Университети в Германия и други държави с немски език 12

• 46 192
  • 745
  •   1
Отговори
# 285
  • München, Deutschland
Да се включа, че всеки "студен" наем в Мю под 600 евро (за примерно 40-50-тина кв.м.) е нещо доста изгодно. За стаи във вг, бих оценила на 250-350 месечно. Това биха били джакпот-цени.

Просто за ориентация ако се чудите за наеми в Мюнхен. Средна цена за 50-60-тина кв.м. би била около 800 (на хубаво място) за договор, сключен сега. При по-старите договори има и доста по-ниски цени.

И последен ориентир, жилище ново строителство в среден към хубав квартал, 67 кв.м., не най-идеално, но модерно разпределение, преди около 7г. беше 1200 евро калт, сега подобно жилище ще почва от поне 1500, ако не и 1700 калт.

Калт е наемът без ток, интернет, тел, както и обикновено почти без пускане на парното.
Уточнявам, че това са цените в Мюнхен, не е навсякъде така. Берлин, за мен, е безподобно евтино. Наполовина и по-малко.

# 286
  • София
Пешеходка, звънете утре, но за мен лично НЕ искат този документ. Това вие сте си го навили на пръста, просто защото е упоменато. Но това са като подточки на  основното ( в нашия случай диплома от ЕГ), тоест разни евентуално нужни допълнения към друг тип дипломи или към кандидати от държави извън ЕС.

Ако беше иначе, щяха да искат такъв документ още в началото, те не са все пак незапознати с факта колко времеемко е изготвянето му. Отделно дипломата е от ЕГ в държава от ЕС. Плюс това специалността е с квоти, тоест е имало класиране. Как е минала през него и е получила оферта, ако дипломата й междувременно не е приравнена на немска?  Няма да играят на сляпо, да класират човек с недоизяснено каква  диплома и едва после да искат удостоверение на колко се равнява последната.

ПП Ваниан, ето нещо по дискутираната тема със здравното осигуряване. Зачетох се просто ей така на втораат страница  в удостоверението, изпратено от АОК. И освен дежурната информация, че като носител на ЕЗОК лицето се освобождава от задължението да внася немски осигуровки и т.н., пише и следното:

Sie studieren in Deutschland und sind in einem anderen EU-Mitgliedsstaat versichert? Kein
Problem!Von Ihrer Krankenkasse haben Sie eine Europäische Krankenversicherungskarte (EHIC) erhalten.
Die EHIC können alle Personen nutzen, die sich vorübergehend in einem anderen EU/EWRMitgliedsstaat
bzw. der Schweiz aufhalten. Solange Ihr Aufenthalt in Deutschland zu Studienzwecken erfolgt, halten Sie sich nur vorübergehend hier auf und sind somit berechtigt Ihre EHIC zu nutzen. Die Dauer des Studiums ist dabei unerheblich.Werden Sie krank, gehen Sie mit Ihrer EHIC zu einem niedergelassenen Arzt, um sich behandeln zu lassen. .......
Sobald Sie eine Beschäftigung oder selbstständige Tätigkeit ausüben, kommt eine Absicherung
über den Wohnstaat grundsätzlich NICHT MEHR in Betracht.
Hintergrund ist, dass gemäß dem Europäischen Verordnungsrechts die Rechtsvorschriften des
Staates anzuwenden sind, in dem eine Beschäftigung ausgeübt wird. Dies gilt immer ab
Beschäftigungsbeginn und gilt in allen Staaten der EU/EWR sowie der Schweiz.

Последна редакция: вт, 06 авг 2019, 09:52 от пенсионирана русалка

# 287
  • столицата
Какво е "студен наем" и какво е ВГ?
Моето дете още е далеч от кандидатстване, но аз си надниквам в темата. Интересна и полезна е.
А пък и следвам плътно Русалката Simple Smile май дори и в интересите на децата, та чакам с нетърпение отговорите от учебните заведения за кандидат-студентката по медицина. И много , много стискам палци.

# 288
  • София
WG е Wohngemeinschaft -  нека кажем, че е нещо като апартамент с примерно  2, 3, 4 или 5 самостоятелни стаи (които всеки си заключва), към които има обща баня и кухня. Такава форма на живеене се предлага както от Щудентенверк (централата, отговоряща за настаняването в  общежитията в града), така и се организира самостоятелно от студенти, наемат последните апартамент и правят подбор на съквартирантите си по стаи.

