Разпределяне на разходите при живеене заедно

• 18 146
  • 526
  •   1
Отговори
# 195
Еднакво грозно е както ако авторката поиска наем, така и ако гаджето ѝ не предложи той сам да поеме всички разходи по храна и сметки, след като ще отърве плащането на наема. Поне аз, на негово място, бих постъпила така. Е сега, ако милото поиска всеки ден да закусва трюфели, поръсени със златен прашец, няма да съм ок с идеята.

# 196
Аз по-нагоре съм написала отговора.
Можеш да си направиш труда да четеш, ако в бърлогата ти няма видимост, разчисти малко и дръпни пердето.
Точно, че чета как ти си купуваш апартамент и си правиш сметчици, че тъй или иначе приятелят ти няма къде да живее безплатно, та може да плати половината от твоята ипотека. Я дай да си купиш апартаментче, като има кой да ти го плаща. Блести с честност, дам.

# 197
  • Sofia
Аз по-нагоре съм написала отговора.
Можеш да си направиш труда да четеш, ако в бърлогата ти няма видимост, разчисти малко и дръпни пердето.
Точно, че чета как ти си купуваш апартамент и си правиш сметчици, че тъй или иначе приятелят ти няма къде да живее безплатно, та може да плати половината от твоята ипотека. Я дай да си купиш апартаментче, като има кой да ти го плаща. Блести с честност, дам.

Я, пак прочети :

"С гаджето ми сега ще процедираме по същия начин. Ще тегля кредит за апартамент, той сам предложи да плаща половината и да се нанесе при мен, тъй като той така или иначе наем плаща и към момента. + за него е, че вече ще плаща двойно по-малък и двойно по-малки сметки. Ако се разделим - ок. С или без мен, той няма къде да живее БЕЗПЛАТНО. Ще си делим и сметките. (без за кучетата ми, макар че той и това предложи, но това наистина не намирам за честно, защото са си мое решение и отговорност). Аз не се чувствам сякаш го ПРИБИРАМ при мен, просто освен любовта, нещата имат и абсолютно практична стойност.
Ако пък се оженим (за което и двамата мечтаем), смятам, че ще бъде абсолютно честно да препиша половината апартамент на него.
Колкото до гоненето - и хазаин може да го изгони. А смятам, че достатъчно интелигентни хора, могат да се разберат и "бившия" да поживее месец-два-три в жилището, докато се окопити или си намери ново такова. "

Аз апартамента ще си го купя с или без него.
+ че, с точност до стотинка N - k евро излизат от моя личен джоб. (първоначална вноска).
И не му искам да ми плаща целия кредит, а да си плаща собственото живеене.
И не му искам N к , че да сме РАВНИ.
Като изпостник или мъжкар ще живее вътре обаче е съъъвсеееем различно.

Последна редакция: чт, 27 юни 2019, 15:55 от Elizabeth Bell

# 198
  • Варна
Подобни планове и сметки винаги търпят обрати , а егоистичната меркантилност се опровергава . Любовта , доверието и партньорството не губят стойността си , въпреки неглижирането .

# 199
Ще му иска наем за живеене, не за кредита. ( И то защото и тя плаща.)...
Ако колата ти е на лизинг и пътуваш до някъде с приятелка, само бензина ли ще си поделите или ще ѝ искаш и половината вноска за лизинга?

# 200
@Bubulechence, преди да заживеете заедно отново ли имахте подобен тип разбиране? Че той ще покрива почти изцяло разходите за излизанията например? Интересно ми е просто как би се променила една такава динамика на отношенията.

При нас сякаш от началото всичко е било равно, тъй като сме в сходни ситуации финансово. Една идея по-често покривам сметките ни навън, тъй като той имаше някои по-непредвидими разходи. Както и често се е случва, че няма изтеглен кеш и затова му давам и после забравяме и двамата. Притесненията ми идват от това и смятам че би ни помогнало да имаме по-ясно определени отговорности. Със сигурност ще покривам ипотеката, както и всичко свързано с ремонти по апартамента. Но бих искала да имам увереността, че човекът насреща няма разсеяно да забравя да се включва в разходите по живеенето заедно. Целта ми е да се избегнат конфликти. Бих искала той да е спокоен и сигурен, че е добре дошъл и не ощетен. В същото време искам и аз да бъда спокойна.

Ето какво е написала авторката в началото на темата. Нищо не ме навежда на мисълта, че младежа ще предложи нещо повече от половината режийни разходи! В руслото в което са влязли, възможно е той разсеяно да забравя дори и половината режийни разходи, тъй като няма изтеглен кеш.

# 201
Чета много внимателно. Купуваш сама жилище, а си във връзка. Очевидно с човек, който няма свое жилище, щом живее с теб под наем. Купуваш жилището след предложение личният ти разход по него да се намали, без твоето право на собственост и ползване да се накърни дори минимално.
Защо не купувате двамата, толкова ли са ви несигурни отношенията? При такива несигурни отношения аз не бих стояла във връзка, камо ли бих чакала някой да ми плати апартаментчето, за което мнооого рискувам, ама с гаранции за половин поета ипотека.

