Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Чернобил НВО - 2

 • 17 892
 • 446
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 2 604
  За малките животни дето бягали от вибрациите за първи път го чувам. 
 

За всичко друго си прав/а/, но за животните защо се чудиш? Никой не обича шум и вибрации, а те имат по-добър слух и сетива и от нас. Конкретно се твърди, че земните червеи напускат такива зони, а с тях си отиват и тези,  които се хранят с тях. А самите червеи служат за тор и обогатяват почвата.

# 46
 • Мнения: 25 226
Започнах да чета книгата. Наистина има хора, които си живеят там.. Някои от тях са се евакуирали в началото, но после са се върнали.. в селата наоколо най-вече. Селски хора, възрастни.. видяли и война и глад.. радиацията не я виждат, но пък докато са в града сънуват домовете си, животните си, градинките си...
Не знаех, че за 4 дни част от облака е достигнал Африка..  Китай.. Канада, САЩ.. целият свят е засегнат.

# 47
 • Мнения: 102
През 1961 година СССР взривяват "Цар бомба"във въздуха с опасение да не разцепи земята.Тогава всички сядат на масата и подписват договорите за спиране на ядрените опити.С АЕЦите това едва ли ще стане,ако ще да има и 3 и 4 ти Чернобил.

# 48
 • Мнения: 499
Не ме вълнуват дограмите.
Чувам, че хора около мен го гледат отново. Не бих могла.

Изобщо не забелязах дограмите.
За повторно гледане не съм готова.

# 49
 • Мнения: 770
Изгледах  го най-накрая. Като всяка една авария монетата винаги има 2 страни.  За мен Дялтов, Бурханов и третията (не му помня името) са виновни. В 5ти епизод казват, че преди централата да бъде пусната в експлоатация, не са били направени всички тестове за безопасност, но тези трима ръководители са подписали, че е годен и те го пускат.
Дали щеше аварията да съществува, ако бяха направили последният тест за безопасност през 1983 година, преди централата да бъде пусната?

# 50
 • Мнения: 38 999
Вероятно точно тази авария не, защото нямаше да я държат толкова време на ниска мощност- допълнителна предпоставка за нарушаване на баланса. Но ако беше само това,  нямаше  да го има скандала с прътите. Въпрос на време е било. Мълчанието на учените и властта за риска е факт.
В крайна сметка добре показаха в сериала как мърлявщината се натрупа. Млад персонал, некачествени суровини, липса на отговорност, замаскиране на производствени дефекти, икономии, далаверки...натрупват се до критична маса и става неизбежното
Наблюдаваме го в много сфери и при много катастрофи.

# 51
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 16 036


Дяволо, още една книга за Чернобил, но художествена.

Вярвам, че Козлодуй е изправен. Имам чувството, че това е най-проверяваната централа в Европа.

# 52
 • Другата България
 • Мнения: 22 252
Горе-долу такова е и моето мнение.
Аз съм и малко пристрастна по обясними причини, но вярвам, че се следят най-важните неща от хора, които си разбират от работата, освен това и от външни експерти, наблюдатели и специалисти.

# 53
 • София
 • Мнения: 109
Предполагам, че сте много млади. Родени сте след Чернобил. Аз бях на 24. Човечеството знаеше много по - малко тогава, лесно е да се съди сега. Първо, доста неща във филма са художествена измислица. Други образи са събирателни. На избиването на животни пък е посветен цял епизод. В действителност към момента на евакуация в Припять радиацията все още не е толкова висока, както е в района на централата. Хората са евакуирани организирано и може да се каже - своевременно. Такива тъпи палатки с лагер на ликвидатори - абсурд. Цялата организация е била далеч от централата, дейностите по ликвидацията са се извършвали със секундомер и на прибежки. Ликвидацията е проведена добре, едва ли другаде в друга държава щяха да направят друго. Дятлов и останалите са представени като дебили, преувеличено неглижиране на ситуацията, а и Дятлов е знаел, че винаги има аварийно изключване. Фалът с прътите не е нарочно, всичко в такава централа е обмисляно, а ето- това е пропуск. Всички реактори от този тип впоследствие са преустроени и този недостатък е отстранен. За сведение - реакторите в Козлодуй са ВВЕР - друг модел. Мислели са, че ще скрият от света - това показва доколко не са можели реално да оценят случилото се. В България - знаехме, всички знаеха да не ядем марули и мляко и т.н., въпреки официалното становище, че няма проблем. Даже йод попихме. Така че, сега е лесно да съдим, всички поназнайваме, тогава светът не беше готов. Чернобил ни научи на много неща по трудния начин! Не забравяйте, това е художествен филм. В интернет пространството има документални филми, тетрадките на Легасов, както и коментар с ликвидатори относно достоверността на филма.На филма гледам като повод да се напомни на човечеството колко сме тленни и смъртни и колко много се набъркваме в законите на природата!
Не казвам нищо лошо, създателите на филма са постигнали максимална автентичност, филмът въздейства, има и много истина в него, но ако се интересувате от абсолютната истина - художествен филм или книга не са източниците, пийте вода от извора!

