Сицилия - 3

• 56 976
  • 763
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Здравейте! Бих искала да ви попитам, знаете ли български агенции, които да предлагат трекинг турове до Етна и Еолийските острови? Разгледах разни страници, но или няма или са отминали?
Евентуално, някой знае ли подходящо градче или село от което да има лесна връзка с Етна и някакъв плаж (аз не държа на плаж, но евентуалните спътници искат)?
Имам и още един въпрос по своята тема.
Ако отидеш до Етна с лифт и след това с джип, ще може ли да се стигне до върха? В джиповете пътуват ли планински водачи или те се наемат след лифта?
Евентуално, колко време отнема изкачването?

Водачите ви качват с джипа до по-ниските кратери, после се доплаща и ви качват нагоре с екипировка. Не допускаха деца на последния етап. Мисля, че трябва предварителна заявка.
Ние се качихме пеша, без лифт, после с джип.
После слезнахме към Таормина, там ходихме на плаж.

# 451
Искам да попитам, кой, къде се е къпал на Сицилия през първата половина на юни, че планирам, живот и здраве догодина пак. Сега и аз ще кажа - най-долу на юг, където е Statua del Cristo Redentore, лед, лед! Сампиери, лед на квадрат, мислех, че ще умра! Но все пак намерих топла водичка в първата половина на юни, в резервата Вендикари, плаж Елоро /Каламоче е затворен незнайно до кога, защото на него има заседнал кораб, доставил мигранти/ и на Фонтане Бианче.
Усърдно гледам, как се затопля морето около Сицилия, стари записи и в момента камери гледам, сякаш източно от Палермо първа се стопля водата там.
Много ми хареса юнска Сицилия за едно мъничко екскурзоморе, а и полетите бяха чудни тази година - отиване ранен следобед и връщане в 22,00 часа.

# 452
Запис и от мен в темата. Никога не сме били в Сицилия, но ни е мечта.

# 453
  • София
Водачите ви качват с джипа до по-ниските кратери, после се доплаща и ви качват нагоре с екипировка. Не допускаха деца на последния етап. Мисля, че трябва предварителна заявка.
Благодаря! А колко време отнема изкачването пеша и преди колко време сте били там? Разбрах, че сега заради повишената активност на Етна джиповете карат само до 2700 метра.
Каква е тази специална екипировка и те ли я дават?

# 454
Аз пак да си питам - кои хубави плажове около Палермо бихте препоръчали?

# 455
Аз пак да си питам - кои хубави плажове около Палермо бихте препоръчали?

Назад се коментира този въпрос.

# 456
  • София
Благодаря! А колко време отнема изкачването пеша и преди колко време сте били там? Разбрах, че сега заради повишената активност на Етна джиповете карат само до 2700 метра.
Каква е тази специална екипировка и те ли я дават?

Около 2 часа някъде в посока, стръмно е, но става. Вземете си нещо за хапване по пътя Simple Smile

Нас ни заведоха до по-ниския кратер, не помня как се казваше.
Екипировка за върха, те си дават - каски, въжета.

Но за по-ниската част (достигана с джип) - не, вие трябва да си носите дрехи - духа и е студено. Имаше на лифта възможност за наемане (около 15 евра).
Информацията ми е от преди 3 години.

П.П. Тъкмо се прибрахме в БГ и Етна изригна Simple Smile бяха блокирали полети и т.н. Т.е. извадихме късмет.

# 457
Понеже някой беше попитал за Еолийските острови - в Трапани със сигурност има една агенция в центъра на градчето, където предлагат предимно екскурзии до островите.

Последна редакция: пт, 15 юли 2022, 12:03 от Selvatica

# 458
Привет!Ние бяхме в Чефалу,Трапани и Палермо,и да споделя и аз Kissing Face ! Чефалу много ми допадна,страхотно градче,с много хубава плажна пясъчна ивица,страхотно чисто море,много приятен стар град с много атмосфера,ресторанчета с чудесна храна!Като цяло в тази част от Сицилия,даже от Италия храната и виното Simple Smile ми харесаха най много Simple Smile !Ако имаше нискотарифни полети от София до Палермо,вместо само до Катания,бих отскачала само до Чефару за 2-3 нощувки! Трапани също не е лошо градче,с приятен стар център,също с атмосфера,видях че има и не лоши плажове,но не стигнахме до тях,за 2 нощувки единия ден бяхме до остров Фавиняна,малко губене на време ако отиваш като нас само за 2 часа да се разходиш,предполагам има приятни плажове,но ние искахме да отидем и до Ериче,което също си беше по-голямо губене на време,защото такива малки местенца с няколко приятни улички и 2-3 приятни площадчета в Италия бол...! Палермо много много не ми хареса,имахме един ден и една нощувка,доста походихме и го обиколихме,да, има и хубава архитектура,хубава катедрала,както е навсякъде в Италия,и е нещо от рода,ходиш по улички,потънали в мръсотия и боклук,(толко боклук даже в София няма още след като от 1 година спряха да я почистват съвсем) порутени отвсякъде,след малко попадаш на малък участък със"забележителност"и продължаваш в мизерията,дори централната им улица,известна с многото заведения,до която ни беше квартирата беше мизерия пълна,между сергии,мръсотия и боклуци заведения приличащи на ... по случайност както ходиш и попадаш на малък участък от уличка с 2-3 по-приятни местенца...та добре че попаднахме на такъв за да вечеряме някъде!
Може ли съвет,нищо,че не е това точната тема,дайте идея за 4-5 дневна почивка ,нещо от рода на Чефалу или Сиракуза/Таормина ми се иска,но в района на Пулия - нещо като 2 градчета с хубава плажна пясъчна ивица и приятни като атмосфера за разходки и вечеря вечерта,но в Пулия( там съм била в Бари,Полянино а маре,Матера,Алберобео и Мартина Франка) та питам за по на юг ,Лече,Монополи...този път искаме почивка,не препускане Simple Smile?Не мога да се ориентирам само от интернет и гугъл,а съм и много зле с времето за ровене,моля не ме хокайте ,че искам така наготово Flushed !

