце и го кърмя на поискване. В болницата беше на АМ първите два дни, след това мина на кърма, като беше на режим 3 часа. Когато се прибрахме минахме на поискване, защото се роди по-мъничък и така ме посъветваха от болницата. Наддаде чудесно, но от скоро имам проблем с едната гърда. В болницата всичко беше наред, кърмата ми слезе на втория ден, течеше си еднакво и от двете гърди. В последно време обаче от дясната ми гърда тече по - слабо и с по - лека струя, за разлика от лявата, при която кърмата струи много силно. Пробвам с масажи да оправя нещата, подобряват се, но не е същото като при другата. Бебчето се ядосва като го сложа там и отказва да суче. Не усещам болка или бучки, с масажа се усилва струята, но на следващия ден е същото. Като има колики пък изобщо не иска да яде докато не отминат, а не искам да предлагам АМ, не дохранвам по никакъв начин, изцяло на кърма е. На пробно кърмене, което правя вкъщи изяжда по 90-100мл. Как бихте ме посъветвали да се справя с моя проблем?

# 194
  • над кукувичето гнездо
Здравейте, Имам въпрос относно контролното мерене на везна преди и след кърмене - тъй като везната показва теглото в грамове, а кърмата и АМ се измерват в мл, как да се ориентирам след мерене? Би трябвало да има разлика в гр. и мл. кърма, трябва ли да се преобразува спрямо мерните единици? Например колко мл са 100 гр кърма?
Благодаря!
1:1. Разликата е пренебрежимо малка. Ако държите, слагате празно шише на везната, тарирате, наливате 100 мл кърма, преди да се е изключила везната и готово.
Но, така или иначе пробното кърмене не е много точен метод и мога да ви съобщя, че само си създавате излишни занимания.

Autumn magic, напипвате ли по-твърди участъци или бучици в гърдата, която пуска по-малко? Налагайте ѝ топъл компрес преди кърмене.

Общи условия

Активация на акаунт