Плюсове и минуси на кварталите в София - 6

• 42 153
  • 823
  •   1
Отговори
# 435

Като порасне “детето” вече само ще си избере къде ще живее и ще си наеме или купи както трябва.

Не и на нашата "територия", а в държави, в които, ако работиш, можеш да си наемеш/купиш, без да се налага да ровиш в кофите за боклук за храна.

Не съм на принципа "Да осигурим за принца/принцесата и внуците семейно жилище", но пък смятам, че едно малко жилище за начало би дало на "детето" спокойствието да е самостоятелно, да учи, да работи, но без да се налага да се хвърля на първата обява за работа за 800 лв. бруто, защото няма как иначе да си плати наема. Дори да е безкрайно умно и образовано, намирането на подходяща работа понякога е въпрос на шанс, който не изскача няколко пъти месечно. А неспециализирана, обща работа с ниска заплата стои също толкова зле в CV-то, колкото и няколко години чакане да "падне" мечтаната позиция и заплата.

# 436
Не харесвам стратегията да се взима апартамент за детето като пораснало да си има. Особено ако е за сметка на жилището, в което детето ще израсне.

Като порасне “детето” вече само ще си избере къде ще живее и ще си наеме или купи както трябва.

За мен пък това е малко странен довод - разбирам аргументите да не се дава на детето наготово, да се научи само да се бори и тн, ама точно аргумента да не се взима апартамент за него защото може да иска да живее другаде ми е малко неиздържан. Ето например на мен ми се налага да купувам тристаен апартамент , на сегашните огромни цени за 28 годишен човек. Не искам да живея в квартал Х примерно, ама ако имам жилище в кварта Х  , мога да го продам и да си финансирам част от жилището в квартал У.  Та едно такова не би ми било излишно даже да не искам да живея в него.

# 437
Не харесвам стратегията да се взима апартамент за детето като пораснало да си има. Особено ако е за сметка на жилището, в което детето ще израсне.

За мен пък това е малко странен довод - разбирам аргументите да не се дава на детето наготово, да се научи само да се бори и тн, ама точно аргумента да не се взима апартамент за него защото може да иска да живее другаде ми е малко неиздържан. Ето например на мен ми се налага да купувам тристаен апартамент , на сегашните огромни цени за 28 годишен човек. Не искам да живея в квартал Х примерно, ама ако имам жилище в кварта Х  , мога да го продам и да си финансирам част от жилището в квартал У.  Та едно такова не би ми било излишно даже да не искам да живея в него.

Това е довод на млад човек, на който му се живее, тук и сега - и най-вероятно още няма деца  Wink

# 438
Ами винаги е въпрос на приоритети за самите хора. Всеки с представите си и с възможностите си.
Хората имат две нови коли, апартамент в затворен комплекс с басейн в Ливадите и дете в частна детска градина и частно училище. Хъм..... Искат така, така са го измислили... Thinking
За мен по -добре с тези общо пари да купя две по-малки жилища в хубав квартал, до хубаво държавно училище и ще имаме една кола ( колите са голям разход)  Grinning
В едното жилище ще живея , другото ще е под наем и ще се изплаща от наеми , да чака детето да си има и то жилище един ден. А, самото дете ще учи в някое от хубавите държавни у-ща и аз ще живея в някой стар квартал на София не в Ливадите ( басейна даже не го коментирам, за какво ми е в София басейн ..... Thinking )

Но ето , хората са доволни от избора си .... какво да им обяснявам за моя избор... няма сми:thinking:
Абсолютно хората са различни. Ето в този вариант , който ти си илюстрирала, аз бих си задала въпроса: защо да се гъча в малко жилище, когато мога да живея в по-просторно. Това се нарича качество на живот. Животът в крайна сметка е един. Но да, всеки има различни приоритети и не трябва да се съди решението на другия само защото е в противоречие със собствените ти възгледи.

# 439
  • София
Това че ще купиш още едно жилище, ако имаш възможност и ще го пазиш за децата един ден, не означава "подарък" на всяка цена. Не бих дала като подарък жилище на 18сет годишен младеж/девойка ей тъй.
Но , ми се иска, като завършат у-ще и като няма да искат да живеят с мен вече, да им връча само едни ключове да се "оправят" сами. Живот с мама/тате до 30сет години е най-вредното нещо на света.
Пък ако иска толкова да си търси квартира или жилище на друго място, Аз ключ им давам ( ако имат нужда) и няма да дондуркам до 30 -сет години никого. На млади години толкова, после зависи от сина/ дъщерята и колко му/й имам доверие.

