Университети в Германия и други държави с немски език 12

• 46 599
  • 745
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Може ли някой запознат да уточни стъпките за  записване как последователно трябва да се случат?
1. Подписване на място в Щудентенверк - Митфертрага и вземане на ключа за общежитието.
2. Вземане от университета на Иматрикулационсбешайнигугнга.
3.Отиване с Митфертрага и Иматрикулационсбешайнигугнга в общината.
4.Отиване с Митфертрага и Иматрикулационсбешайнигугнга в банката за издаване на Югендконто?
5.Връщане в Щудентенверк за уточняване и вписване на сметката в Митфертрага?
Моля за корекция на стъпките - чудя се как да стане по безпроблемно и без много мотане записването в общината и издаването на банкова сметка, а също така настаняване в общината.

Зависи за къде, няма съвсем универсален ред.. При голямата ми дъщеря редът беше като упоменатия, понеже от Щудентенверк не й пратиха договор за подписване. Но сега с едната близначка редът примерно ще е друг, понеже поискаха от нея две подписани и сканирания копия и върнаха съответно след постъпването на кауциона и първия наем в сметката  им подписан и от тях екземпляр. Тоест  договорът е сключен и с пристигането  си тя няма да ходи до Щудентенверк въобще, а директно ще се разбере с хаусмайстера по мейл/телефона в колко часа  на 01.09 да е на място за нанасянето. Вече ще е записана в унито, понеже  срокът е до 30.08,  после ще е минала до общината и банката и накрая  чак в Щудентенверк ще се яви, за да представи само  удостоверението, че е записана и  да подпише СЕПА мандата за сметката, от която ще си теглят наема.

# 331
Цитат
1. Подписване на място в Щудентенверк - Митфертрага и вземане на ключа за общежитието.

Зависи. Щом не сте получили онлайн договор, най-вероятно ще трябва да отидете на място в Studentenwerk, да. Обаче ключът е много вероятно да го получите само от Hausmeister-a (домоуправителя), защото той е пряко отговорен за сградата. Най-добре е да му издирите телефон и да се свържете с него. Понякога, ако стаята вече е свободна, позволяват и настаняване няколко дни преди официалното начало на договора.

Цитат
2. Вземане от университета на Иматрикулационсбешайнигугнга.
3.Отиване с Митфертрага и Иматрикулационсбешайнигугнга в общината.

Не забравяйте да си издействате от Studentenwerk документа, в който потвърждават, че сте под наем при тях, защото ще ви трябва за регистрацията в общината, заедно с договора. Те ще знаят за какво става дума.

Цитат
4.Отиване с Митфертрага и Иматрикулационсбешайнигугнга в банката за издаване на Югендконто?
+ новоиздадения от общината Meldebescheinigung

Цитат
5.Връщане в Щудентенверк за уточняване и вписване на сметката в Митфертрага?
Пак зависи от Studentenwerk-a. При нас смяната/подаването на сметка за СЕПА става с подписване на формуляр, който сам си разпечатваш и пращаш по пощата. Има и регламент, че може да се прави само до х-число в месеца.

# 332
  • София
Хахаха, като гледам от темата ние ще отворим "сезона" със записването/настаняването/бюрокрациите и вероятно пак ние ще го затворим. Laughing В тази връзка - вече си имаме и хотел за времето до 02.09.

Аз пък не си мисля само за тичането и бумагите, разглеждам и къде да се поразходим - Mannheim, Ludwigshafen, Heidelberg Simple Smile

# 333
Здравейте! Прочетохме с дъщеря ми стъпките при записване, които са много полезни. В нашия случай обаче, дъщеря ми ще бъде на квартира при познат първата година и може би наемът ще му плащаме НЕ по банков път. Говорихме с него и той ни каза, че договрът за наем става бавно (може би защото не е студентско общежитие). Притеснява ни, че ако се забави този договор, ние не можем да започнем с регистрация в община, банкова сметка...... Знаете ли, дали има срок за регистрация? Благодарим Simple Smile

# 334
Gant и Русалката много ви благодаря за полезните коментари.
Ние ще изпратим нашият син един път като опознавателно пътуване от 02.09. -06.09 с цел оправяне на бумагите и получаване на ключа за общежитието и ще си дойде отново. За това време ще наемем хотел, за да е спокоен и да не се притеснява, че ако веднага не си вземе ключа от общежитието и няма да има къде да спи. На 30.09 ще замине вече окончателно с още един куфар багаж и така. Ако някой може само да ми подскаже откъде може да се купи голям куфар, който да е устойчив на хвърляне ще съм много благодарна.
Сега като гледам отстрани май моя бъдещ студент взе да се чувства много несигурен от предстоящото пътуване.
Вие ще придружавате ли децата си първоначално или  ще ги оставите сами да се оправят?
Аз мисля някъде в началото на октомври да изпртя мъжа ми на гости за една седмица на хотел при сина и да провери по-отблизо и съответно да помогне за обзавеждане на общежитието с необходимите неща.

