А английски няма ли да учим? - 3

• 77 573
  • 723
  •   1
Отговори
# 525
Всъщност в гимназията (езикова) се учат много медицински и инженерни термини. Поне по мое време беше така. Преди 16 години съм завършила гимназия аз. Учехме повечето предмети - биология, химия, история, физика, география - през преведени на френски учебници или с допълващи учебника на български материали, но задължително една част от оценката ни при изпитване се формираше на база лексиката от предходни уроци. Учителите ни не знам с какво образование са били, но си спомням, че си знаеха терминологията отлично и ни поправяха дори само да сбъркаме рода на думата. И за въглища, и за имена на цветя, и за анатомия съм учила тогава. Не ги ползвам сега и ми се струват загуба на време честно казано, всеки може да си специализира в това, което му трябва в крайна сметка, но изискванията бяха такива.

# 526
Давала съм статия за конференция на преводач, тогава английският ми беше доста по-слаб а това все пак се публикува. 2-3 страници да е била, като давам и 2 страници с термини и кратко обяснени, че не е специалист все пак. Това което ми върна си беше на чудесен английски, но почти нямаше изречение в което да не трябва да оправям по някоя дума, списъкът не му беше послужил особено... Иначе за там е куцо наистина. Сложна материя, ама трябва да си много кратък и много ясен, ама и да е в passive написано. Grinning За последното тогава си нямах вяра че ще се справя и съответно опрях до помощ.

На различни тематики лексиката се трупа като се сблъскаш с нея и ти потрябва, няма как.

# 527
Всъщност в гимназията (езикова) се учат много медицински и инженерни термини. Поне по мое време беше така. Преди 16 години съм завършила гимназия аз. Учехме повечето предмети - биология, химия, история, физика, география - през преведени на френски учебници или с допълващи учебника на български материали, но задължително една част от оценката ни при изпитване се формираше на база лексиката от предходни уроци. Учителите ни не знам с какво образование са били, но си спомням, че си знаеха терминологията отлично и ни поправяха дори само да сбъркаме рода на думата. И за въглища, и за имена на цветя, и за анатомия съм учила тогава. Не ги ползвам сега и ми се струват загуба на време честно казано, всеки може да си специализира в това, което му трябва в крайна сметка, но изискванията бяха такива.

Това е обща култура. Но не е наистина специализирана лексика. Казвам го от опит - +20 години съм работила само с английски в редица инженерни области.

На едни преговори в Мини Марица изток например домакините си доведоха преводачка, филоложка. Е да, ама като задълбахме се видя, че не става. И ме поканиха мен и от двете страни да поема превода и аз, с моя ръждясал и лош немски, поех нещата и се справих по-добре. И това защото не е само до думите. Една филоложка се опитва да преведе думи, които нищо не и говорят, докато един инженер, който познава материята, направо превежда идеите и посланията и даже да не знае някоя дума намира как да се справи.

# 528
Черна станция много се съмнявам, че немският ни е "ръждясал", не се подценявай. Иначе,  не е важно само езика, важни са други качества,  познания и умения. Доста посредствени носители на езика съм срещала нищо, че имат дипломи.

# 529
А да попитам нещо, какви атрибути на издаден от АЗ ваучер по чуждоезиково обучение могат да се променят през опцията за промяна на ваучер? Аз се справям добре с английския на работно ниво, далеч от перфектен ми е, но подадох заявление за друг език с оглед да имам повече професионални възможности. В крайна сметка реших, че няма да търся такива и се чудя дали не сгреших, като записах друг чужд език. Може би трябваше да запиша английски, въпреки че се справям прилично. Има ли опция да сменя езика или само обучаващата организация?

# 530
Ако става на въпрос за българския език, и ние не знаем специфичните термини в дадена сфера. Ако искаме да се развиваме в тази сфера, първо трябва да научим тези термини.

Последна редакция: пт, 02 авг 2024, 16:00 от Анонимен_7

# 531
Попаднах на много реално оценяващ тест по езици:
https://www.languagelevel.com/english/index.php

# 532
Sephora, на мен ми се струва, че завишава резултатите. Няма как с 15 въпроса да определиш ниво!

# 533
Sephora, на мен ми се струва, че завишава резултатите. Няма как с 15 въпроса да определиш ниво!

Споделете и други тестове, ето още един, мисля, че има кратка и дълга версия.
https://english.lingolia.com/en/test

# 534
Попаднах на много реално оценяващ тест по езици:
https://www.languagelevel.com/english/index.php
Аз на английски мога само да се представя и да си купя нещо в магазина, да питам за посока и др., но свободен разговор не мога да водя. Няма как да е C 2.

# 535
  • София
Нацъках набързо теста. Като цяло, въпросите са като за ниво В1, даже по-ниско. Сложили са два conditionals, колкото да се каже, че има някаква граматика.

# 536
По назад в темата бяха коментирани ваучерите за курсовете от агенцията по заетоста, но не откривам информация за школите, които органиират присъствени курсове освен Европа. Къде мога да намеря такъв списък?

# 537
Гледай началната страница на АЗ, някъде в дясно беше, с филтър по градове работи.

# 538
  • София
Като гледам обявите за работа за преподаватели, школите още не са се събудили от летния сън.

# 539
Гледай началната страница на АЗ, някъде в дясно беше, с филтър по градове работи.
Открих ги най-накрая. А за дистанционната форма, реално знае ли се кой седи зад компютъра, аз ли ще съм или детето има ли значение?

Общи условия

Активация на акаунт