Университети в Германия и други държави с немски език 12

• 46 593
  • 745
  •   1
Отговори
# 315
Чакай, чакай. Май се объркахме с термините. Тези 175 евро са ви най-вероятно семестриалната такса за уни, щом ви ги пише в Bescheinigung-a. Това е само сумата за следването.

За разлика от други университети, в Манхайм семестъртикетът не се съдържа в тази сума. Той струва още толкова Simple Smile и се купува от VRN (местната транспортна фирма). За първокурсници обаче общината поема семестъртикета, разбира се, ако си направиш трудна и отидеш да си го вземеш от К7. Там се гответе за още "приятна" бюрокрация.

А от втори семестър си е до предпочитание дали ще плаща за тикет. Не знам как е за манхаймските студенти, но тези от Хайделберг имат право да се возят безплатно с университетската карта всеки ден след 19ч, както и уикендите.

# 316
  • София
Ясно, благодаря ти, значи се оказва почти като познатата ми схема в Нюрнберг, още по-неизгодна обаче... 174  е таксата в Манхайм +170 е семестъртикетът, който от летния семестър е 175. Тоест превеждаме си сега 175, спестяваме 170 за тикета за зимния семестър, а от летния  - 350 евро. 

Последна редакция: ср, 07 авг 2019, 21:01 от пенсионирана русалка

# 317
  • Варна
pe6exodka В първия пост в темата има обяснение как работи paysera (Edit: Видях, че съм сложила само линк към сайта им, затова добавих по-надолу линк с описание). Няма нищо сложно, сайтът е на български, регистрирате се и следвате инструкциите. Не се стряскайте, че ще ви искат снимка на ЛК. В transferwise май не искат, не съм ги ползвала.

Ето линк с подробно описание как работи paysera пост 87 .

русалке В Аахен няма разграничаване на такса са следване и семестър тикет. Затова се изненадах на цитираните тук суми, които превеждате. Сумата, която плащаме, е една и е към 270-280 евро (забравих колко точно, но в този порядък, всяка година има малко покачване). В нея се включва и семестъртикета. Той май е с най-голямо покритие - безплатно ползване на всички видове транспорт (без скоростни влакове) в цялата провинция NRW + в Холандия до Маастрихт по всяко време.

Добавям и интересен линк към тема Колко са средните разходи за живот на студентите в Европа? Учуди ме ниската издръжка на студентите в Русия - само 300 евро? След това с най-ниска издръжка е Германия (670-850Е) , а с най-висока - Швейцария (1600-1700 Е).

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 09:58 от Ясмина

# 318
В Мюнхен - 164 евро мисля беше, от тях една част са за семестъртикет, но покриват  уикендаи часовия пояс между 18,00 и 6,00 сутринта. Докупува се дбавък за 200 евро на семестър. за да има студента пълно покритие в цлата MVV мрежа 24/7. 
Препоръвам paysera  с две ръце. С тях преведох семстриалната такса на новия студент, и пак през тях цяла година превеждам на голмия ми син , без стотинка такса. И годишната такса за втората година платих с тях, макар че по логично беше да си я плати той от холандската си сметка. Но с  paysera е много лесно , и  аз съвсем не се и замислих за варианта плаюане от холандска сметка. 

# 319
Пристигам и аз да се похваля!
Вече имаме билет до Щутгарт за 29.09.2019 , уредихме квартирата договора е подписан! Голям късмет изкарахме, че се съгласиха да започнем плащането от 1. 10.2019 , искаха само една предплата от 100 евро която днес платихме.  Днес изпратихме и документите и малко по едър багаж по едни познати. Вече може да се каже, че съм спокойна!
Обаче  девойката май се стресира! Цял следобед е една отнесена и меланхолична. Имам чувството, че я хваща от сега носталгията.....
На чакащите все още резултати им пожелавам здрави нерви:persevere: и много търпение. Както се вижда след големия стрес, премеждия и емоции всичко се подрежда.
Искам да изкажа благодарност на всички мами, че се подкрепяхме в тези трудни дни и часове!
И специални благодарности на Русалка:hibiscus:!

