Разпределяне на разходите при живеене заедно

• 18 144
  • 526
  •   1
Отговори
# 210
  • край голямата локва
Да, много.
Обикновено са жени които плащат сметките и храната и останалите разходи, а той вноската по ''семейното'' жилище. След 15-20 години като го изплати се разделят и делят- за него - жилището, за нея децата.
Мъже сякаш по- рядко се срещат.

# 211
Има, разбира се. Те действително го приемат като наем и спестяване на по-висок разход, така са възпитани. Защо обаче биват наричани партньори, половинки, съпрузи, абе всякак, само не и съквартиранти - това вече не разбирам.
За мен мъж е човека от брачната клетва по филмите, знаете я - в болест и здраве, радост и мъка, богатство и бедност...  Това е много далеч от двойка, в която единствените претенции към другия са да е наличен в къщата, да има външни полови белези и да плати половината от семейните разходи в срок.

# 212
  • София
Спестяват те. Обикновено такива драми се разиграват между хора от провинцията. Единят се напънал да си купи имот и вече е свещеният граал, за който трябва всеки, стъпил на плочките, да му плаща такса. А другият не се е напънал и няма къде да отиде освен под наем. Единият си мисли- а, ето тоя, ако не живееше при мен, щеше да плаща наем, а другият гледа къде да се буфне, без да плаща такъв.

# 213
  • Sofia
Моля, прекратете с персоналните реплики и квалификации и се придържайте към темата.

# 214
  • Пловдив
Ще му иска наем за живеене, не за кредита. ( И то защото и тя плаща.)...
Ако колата ти е на лизинг и пътуваш до някъде с приятелка, само бензина ли ще си поделите или ще ѝ искаш и половината вноска за лизинга?
Ако возя приятелката си всеки ден няма да съм съгласна да делим само парите за бензина. Защото колата и без лизинг има допълнителни разходи за поддръжка.

# 215
Да, ама е кола и другият човек е приятел, не половинка. Ще й искаш половината винетка, амортизационни разходи и прочие, защото в една част от деня споделяте трасето? А като идеш ти на пазар сама или закараш детето на курс по нещо си, пак сама, там какво?
Същото е и с наема от бъдещия съпруг. Хем са двойка с планове, хем сумата, която той дава, не се нарича 'половин ипотека', а по-конвертируемото 'наем', че да няма претеции после. И ако тръгне да си ходи - амчи плащал си е наем човекът, тъй и тъй е щял да дава едни пари някъде за наем, давал ги е на бившата си бъдеща съпруга, тя да си помогне с ипотеката. Жената какво е крива, ама ха.
Много сладко.

# 216
А трябва ли да се нахендри с някакъв суек, подобен на тоя, че и да не може да го изгони, с платежните, и претенциите му барабар?

# 217
  • Пловдив
Според мен е честно да и дава около половината на колкото е плащал за наем. Сметките се делят.

Ако е плащал 400лв наем - сега да дава 200 лв.

# 218
  • София
Всички  ли плащате наем на половинките си? Laughing
Или сте им искали наем те са се оженили за вас?!

# 219
  • Пловдив
Ама в случая не става дума за брак. Или съм разбрала грешно?

# 220
За някаква мъглява картина на съвместно съжителство. Не ззнам защо, на всеки кандидат за съжителство се гледа кат на съпруг.

# 221
  • София
Не става, но ако има такива перспективи, си реже клона този, който би поискал наем от половинка, която пък трябва да е доста тъпа, че да изплаща чужда ипотека.

Дренке, защото другото е емоционално нерентабилно. Не бива всеки, с когото правиш секс, да приютяваш в дома си. Аз поне така виждам нещата. Разбира се, може и да не се получи, но самата перспектива е важна, а не да ти се сменят всички гаджета през дома. Да идват и заминават, да си играете на семейство.

# 222
А трябва ли да се нахендри с някакъв суек, подобен на тоя, че и да не може да го изгони, с платежните, и претенциите му барабар?
Не трябва. Ама като казах, че това не са нормални отношения за влюбена двойка, некси се прие за лична нападка.

Според мен е честно да и дава около половината на колкото е плащал за наем. Сметките се делят.

Ако е плащал 400лв наем - сега да дава 200 лв.
Конкретно авторката и приятелят й живеят в стаи със съквартиранти. Половината наем за стая е към 1/4 от ипотеката, може би и по-малко.

Ама в случая не става дума за брак. Или съм разбрала грешно?
При авторката още не. Елизабет обаче са коментирали брак и тя тук дава съвети да се искат пари за споделяне на ипотеката, за да не се измъкне предполагаемото измекярче с евтин покрив и без предложение за брак, както Елизабетиния. Обаче Елизабет не ги нарича 'пари за ипотека', а 'наем да има покрив'.

# 223
Тъй ше бъде, с тоя зор да се прибере мъжа.

# 224
  • Пловдив
Конкретно авторката и приятелят й живеят в стаи със съквартиранти. Половината наем за стая е към 1/4 от ипотеката, може би и по-малко.
Ok, да дава толкова.

Общи условия

Активация на акаунт