# 202
Да поеме разходите, защото така е предложил, е едно, да се твърди, че е длъжен така да направи е сметкаджийско и меркантилно.  Не е длъжен, той апартамент няма. Но може да предложи поемането на всички сметки, за да облекчи другарчето, защото се обичат, а не защото е "прибран".

# 203
  • Sofia
Чета много внимателно. Купуваш сама жилище, а си във връзка. Очевидно с човек, който няма свое жилище, щом живее с теб под наем. Купуваш жилището след предложение личният ти разход по него да се намали, без твоето право на собственост и ползване да се накърни дори минимално.
Защо не купувате двамата, толкова ли са ви несигурни отношенията? При такива несигурни отношения аз не бих стояла във връзка, камо ли бих чакала някой да ми плати апартаментчето, за което мнооого рискувам, ама с гаранции за половин поета ипотека.

О, не. Ти наистина не четеш. Или много бавно разбираш.
КУПУВАМ ЖИЛИЩЕТО ЗА СЕБЕ СИ. Без, каквито и да е предложения, наумила съм си от години, че искам точно тоя апартамент и ще го имам и точка. (Тогава тоя човек, даже не съм и предполагала, че ще го срещна). Към момента, по една или друга причина той няма 30 к, че да го купуваме заедно. Плюс, че аз и не искам да го купувам с никого.
Купувам си го сама. С мои N к евро + кредит. Той предлага да се нанесе и всичко, което съм изброила.
Аз го намирам за честно. Точка. Нито искам той да ми плати "апартаментчето", нито съм твърдяла, че много рискувам, просто, че си нося риска. Къде видя, че чакам някой да ми го плаща? Боже, господи ..
Какво знаеш ти, че да определяш отношенията на някого за сигурни или несигурни ?
То , по твойта логика, всеки, който подписва предбрачен договор е в несигурни отношения така ли? Wink
В тона на твойте догадки и аз ще ти предоставя една: Явно си много комплексирана женица, чакаща всичко от мъжа си, че да разъждаваш по тоя начин.

Не се сърди човече, сравнението ти е мега тъпо. Ама от най-тъпите, но в тона на тъпотата, с която си попитала, ще ти отговоря:
Ако приятелката ми иска да я разкарвам с колата си 30/31 дни в месеца, ще й искам пари за лизинга, даже и за масло и за ремонт ще й искам.

Последна редакция: чт, 27 юни 2019, 15:55 от Elizabeth Bell

# 204
А бе какво значи 50 на 50 бе... като имате дете ти два памперса и мъжа ти 2 памперса ли? Ай стига смешни ставате вече.

Чак почвам да се чудя, дали да почна да искам пари за "наем" на приятелката ми Grinning Grinning Grinning

# 205
За мен в тази ситуация няма "угодно", защото към този момент, нито изплащам кредит, нито живея на квартира.
Говорим за моралната гледна точка, за мен не е редно да се искат и очакват такива неща. Приемам го единствено, ако човекът сам реши да помогне с нещо повече.

# 206
Между другото, след колко месеца невнасяне на дължимото се счита за нормално да бъде изгонен квартирантът? И ще продължи ли да е и.д. 'моят приятел', ако спре да си плаща и се наложи да го изхвърлите от жилището си, или ще го изхвърлите и от живота си?
Сори, не се сдържах.

# 207
Да поеме разходите, защото така е предложил, е едно, да се твърди, че е длъжен така да направи е сметкаджийско и меркантилно.  Не е длъжен, той апартамент няма. Но може да предложи поемането на всички сметки, за да облекчи другарчето, защото се обичат, а не защото е "прибран".
Плюс сто.

Не че е длъжен, просто - ако не го направи си затвърждава образа на селтак - интересчия.

# 208
Ще ти отговоря като майка на дъщеря. Вярно моята дъщеря е още малка, на 13 години е, но съвсем малка стана собственик на един апартамент, защото това беше начин да се спасят едни пари, които тя наследи от баща си. Винаги съм се притеснявала от евентуални момченца/мъжленца, които биха видели в нея възможност за безплатна квартирка, гарнирана със секс. Затова от сега набивам в главицата на моята девойка, ако един мъж иска да живеят заедно, да не заживяват в нейния апартамент, а да го дадат под наем, с парите от наема да покриват ипотеката (или част от нея) за апартамента, който тоя мъж ще купи. Ето в тази посока е и моят съвет към теб. Като иска да живеете заедно, да си мръдне гъза, а не да си донесе куфарчето и чехличките и да се нанесе при теб.
Аз лично не бих набивала такива неща в главата на детето си. Като майка разбирам съвсем каква ви е целта, всички се опитваме да си предпазим децата от разочарования, но пък така ги правим недоверчиви и затворени.
Какво общо има здравия разум и предпазливостта с доверие и "отвореност"?

п.п.Доверие всекму,вяра - никому!

# 209
  • София
Наистина ли има хора, които изплащат ипотека редом с някого, без да искат съсобственост?
Няма значение мъже или жени..

Общи условия

Активация на акаунт