91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов" - тема 4

 • 61 013
 • 743
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 17 981
За повечето  от най-предпочитаните училища в гимназиален курс в столицата има теми във форума. Нека в тази споделяме всичко за 91 НЕГ. Във форума има много мами, чиито деца са учили или понастоящем учат в НЕГ, така че  можем да си бъдем полезни с информация по всички въпроси, касаещи училището. Полезни ще са  и включванията на децата от Ученическия съвет Simple Smile


Тема1

Тема2

Тема 3


# 1
 • София
 • Мнения: 567
Мила ми, Русалке, и в първата тема преди 6 години, и сега пак съм първа , за да ти благодаря!

# 2
 • На планетата Земя
 • Мнения: 6 318
Русалке, благодаря ти!

Звездица, много се радвам за хубавите ви впечатления! Дано детето има шанс да учи в НЕГ, ако го иска.

Днес разбрах, че три резерви са поканени за Leistung.

# 3
 • Мнения: 2 076
макар че вчера бяха последните ми емоции, свързани с училището (признавам, безкрайно приятни), се записвам и в тази тема, за да не бъде липсата прекалено осезаема и някак постепенно да се отделя от училището, което дава път на децата ни в живота Simple Smile и пожелавам успех и на следващите поколения!

# 4
 • На планетата Земя
 • Мнения: 6 318
Русалке, Антеа, много хубави емоции сте имали с порасналите деца. Как протича обикновено празникът по повод дипломирането?

# 5
 • София
 • Мнения: 17 981
Ами, стига да не е досадно на аудиторията, мога да разкажа двойния си опит - различен някак беше.
Скрит текст:
Церемонията вчера се откри с химна на РБ. После реч държа  директорката на училището, в която освен че се обърна към децата с пожелания за успех по пътя им напред и с подкана да се връщат в гимназията (независимо къде ги отвеят житейските ветрове) и да разказват, даде и информация за справянето на випуска - не само за първенството на ДЗИ по БЕЛ и за отличното справяне на втората матура, а за средния успех на 186 деца  - внушителното 5,70 и нещо..  Тук е време да ги поздравя децата (те не са деца вече, моля да ме извинят, за нас обаче все ще са си). Simple Smile Преди да даде думата на г-жа Бергман (шефката на немския отдел)  г-жа Катранджиева  връчи по една китка на всеки един от седемте класни ръководители на 12-тите класове - 6 жени и един мъж, за когото имаше слънчоглед. Разбира се и на всички германци присъстващи даде. После към деца, учители и родители се обърна и г-жа Бергман. Тя също не само поздрави децата и им пожела успех, а и поименно назова учениците с най-високи резултати на ДСД и  двете девойки с максимални точки на немските матури от лайстунг, 15/15. След това става неминуемо малко или повече скучно, понеже поред се източват на сцената всичките 186 деца по паралелки, от А към Ж. Връчва се на всяко дипломата и езиковият сертификат (ако е от ДСД),  връчват се грамоти за отличен успех (+книга), за класирания на олимпиади и състезания, за спортни постижения и такива в изкуствата, за социална ангажираност, за принос в развитието на училището. Всеки ученик бе поздравен лично от г-жа В.Катранджиева, от г-жа Б.Бергман, от г-н К.Берендт, от г-н Б.Маринов и разбира се от класния си ръководител. След слизането от сцената детето се подписва, че е е получило дипломата си. Всичко това беше съпроводено със силна подкрепа и аплодисменти от страна на съучениците. Накрая пуснаха "Многая лета". Децата се снимаха по класове, отделно, с учители, на групички, а после си взеха и годишника.

Няколко години по-рано беше с една идея по-сухо сякаш. Или просто съм позабравила и ме държи само по-новата емоция. Но пък тогава повече ми хареса определено това, че дадоха думата и на всеки класен да се обърне финално към децата от класа си, с които е бил цели 4 години. Simple Smile

Последна редакция: сб, 22 юни 2019, 18:17 от пенсионирана русалка

# 6
 • София
 • Мнения: 3 610
Русалке, благодаря и аз за новата тема и за това, че винаги си била безценен източник на информация! Безоблачно бъдеще и попътен вятър на девойките и на всички завършили, разбира се.
Ние също днес бяхме на отворените врати, тъй като баткото участваше, а малкият държеше да присъства защото също има апетити към училището (нали да е като батко си) . Преди години като ходихме с големия беше в странична сграда и беше само презентация, сега имаше и химични опити и атмосферата беше по-различна. Хареса му и си има по-сериозен стимул за годината, даже като се прибрахме сам си извади сборника да решава задачи Wink

# 7
 • София
 • Мнения: 392
Русалке и от мен благодаря!

Според дъщеря ми следващите 6 деца в изпита за Лайстунг били с равен бал. Явно или тя бърка или са поканили 3, като са взели предвид и нещо друго освен изпита Simple Smile