# 320
  • София
Браво на всички справящи се!
Аз превеждах суми на големия ми син през TransferWise и нямах никакви проблеми, като таксите са символични. Не си спомням да съм давала копие на лична карта.
Почвам много сериозно да се притеснявам за общежитията в Аахен - не знам кога ще има някакво инфо. Там има ли частни общежития или квартири?
Ние запазихме от едно българче стая за предварителния курс, който е целия септември, но за после ?!

# 321
  • Варна
Teodora В Аахен има квартири със сигурност, за частни общежития не зная. Проверете и във Vaals, също има предлагане на квартири. Проблемът с общежитията в града не е толкова сериозен като в другите градове и май всички, пишещи в темата, успяха да се класират още за първата година.
Дъщеря ми почна да получава покани за интервюта във WG като се "изкачи" до към 30-60-то място в списъка на чакащите.
След като вече имате прием, може да им изпратите запитване. Може да излезе нещо. Коя специалност е приета щерката?
Старая се всички, които се похвалят с прием в темата, да ги записвам в списъка на потребители със студенти в Германия за първия пост на следващата тема. Ако някой не иска да го включвам, да ми пише на ЛС.

pe6exodka Успех на дъщеря ти!

# 322
Честито на девойките на Pe6exodka и Русалка! Русалке,дано  втората ти девойка има късмета на моята дъщеря с първо класиране.Спомням си че ни изпратиха радостната вест един ден ,преди официално обявената дата.
Миналата и тази година ,обаче кандидатстват много българчета и може да се наложи да изчакате до септември.Наше познато момче също кандидатства медицина в Аахен.Миналата година приетите медици са били около 20 на брой.

# 323
Здравейте! Дъщеря ми е приета в HTW Berlin и тъй като сега попълва Online-Immatrikulation, трябва да даде данни за здравните осигуровки. Има падащо меню, от което трябва да избере Krankenkasse, но в това падащо меню Берлин липсва. Има ли значение, към коя каса ще изпрати ЕЗОК-а си.

# 324
Първо... точно под падащото меню има втора обция - andere Krankenkasse, където ръчно може да си въведе името на касата, ако не фигурира в списъка....

Второ, обръщам внимание, че в момента сте въвели, че сте осигурени през държавна каса в Германия и следователно ще ви иска здравно-осигурителен номер (Versicherungsnummer), който естествено нямате, защото реално не сте осигурени към немска каса. Може би ще е по-лесно, ако споделите какви са другите възможности в полето Versicherungsstatus. Това, което вие ще правите с ЕЗОК не е немска застраховка, а изкарване на удостоверение за освобождаване от Versicherungspflicht, защото вече е осигурена в друга държава от ЕС.

# 325
  • София
Търсете в менюто някъде EHIC опция (нашата ЕЗОК карта) или нещо подобно, тоест, че ще се ползват бг здравните осигуровки. За целта трябва не да отбелязвате  клон на АОК каса в това меню, понеже това  би означавало, че студентката е осигурена там, което не е така. Трябва да пишете до който и да е служител на АОК мейл, да прикачите сканираната ЕЗОК карта и да поискате удостоверение за освобождаване от задължения към тамошни каси. Отделно от страницата на HTW  става ясно, че  се иска при зписване представяне на копие на двете страни на картата на Studierenden-Service-Center.
Трябва тоест да намерите онова в менюто, което отговаря на статута й на осигуряваща се в страната си, а не да търсите АОК Берлин.

