Шести клас 2018/2019 - тема 6 - ВАКАНЦИОННА

• 28 150
  • 758
  •   1
Отговори
# 270
  • Sofia
Това от седмокласната звучи доста притеснително:

“28 юни 2019, 11:36 ч.
Прескачам 86 нови отговора от сутринта насам и бързам само да споделя възмущението си от предоставената ни възможност да се запознаем с работите на децата. Ходихме за БЕЛ.
Какъв по ..ягодите е смисълът да си видиш работата и да не видиш оценяването й ????
Хиляда пъти я питах госпожата сигурна ли е, че никакви точки на нищо не можем да видим. Да, сигурна. Според нея смисълът бил да си види грешките детето. За мен - един-единствен, да съм сигурна, че наистина неговата работа са прегледали. Тя дори ни пита колко точки има общо и това не виждаше! Бясна съм!
Извинете ме, наоплаках се... Ще се върна да ви изчета. Сигурно и други са споделили впечатления.

То за нашата кампания ясно, че нищо няма да се промени, но поне за тези след нас има смисъл да се пише и да се искат промени.“

притеснително, но факт! Аз го срещнах точно 2 пъти с голямата ми дъщеря - на една олимпиада и на приема в СМГ. Олимпиадата беше в 3 клас и ... беше странно (задачите бяха пререшавани с класната и имахме очаквания за резултата преди официалното им обявяване), но не рових повече. Но това със СМГ ме втрещи... След много умоляване, защото аз нямаше как да отида, съпругът ми се нави да види работата на дъщеря ни. Каза, че бил Симеонов и не посмял да го погледне в очите. Обяснението за оценяването на 2 модул било, че не е описано достатъчно ясно... и явно така са преценили колегите... "наистина отговорите са верни, но щом преценката е, че се оценява наполовина, явно има защо..." Не му давал да гледа повече и прибрал работата. За първия модул очаквах лошо представяне, защото дъщеря ми допуска елементарни грешки в сметките, но на втори модул... където през годината на курсовете и на пробните винаги е имала максимален или близък до максималния резултат... и където не е оплескала и калкулациите... Истината е, че не можеш да се разправяш. Който е могъл, си е решил нещата предварително. Тук не се припознаваме. При матурите обаче... децата не се борят за точни места, затова евентуално порязване на един ученик няма как да помага на друг. Затова не вярвам да се правят умишлени грешки при оценяването.

# 271
За първи път чувам за олимпиада в трети клас. За приема в смг се изписа толкова мноооого. Изобщо не вярвам на теориите, че дете си е решило и описало задачите, пък не го приели, защото учител има грешна преценка. Няколко години комуникирах с родители на кандидат петокласници в смг, уви, много от тях не могат да решат/опишат/ обяснят задачите, които се падат на омт.
На всеки пробен, състезание или олимпиада дъщеря ми е получавала точно толкова, колкото съм ѝ смятала, че ще получи, след като ми разкаже какво е решила. (Изключение правят две състезания СМТ, проведени и оценени в квартално училище.)

# 272
  • Sofia
Мамчета, имате ли информация от по-близко до първо лице Simple Smile за НТБГ? Моето момиче много се е навило за там, но аз чувам твърде противоречиви мнения за нивото на обучение и атмосферата...

Алтернатива 91 НЕГ... или друга езикова... Силна е с математика и езици... Не харесва история (може да не се дължи само на предмета), останалите предмети са... "все едно"

За СМГ не иска и да чуе вече...

# 273
В СМГ си я гледахме работата, нямаше проблем. Напротив, бих казала, че там бяха отзивчиви и разбрани. За матурите- грешката не е нужно да е нарочно, а съвсем механична и случайна. Проверяват много работи и може да е неволна грешката, но не подлежи на коментар. Което е неприятно.
Грешката с класирането без едно училище не беше нарочно, техническа грешка, но много неприятна и стресираща. Сега си приет, след малко класирането е свалено и не си приет. Или липсваш в списъка. Ама класирането си го свалиха и оправиха, но за точките нямаш право да спориш. Стресиращо си е, ако се замислиш...

# 274
  • Sofia
За първи път чувам за олимпиада в трети клас. За приема в смг се изписа толкова мноооого. Изобщо не вярвам на теориите, че дете си е решило и описало задачите, пък не го приели, защото учител има грешна преценка. Няколко години комуникирах с родители на кандидат петокласници в смг, уви, много от тях не могат да решат/опишат/ обяснят задачите, които се падат на омт.
На всеки пробен, състезание или олимпиада дъщеря ми е получавала точно толкова, колкото съм ѝ смятала, че ще получи, след като ми разкаже какво е решила. (Изключение правят две състезания СМТ, проведени и оценени в квартално училище.)

Мария, аз споделих от личен опит и самата истина. От дълго време не бях влизала във форума и не съм чела и изчитала изписаното, съжалявам ако се повтарям. Не нападам, не обвинявам - свършено. Не съжалявам за нищо. Не е необходимо да защитаваш.

Иначе поздравления за интервюто, гледах го и благодаря, че представляваш и мен включително.

