Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21

• 21 810
  • 752
  •   2
Отговори
# 645
О,честити близначета!
Вижте коментарите тук https://www.bg-mamma.com/?topic=1122139.msg39030466#msg39030466 и звъннете на посочения от Vartoglava консултант. Най-добре ще е да го обсъдите с нея, за да се изготви план максимално полезен за вас и бебчетата.
Ако споделите малко повече инфо за това кога хапват, кога се цедите, колко време, ще помогнат и мамите, които са цедили с помпа по-дълго време. Предполагам, че и vartoglava ще се включи като види поста, като мама на две дивачета 😜 пък може и на ЛС да й пишете,не мисля,че ще възрази.

благодаря!
Цедя се след кърмене - излизат само 2-3 капки. Продължавам 1-2 минути на празен ход. Дохранвам с АМ. Днес пробвах да се изцедя около час преди да се събудят (горе долу на 2.5-3 часа искат храна). Отне ми 15-тина минути. Събрах почти колкото не ми стига да се нахранят. Но пак остават гладни и пак трябва да добавя АМ.
Просто, ако с повече цикли на цедене има шанс по-бързо да се увеличи кърмата ще продължа с цялата хамалогия. Притеснява ме, че скоро всяко едно ще иска по над 100мл на хранене, а сега общо от двете гърди ми се събират само към 60 Cry  (по данни на кантара преди и след хранене и по цедено количество)

# 646
maiathebee лошо ми стана от изказването на този педиатър, честно Hushed
Въобще не се впечатлявай, няма нищо ненормално, нито ти е прехранено бебето, нито ще "хване рахит". И да нормално е да качи 600гр., но е нормално и кило + да качи. Продължавайте да се кърмите на поискване,всичко е наред Heart

П. С. Интересно ще е какви съвети ще даде за захранването вашия педиатър, просто изгарям от любопитство!

# 647
Не знам дали е точно за тук въпросът ми, но според нашата педиатърка прехранвам бебчо.
Днес бяхме на първи преглед. Синът ми е на 1 месец и една седмица. Роди се 4200 гр,изписан 3900. Днес е 5200 гр. Изцяло на кърма. Сам си направи режим, 7-8 хранения в денонощието, с една пауза от 4-5 часа през нощта. Има колики, но иначе е спокойно бебе, спи си нормално, ака и пишка също нормално.
И тук идва големия бисер, с който ме застреля днес нашата "педиатърка"... Бебето било дебело и много голямо за едномесечно. Било качило много ( трябвало до 600 гр на месец, а той килограм качил) и до 2 см, а той е пораснал с 4 см. Много съм го хранела и щял да "хване рахит"?!? Затова да съм спирала да го храня в 00 и 3 вечер, т.е. от 21 после чак в 6 сутринта, а ако се събудел и плачел да съм му давала чайче?!? Направо ми стана лошо като осъзнах колко съм сбъркала с избора на "педиатър".
Въпросът ми е нормално ли е бебе на кърма да качи килограм за месец? Мислите ли, че наистина го прехранвам?
Хранения не мисля да спирам, камо ли пък чайче да давам, но все пак да се консултирам и с по-опитните.

Мая, сама си си отговорила. Ми голямо бебче си родила, наддало е кг, напълно в норма, разбира се, че ще е в горен персентил по тегло, ама как да е иначе, родил се е голямо момче, колкото тежат някои бебета на 2-3 месеца. Но това не значи, че е дебел. Бебе на кърма няма как да бъде прехранено, ако бебето не иска да суче,не можеш насила го накара. Пропускай си покрай ушите тези приказки. Момчето ти е нормално. Справяш се чудесно и няма да хване рахит. Сега е лято, витамин д се синтезира най-добре от слънцето, слагай го на слънчице, след 17 или преди 11 и не се тревожи за глупости. Продължавяй да си го кърмиш на поискване.
Бебета не наддават по таблици и не бива да бъдат сравнявани по таблица. За това има долна и горна граница на тегло и всичко между тези граници е напълно нормално! Няма да наддава по кг постоянно, като започне да се движи след 4-5 месеца, ще изразходва повече енергия. Та, спокойно. Ако продължава въпросната педиатърка с простотиите, ще си прецениш как да действаш - дали да я сменяш или игнорираш, може да я ползваш само за ваксини,както всъщност много майки правят😉