# 8
 • София
 • Мнения: 189
Копирам се от седмокласната тема и тук:
Здравейте,
Влизам да споделя впечатления от отворените врати в конското/първа пералня и както още там се споменава Grinning
Изключителни деца! Приветливи, усмихнати отзивчиви и според мен говореха с много любов за училището си. Стаите на немския отдел са различни и много приятни. Лабораториятя по химия - оборудвана прекрасно.
Много школи и извънкласни занимания, които са напълно безплатни.
Притеснява ме, че сигурно гърчът е огромен и натоварването не е за всеки. но това си зависи от конкретното дете. Другото, което знам от ЕЖК - не при всички учители нивото на преподаване е еднакво. Т.е. си трябва и късмет явно, но които иска да учи, ще намери начин. Учебниците на лайстунг, както и на ДСД били достъпни за всички деца от библиотеката. Както казах, има много школи по почти всички предмети и можеш и там да наваксваш или изпреварваш. Поне така ми се струва.
Хорът имаше открита репетеция и почти ме просълзи с една народна песен.
Въобще препоръчвам Simple Smile
Дано сега и проверителите възнаградят справедливо и мотивиращо труда на всичките ни седмокласници Simple Smile
Успех!

# 9
 • Мнения: 1 443
Здравейте! Нова съм тук при вас и до вчера бяхме изключи ли немската като вариант, Но! Като чели не е за изпускане! Интересувам се от ДСД паралелките. 1.Изучават ли и кои предмети на немски? Списъкът с учебниците на сайта посочва по един-два предмета по учебници на немски.
2. Имат ли преподаватели-германци, колко често влизат в ДСД?
3. Немският отдел бил с преподаватели, назначени в Германия. Лайстунг били като "училище в училището". Нещо не мога да се ориентирам в системата им. Може ли повече информация?
4. Ходят ли на екскурзии, зелени, бели училища...
Благодаря Ви!

# 10
 • Мнения: 1
Здравейте! Нова съм тук при вас и до вчера бяхме изключи ли немската като вариант, Но! Като чели не е за изпускане! Интересувам се от ДСД паралелките. 1.Изучават ли и кои предмети на немски? Списъкът с учебниците на сайта посочва по един-два предмета по учебници на немски.
2. Имат ли преподаватели-германци, колко често влизат в ДСД?
3. Немският отдел бил с преподаватели, назначени в Германия. Лайстунг били като "училище в училището". Нещо не мога да се ориентирам в системата им. Може ли повече информация?
4. Ходят ли на екскурзии, зелени, бели училища...
Благодаря Ви!
Здравейте! Имам наблюдения единствено върху лайстунг паралелките. Описанието  "училище в училището" предполагам е използвано, защото лайстунг класовете учат по програмата на провинция Баден-Вюртемберг, откъдето получават безплатно и учебниците си за съответната година (за временно ползване). Освен това децата, завършили тези паралелки, получават немска диплома и им преподават немци по повечето предмети. Оценяването също е според немската скала на оценяване (оценките са от 1 до 6 в 9-ти и 10-ти клас и от 1 до 15  в 11-ти и 12-ти). Като цяло подходът е различен, няма тестове или устни изпитвания, а по две класни на срок и устни оценки, формиращи се на база активността на детето в часовете. При балообразуването на немската диплома се взимат под внимание единствено оценките от 11-ти и 12-ти клас, но има някои особености. Например лайстунгите полагат и немски матури, които са 6 на брой, а отделно за българската диплома - полагат и двата дзи.
Относно екскурзиите, повечето деца от лайстунг класовете участват в поне два обмена през четирите години на обучение там. Като цяло има голямо разнообразие от проекти, насърчаващи престоя в Германия. В девети клас идва германче да живее една седмица при съответното дете, а след няколко месеца лайстунгите прекарват една седмица в германското семейство, училищният хор също пътува редовно до Германия да изнася концерти.

# 11
 • Мнения: 1 443
Не мисля, че ще се преборим за лайстунг и затова питам за ДСД! Много благодаря обаче за разказа за лайстунг.

# 12
 • Мнения: 9
Привет,
Резултатите от матурите още не са излязли, но вероятно дъщеря ми ще има достатъчно висок бал за НЕГ. Приета е и в Американски колеж. Сигурно вече са изписани десетки страници по тази класическа драма. Но пак ще ви помоля за мнение. Изпитвам панически страх дали ще се справя финансово с АК, макар че ни придложиха сериозно намаление на таксата и вероятно ще можем да я понесем. Семейството ни не е имало досег с немския език и култура досега (франкофони сме), избрали сме НЕГ заради резултатите, които показват на зрелостните изпити и високия бал за класиране. Моля, ако някой има база за сравнение, да сподели своите наблюдения.
Благодаря!

# 13
 • На планетата Земя
 • Мнения: 6 318
Това е много личен и труден избор, особено, щом казвате, че сте получили сериозно намаление. За много семейства финансовата страна е от решаващо значение. Ще се появят много хора, които ще кажат, че ако не изберете АК, ще допуснете голяма грешка, не знам, може и така да е, няма да разбера, защото ние миналата година го мислехме и взехме заедно решение да не кандидатства в АК дори за проба.

Успех Ви желая! Каквото и да изберете, все ще е хубаво за момичето!  bouquet

П.С. Пишете по същия начин и в темата за АК, ще видите разликата в отговорите тук и там (и къде ще са по-активни родителите в рекламата си  Mr. Green)

# 14
 • Мнения: 9
Точно за това избягвам да поставя въпроса си там:)

Общи условия

Активация на акаунт