Студен наем - само дължимата такса за наем, без разходите за ток, вода, отопление, интернет
Топъл - с включени разходи

Последна редакция: вт, 06 авг 2019, 10:24 от пенсионирана русалка

# 289
  • München, Deutschland
Доуточнявам само, че и към топлия наем може да има доплащане, в случай, че потреблението е било по-високо, като изравняването обикновено е веднъж на календарна година, както и съотв. доплащане/връщане на пари. Обикновено (в 80% от случаите) се доплаща. Това изравняване е един път за вода, парно, топла вода или газ, един път за ток.

Също и за подсигуряването на ток се грижиш сам, а не наемодателят. Автоматично те включват към Stadtwerke, т.е. местните / общински дружества, но и това изисква (май) регистрация от твоя страна, освен ако наемодателят не е бил така добър той да се погрижи. Щатверке обаче могат да са около двойно по-скъпи от други дружества.

# 290
След вчерашната инфарктна вечер да споделя. Искали призната диплома само ако е имала някакво професионално обучение в същото направление. Изпратена е банкова сметка, семестъра е платен и остава да изпратим исканите документи.
Питам се обаче, коя диплома да изпратим : оригиналния превод с апостил или комплекта, които заверихме в посолството диплома + DSD , IELTS?

# 291
  • София
Браво, Пешеходка , ето че не искат документа.

Chrissy, има и някакви междинни варианти, като този на голямата ми девойка примерно. В наемната цена са включени вода, отопление, нет с техен рутер ( само 15-20 евро на семестър се плащат за поддръжката), но пък токът си е отделно. Задават някаква база и 12 месеца теглят тази сума, следва изравняване. На нея два пъти са й връщали, след което намаляваха базата. И на старта хаусмайсетрът се беше погрижил за връзка е енергоразпределителното дружество, така че тя директно получи писмо.

Последна редакция: вт, 06 авг 2019, 12:38 от пенсионирана русалка

# 292
  • München, Deutschland
Да, да, то има всякакви комбинации, аз просто дадох най-общи насоки. За мен досега най-учудващо е било Heizkosten (разходи за отопление) да НЕ са вкл в топлия наем, даже иронично се бъзиках кое му е топлото на топлия наем тогава. 😃

# 293
  • Варна
Питам се обаче, коя диплома да изпратим : оригиналния превод с апостил или комплекта, които заверихме в посолството диплома + DSD , IELTS?
Изпращате завереното копие. Оригиналният превод с апостила трябва да си стои у вас.

Радвам се, че всичко се нареди успешно.

# 294
  • София
Чак сега се включвам като се надявам да сме на финала!
Дъщеря ми кандидатства в Аахен, RWTH, като благодарение на мен - без фирма. Сега през цялото време ме упреква, че другите изобщо не се интересували от кандидатстването, а ние постоянно се чудим това какво е или онова какво е!
Сега прочетох от РУСАЛКАТА, че при кандидатстването за общежитие пише на кое място си в списъка. Знае ли някой, като пише общо места и нашата позиция, как да разбера дали общо местата са свободни или по принцип това общежитие има толкова стаи?

# 295
  • София
Със сигурноост в едната колона е упоменат общият брой места в  Einzelzimmer/WG/Einzelapartment (според избраната  категория)  в съответното общежитие, а в другата е позицията на кандидата в листата с чакащи. Но каква част от тези места в отделните общежития в предпоследната колона ще се освободят за старта на зимния семестър 2019/2020 от вече завършили студенти, това няма как да разберем. Всеки месец в предпоследната колона си стоят еднакви двуцифрени/трицифрени числа - ако бяха  показател за свободни места, щяха да варират във времето. Отделно е крайно нереалистично да има 347 свободни места в общежитие Х.

# 296
Да се похваля и аз 😊
Получихме покана по пощата от Университета в Saarland по първо желание "кибер сигурност"Blush
Сега започваме да търсим варианти и за частни квартири.
Има ли мами на младеж/девойка който/която учи там?
Използвам случая да благодаря на пенсионирана русалка, която преди има няма 4 години ми помогна много и ми препоръча страхотен учител по немски.
Благодаря ти от все сърце Русалка за отзивчивостта и позитивните мисли бликащи от всеки твой пост  Heart

# 297
  • München, Deutschland
Много се радвам, че при всички ви нещата се нареждат. 😃
Чакам Русалка да се похвали и с номер 2 обаче. 😃

# 298
Здравейте,
Нормално ли е при банков превод за първия семестър, направен в ПИБ в петък, да няма още потвърждение за плащането от университета в сряда?

# 299
  • München, Deutschland
Знаейки скоростта на работа на германците и с оглед на това колко % от хората са в отпуска през август, на мен лично ми се вижда не само нормално, но и очаквано.

Общи условия

Активация на акаунт