Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Чернобил НВО - 2

 • 17 892
 • 446
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 42 555
Някой вярва ли, че в Козлодуй сега всички нередности са отстранени и някой ще ви информира за опасностите и появилите се проблеми?
Явно съм наивна, но да. Вярвам. Тези хора също имат деца и те живеят в Козлодуй, защо биха искали да ги убият умишлено? Ако никога не се беше случвало, тогава бих приела, че си живеят в розовия облак, че е невъзможно, както са си мислели и служителите в Чернобил. Но след него нещата не са само на хартия. И ако обикновеният човек не може точно да схване, че е опасно, защото не вижда ио не може да пипне радиацията, то работещите там са доста по-наясно. И за разлика от едно време, сега и служител на най-долното ниво може да раздуха, ако има съмнение за опасност - само за секунди ще стане достояние на целия свят.

# 31
 • Мнения: 20 726
НСЧ, не вярвам нещата да са толкова прозрачни.
Те имат семейства, но и в Чернобил също са имали семейства.
Нередностите са се знаели от малко хора в Чернобил и пак нищо не са направили.

# 32
 • Мнения: 38 999
Въпросът е дали кражбите, посредствеността, лъжите все още са възможни, и Фукушима сякаш ни крещи, че да. Човешкия фактор никога не може да се избегне, а не е само човекът зад бутона.

# 33
 • Мнения: 42 555
Те имат семейства, но и в Чернобил също са имали семейства.
Нередностите са се знаели от малко хора в Чернобил и пак нищо не са направили.
Знаели са, но не са вярвали, че може да доведе до нещо сериозно. Дори, когато е станало, не са повярвали, че се е случило. След това вече знаят, че тази сигурност е била измамна и не са така спокойни.

# 34
 • Мнения: 20 726
Дано си права, но хората обичат да повтарят грешките си.
И вярват, че на тях няма да им се случи нищо лошо.
И съм убедена, че безотговорни хора като Дятлов има и в други централи.

# 35
 • Мнения: 6 337
На Козлодуй затвориха реакторите, които се считат за остарели, да се надяваме че знаят какво правят.
А не съм сигурна, че германците са си затворили всички АЕЦ-и, това не беше ли само силно пожелано от правителството??
https://www.kernd.eu/kernd-wAssets/docs/service/055standortkarte.pdf

Сигурно навсякъде във всяка една сфера има по един Дятлов. Това е човешкият фактор, или друго струпване на фактори, в случая на Чернобил - тестването, което е изоставало, пък било края на месеца, не трябвало да се намалят мощностите, не съм запомнила точно, както и на Дятлов упорстването. Не са знаели инструкциите също така, някой някъде блял и спял и не са били завършени /така аз поне разбрах?/.

# 36
 • Мнения: 10 454
В Германия не са затворени всички АЕЦ. Затвориха само най старите и най опасните

# 37
 • София
 • Мнения: 12 866
Аз си купих Чернобилска молитва и скоро идва нейния ред. Simple Smile

Някой знае ли за други подобни книги свързани с драмата Чернобил? Но художествена литература, не научни такива.

# 38
 • Mostly in my mind
 • Мнения: 5 316
Нямам сили за книгата. Едва ли ще я прочета.

Последна редакция: нд, 16 юни 2019, 17:35 от Лолита

# 39
 • Мнения: 24 707
Със сигурност няма да я чета.

# 40
 • Мнения: 20 726
Аз я изтеглих, но кога ще я чета не знам.

# 41
 • Мнения: 10 454
Ето списък за Германия - само 6 са затворени, остават 7 пълно действащи, останалите ще бъдат поетапно изключвани до 2040 г .
Във Франция са доста повече и нямат план за поетапно изключване.

