Ако има адвокати, нека отговорят

• 5 040
  • 57
  •   1
Отговори
# 45
Направо ми се струва нереално банка да отпусна 10 бона без обезпечение и без поръчител. Така че аз съчувствам на горкия човечец, който и да е той /поръчителят имам предвид/. Имаше нещо за принудително изпълнение и за дълг в БГ , което да се предяви в чужбина, не съм запозната в детайли, но не може всеки да си взима кредити както му е удобно и после да си устрои живота в чужбина ни лук ял, ни лук мирисал. По тази причина посмъртно не ставам поръчител. Щото пък колкото пари съм дала назаем, с всички съм се простила. Никой не връща, все нещо изниква.

# 46
До 10к може и без поръчител.

# 47
Здравейте!Отварям отново тема и ако има адвокат или разбиращ тук човек- ще се радвам да ми помогне.През 2022 февруари, аз и майка ми се съгласихме един познат старец да ни преведе 43 000лв, защото го съжалихме.Тези пари отидоха само и единствено за него.Редовно теглехме пари и му ги давахме и то не малки суми.От взимането на това решение можете да се досетите, че не сме смятали , че има нещо нередно.
Но парите му свършиха, аз съм с малко дете и му бяхме обясншли, че около вниманието за детето няма да имаме възможност да му помагаме повече.Всичко беше наред от януари 2024, но преди няколко дни ме потърси и каза, че си искал парите обратно и не ни ги дал да живеем с тях и че реално сме му дали само 500лв.Майка ми и моя близка приятелка му даваха парите след като аз родих и станах майка.
Въпросът ми е дали има някакъв начин да се защитим или трябва да “върнем” тези пари.Аз съм в отпуска по майчинство, а майка ми работи за 2000лв и издържа сестра си.
За съжаление направихме това нещо с цел да помогнем на човек, които уж изглеждаше в затруднено положение, но може би става дума за възползване и сега сме се вкарали в беля.
Моля помогнете!
П.С в банката, когато получихме парите сме казали, че парите са на същият този човек, но той ни ги изпраща на нас, защото беше с изтекъл статут за България, но има нежда от лечение и лекарства и пари за лични нужди.Бях попитала в банката дали трябва да платим някакъв данък и  служителката ни отговори, че е от чуждестранна банка и същият този човек трябва да плати данъци, а не ние.Не сме поддавали никакви декларации или каквото и да било.

# 48
Не разбрах защо е било нужно да ви превежда пари този човек, които после да му давате и какво е "изтекъл статут". Чужденец ли е?

# 49
Изобщо не вярвам че не сте знаели че има нещо нередно в тази схема.
Не е нормално някой да иска да ви преведе пари!
Всеки би си задал въпроса Защо? И Защо на мен точно?

# 50
Освен това всеки път когато сте му давали пари е било редно да искате разписка.

# 51
Те да дават разписка, да,  подписана от получателя.
Така ще имат доказателство колко лева са дали на лицето Х.
Ноо..както казах, не вярвам на историята....добър старец особено ме впечатли ....това като богатия чичо от Америка, който завещава милионите си след см. си на теб....мдааааа....ама не баш така...

# 52
Не разбрах защо е било нужно да ви превежда пари този човек, които после да му давате и какво е "изтекъл статут". Чужденец ли е?
Да, чужденец.В последствие си оправи статута.Недообмислено постъпихме, но не е имало изобщо скрити мотиви.Особено в банката, когато ни казаха, че няма да има проблем за мен и че той трябва да си покрие данъците в неговата държава.И да, “добрият старец”, защото ни е съсед от 2014 г и никога не сме го виждали да прави нещо различно от това да посуцва пред блока и да пие кафе.Винаги учтив.Никой никога нищо лошо не е казал за него и в последствие започна редовно да ходи по лекари.Имаше проблем с движението и се наложи операция, но сумата, която ни преведе ни беше казано, че е за лечение и че докато се лекува ще му трябва помощ с пазаруването.Не само ние сме взимали лекарства или храна за него, но ето че да не казваме година след това той просто звъни и си “иска” парите…Със сигурност идеята не е била да ни завещава милиони, а да помогнем просто.Аз с моето дете и мъжа ми дори не живеем в същият блок месеци преди да му се върнат всичките пари и за това майка ми и наша обща позната(от същият блок) му носеха нужното.
Разбираме си грешката, било е нужно няколко клика, за да разберем, че такива услуги и на приятели не се правят, но вината е в мен, защото изобщо не ми е минало през ума, че може да стане нещо такова, особено след като самият човек няма притеснения, че ще го оберем или ще го измамим

Последна редакция: пн, 01 юли 2024, 23:25 от Bobiana30

# 53
Кой нормален дава пари ей така?Има някаква далавера вие как така приемате пари без документи това е абсурд.Сега ако ви осъди не ми се мисли.

# 54
Кой нормален дава пари ей така?Има някаква далавера вие как така приемате пари без документи това е абсурд.Сега ако ви осъди не ми се мисли.
Това питаме, дали има някакъв начин да се предпазим, макар че е трябвало на време да мислим…
Имаме свидетели, но не знаем дали това е достатъчно.Нямаме никакви писмени договори с този човек.В основание на изпращането не е обосновано кредит или влог или нещо от този сорт, в банката сме написали с каква цел са, но не знаем това достатъчно ли е или не

# 55
  • Бургас
Това питаме, дали има някакъв начин да се предпазим, макар че е трябвало на време да мислим…
Имаме свидетели, но не знаем дали това е достатъчно.Нямаме никакви писмени договори с този човек.В основание на изпращането не е обосновано кредит или влог или нещо от този сорт, в банката сме написали с каква цел са, но не знаем това достатъчно ли е или не
Не можете да доказвате със свидетели, че сте му върнали парите.

# 56
Мисля, че е важно какво основание са ви преведени тези пари. Убедена ли си, че никъде по никой начин не е упоменато, че са нещо, което трябва да му връщате? Защото ако не е упоменато, може да си гледа работата. Вие обаче може да се наложи да платите данък и лихви, задето не сте обявили доход.
А от банката не им ли е станало чудно, физическо лице получава петцифрен превод от бай онзи ей така...

# 57
Мисля, че е важно какво основание са ви преведени тези пари. Убедена ли си, че никъде по никой начин не е упоменато, че са нещо, което трябва да му връщате? Защото ако не е упоменато, може да си гледа работата. Вие обаче може да се наложи да платите данък и лихви, задето не сте обявили доход.
А от банката не им ли е станало чудно, физическо лице получава петцифрен превод от бай онзи ей така...
Единственият въпрос, който ми зададоха тогава беше “Пазнавате ли…?”.За данъците аз ги потитах.Направихме справка за основанието и пише само моите три имена там.А за декларация за доход в банката ми казаха, че нямало нежда, защото той трябвало да плати в неговата държава, а не аз в България.Могло да попълня колкото за информация само, но не съм подлежала на никакви плащания?!
 Може би някак си ще се разберем с човека, защото е наистина възрастен и онзи ден търсел майка ми да й се извинява, бил си спомнил.
Но от ден до пладне, предполагам.
Дори да се стигне до съд, поне се надявам тази тема тук да покаже на хората, което поне направят някакъв ресърдж по темата-да не правят такива услуги, защото не се знае какъв ще бъде краят.
В случая не знам дали може и има право да заведе дело (ако изобщо се стигне до там) в неговата държава или в България, защото предполагам законите имат някаква разлика.
Благодаря за неатакуващият отговор❤

Общи условия

Активация на акаунт