250 грама вдъхновение и кошница ЗАХИРА

  • 7 053
  • 139
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 979
В сезона на идващото лято една от любимите ни закуски е смутито. Този вариант е подходящ целогодишно

Смути от ябълка, канела и бадеми
Съставки
1 ябълка
1 чаша (200 мл) овесено мляко
10 нарязани бадема
1 чаена лъжица канела на прах
1 л. захар

# 16
  • Враца
  • Мнения: 1 422


Моето сладко от ягоди. 2,5 кг ягоди + 1кг захар. Наръсвам и оставям в хладилника за няколко часа. После слагам да пека в дълбока тава във фурната. Накрая прибавям 2 ванилии +  щипка лимонена киселина. Става божествено. Simple Smile

# 17
  • Мнения: 688

Чизикейк със сладко от ягоди
300 гр бисквити
100 гр масло
400 гр сметана
400 крема сирене
200 гр захар
1 пакетче желатин
Сладко от ягоди

# 18
  • Мнения: 793
Cладко от малини

Необходими продукти:
½ кг малини
½ кг захар
1 ч.ч. вода
½ ч.л. лимонена киселина

Начин на приготвяне:
Малините се почистват, слагат се в тава,  сипва се захарта и се оставят да престоят 1 нощ. На сутринта се добавя вода и се слагат на котлона на тих огън. Получава се пяна, която е много важно да бъде отстранявана постоянно. За да разберем дали сладкото е готово, трябва да се вземе малко от сока му с лъжица и да се сложи в чинийка. С лъжицата се прави като черта през това, което сте изсипали в чинийката. Все едно разделяте с нея сладкото. Ако то се събере и чертата изчезне, значи не е готово, а ако чертата остане значи е достатъчно гъсто. 2-3 минути преди да се вдигне сладкото от котлона, се слага лимонената киселина. Сипва се горещо в сухи и затоплени буркани, като се напълва догоре, за да не остане въздух. Бурканите не е необходимо да се обръщат надолу с капачките.

# 19
  • при късмета
  • Мнения: 23 997

Вдъхновението ми дойде от експеримент с козунак.
Правя сладко от бели череши. Веднъж ми хрумна да сложа в козунак. Много добра комбинация се получи с бели стафиди, много го харесаха всички и така да се каже си патентовах плънка за козунака. От тогава си приготвям няколко бурканчета по този начин, в повечко вода и плодовете да не е смачкват, специално за козунаци. Като отворя бурканчето, отцеждам плодовете, а в сока накисвам стафидите.

# 20
  • Пловдив
  • Мнения: 3 217
Моето сладко е  вдъхновено от потребителка на форума. Благодаря ти,  olenka63!

Сладко от зелени смокини
 Взимат се 60 едри или 70 по-дребни зелени смокини и се ги измиват. В голяма по-широка и дълбока тава или тенджера се слага 1 килограм захар и 1 чаена чаша винен оцет поставя се на котлона и се започва варенето на среден огън да се посгъсти леко. Оттегля се съда от огъня и смокините се слагат  в сиропа. Държат се около 2 часа да поемат захарния сироп и после се доварява до готовност. Сладкото има кехлибарен цвят, смокините са цели и стоят леко прозрачни, няма нужда от лимонена киселина. Затварят се в затоплени сухи буркани, както е горещо и се обръщат с капачката надолу. По време на варенето отпенваме сладкото с решетъчна лъжица. Изисква малко повече време за поемане на сиропа от суровите смокини.

# 21
  • Мнения: 744
Козуначено руло с мармалад:2 яйца
150 мл. прясно мляко
70 г. захар
20 г. мая от кубче ( 7 г. суха мая)
3 с. л. разтопено масло + 1 с.л. за доомесване
около 500 гр. брашно
настъргана кора от половин лимон (по желание)
1 с. л. ванилов екстракт ,     150-200 г. мармалад . Маята се разтваря в част от затопленото (но не горещо мляко). Добавя се 1 с. л. захар, 2 с. л. брашно и се разбърква на кашичка. Оставя се настрани докато се захване и шупне. Останалата захар се разтваря в млякото, добавят се маслото и яйцата и се разбърква.

Насипва се брашно, в което се добавят ванилията и лимоновата кора и се прави кладенче. Първо се сипва шупналата мая, след това останалото и се замесва гладко тесто. Не за пръв път казвам, че е много трудно да се даде точно количество на брашното. То ще варира заради размера на яйцата, но целта е да се замеси меко, нелепнещо тесто. Останалата 1 с. л. масло добавям като си топвам ръцете и тестото се меси, докато я поеме. Количеството не е голямо и мазнината се усвоява сравнително бързо.

