Шансът за настъпване на бременност при нормални условия, когато всичко видимо е наред, е около 25-30% в рамките на един месец. А когато една двойка планира да създаде дете, е добре партньорите да направят предварителна подготовка, така че да подпомогнат организма си и да създадат благоприятна среда за зачеване. Два от основните процеси, които влияят на репродуктивните способности, са овогенезата и сперматогенезата.Сперматогенезата е процесът по образуването на сперматозоиди. Всеки ден в мъжкия организъм се произвеждат няколко стотин сперматозоида. Процесът е с продължителност около 90 дни или 3 месеца. Толкова е периодът, в който бъдещите татковци трябва да се подготвят, преди да започнат опити за бебе.

Овегенезата е процесът, при който женските полови клетки (яйцеклетки) се подготвят за зачеване. Те зреят и при овулацията се отделя една от тях, която е доминантна и готова за оплождане. Процесът е с продължителност около 125 дни. Заради това е изключително важно подготовката на женския организъм да започне 4 месеца преди началото на опитите за зачеване.Съвети за зачеване
Факторите, които влияят на ово- и сперматогенезата, са както външни и независещи пряко от човека, така и свързани с начина на живот, който всеки води. Ето и какви са съветите на специалистите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ към двойките, които планират да създават потомство.

Спрете или намалете цигарите
Вредното влияние на никотина и съдържащите се над 2000 химични вещества в цигарите могат да доведат до преждевременно стареене на яйчниците и изчерпване на яйчниковия резерв при жените. При мъжете цигарите оказват неблагоприятно влияние върху качеството на сперматозоидите. Пушенето може да намали общото количество на сперматозоидите в спермата със 17%.

Ограничете алкохола
Вредното влияние на алкохола върху жените, които планират бременност, може да се изрази в проблемно зачеване, в увеличена заплаха от спонтанен аборт и повишен риск от увреждане в растежа и развитието на плода. Алкохолът може да доведе до отсъствие на цикъл, липса на овулация, дефекти в лутеалната фаза на цикъла с неправилно развитие на маточната лигавица и абнормно повишени равнища на хормона пролактин.
Вредното влияние на алкохола при мъжете, желаещи да създадат поколение, може да се изрази в неправилно функциониране на черния дроб и повишаване на нивата на естроген. Те могат да нарушат сперматогенезата и да предизвикат допълнителни хормонални нарушения. Алкохолът е токсин, който може да има пагубен ефект върху клетките, произвеждащи сперматозоиди.

Забравете за наркотичните вещества
Независимо от вида на наркотиците, те оказват изключително вредно влияние върху ово- и сперматогенезата, защото увреждат качеството на яйцеклетките и сперматозоидите, водят до смушения в месечния цикъл, до нарушения във фолопиевите тръби, намален обем на семенна течност и намалена подвижност на сперматозоидите.

Обърнете внимание, ако използвате кортикостероиди и анаболни препарати
Те са изключително вредни, защото могат да доведат до липса на овулация при жените и до увреждане качеството и количеството на сперматозоидите при мъжете.

Пазете се от алергени
Нерядко в следствие на различни алергени женският организъм може да произведе реакция, която да възпрепятства хормоните, предизвикващи овулация. Еквивалентната реакция в мъжкия организъм може да доведе до намаляване на броя и подвижността на сперматозоидите.

Обърнете внимание на заобикалящата ви среда
Хората, които планират да създават потомство, трябва да избягват продължително и директно излагане на всякакъв вид лъчения (радиационно, рентгеново). Не се препоръчва досег до токсични вещества, съдържащи тежки метали. Излагането на пестициди също може да повлияе негативно върху ово- и сперматогенезата. Голяма опасност за фертилността на мъжете крият халогенните въглеводородни съединения като ДДТ, диоксини, хлориди, полихлорните бифеноли и карбамати.

Ограничете стреса
Той е сред основните фактори, които могат да доведат до проблеми със забременяването и стерилитет. Засиленото психическо напрежение може да предизвика дисфункция на хипоталамо-хипофизарно-яйчниковата ос, което да доведе до хормонални нарушения. Те причиняват смущения в менструалния цикъл и водят до отсъствие на овулация.
Стресът е пряко свързан с повишаванто на нивата на хормона пролактин, произвеждан от хипофизната жлеза, който над определена стойност възпрепятства забременяването. Емоционалното напрежение при жените може да предизвика и чисто физиологични реакции, които да попречат на движението на яйцеклетките и сперматозоидите през фалопиевите тръби или да нарушат кръвоснабдяването на матката.
При мъжете стресът нарушава нормалния процес на сперматогенезата. Резултатът е по-малко количество семенна течност с по-малко на брой сперматозоиди, които са с нарушена морфология и оплодителни качества.

Хранете се правилно
Фертилността както на жените, така и на мъжете се влияе пряко от начина на хранене. Той оказва влияние върху хормоналния баланс в организма, което може да понижи шансовете за зачеване. По време на подготовката за зачеване неблагоприятно влияние може да окаже прекомерният прием на хранителни продукти или напитки с високо съдържание на захар, кофеин, аспартам, рибите, богати на живак (напр. скумрия, риба тон, акула), храните, богати на животински мазнини, както и тези съдържащи консерванти и стабилизиратори, храните и напитките с прекалено високо съдържание на витамин А, C и D, богати на рафинирани въглехидрати, като бял хляб и тестени изделия, суровите и недопечени меса, суровите яйца, непастьоризираните млека и сирена, соевите храни и т.н.
Телесното тегло също е изключително важно. Вредно е както тегло над нормата, така и прекалено ниско телесно тегло. Отклонението от нормите може да доведе до хормонален дисбаланс, което да наруши производството на яйцеклетки и сперматозоиди.

Ако въпреки опитите, желаната бременност не настъпва, трябва да потърсите репродуктивен специалист. Кога трябва да стане това, вижте на линка: http://shterevhospital.com/invitro/koga-da-potursite-specialist

Последна редакция: вт, 06 юни 2023, 17:08 от Рaдост