# 440
То няма лошо да се подпомогне стартът на самостоятелния живот на децата. Но не мисля, че жилището е най-добрият вариант. Жилището може да се продаде, но пък €50-100к  директно могат да се ползват. Не казвам да връчиш €50к на 29 годишен, но може да се субсидира самостоятелния живот.

Мисля, че целият “проблем” идва от това, че в България купуването на имот в най-предпочитания инвестиционен инструмен и е най-честият начин родителите да оставят нещо на децата си. И също така българина много държи да има собствен имот.

# 441
Втори апарамент може да бъде в помощ на самия родител след време, когато не е работоспособен както на млади години.

# 442
  • София
Жилищата са единствената "осигуровка" за старини в Б-я
Нито пенсии има или ще има , ни здравни ,нито социални програми ( онова пък за втората пенсия е най-голямата смешка и бъдеща бомба която ще избухне, като лъсне всичко)

Един немец или англичанин, и да изпадне, все ще се намерят социални и ще го гледат
В Б-я без имот , деца, пари на страна си загубен.... та цените на НИ растат и заради манталитета ни....

# 443
Много точно! За мен е много притеснително, че нямам сигурност дали като стане време да се пенсионирам, ще има работеща пенсионна система и каква пенсия изобщо ще получавам. Сега си плащаме с мъжа ми чинно пълния размер на всички осигуровки....

# 444
Много точно! За мен е много притеснително, че нямам сигурност дали като стане време да се пенсионирам, ще има работеща пенсионна система и каква пенсия изобщо ще получавам. Сега си плащаме с мъжа ми чинно пълния размер на всички осигуровки....

И аз за същото се притеснявам.

# 445
Да имаш собствен дом на старини е супер.
Но доходите от допълнителни имоти не са по-сигурни от пенсиите и или разнообразни други инвестиционни инструменти.

# 446
Аз пък мисля, че в масовия случай със средностатистически гражданин без опит и желание да инвестира във високодоходни, но рискови инструменти, покупката на недвижим имот в добър момент е много прилична инвестиция.

Давам пример с обявата за гарсониерата ЕПК в Люлин-10, която постнах в съседната тема.
Купена примерно 1998 г. за 10 000 долара, ползвана 20 години, примерно половината от този период за отдаване под наем (не висок, че не е ремонтирана, но все пак някакъв). Сега, в този момент, ако я пусне за 50 000 евро ще я продаде. За 10 години под наем е генерирала определен доход, който може да е в най-различни граници. Ако продаде за 50 000 евро и добави едни примерно 10 х. (потребителски заем или спестен кеш), може да купи и ремонтира НС в някой по-краен квартал на практика със същата квадратура, но тухла и с новото разпределение с кухньохол и спалня. НС-то може да даде на отрасналото "дете" да бъде самостоятелно, или пък отново да почне да дава под наем, но вече с по-висок такъв. А може и да даде 10-15 х. лева и да ремонтира този имот и пак да го пусне под наем, но по-висок. И примерно за 2 години да си избие парите за ремонта, всичко след това си е печалба. Или пък парите от наема да бъдат добавка към мижавата пенсия от 300-350 лв. месечно, та да си докарва към 700-800 лв. на месец.

Дали за 20 години първоначалните 10 х. долара в банка на влог биха се умножили до 50 000 евро?

# 447
За разлика от западните държави в България  много малко хора инвестират в  акции, облигации и т.н. За това си трябва и финансова култура и доверие в институциите, което липсва и е напълно разбираемо, защо хората предпочитат имотите.

# 448
За разлика от западните държави в България  много малко хора инвестират в  акции, облигации и т.н. За това си трябва и финансова култура и доверие в институциите, което липсва и е напълно разбираемо, защо хората предпочитат имотите.

Аз бих инвестирал 20 000 лв примерно в акции, ама ти примерно би ли си продала апартамента за 250 000 лв да речем и да ги вкараш всичките в акции, понже доходността е по-висока ? Тук говорим за несъизмерими суми, акции мога и за 2000 лв да купя, а един тристаен апартамент за живеене в среден/хубав квартал е от 250 000 нагоре и пак даже понамалявам цената.

# 449
  • София
Ами и 20 хиляди да загубя от лошо вложени пари, ще ме боли яко.
Жилище не бих продала в никой случай , за да вложа парите в акции... има си хора за тези рискове... да са живи и здрави... Освен да имам 10 жилища и 110% това сигурна информация за успеха на вложенията си ... но този филм едва ли съществува.

Та за мен 20 или 200 хиляди , все едно. Не бих и в двата случая.

Общи условия

Активация на акаунт