Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Чернобил НВО - 2

 • 17 892
 • 446
 •   1
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 8 053
Да, евакуирали са хората най-близко до централата, но са скрили доста голяма част от истината за аварията.
https://www.dw.com/bg/фукушима-по-страшна-от-чернобил/a-15493519
https://www.dw.com/bg/фукушима-какво-премълчаха-японците/a-15306648

# 16
 • Мнения: 42 555
Ами както се вижда не са успели много да го скрият.
Но най-важното е, че хората са прекарали възможно най-малко време в зоната.

# 17
 • Мнения: 4 910
    Обсъждах филма с баща ми и фактите относно аварията в АЕЦ Чернобил. Той каза, че много е преувеличена тази авария в Чернобил. Чуди се защо започнаха да тръбят навсякъде по света за тази авария! Не е било нищо особено. Каза ми, че в този филм много фалшиви факти има, въпреки че не го е гледал! Не са били толкова жертвите, които се водят по статистически данни. Радиацията не е била толкова силна. И ако в Европа или Америка стане нещо подобно като Чернобил и обикновените хора да са в опасност, няма да предупредят хората. Не мога да споря с човек, който си мисли, че само той е прав! Дори не иска да гледа минифилма. Всичко знае и всичко му е ясно!

# 18
 • София
 • Мнения: 8 053
Ами както се вижда не са успели много да го скрият.
Но най-важното е, че хората са прекарали възможно най-малко време в зоната.
Не са, защото сега е много по-трудно, но е факт, че са опитали. За мен си е ясно, че винаги ще има опити да се скрие една такава авария, няма значение къде ще се случи. Просто така си разсъждават навсякъде управляващите, масовият човек не е фактор.
Jennifer_w, нормално е така да разсъждава баща ти, той си е продукт на тогавашното време. В инстаграм четох статия от онова време - в български вестник, преведена от руски източник. Все едно сега я е чел баща ти.

# 19
 • Мнения: 3 211
За много хора последствията от някоя технологична или екологична катастрофа са маловажни докато не им се стоварят лично на главата.

# 20
 • Мнения: 20 726
Ох, изгледах го.
Изумена съм от простотията на управляващия елит.
Можеха тихомълком поне да оправят останалите реактори.
Такова безочие, абе нямам думи.
И Легасов е виновен. Трябваше във Виена всичко да си каже. И без това знае, че ще се разболее, какво толкова.

Събирателния образ от всички учени да се играе от  Хомлюк не ми допада като решение.

# 21
 • Мнения: 38 999
Шчербина го каза добре във филма, последния епизод. Ти ми каза какви ще са последствията ( за тялото), аз ти повярвах,но някак си мислех, че на мен няма да се случи.
Четох някъде из нета как са се записвали с връзки за да станат ликвидатори, заради облагите...а вие се учудвате, че омаловажават последствията...
За Фукушима за съжаление също се мяркат много стряскащи данни, но в информационния поток, който ни залива, лесно се губят. Никак не е хубаво положението, а въпреки че знаехме к следяхме, не знаем реално какви мерки може да се вземат. Примерно продават си и риба от замърсени райони. Но освен риба, какво друго да се следи. Не съм компетентна, а компетентните нищо не казаха.

# 22
 • Мнения: 2 604

И Легасов е виновен. Трябваше във Виена всичко да си каже. И без това знае, че ще се разболее, какво толкова.
 
Истинският Легасов е имал семейство.

# 23
 • Мнения: 20 726
Ахаа...
Тук май не го дават това.
Явно това го е уплашило. Стар номер, колкото света.

# 24
 • Мнения: 25
Някой вярва ли, че в Козлодуй сега всички нередности са отстранени и някой ще ви информира за опасностите и появилите се проблеми? Там цари същата по размер наглост и самонадеяност само, че в друг вид. И сега искат да ни пробутат Белене. Най-наглата им лъжа и измама е, гледайте че Козлодуй дава евтин ток и си мислете, че и Белене ще дава евтин ток. А Козлодуй дава евтин ток защото е изплатен, поради суперинфлацията и катаклизмите през 90-те и няма нищо общо с Белене. От цената на тока на Белене цялата нация ще се озъби, ако изобщо го пуснат някога.

# 25
 • Мнения: 3 446
Ето това не му харесвам на такъв тип филми, че провокират истерия и се навъждат един куп пропагандисти, които в повечето случаи хабер си нямат от атомна енергетика. От никаква, всъщност.

# 26
 • Мнения: 2 604
На атомните централи проблемът им е хората и къде да складират остатъчното гориво.
Тези, които горят въглища, са ясни - и без това се роптае срещу домакинските печки на въглища, че били най-големият замърсител.
Водните - преграждат пътя на речните животни, после рев - що нямало риба - откъде да се вземе.
Вятърните с перки (новите нямат перки) - освен че убиват птици, вибрациите тресат земята и малките животни в почвата (които образуват почвата след смърттта си) бягат - почвата ерозира, след време няма да е годна.
Соларните - производството на соларни панели е изключително замърсяващо, а добивът на вещества за тях е чрез нечовешка експлоатация на хора в Африка.
Преди година, мисля, писаха че трети производител на соларни панели в Германия фалира. Китай доминира на този пазар, а те не са много по екологията. Въпросът е, освен че са произведени мръсно, като им свърши експлоатационият живот, къде ще ги изхвърляме. Соларните панели, както и така обичаната от всички пластмасова дограма, все още не се рециклират.
АЕЦ, ако не стане авария, са най-чисти, просто защото уран си има в природата. Знаете вероятно препоръките на Кръстова гора да не ходят бременни и хора с онкологични заболявания, защото се твърди, че лечебната сила на района е поради завишена радиация.  В България впрочем има много находища на уран, само дето не можем да го  преработваме, а го изнасяме. Знаете и легендите, че екзекуциите не са се изпълнявали, а осъдените са пращани в урановите мини.
Иначе БЕЛЕНЕ си е язва, но не че е АЕЦ, а че е дупка за личностно обогатяване на тоя и оня.

# 27
 • Мнения: 25
Единственият начин да няма аварии от АЕЦ е да няма АЕЦ. Германците го разбраха отдавна. У нас се вихрят обaче някакви псевдоспециалисти които се имат за по-умни.

# 28
 • Мнения: 3 446
х25, няма да споря с теб, само ще цитирам проф. Леандър Литов:
"Да, германците затвориха всичките си АЕЦ, защото зад гърба им стои Франция с всичките си АЕЦ!"
Сам/а си направи справка в Уикипедия колко АЕЦ има във Франция.

# 29
 • Мнения: 2 604
След като си толкова категоричен/чна и предният ти аргумент беше, че Белене щял да произвежда невъобразимо скъп ток - посочи някакви линкове с информация, статии, доклади и т.н. Защото официално е признато (с половин уста), че енергията от възобновяемите източници е силно субсидирана, цената й расте всяка година, една от причините й е силно политическа - да се намали зависимостта от внос на газ от Русия, тревогите на бизнеса са, че енергията на ЕС е няколко пъти по-скъпа от тази в САЩ, биогоривата се оказаха истинска селскостопанска катастрофа за някои региони.
Никой не чисто бял и невинен.
Аз съм твърдо против Белене, защото смятам, че докато могат да крадат, ще правят всичко възможно да не бъде построен, но ще лапкат да има и за внуците на внуците им.

Общи условия

Активация на акаунт