"Deutschland hat mit einigen Ländern, darunter den Mitgliedsländern der Europäischen Union und des Europäischen Wirtschaftsraumes, Sozialversicherungsabkommen abgeschlossen. Wenn Sie aus einem dieser Länder kommen und dort gesetzlich krankenversichert sind, können Sie diesen Versicherungsschutz in Deutschland von einer gesetzlichen Krankenkasse anerkennen lassen. In der Regel benötigen Sie dafür eine Europäische Krankenversicherungskarte (EHIC). Die EHIC können Sie kostenfrei bei Ihrer Krankenkasse beantragen. Bitte reichen Sie bei Immatrikulation an der HTW Berlin eine Kopie der Vorder- und Rückseite Ihrer EHIC im Studierenden-Service-Center ein."

ПП Отделно под падащото меню се вижда друг прозорец с названието "друга здравна каса". Тук предполагам, че както немец може да упомене някоя частна, която липсва в списъка им примерно, така и българин може да напише НЗОК България. Полускрит текст има в снимката Ви заради падащото меню, но подозирам, че касае точно  насоки за попълването на това поленце  с искане за по-детайлно описание на касата, в случая на нашата. И тогава просто те ще имат инфо, че студентката е осигурена в БГ и ще очакват гореупоменатия документ за освобождаване от здравно осигуряване в Германия  и копие на картата към  въпросния отдел на унито.

Другият вариант е описаният от Грант -  да трябва да изберете друг здравноосигурителен статус, макар че и нашето си се води все пак  gesetzlich krankenversichert в България, в самият текст на HTW също си го пише.

Последна редакция: сб, 10 авг 2019, 20:37 от пенсионирана русалка

# 326
Благодаря за бързите отговори!
На Versicherungsstatus ни излизат - gesetzlich krankenversichert и privat. А относно падащото меню, мога да избера "31209131  Heimat Krankenkasse", но не сме сигурни дали това е правилното.
Долу в полето пише "Sollten Sie Ihre Krankenkasse in der Auswahl nicht gefunden haben, so tragen Sie hier bitte eine möglichst genaue Bezeichnung Ihrer Krankenkasse ein sowie den Standort (Stadt)."

# 327
  • София
Благодаря за бързите отговори!
На Versicherungsstatus ни излизат - gesetzlich krankenversichert и privat. А относно падащото меню, мога да избера "31209131  Heimat Krankenkasse", но не сме сигурни дали това е правилното.
Долу в полето пише "Sollten Sie Ihre Krankenkasse in der Auswahl nicht gefunden haben, so tragen Sie hier bitte eine möglichst genaue Bezeichnung Ihrer Krankenkasse ein sowie den Standort (Stadt)."

Значи е точно коментираното. Аз бих избрала в първото меню gesetzlich krankenversichert, във второто 31209131  Heimat Krankenkasse (здравна каса в родината), в полето "Andere Krankenkasse"  при това положение не бих писала нищо (явно е за германци/осигуряващи се в Германия, които в падащото меню по-горе не са открили своята каса. Тогава в празното поле се очаква да нанесат по-детайлна информация за тази каса и нейното местонахождение). За унито  с този ваш избор на каса става съвсем ясно, че студентът е здравноосигурен в страната си, а на вас ви остава само да им предоставите нужните документи - удостоверението и копие на картата ЕЗОК от двете страни.

Последна редакция: сб, 10 авг 2019, 22:55 от пенсионирана русалка

# 328
Благодарим много! Направихме така, както ни посъветвахте Simple Smile

# 329
Може ли някой запознат да уточни стъпките за  записване как последователно трябва да се случат?
1. Подписване на място в Щудентенверк - Митфертрага и вземане на ключа за общежитието.
2. Вземане от университета на Иматрикулационсбешайнигугнга.
3.Отиване с Митфертрага и Иматрикулационсбешайнигугнга в общината.
4.Отиване с Митфертрага и Иматрикулационсбешайнигугнга в банката за издаване на Югендконто?
5.Връщане в Щудентенверк за уточняване и вписване на сметката в Митфертрага?
Моля за корекция на стъпките - чудя се как да стане по безпроблемно и без много мотане записването в общината и издаването на банкова сметка, а също така настаняване в общежитие.

Последна редакция: пн, 12 авг 2019, 14:40 от синята лагуна

Общи условия

Активация на акаунт