250 грама вдъхновение и кошница ЗАХИРА

  • 6 780
  • 139
  •   1
Отговори
# 45
  • София
  • Мнения: 884


Сладко от ягоди

2 кг. ягоди
1 кг кафява захар
1 п. лимонтозу

Ягодите се поръсват със захарта и се оставят една нощ да престоят.
Сутринта се сваряват във фурната на 200 градуса.
Пет минути преди да се извади от фурната, сладкото се поръсва  лимонтозу.

# 46
  • Мнения: X


Това е домашното желе от дюли на майка ми, бурканчето вече е наполовина.

Продукти:
1 голяма дюля
1 + литър вода
1 кг захар

Начин на приготвяне:
Дюлята се измива и нарязва на малки парчета. Слага се с малко над 1 литър вода да ври до омекване, което не отнема много време. Течността се прецежда и към нея се добавя захарта. Към 1 литър течност се слага 1 кг захар. Слага се да ври на слаб огън до сгъстяване. Горещото сладко се сипва в бурканчета, които се затварят плътно и се обръщат наопаки.
 P.S. От сварената дюля също става вкусен мармалад. Отделят се парченцата без семената и се пасират, добавя се захар и се вари на слаб огън. Бързо се сгъстява!

# 47
  • Мнения: 462

Мармалад от кайсии:
2 кг. добре узрели кайсии, изчистени от костилките и смляни се смесват с 1 кг. захар. Сместа  се вари до нужната гъстота, при много често бъркане и накрая се слагат 2 ч.л. лимонена киселина и се вари още 5 минутки. Още горещ мармаладът се налива в затоплени, сухи буркани, затварят се здраво капачките и бурканите се обръщат да изстиват с капачките надолу.

# 48
  • Lukovit
  • Мнения: 22
сладко от горски ягоди 2кг ягоди ,захар 350гр.лимонтузу 1 ч.л

# 49
  • Мнения: 1 998
Любимият ни крем карамел

пресно млеко 600 мл
яйца 5 бр.
захар 150 мг
2 ванилии

# 50
  • Мнения: 457
Сладко от круши с цвят от рози

круши - 3 кг
захар - 600 г
лимонена киселина - 1 ч.л.
розов цвят - 7 бр. цъфнали рози

Измийте и почистете крушите, след което ги нарежете на много ситни парченца. Отрежете добре цъфнали рози и откъснете цветовете им.
Измийте розовите цветове и ги добавете към парченцата круши. Всичко това посипете със захарта в голяма и дълбока тава, оставете да престои поне 5-6 часа.
На слаб огън варете сместа докато крушите омекнат, при мен около 40 минути са достатъчни, като бъркам често с дървена лъжица.Добавете лимонената киселина и варете с нея още 5 минути. След като сладкото изстине насипете в бурканчета и стерилизирайте за пет минути.

Към тази рецепта не е необходимо да се добавя нищо за аромат, защото уханието на розите е достатъчно.

# 51
  • Мнения: 574
Сладко от диви ягоди
Необходими продукти за две бурканчета:

0.400 г ягоди
0.400 г захар
1/8 ч.л. лимонтузу
25 мл вода

Измиваме и слагаме ягодите в съда. Ръсим ги със захарта.
Стопявайки захарта, прибавяме водата и варим на слаб огън до сгъстяване.
5 минути преди изваждането слагаме лимонтозуто. Пълним бурканчетата и стерилизираме.

# 52
  • Мнения: 6
1 кг ягоди
2 кг захар
1 ч.л. лимонена киселина.
100 мл вода
Рабъркайте захарта с 100 мл. вода и се загрейте, като бъркате непрекъснато, докато се получи прозрачен сироп.
Изсипете в сиропа почистените и измити ягоди.
Варете сладкото докато капка от него, поставена върху гладка повърхност (нокът), не се разлива. Преди да свалите от огъня прибавете лимонената киселина и разбъркайте добре.
Сипете в затоплени буркани и ги затворете след като изстинат.

# 53
  • Мнения: 1
СЛАДКО ОТ КАЙСИИ, МОМЕНТА НА НАЧАЛОТО!
Съставки и приготвяне:
2 кг кайсии
1 кг захар ЗАХИРА
1 ч.л. лимонтозу
Избират се добре узрели  плодове. Измиват се, добре е да се обелят, махат се костилките и се нарязват на две. Поставят се в тава  и се посипват със захарта. Оставят се да престоят една нощ или 7-8 часа. На другия ден се слагат  във фурната и се пекат на 150-200 градуса, до полуготовност. Пет минути преди да се изключи фурната, се добавя лимонтозуто. Сладкото се разсипва в сухи бурканчета ,  затваря се с капачки и се обръща.