# 42
 • Мнения: 3 211
На атомните централи проблемът им е хората и къде да складират остатъчното гориво.
Тези, които горят въглища, са ясни - и без това се роптае срещу домакинските печки на въглища, че били най-големият замърсител.
Водните - преграждат пътя на речните животни, после рев - що нямало риба - откъде да се вземе.
Вятърните с перки (новите нямат перки) - освен че убиват птици, вибрациите тресат земята и малките животни в почвата (които образуват почвата след смърттта си) бягат - почвата ерозира, след време няма да е годна.
Соларните - производството на соларни панели е изключително замърсяващо, а добивът на вещества за тях е чрез нечовешка експлоатация на хора в Африка.
Преди година, мисля, писаха че трети производител на соларни панели в Германия фалира. Китай доминира на този пазар, а те не са много по екологията. Въпросът е, освен че са произведени мръсно, като им свърши експлоатационият живот, къде ще ги изхвърляме. Соларните панели, както и така обичаната от всички пластмасова дограма, все още не се рециклират.
АЕЦ, ако не стане авария, са най-чисти, просто защото уран си има в природата. Знаете вероятно препоръките на Кръстова гора да не ходят бременни и хора с онкологични заболявания, защото се твърди, че лечебната сила на района е поради завишена радиация.  В България впрочем има много находища на уран, само дето не можем да го  преработваме, а го изнасяме. Знаете и легендите, че екзекуциите не са се изпълнявали, а осъдените са пращани в урановите мини.
Иначе БЕЛЕНЕ си е язва, но не че е АЕЦ, а че е дупка за личностно обогатяване на тоя и оня.


Остатъчното гориво от атомните централи е огромен проблем, който се игнорира. И това не е уран, защото уранът се дели при работата на реактора и се превръща в други елементи. Живота на една централа е 30-40-50 години и за това време се натрупват хиляди тонове обработено гориво, което трябва да се съхранява столетия ако не и хилядолетия след това. Значи ние сега се възползваме от плюсовете на ядрената енергия, а минусите оставяме на тези след нас да се оправят с тях. А вече ако стане авария като тази в Чернобил, щетите са толкова големи, че България няма да може да ги понесе.
Знам, че перките убиват птици, но със сигурност много повече птици са измрели при аварията в Чернобил и продължават да умират. За малките животни дето бягали от вибрациите за първи път го чувам. Хумусът се образува от бактерии при разлагането на растителността. Не знам как ще избягат бактериите и ако избягат какво ще стане с тревата, ще си стои и ще се трупа без да гние ли около ветрогенераторите?
На соларните панели все още не им е дошло времето за рециклиране поне на тези произведени през последните години, когато им падна цената и настъпи бум в производството. Иначе подлежат на рециклиране, но за целта е нужно да се въведат такива практики. При производството им е същото, може да бъде замърсяващо, може да бъде и чисто, въпрос на регулации от държавата е.

# 43
 • Мнения: 10 454
Само да добавя нещо за вятърните мелници за добив на ток - определено оказват съществено влияние върху фауната в района, в който се строят.
Край нашето градче построиха 7 от тях - първо изсякоха доста голям участък от гората, за да освободят място, след което като ги вдигнаха и пуснаха в експлоатация, започнаха да се оплакват хората от инфразвука, който издават перките, че действа на нервната система. Другото, което забелязах аз, беше, че изчезнаха доста видове птици и гората буквално заглъхна. Въпросът не е само дали птиците ще се блъскат в перките на мелниците, а и въздействието на инфразвука не само над птиците, а и над останалите животни в района около тях. Обикновено ги строят по три в група, понякога и по-големи групи, което означава, че голям участък от природата бива унищожен по този начин.

# 44
 • Мнения: 20 726
Чудя се като се изключи една атомна централа или блок, какво се случва с нея? Разглобява ли се?
Друго ми направи впечатление и не го знаех.
Радиация там все още има в Чернобил. Представям си какво е било нивото в началото. Но ме изуми това, че другите реактори продължавали да работят. Което значи, че и хора са живели там. Питам се как са се съгласили.

Общи условия

Активация на акаунт