Разпределяне на разходите при живеене заедно

• 18 031
  • 526
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Учудват ме тези въпроси. Апартаментът и ипотеката са твои, не е редно той да плаща нещо по кредита, защото това означава и да има право на собственост срещу парите, които е дал.  Но ако искаш да живееш с този човек като двойка за какви наеми и делби на сметки говориш, че чак и договори ? Поне според моето разбиране това предполага да имате общо домакинство и общ бюджет. С моя съпруг е имало години, в които аз изкарвам повече пари, сега той е с по-голяма заплата. Никога не сме правили сметки кой колко взима, колко дава, колко харчи или някакви разпределения ти плати тока, а аз ще платя вечерята в ресторанта. И това е от ден първи, в който сме заживели заедно години преди да се оженим и да знаем въобще ще ни се получат ли нещата както се казва

# 16
Година заедно трябва да си го разбрала що за птица е ако е за ден да мине друг да дойде не ти трябва но ако е свястно момчето седнете и поговорете

# 17
Аз бих предложила да се нанесе при мен, ако искам да живеем заедно и смятам връзката за достатъчно сериозна. Не бих поставила условие колко от сметките да плаща и с какво точно да участва. Но бих гледала какво той доброволно сам ще поеме. Ако цепи стотинката на две и все гледа да не се мине, работата е ясна.  И просто връзката ще приключи. Бих очаквала да участва с по-голяма сума в ежедневните разходи от мен, но не и да ги покрива на 100%. Ако не се старае сам, значи е използвач. Безумно е, според мен, да участва в заема или да му искаш нещо като наем. Ако съм на мястото на мъжа, такова условие би ме обидило. Заживяването заедно все пак би трябвало да е заради любов, а тя изключва тънки сметки и от двете страни. Друг вариант е да излезете заедно на квартира и да допринасяте горе-долу по равно за наем/сметки, а ти да даваш жилището си под наем.
Подкрепям до последната буква.

# 18
И да не бърза да освобождава квартирата си, ако наемът му там е изгоден. Поне за три месеца.
Оф, и аз съм романтичка и за любовта, но положението е сложно.
Авторке, той хубаво иска да се присламчи, защо не го попиташ как той вижда разпределението на сметките .
Ей така, лежерно го попитай, когато мъркаш в ръцете му.

# 19
  • Маниакалното чистене е признак за неудовлетвореност.
Според мен ако и двамата сте под наем и идеята на приятеля не е да спести от наема, то ми се струва справедливо да предложи сам да ти превежда сумата, която всеки месец той неминуемо плаща. Така дори и някой ден да не живеете повече заедно няма да си иска “дял” от имота и няма да е ощетен.
Много добра идея е да се дава под наем както е предложила thewishmaster. Той “печели” привилегията да живеете заедно. Ако не се получи- пантофите и ....чао!
За разходите няма да коментирам, защото моето виждане е доста крайно и съвсем недемократично.

# 20
  • Канада
Недей да живееш  с някой , който ти е " подхвърлил" идеята да живеете заедно.
Звучи ми някак несериозно.
Малко предварително си мислиш за събитие, което още не се знае дали ще се случи.
Не насилвай нещата и изчакай той да ти предложи да заживеете заедно.
Не да ти "намеква" да живеете заедно.
Кой знае какви идеи му се въртят в главата...

# 21
Значи тя ще си плаща само жилището, което си е нейно, а той да поеме всички сметки, така ли? И после той бил използвач... Заема си го плащаш сама, той си е твой, всичко останало делите. Ако човека е свестен и иска да имате бъдеще, може и друга уговорка да направите, но за сега сте само на фаза гаджета.

# 22
  • София
Ако някой ми подхвърли, че иска да живее с мен, ще го попитам какво предлага. Ако идеята е да ми се нанесе в къщата, колкото да си спести наема и да си делкаме сметките, просто няма да влезе през прага.
Събирането на двама души в обща квартира не е с цел погасяване на кредитна вноска или спестяване от наем. За мен по-важна е общата посока и дали този човек има перспективи пред себе си, а не приютяването му.

# 23
Аз бих си плащала кредита сама, а разходите бих предложила да си делим. Разбира се, това е теоретично, защото винаги когато съм имала съпруг/ партньор бюджетът ни е бил общ.

# 24
И според мен в любовта не би трябвало да има тънки сметки, но не е зле да чувстваш мъжа като мъж. Животът ни завърта по всякакви начини, чак такива грандиозни планове, че и договори няма смисъл да правиш, а е и обидно за него. Аз притежавам повече от един апартамента, давам си ги под наем, парите от наемите си ги харча за каквото си искам, сегашният ми приятел отказа да се нанесе в нас, живея при него, а той е под наем, абсолютно всички сметки си ги плаща той. Отказът му беше точно, защото не желае да излиза, че търси някаква изгода, в момента той си планира закупуването на собствено жилище, за което също не е искал финансова помощ от мен, което смятам, че е и редно, имайки предвид, че няма сключен брак. Предишният ми приятел пък живееше в нас, но поемаше всички сметки, ремонтни дейности, излизания, храна. В твоята ситуация аз бих си плащала вноската за кредита, но бих очаквала от него да поема всички сметки, излизания, почивки и т.н. А в момента как си разпределяте разходите във връзката относно излизания и почивки?

# 25
Е, защо да си образувате сложнотии да търсите да живеете под наем и да давате под наем.
За мен това е някаква матрьошка от усложнения.
Ако имам собствен апартамент си живея в него и се разбирам с мъжа как да поделяме разходите. Какво толкова сложно.

# 26
  • София
След като той няма да плаща наем, а ще живее в нейния апартамент, за мен е редно да поеме сметките. А за правене на договори за наем ми се вижда абсурдно, ако там има някаква любов.

# 27
След като той няма да плаща наем, а ще живее в нейния апартамент, за мен е редно да поеме сметките. А за правене на договори за наем ми се вижда абсурдно, ако там има някаква любов.
Ако ролите бяха разменени и апартаментът беше на момчето, щеше ли да кажеш, че момичето трябва да поеме всички режийни?  В крайна сметка все още са само гаджета.  Нейните сметки, ако живее сама, също ще са по-високи, отколкото, ако са двамата.

# 28
Аз не съм романтичен човек, но чак пък такива сметки ми идват в повече. И наем да плащал... Някой, ако ми изтърси такава глупост и ще сме „чао”.
Не виждам, ако човека е сериозен, има любов, има общи цели, да живеете заедно с общ бюджет. Ти си плащаш заема, защото жилището си е твое, всичко друго се плаща от общия бюджет.
Не може да не забележиш, ако се опитват да скатава и да пести за твоя сметка.

# 29
Аз не съм за общ бюджет на една двойка. Това е гламаво и обсебващо.
Всеки трябва да си има собствен бюджет, от който да отделя за общите задължителни за двойката разходи. Оттам насетне всеки трябва да решава за какво да влага, дава парите си.

Общи условия

Активация на акаунт