Съншайн, за носилките, ще кача инфо по казуса бебето не иска в слинга от книгата за бебеносенето малко по-късно.
Но друго, което е честа причина да не им харесва - топлината. В това топло време, бебето и само по памперс да е, ще е идеално.
Консултант по бебеносене също може да помогне. Но в кърменето няма проблем, не го търси 😉 знаци, че бебчето е уморено,може да са полезни за други мами

Пробвала ли си на затъмнено да я приспиш? Иначе другото, което действа обичайно е гушнато на ръце (в носилката е по-лесно и да кърмиш едновременно и до днес като изпадне в криза от зъбите,само с раницата става номера, иначе е една борба неописуема).

Razni, ще се включат мамите с опит в цеденето, но междувременно може да пробваш това,а утре сутрин се обади на консултантката, тя има и блог, atwins.wordpress.com май беше, zabliznacite блога на Мария Нориега също може да е полезен.

Напълно постижимо е да сте само на кърма и даже цеденето да се махне, малко ще е хамалогия в началото, но ще стане, воля и упоритост. Не се притеснявай да звъннеш на консултантката, ще ти помогне със сигурност 🙂

# 648
Пробвала съм го това power pumping. Успях общо да изкарам 120мл, но някак си не мога да си организирам времето сякаш и да го правя постоянно. За сега съм го оставила. Може би трябва да се пробвам пак, поне веднъж дневно

# 649
  • над кукувичето гнездо
Според мен, би било най-полезно след всяко кърмене, дори нощем, да цедите до капка+10 минути на празен ход всяка гърда по два пъти като ги редувате. Или поне по веднъж, но тогава с по 15 минути на празен ход. Или бебетата да редувате да висят постоянно на гърди по някакъв начин. Да са ви честити!

# 650
Според мен, би било най-полезно след всяко кърмене, дори нощем, да цедите до капка+10 минути на празен ход всяка гърда по два пъти като ги редувате. Или поне по веднъж, но тогава с по 15 минути на празен ход. Или бебетата да редувате да висят постоянно на гърди по някакъв начин. Да са ви честити!

Тъкмо го пробвах. Събудиха се към 4 гладни. Цоцаха 30-тина минути. Минаха още 15тина докато им сменя пелените к ги сложа обратно в леглото. Седнах да се цедя и то стана 5:30 (час и половина след като са започнали да ядат). Успях да изцедя едва 20тина милилитра, но пък сега гърдите ми са празни. Ако се събудят след час да ядат ще имам още по-малко от обикновената им доза.
И така в един омагьосан кръг Disappointed

# 651
  • над кукувичето гнездо
Вариант едно - слагате ги пак да сучат, после пак с помпата.
Вариант две - слагате ги по-често на гърда, така ядат малко, но начесто и стимулират повече млекопроизводство.
Вариант три - като едно, но дохранвате през сонда.
И в трите случая една седмица постоянно ще има нещо, закачено за гърдите ви. После пък няма да има нищо.

# 652
  • София
Razni, не забравяй да пиеш вода и да се храниш, че умората с две бебета изтощава тялото и то има нужда от презареждане за да има и кърма.

# 653
Момичета, дайте съвет как да се справя с бебе-бандит? На 6+++ месеца е, кърмя на поискване, от месец се захранваме бавничко. Знам, че кърменето става предизвикателство с порастването, но вече се чудя какво да измисля. Права или седнала не става, защото или се мята назад, или ми бърка по лицето, щипе, дере. Доскоро се справяхме легнали, но започна и в леглото да се мята. Освен това суче все по-често, обичайно на два, понякога на три часа. През нощта го взимам при мен в леглото за по-лесно, но има чувството, че като усеща, че съм до него се буди още повече и не заспива без да си хапне. Знам, че има различни периоди, но кърменето се превръща в не особено приятен момент - зърната ми започват да се разраняват и постоянно трябва да се пазя да не изям някое круше. А как да обясниш на толкова малко бебе, че боли, когато ме хапе или дере?! Случвало ли ви се е и има ли нещо, което може да се направи?