# 275
  • софия
При тези матури задълженията са само и единствено за децата без никакви права. Не може да се възрази на оценка, не може да се разбере оценката за преразказ и теза, разкарват родителите като гламави из цяла София, за да видят и двете работи.
МОН колят и бесят, налагането на някакви си административни наказания в случай на грешка, не компенсира децата по никакъв начин.
Да не говорим, че не мога да разбера каква е тази вселенска тайна да не може детето да си вземе отговорите, които е дало, когато си тръгва след матурата.

Последна редакция: сб, 29 юни 2019, 08:30 от zvаnchе

# 276
  • София
Така е, наистина ужасно.
Обаче ако позволят преразглеждане на работите, вероятно поне половината - разбирайте 30 хиляди души - ще изявят претенции.
И ще настане абсолютен хаос.

# 277
  • Sofia
При тези матури задълженията са само и единствено за децата без никакви права. Не може да се възрази на оценка, не може да се разбере оценката за преразказ и теза, разкарват родителите като гламави из цяла София, за видят и двете работи.
МОН колят и бесят, налагането на някакви си административни наказания в случай на грешка, не компенсира децата по никакъв начин.

Така е, но съгласи се, че ако всеки започне да има претенции... няма да излезне класиране никога. Единственото, което трябва да се направи, е да се даде възможност на всички да се явят, без "порязване" - изцяло ви подкрепям в начинанието, и да се извършва контрол над проверяващите, защото волно или неволно стават грешки.

# 278
При тези матури задълженията са само и единствено за децата без никакви права. Не може да се възрази на оценка, не може да се разбере оценката за преразказ и теза, разкарват родителите като гламави из цяла София, за видят и двете работи.
Да не говорим, че не мога да разбера каква е тази вселенска тайна да не може детето да си вземе отговорите, които е дало, когато си тръгва след матурата.

Laughing
А-а-а-а, имат права те! Да се явяват на изпит. Понеже могат и да не се явяват. И пак ще завършат.
Satisfied
Ма това е класифицирана информация! Лични данни! Авторски права!
Как току-тъй ще ги дават да се гледат?
Абе все си мисля, че най-евтино и лесно ще им бъде, ако наредят децата в поименен списък и пуснат на рулетка оценки /точки/.

# 279
Може да е градска легенда, но учителка ни е предупреждавала за грознописа- ако проверяващият колега е уморен или просто кофти човек  и реши, че почерка не се чете, никой копче не може да му каже. От там насетне нямаш право да спориш...

# 280
  • София
Абе дайте да не се лъжем - няма човешка дейност без грешки.
И ние като работим, бъркаме понякога. И то вероятно не защото сме кофти хора, Smile
Просто при този изпитен вариант на прием толкова може да се постигне по принцип.

# 281
  • Sofia
Може да е градска легенда, но учителка ни е предупреждавала за грознописа- ако проверяващият колега е уморен или просто кофти човек  и реши, че почерка не се чете, никой копче не може да му каже. От там насетне нямаш право да спориш...
ScreamSob

# 282
  • софия
Така е, но съгласи се, че ако всеки започне да има претенции... няма да излезне класиране никога. Единственото, което трябва да се направи, е да се даде възможност на всички да се явят, без "порязване" - изцяло ви подкрепям в начинанието, и да се извършва контрол над проверяващите, защото волно или неволно стават грешки.
Да, вероятно така ще се получи, но изобщо не е справедливо. Тези, които проверяват и те са хора, и те грешат. Защо от техните грешки трябва да страдат децата? Трябва да има някакъв механизъм.
Тази година 100 деца от Стара Загора бяха ощетени. Не е сигурно, че неполучаването на формулите е причина някое дете да не се справи с определена задача, но има и такава вероятност. И какво? Голямо нищо.

Laughing
А-а-а-а, имат права те! Да се явяват на изпит. Понеже могат и да не се явяват. И пак ще завършат.
Satisfied
Ма това е класифицирана информация! Лични данни! Авторски права!
Как току-тъй ще ги дават да се гледат?
Абе все си мисля, че най-евтино и лесно ще им бъде, ако наредят децата в поименен списък и пуснат на рулетка оценки /точки/.
Laughing Много си права. Не съм съм поглеждала нещата от този ъгъл. Laughing

За грознописа и аз знам, и имам чувството, че откакто ходи на училище набивам "Пиши четливо, защото на матурата в 7-ми клас може изобщо да не ти проверят нещата, ако не се чете. Никой не е длъжен да разчита йероглифи." Сигурно има дупка в мозъка вече от това.  smile3537

# 283
Не разбирам. Можеше въобще да не предвиждат разглеждане на работите. Още повече, че няма никакви възможности да промяна на оценката, дори и проблема да е в техническа грешка.

Недоволство щеше пак да има и да затихне. Да обявиш обаче разглеждане на работите и да се окаже, че детето не може да си разбере за какво колко точки е получило си е абсолютна подигравка.
А в София, при тези разстояния, да разкарват хората и това при положение, че като седнат да гледат единия предмет, другият е на един клик разстояние ... ми това е болно направо .....

# 284
  • Бургас
Мале, леле, моя с докторския си почерк....

Общи условия

Активация на акаунт