Майка ми винаги е вдъхновение за мен, но в кухнята просто няма равна! С удоволствие експериментира и почти винаги онемяваме от невероятния вкус на гозбите й, дори когато са необичайни.
Необходими продукти: киви - 3 кг (да не е много твърдо, нито прекалено меко), бяла захар "Захира" - 1 кг, може и повече, ако искате да е по - сладко, карамфил - 3 зърна, канела (по желание) - 1 пръчка
Приготвяне: Обелете кивито и го нарежете на парчета.
Сложете кивито заедно със захарта и 1 ч.ч. вода в съд на котлона. Бъркайте и добавете канелата и карамфилчетата. Може и да пропуснете канелата и карамфила, ако не ви допадат ароматите. Оставете сладкото да се вари, докато течността почти изцяло заври.
Веднага го разсипете в затоплени бурканчета. Затворете и ги обърнете с капачките надолу, докато напълно изстинат. Може и да стерилизирате за 15 минути. Да ви е сладко!





Моето сладко от дуди / черници/ - на килограм плод слагам около 600 гр захар, защото плодовете са доста сладки. След 3-4 часа варя на котлона и обирам пяната - така на няколко пъти. Когато достигне желаната гъстота слагам 1 чаена лъжичка лимонтозу и наливам горещ в бурканчета и обръщам върху капачката.
Прибавете водата и лимоновия сок, канелата и варете на умерена температура 3а 10 минути. Пасирайте сладкото и оставате за 20 минути. Отново го кипнете, прибавете бадемите и бъркайте за още 15 минути.