# 654
Razni, не забравяй да пиеш вода и да се храниш, че умората с две бебета изтощава тялото и то има нужда от презареждане за да има и кърма.

Признавам - имаше моменти в които не ми стигаше времето за ядене, но вида пия поне по 4л на ден

Вариант едно - слагате ги пак да сучат, после пак с помпата.
Вариант две - слагате ги по-често на гърда, така ядат малко, но начесто и стимулират повече млекопроизводство.
Вариант три - като едно, но дохранвате през сонда.
И в трите случая една седмица постоянно ще има нещо, закачено за гърдите ви. После пък няма да има нищо.

Благодаря! Тъкмо и почнах да ги слагам десетина минути след ядене пак да ядат. Дано подейства наистина толкова бързо, колкото казвате

# 655
Разни, те момичетата са ти написали вече доста от вариантите.
От мен
1. Свържи се с консултант възможно най бързо. Май бяха на 20 дни..не ми се рови назад.
2. Прегледай блога на Айла и се свържи с нея.

Ето моят график от тогава. Да вметна аз закъснях много с консултанта и се свързах чак като направиха месец, а се видяхме с нея след още седмица...
Та :
9-10 кърмения за 24 часа. След повечето дохранвах или с цедена кърма или ам. После цедях по половин час. Ползвам медела, двойна, електрическа. Дохранвах с калма биберон. В редки случаи Нук или Авент и то когато бяха много малки и нямаха сили, за да може да ядат, а не да се изморяват и да заспиват.
Майка ми беше при мен първите три месеца. Много ми помогна. Зарязах всякаква домакинска работа. Тя ми готвеше и сервираше в леглото. Тя ми помагаше и да намествам бебетата за тандемно  кърмене в началото, после се справях сама. След хранене дохранваше едното с шише,аз другото със сонда. Сутрин към 9 правех ударното цедене. Понякога към 14 ако имах време. Спях от 21 до 23... Тогава им давахме повече ам, НО ТОВА ДОХРАНВАНЕ С ПОВЕЧЕ АМ ГО БЯХМЕ КОМЕНТИРАЛИ С КОНСУЛТАНТА, ДЪРЖА ДА ГО КАЖА. Идеята беше да поспивам малко повече и да почивам иначе за денонощие ми се събираха няколко дрямки общо 2 часа... Лошото на това дохранване беше че удължава много процеса на махане на добавката, но бях наясно с това. Вината, че късно се обадих на консултант си беше моя, а натрупаната умора ме изтощаваше.
Та така...

Сещам се още ако имаш ръчна или единична помпа - докато кърмиш по едно бебе, стимулирай другата гърда с помпа, така хем стимулираш,  хем ще имаш за дохранване, хем ще помогнеш на бебето, после дохрани с изцедената със сонда. Сложно е, но се постига с тренировка.
Ако си овладяла тандемно кърмене прави поне 5-6 такива.
И да се повторя, в случай, че си забравила - обади се на консултант веднага.

# 656
Тези консултанти по други градове, освен Сф ходят ли? Колко им се плаща на посещение?

# 657
Скрит текст:
Много харесвам тази картинка за кафето. Аз си пия по едно лате на ден, което съдържа един шот еспресо. Понякога пия и второ, не съм забелязала на малкия да му пречи.

Кажи го на дъщеря ми, която не заспива след като пия кафе, чак вечерта...
Та или безкофеиново ...или бира Simple Smile

Как ви влияе бирата? Заспива по-лесно ли?
Не Joy На мен влияе Simple Smile благоприятно Wink

# 658
Въпрос който сигурно е задаван и се извинявам,но да питам .Кърмя ,но трябва да посетя зъболекар и упойка ще попречи ли да я кърмя?

# 659
Кивити, има упойки без адреналин,просто кажи на стоматолога,че кърмиш, за да ти сложи такава. Аз съм кърмила веднага след зъболекар😉

Разни, vartoglava ще ти отговори, но на първо време да се чуете по тела или по вайбър/скайп пак е добре,за да й разкажеш кое как се случва и тя да ти даде съвети как да действаш.

Общи условия

Активация на акаунт