Тестото трябва да втаса докато удвои обема си, а времето за втасване зависи от околната температура и количеството – около час и половина до два. След като е втасало, съвсем леко се премесва върху набрашнен плот и се разделя на части.Разточва се правоъгълник с дебелина около 4-5 мм, който се намазва с мармалад и се навива на руло.
Разточва се втори правоъгълник, малко по-голям от първия, който е „обвивката“, с която се прави плетеницата. Ролята на тази обвивка не е само декоративна. При загряване плънката от мармалад или сладко се втечнява и има лошия навик да се излива навън. Така прихваната във втори слой, тя остава вътре и рулото изглежда чудесно, а най-важното не е омазано с изтекъл мармалад.
Готовото руло се прехвърля в тава, застелена с хартия за печене и се оставя да втаса за около 40-45 минути. Преди печене се намазва с разбит белтък и се посипва със захар.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за около 40-45 минути.


 
Ако решите, че ще правите две козуначени рула, тоест ще използвате тестото само за тази цел, оставете разстояние между тях в тавата, защото ще утроят обема си.

# 22
  • Мнения: 39 284
Торта Рафаело
Стандартни пандишпанови блата, които съм сиропирала с малко уиски. Крем от бита сметана, кондензирано мляко, 2 бр. разтопен бял шоколад, кокосови стърготини.


# 23
  • Мнения: 1 050
Домашно сладко от ягодки! Виждате ли дъното на буркана? Толкова палачинки и пържени филийки е видяло това бурканче!
Рецептата е проста - на 1 кг плод се слага 1 кг захар, но това зависи от сладостта на плода и от това дали искате повече сироп или по-гъсто.Колкото повече е захарта, толкова повече сироп ще има сладкото.
Трябва да се има предвид, че след изстиване и престояване сладкото се сгъстява значително. Не забравяйте лимонтозу накрая. Воала!


# 24
  • Мнения: 547
КЕКС С ШОКОЛАДОВА ЗАЛИВКА


РЕЦЕПТАТА


# 25
  • Мнения: 232
Кулинарията много ме влече ,особенно приготвянето на всякакви сладка , торти , пасти  ,кремове и тн. това е една моя авторска рецепта за една наистина много шоколадова торта https://nikkiikitchen647206170.wordpress.com/2018/12/02/871/

# 26
  • Мнения: 5 250


Първата торта, която направих по рецепта на Йоли. Най-вкусната, любима на цялото семейство.
http://yoli-www.blogspot.com/2008/09/blog-post_3415.html

# 27
  • Elhovo
  • Мнения: 360

 Пай със сладко от сливи-
сини сливи - 4 кг
захар - 2 кг
оцет - 50 г
индрише - 2 листа
Махаме им костилките и ги нарязваме на четвъртинки.

Слагаме сливите   в дълбока тенджера и ги засипваме с два килограма захар. Захлупваме ги и ги оставяме да престоят така 20 часа.

След това слагаме на котлона и варим, като често разбъркваме с дървена лъжица. Капваме капка върху чиния и когато тя не се разлива, значи конфитюрът е готов.

Прибавяме оцета и индришето, нарязано на дребно, и варим още пет минути.

Сваляме от огъня и пълним в добре измити и подсушени бурканчета. Затваряме хубаво с капачки и изваряваме за 10 минути.

# 28
  • Мнения: 4 859


Кокоски
100 гр кокос,100 гр захар,2 малки яйца.Всичко се обърква.Ако яйцата са по големи се добавя по лъжица две захар и кокос.Оформят се топчета върху хартия за печене и се пекат на около 160 ° до порозовяване.Стават много бързо,на моята фурна за около десетина минути и трябва да се наблюдават.Тези от снимката съм ги изпуснала,но пак са много вкусни.Двойна доза правя .

Рецептата е на Лабрекс Simple Smile

# 29
  • Мнения: 1 355
Продукти за бисквитите:
125 г захар, 50 мл вряла вода, 50 г масло на кубчета, 1 равна к.л. сода бикарбонат, 2  щипки сол, ванилия, 1 яйце, 200 г бяло брашно, 30 г какао
Продукти за крема:
400 г  заквасена сметана, 400 г сладкарска сметана, Ванилия, 150 г захар
Приготвяне:
Карамелизирайте захарта в  голям и дълбок съд. Дръпнете карамела от котлона и налейте врялата вода, като бъркате. Сложете отново тенджерата на котлона и на слаб огън загрейте повторно до получаване на карамелен сироп. Изключете котлона, прибавете маслото и бъркайте докато се стопи. След това прибавете содата и какаото. Сместа отново ще кипне, махнете съда от огъня и охладете до леко топло. Към сиропа прибавете яйцето и разбъркайте. Добавете 150 г. брашно и отново разбъркайте до лепкаво тесто. Изсипете тестото върху работния плот и доизмесете с останалото брашно. Завийте го в найлоново фолио и го оставете за няколко часа в хладилника.  Разточете на части тестото върху набрашнена повърхност и изрежете бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и изпечете за около 10-12 мин. в загрята на 180* фурна.
Смесете заквасената сметана със захарта и ванилията, бъркайте внимателно докато се разтвори напълно. Разбийте сладкарската сметана до меки връхчета и смесете със заквасената сметана.
По дъното и стените на тортената форма подредете бисквити. Сложете ред крем. После бисквити. Редувайте крем и бисвити. Тортата трябва а престои 24 часа в хладилник.

Общи условия

Активация на акаунт