# 459
На нас пък в Чефалу ни се уплаши окото от народ на плажа (игла нямаше къде да се пусне) и сергийки. До толкова, че нищо чаровно не усетихме от градчето.
Принципно, ако Ериче е обичайно, значи и Таормина е.
Цяла Сицилия си е мръсна в този смисъл, и Палермо, като един от двата големи града е напълно нормално да е концентрация на това явление. Но има други позитиви.

Принципно явно вкусовете ни тотално се разминават, та за Пулия се чудя има ли смисъл да казвам. Но Остуни или Порто Чезарео са добра отправна точка.

# 460
Мерси много за отговора Fancy,всяка идея има смисъл да се провери,нищо че вкусовете са ни различни,което е съвсем нормално,иначе всички щяха да ходят на едни и същи места и представи си какъв ужас от хора щеше да е!С теб имаме различна представа за "забележителности",за забележителности, които искам да видя и посетя ходя в градове като Рим,Флоренция,Париж,Ница и т.н.където мога с часове да прекарам в Орсе,Оранжери,музея на Матис,или да пропътувам много за временна изложба с картини на Модилиани,Мане,Моне....;  Сицилия ми стана много любима дестинация,но там не очаквам и не търся забележителности,а приятни места за почивка,атмосфера,плаж,разходка,хубава храна и вино! А в Сицилия определено ги има тези неща Laughing!Не знам кога сте били в Чефалу,къде си видяла тези сергийки,нощували ли сте или само сте минали набързо,а плажът и морето са много хубави и е нормално ако сте били уикенд в топ сезон да е бил препълнен,италианците и те си почиват уикендите на хубавите плажове!Защо сравняваш Ериче точно с Таормина също не знам,много са различни по размер най-малко Laughing ,Ериче е съвсем малко!

# 461
Отранто, Галиполи, Торе Дел орсо.... и каквото ви хареса на юг от Лече, но поне в началото на септември, че сега почва най-високия сезон там.

# 462
Хич не си схванала вкусовете ми и интересите ми. Да не говорим пък за изброените музеи, изложби и т.н. Последно бяхме в Новия музей в Берлин. А преди това в Живерни. Wink.
Голяма загуба и предубеждение е да не се информираш и потърсиш забележителностите И на Сицилия. Модилияни, Мане и Моне нямаше да ги има без безименния каменоделец от Вила дей Казале с мозайките. Или мозайките от Монреале.
Флоренция, Париж и особено Рим са неразделна част от културното и историческо наследство на древен Рим и в частност Магна Греция. В Сицилия има много по-запазени древногръцки обекти от в самата Гърция.
Таормина пък изобщо не е чак толкова голяма. Явно и вие сте попретупали Ериче.
Чефалу и цялото северно крайбрежие(с малки изключения) е доста претъпкано в сезон. До степен на неприятност.
Сицилия всъщност е далеч по-автентична, колоритна и вкусна извън обичайните туристически спотове, като Таормина, Чефалу или Сан Вито.

Последна редакция: нд, 17 юли 2022, 21:10 от Fancy

# 463
Не знам дали някой е писал, но относно къпането аз искам да предупредя, че има големи нефтени рафинерии и в Аугуста (под Сиракуза) и в Гела и местността там е силно замърсена. Нашите се оплакваха от мътна вода, на мен после местни ми го казаха. Така че имайте го предвид като си търсите плажове, въобще на изток - не.
Аз се влюбих в Таормина, наистина беше прекрасна и въпреки че като цяло Сицилия не ми хареса, точно Таормина направи цялото пътуване. Ние като си избирахме къде да се базираме се чудехме между Таормина и Сиракуза, но в интернет все съветваха да търсиш автентичното в Катания, Таормина била много комерсиална и туристическа и т.н. А, ми, ние много съжалихме, че първите пет дена бяхме в Катания - такава мръсотия си мислех, че не съм виждала никъде - нито даже в по-гето кварталите на Лондон и Париж, но после отидохме и до Палермо и видях, та... 😆 Някакви забележителности бяхме набелязали в Палермо, на живо не можем да ги познаем - изгнили, мръсни, навсякъде мирише на урина. На 40 градуса пазари със сурова риба, мухи навсякъде. В Катания беше същото, като боклук имаше абсолютно навсякъде нахвърлян по улиците. Извинявам се, ако мнението се смята за "крайно", но аз лично много се покъртих. Има разлика между по-беден регион и абсолютно неподдържан.
Много харесахме и Ното, Модика, Рагуса и Марзамеми. В Ното се връщахме два пъти даже да вечеряме, направо беше супер.

# 464
Препоръчвам Понте или Понта Секка за плаж, малко с много спокоен пясъчен плаж,на практика е най южната точка на Сицилия

Общи условия

Активация на акаунт