А английски няма ли да учим? - 3

• 79 033
  • 723
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте, може ли да ми кажете какъв материал горе-долу покрива ниво б2?

# 166
  • София-Младост
Здравейте, може ли да ми кажете какъв материал горе-долу покрива ниво б2?
https://avo.bg/page/ezikovi-niva-po-angliiski-ezik

# 167
В Нетфликс всички филми са с субтитри - много помага на слушането.

Благодаря, то е платено , засега не съм си го пуснала.

# 168
Специализирани филми също е хубаво да се гледат, не тези жаргонните. Най-добре с надписи. Ако някой може да помогне с линк ще съм благодарна, нещо не намирам.

На каква тематика искаш?
В ютуб канала на National Geographic има филми + субтитри.

# 169
Много благодаря, G. Не бях се сетила за National Geographic.
По принцип ми трябва тематика, която да ми помогне да се отпусна да говоря свободно- езика го ползвам за работа, така че сериозна тематика ми трябва, филми със жаргони и уличен език не ме интересуват. Трудно говоря. CNN слушам, но винаги е по-добре когато има и надписи. Мисля, че  National Geographic  ще ми свърши добра работа. Ако се сеща някой и за други, моля да споделя.

# 170
  • Mars Hotel

По принцип ми трябва тематика, която да ми помогне да се отпусна да говоря свободно- езика го ползвам за работа, така че сериозна тематика ми трябва, филми със жаргони и уличен език не ме интересуват. Трудно говоря.
Две неща ми идват наум тук:
1. Гледането на филми и новини е хубаво за трупане на речников запас, но пасивен. Това няма как да помогне за говоренето. За да се отпуснеш да говориш, трябва да говориш - няма друг начин. Както и с всичко друго: за да се научиш да шофираш, трябва да шофираш, а не да гледаш как някой друг го прави. Запиши се на курс, намери си някой, с когото да говориш и т.н. Без практика няма да стане, ако ще да научиш Oxford Dictionary наизуст.

2. Филми с жаргон и уличен език може да не те интересуват, но ако опреш до реални разговори с хора, на които английският им е роден, точно така ще ти говорят те. Много native speakers не се съобразяват с хората срещу тях и ползват разговорен език, бъкан с фразеологизми и идиоми, които по National Gerographic няма да ги чуеш. Не зaщото искат да те злепоставят или объркат, а защото масово хората си говорят така. Тези изрази са един от най-ярките показатели за владеенето на езика на високо ниво. Съветвам те да не ги пренебрегваш.

# 171
Благодаря, Светлица.

Действително когато слушам разговорен английски с жаргони и фразеологични глаголи трудно разбирам ( а пък ако е без надписи, тогава става още по-зле положението).
Това означава, че и речниковият ми запас куца. Ще потърся и такива видео материали с надписи. Благодаря за съвета.

# 172
  • Leeds, UK
Контактът е местните просто е незаменим. Познавам хора, които учебник не са виждали, а говорят и разбират прекрасно английски, благодарение само на контактите си с англичани. На мен примерно слабото ми място са предлозите и съм се заела само там в момента да ровя и да се упражнявам, че иначе се получават смешни ситуации. Колегите ми помагат доста като ме поправят,  с най-добри чувства. Даже ми подариха речник английски-английски на йоркширски диалект. Ами нищо общо нямат😁.

# 173
Контактът е местните просто е незаменим. Познавам хора, които учебник не са виждали, а говорят и разбират прекрасно английски, благодарение само на контактите си с англичани. На мен примерно слабото ми място са предлозите и съм се заела само там в момента да ровя и да се упражнявам, че иначе се получават смешни ситуации. Колегите ми помагат доста като ме поправят,  с най-добри чувства. Даже ми подариха речник английски-английски на йоркширски диалект. Ами нищо общо нямат😁.

Напълно съм съгласна, но като няма с кого да си говориш става почти невъзможно да се" разговориш".

# 174
  • not found
Има групи във фейсбук , в които правят организирани чатове и говорят , това което ме спря мен е, че основно са индийци или поне групите , които намерих аз и не съм сигурна до колко няма да ме объркат допълнително .
Аз имам питане - някой знае ли сайт, библиотека с техническа литература ?

# 175
Техническа литература е много общо, този сайт например е с книги за компютърни науки:

Но като цяло извън университетските библиотеки е трудно да се намери нещо полезно, особено ако не става дума и за компютри.

# 176
Здравейте момичета 🤗
От 4 месеца съм в Англия, имам базови познания по езика, но все още не мога да се пречупя да говоря свободно. Реших да се запиша на онлайн курс.Има доста предложения тук по английските групи, но ще се радвам ако вие ми препоръчате учител или курс от който сте доволни. За мен най-важното е да имам пряка връзка с преподавател, за да може той да прецени на какво ниво съм и колко напредвам, защото мисля, че аз сама не мога да си дам реална оценка.

# 177
Има групи във фейсбук , в които правят организирани чатове и говорят , това което ме спря мен е, че основно са индийци или поне групите , които намерих аз и не съм сигурна до колко няма да ме объркат допълнително .
Аз имам питане - някой знае ли сайт, библиотека с техническа литература ?

В страниците за фейсбук за учене на английски език има доста индийци, азиатци и мюсюлмани. Те не знаят добре английски език. Затова спрях да следя тези страници там. Писала съм и на лични чатове и те не могат да структурират едно смислово изречение. На мене ми са нужни хора и то native speakers, които знаят много добре английски.

# 178
Индийците често са с много по-добър писмен английски от редица други нации, просто акцентът им е осезаем. Индия е бивша британска колония, говорят се страшно много езици в страната и често английският е единственият общ език, на който могат да се разберат двама индийци от различни щати. Като се изключат най-бедните, дори и средната класа често учат в английски училища, където преподаването е изключително на английски.

# 179
Индийците често са с много по-добър писмен английски от редица други нации, просто акцентът им е осезаем. Индия е бивша британска колония, говорят се страшно много езици в страната и често английският е единственият общ език, на който могат да се разберат двама индийци от различни щати. Като се изключат най-бедните, дори и средната класа често учат в английски училища, където преподаването е изключително на английски.

И аз мислих като Вас, докато не започнаха да ми пишат на личен чат индийци. Много лош беше английският им език. Писах се с тях и те не можеха да структурират правилно изречение. Липсваха думи в изречението им. Много трудно ми беше да разбера какво някой искаше да каже.  Игнорирах ги.

Общи условия

Активация на акаунт