# 54
 • Мнения: 650
Свалям Ви шапка.

# 55
 • Мнения: 10 454
На филма гледам като повод да се напомни на човечеството колко сме тленни и смъртни и колко много се набъркваме в законите на природата!
Не казвам нищо лошо, създателите на филма са постигнали максимална автентичност, филмът въздейства, има и много истина в него, но ако се интересувате от абсолютната истина - художествен филм или книга не са източниците, пийте вода от извора!
Това е най-същественото и според мен.
А по повод другата част от мнението ви - аз не съм от младите и мога да кажа, че познавам доста индивиди от комунистическо време, които бяха точно такива като характери като Дятлов и Брюханов. Не са били дебили, а вкопчени в желанието да се катерят нагоре и да имат повече власт и игнориращи ставащото около тях.
Но това си е мое мнение.

# 56
 • Мнения: 25 226
vallinna, за повечето неща си права. Особено за това, че в онези години се е знаело доста по-малко от това, което знаем днес. Не ние де, ядрените физици.
Да, филмът не е документален и си има своите пропуски, но е ужасно въздействащ. Но книгата на Алексиевич може да се смята за извор на информация, защото в нея са събрани разкази на очевидци.

Малко статии...
Бившият директор на Чернобил: Сериалът изопачава историята

"Чернобил" намеква за опита на властта сега да ни затв … а нова катастрофа

И режисьорът на руския Чернобил.. снимките даже са приключили. Извадиха скорост. Но аз четох из руски сайтове, че обикновените руснаци не вярват на властта и тяхната версия, която вероятно ще бъде представена в 12-серийния сериал. Той ще бъде излъчен през есента по руската НТВ.

# 57
 • Другата България
 • Мнения: 22 252
В България - знаехме, всички знаеха да не ядем марули и мляко и т.н., въпреки официалното становище, че няма проблем. Даже йод попихме.
Аз пък не съм напълно съгласна с твоето мнение, но ще коментирам и ще оспоря именно горецитираното.
Сигурно ще се по...десетя, но кой знаеше? Ако сте била приближена на някой от властимащите или партийните величия да, знаела сте, не сте яла и не сте пила. Тоест, пила сте йод. Браво, похвално.
Но обикновените хора, масовката, целокупното население не знаеше. Не и веднага, не и когато трябваше именно да се вземат първите мерки, в момента на най-силната радиация. Не знам дали сте изчела цялата първа тема, там всеки втори казваше, че е ял прословутите марули, ходил е на манифестация, стоял е под първомайския дъжд, консумирал си е и мляко, и млечни, и месни, и всичко. За йодът пък изпаднах в пълно изумление - нито някой ни е казвал да пием, нито са ни давани таблетки, нито пък е провеждана някаква превенция. Чудя се къде съм живяла тогава.....на 16 бях, и всичко помня. Писах и за военното обучение, на което бяхме точно тогава, една седмица. Въргаляйки се по прясната трева, поела всякакви отрови. Никой нищо не каза или поне да ни бяха предупредили.
Та не знам къде сте живяла и кой Ви е давал йод, или Ви е съветвал да го приемате, но повярвайте - 99% от населението не са го правили.

Едит: Иска ми се да коментирам и това
Цитат
В действителност към момента на евакуация в Припять радиацията все още не е толкова висока, както е в района на централата. Хората са евакуирани организирано и може да се каже - своевременно. Такива тъпи палатки с лагер на ликвидатори - абсурд. Цялата организация е била далеч от централата, дейностите по ликвидацията са се извършвали със секундомер и на прибежки.
От какви източници и на каква база е цитираното? Нещо официално като информация има ли, за да го твърдите с такава сигурност? Не е била висока радиацията в Припят? Който е на 3 км. от централата? Затова ли хората на моста измряха всичките? Които гледаха от Припят? Това го пише и в книгата, за двамата рибари, които са били на нощен риболов през тази злополучна нощ и са наблюдавали и те "пожара" също - умрели са. "Тъпи палатки"? Които са били далеч? Секундомер, на прибежки? За покрива да, но само за там.
Изобщо, всичко, което твърдите на какво се базира? Защото е нещо, което се различава от всичко, което съм чела и гледала, и ми стана интересно. При това го твърдите с абсолютна увереност, което значи, че е основано на достоверни източници.

Последна редакция: пн, 17 юни 2019, 19:32 от Merri_An

# 58
 • Мнения: 2 604
МариАн не го вземай толкова вътрешно, винаги е имало и винаги ще има равни и по-равни. Сит на гладен не вярва.

# 59
 • Другата България
 • Мнения: 22 252
МариАн не го вземай толкова вътрешно, винаги е имало и винаги ще има равни и по-равни. Сит на гладен не вярва.
Знам, но ми е болна тема.
На 33 вече бях без щитовидна жлеза.
Това щото съм приемала йод сигурно..... Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт