Сицилия - 3

• 56 884
  • 763
  •   1
Отговори
# 645
Мислим да тръгнем сутринта рано от Praia a Mare, по път да отксочим до Tropea набързо и от там Сицилия.В гугъл мапса е около 500 км до Сиракуза.Не мога да приценя дали е постижимо.Да направим едно спане някъде, не знам къде ,тук идвайте на помощ ,моля .На другия ден евентуално Ното,Рагуза после Чифалу или Милазо спане, да съчетаем евентуално със Стромболи и на третия ден обратно към Прея а маре.Нещо такова ми се върти в главата

# 646
Честно казано, не знам защо е нужно цялото това пътуване.
Дали ще можете да минете 500 км. в този ден, не знам, не съм пътувала по маршрута. Но дори да успеете, ще пристигнете в Сиракуза късно. Значи няма да имате време да я разгледате. А тя определено си струва да й се отдели ден или в най-лошия случай половин.
Ако в следващия ден смятате да разгледате освен Сиракуза, Ното и Рагуза, а после да стигнете до Чефалу /който е на другия край на острова/, ще ви трябват много повече от 24 ч.
Тук въобще не споменавам, че ако това е 5-6 ден от пътуването ви, умората от ранно ставане и по цял ден обикаляне се натрупва и темповете на разглеждане се забавят.

# 647
Ами това съобразено ли е с графика на фериботите изобщо?

И гледайте ги тези карти все пак. От Прая а маре до Сиракуза са 415 км, но маршрутът в Гугъл в момента е за близо 6 часа. Има ферибот в картинката и сравнително бавни пътища на острова, т.е. Гугъл не е съвсем адекватен с времената.

Иначе казано проблемът ви не е къде точно да спите, а какво да махнете от набелязаните цели.
Бих отхвърлила всякакви мисли за Чефало и Стромболи. И бих се съсредоточила само върху източния бряг на острова. Ното(Рагуза, Модика), Сиракуза, Катания, Таормина, Етна и околните по-дребни...
И като изчистите маршрута, мястото за спане само ще си покаже къде е най-добре и най-удобно.

# 648
Фериботите не са проблем, на често са, но бързо се пълнят и чакаш следващия.
Обаче принципно този план е невъзможен😉
Нагоре покрай морето не съм пътувала, но към Тропеа магистралата е по билото на планината и се слиза за всяко морско градче от нея по не особено бързи пътища.
За този ден го виждам да стигнеш до Сицилия, предлагам ти да видиш Тропеа, Пицо, моята най-голяма италианска любов е това градче❤️, евентуално Реджо Калабрия да се разходите по променадата.
Лесно се стига от Месина до Таормина, там е само магистрала.

# 649
Благодаря ви много на всички.Май ще се откажем наистина от Чефало и Стромболи-трябва да убедя един член от групата😉. И ще се съсредоточим само върху източния бряг на острова. Ното(Рагуза, Модика), Сиракуза, Катания и Таормина.
Всъщност ми изникна още една идея 😉,какво ще кажете-Пристигане в Тропея, спане там, като през деня може да си вземем някой трип от Тропея до Еолските острови.На другия ден -Таормина и спане в Сиракуза.Следващия ден ще отскочим до Ното и се прибираме в Прия а Маре.Мисля,че така е по достижимо.А всичко останало за друг път.

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 14:15 от wilwil

# 650
Здравейте, летим в четвъртък до Катания и идеята ни е да наемем кола от летището т.к. имаме само 3 дни. Прочетох много неприятни неща за рент а кат-а в Сицилия и като цяло в южна Италия. Спрях се на кола от Sixt, през rentalcars.com, като добавям full insuarance от TravelJigsaw. Използвали ли сте някоя от двете компании? Притеснява ме, че в сайта на Sixt пише, че няма максимален праг, който ние да покрием при кражба/палец в Южна Италия, не прочетох нищо подобно в Общите условия на TravelJigsaw и би трябвало при евентуален  проблем те да покрият платеното. Моля за мнение ви и препоръка коя фирма сте използвали.

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 13:28 от pss_p

# 651
  • София
Когато наемам кола, винаги правя пълна застраховка. Но не предварително, а при взимането на колата.
Ако направиш предварително застраховката онлайн, в случай на щета ще си платиш, а после сам трябва да си търсиш застрахователя.

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 13:21 от змия

# 652
Благодаря за инфото, Змия. Не съм добре запозната, за втори път ще взимаме рент а кар. На място не е ли по-скъпа застраховката?

# 653
  • София
Благодаря за инфото, Змия. Не съм добре запозната, за втори път ще взимаме рент а кар. На място не е ли по-скъпа застраховката?

Не помня. Не съм наемала кола отпреди Ковид кризата.

# 654
По-скъпа е, но не блокират големи суми. Ако купите застраховка от посредническия сайт, то тя не се признава от доставчика на колата и все едно нямате. Или ви блокират голяма сума или си плащате отново към него.
Най-читав посредник за Италия е Doyouitaly.

# 655
и ние летим след няколко седмици и планираме да наемем кола от Палермо. Това със застраховките беше много полезно, благодаря. Ако някой може да препоръча фирми, които е изпозлвал там ще съм много благодарна.

# 656
    Здравейте. Предстои ми уикенд през март на остров Сицилия. Хотела ни е в Таормина и първият ден ще сме там. За третият ден,когато ни е полета сме предвидили Катания през деня.
    За ден 2 нямаме засега план, но предложенията са за Сиракуза или Месина. И двете места са приблизително на еднакво разстояние от Таормина, но кое ще ми препоръчате за няколко часа разходка? Има и желаещи за Етна, но аз по-скоро ще пропусна.
    Предварително благодаря.

Последна редакция: вт, 31 яну 2023, 19:11 от hrisi04

# 657
    • София
    Сиракуза е несравнимо по-интересна от Месина, според мен.

# 658
    • София
    hrisi04, с кола ли ще се придвижвате? Защото ако е с обществен транспорт, по-добре си останете в Таормина, там има достатъчно какво да се разглежда. Можете да отидете и до Кастелмола. Пътуването до Сиракуза с влак е повече от 2 часа на посока, а имате и ходене от/до гарите и ще ви остане твърде малко време. Според мен не си заслужава толкова път за толкова кратко време. Ние направихме нещо подобно, но с тръгване от Катания и връщане в Таормина и времето в Сиракуза не ни стигна, а имахме 4-5 часа. И се оказа доста изморително.
    В Месина не съм била, но мисля, че не е толкова интересна.

# 659
    hrisi04, с кола ли ще се придвижвате? Защото ако е с обществен транспорт, по-добре си останете в Таормина, там има достатъчно какво да се разглежда. Можете да отидете и до Кастелмола. Пътуването до Сиракуза с влак е повече от 2 часа на посока, а имате и ходене от/до гарите и ще ви остане твърде малко време. Според мен не си заслужава толкова път за толкова кратко време. Ние направихме нещо подобно, но с тръгване от Катания и връщане в Таормина и времето в Сиракуза не ни стигна, а имахме 4-5 часа. И се оказа доста изморително.
    В Месина не съм била, но мисля, че не е толкова интересна.

Благодаря ви за отговора!
    Имаме трансфер от летището до хотела, но за после мислехме с автобус или влак да се предвижваме втория ден. Не се замислих за разстоянията, а за Таормина един ден ми се виждаше достатъчен да се разгледа най-интересното.
    Може би сравнявам транспорта с този в Бари, където гарата беше в самия център на града и оттам тръгваха на всеки час автобуси до Алберобело и Матера, които бяха на 1 час път... Ще преценим значи на място, а и зависи много от времето.

Общи условия

Активация на акаунт