Последна редакция: вт, 18 юни 2019, 21:18 от rosica1945

# 54
  • Мнения: 604
Лесно сладко от кайсии: НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
кайсии - 1 кг
захар - 1 1/2 ч.ч.НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Кайсиите се измиват, отделят се от костилките и се минават през гевгир. Добавя се захарта и се слага на огъня да се вари.Бърка се непрекъснато да не загори. Готово е, когато дървената лъжица оставя следа в сладкото.След това горещото сладко се разпределя в буркани.Затварят се и се охлаждат.

# 55
  • Бургас
  • Мнения: 41

Рецепта за СЛАДКО ОТ СМОКИНИ
Необходими продукти:
70 броя смокини
1 кг захар ЗАХИРА
3 ч.ч.вода
1 равна ч.л. лимонена киселина
2 пакетчета ванилия

Начин на приготвяне:
Измийте смокините, изрежете дръжките им и ги надупчете с игла. Сложете водата и захарта да се варят на котлона, варете ги, докато се получи гъст захарен сироп.
Сложете смокините в сиропа и намалете силата на котлона, да стане на средна степен. Смокините ще пуснат вода и сосът ще се разреди малко.
Варете, докато се сгъсти пак, но внимавайте да не преварите смокините. Сложете лимонената киселина и ванилията 3 минути преди да махнете сладкото от котлона.
Затворете го в буркани. Обърнете ги с капачките надолу и ги оставете така за една нощ.

Рецепта за ПАРФЕ С ЛИМЕЦОВИ МЕДЕНКИ И СЛАДКО ОТ СМОКИНИ
Необходими продукти:
4 лимецови меденки на "Розова зора"
1 ч.ч орехови ядки
1 пак. краве масло
1 кофичка заквасена сметана
4 с. л. пудра захар ЗАХИРА
1 сирене крема
2 пакетчета желатин
1/2 бурканче домашно сладко от смокини
Меденките се смилат в блендер с орехите.Маслото се разтопява, смесва се със смлените меденки и орехи. Сместа се разстила плътно на дъното на форма с отделящ се ринг. Пече се в загрята фурна 15-20 минути. Изважда се и се оставя да изстине. Сметаната , пудрата захар, сиренето крема и сладкото от смокини се разбъркват до еднородна смес. Желатина се разтваря на водна баня  и се прибавя към 2/3 от сместа.Разбърква се добре , и се изсипва върху изстиналия блат. Формата се оставя в хладилник за 3-4 часа. След като желатиновата смес стегне, върху нея се нанася  останалата 1/3 от крема. Отново се слага в хладилника. При поднасяне върху отрязано парче от парфето може да се сложи лъжичка сладко от смокини.

# 56
  • Мнения: 184

Петифури/ кошнички  с крем 
-Тесто:
масло - 100 г
пудра захар - 70 г
яйца - 1 бр. + 1 жълтък
ванилия - 2 бр.
брашно - за меко тесто
Късат се топчета колкото орех и притискат  в  малки метални форми  , за да се оформят по стените като кошнички , пекат се  взагрята фурна на 180 гардуса за 15-20 минути .
-Млечен крем -1 л прясно мляко , 1 чч  захар Захира , ванилия  , 1 яйце ,  4-5 сл брашно
Разбива се  яйцето със брашното и няколко лъжици студено мялко   . Останалото мляко  се загрява със захарта , добавя се ванилията  и бърка непрекъснато до сгъстяване . С горещ крем се пълнят кошничките , хуабво е да престоят  един ден , за да омекнат .
Декорира се преди сервиране с плодове , ядки  или  се шприцоват розички от  маслен крем -  масло и пудра захар се  разбиват  .

# 57
  • Мнения: 15
Днес ви предлагаме да опитате една вкусна рецепта за кайсиев конфитюр, направен с желираща захар "Захира".


# 58
  • Мнения: 7

Вдъхновена от сладкото на баба ми от цели кайсии със сурови бадеми, направих сладко от цели мандарини със сурови бадеми. Ето и рецептата:
1 кг  мандарини
1.5 кг захар
2 ч.ч. вода (към 450-500мл)
100 гр. сурови бадеми
1ч.л. Лимонтузо
Първо в голяма тенджера се кипва вода, в която 4 пъти по 3 мин. се изваряват мандарините с предварително отстранено връхче(дръжка), така сиропа ще прониква вътре в плода. В широка тенджера се прави сироп от захарта и водата. Щом захарта се разтопи се добавят мандарините. Вари се около 1-1:30 часа до сгъстяване на сиропа и 10 мин преди готовност се слага лимонтузото. При разливането в бурканите се добавят бадемите.

# 59
  • Мнения: 8 468
Сладко от смокини
2 кг. смокини
500гр. захар

Смокините се оставят да престоят една нощ заедно с захарта в голям съд. След това се варят до готовност. Затварят се в бурканчета,  които се стерилизират за 5 минути.

Общи условия

Активация на акаунт