# 335
  • София
Гергана,  може навсякъде да е различно, нямам идея. Но досегашният опит с голямата ми дъщеря и прочетеното в акаунта в портала на унито на малката показват еднакъв срок за регистрация - 14 дни.

Но вероятно си има вратички и за повече, ако човек няма квартира/общежитие и е отседнал при някого БЕЗ договор.

Синята лагуна, нормално е, и на моите им личи, че се притесняват.

# 336
  • Варна
синята лагуна Само ви съветвам да не купувате от най-големите размери куфари. Много рядко ще се използват, тежат повече и ще трябва да съобразявате теглото при пътуване, заемат повече място в квартирата и т.н. От опит куфарите за чекиран багаж се ползват веднъж годишно евентуално при по-дълга почивка някъде. Предимно се пътува с куфар за ръчен багаж, там си заслужава да се купи нещо по-качествено.
Ако общежитието е необзаведено или полуобзаведено, е добре да има някой с него при настаняването.
Може да съм пропуснала, но в кой университет и специалност е приет студентът?

# 337
Русалка, благодарим много.
Досега не сме плащали през paysera, а сега искаме да платим семестриалната такса, ще ни бъде ли издадено официално платежно, което да представим пред университета, ако ни потрябва?

# 338
синята лагуна Само ви съветвам да не купувате от най-големите размери куфари. Много рядко ще се използват, тежат повече и ще трябва да съобразявате теглото при пътуване, заемат повече място в квартирата и т.н. От опит куфарите за чекиран багаж се ползват веднъж годишно евентуално при по-дълга почивка някъде. Предимно се пътува с куфар за ръчен багаж, там си заслужава да се купи нещо по-качествено.
Ако общежитието е необзаведено или полуобзаведено, е добре да има някой с него при настаняването.
Може да съм пропуснала, но в кой университет и специалност е приет студентът?

Моят син е приет в WSH Zwickau - бизнес администрация с китайски език. Третата година от обучението ще е изцяло в Китай - практикум във фирма и  половин година в техен университет. Отсега се замисляме как ще стане третата година с багажа и общежитието? А като се върне от Китай ще има още половин година за завършване в Zwickau. Малко объркани са нещата, но това си е негово единствено желание, което до този момент успяхме да осъществим. Оттук насетне всичко е в неговите ръце.
Поздрави и попътен вятър на студентите и техните родители.

# 339
Русалка, благодарим много.
Досега не сме плащали през paysera, а сега искаме да платим семестриалната такса, ще ни бъде ли издадено официално платежно, което да представим пред университета, ако ни потрябва?

платежното е скрийншот на листа от превода с висичката важна информация - основание, сума, сметка изпращач и сметка получател . Излиза в съкратен вариант когато се приключи превода. Досега не съм имала проблем с информацията от този лист. Разчитат го и независимо към коя институция превеждам, пускат обратен мейл с уверение за получена сума.
Сина лагуна, браво, много интересна и переспективна специалност.

Преди време бях повдигнала темата за нуждата от здравна застраховка за работещи студенти в Германия, Та нашия случай е следния - студентът работи няколко години с месечен доход до 450 евро. Не сключва допълнителна здравна застраховка на територията на Германия, В момента Х  започва работа с по-високо възнаграждение. Работодаделя автоматично възбужда застрахователан процедура и сключва  здравна застраховка в полза на студента. Според последния тази екстра му струва около 300 евро месечно.  След 3 месеца договорът с работодаделя е прекратен. Той обаче не прекратява здравната застраховка на студента ( а може би няма право, не зная).  След няколко месеца на неплащане на застрахователна премия от страна на застрахования, застрахователната компания му изпраща мейл с цитирана сума  - дължими суми и глоба . Около 3000 евро.  Ккаво следва от тук нататък?  И изобщо - как се получава така, че работещите деца, които имат здравна застраховка в Германия не спират застрахователните си права и в България за да не се лишаватр от направления през ваканциите. Това не е ли наказуемо?  Не е ли в разрез със закона едно лице да се застрахова здравно в две държави, имам предвид не частно а държавно застраховане.  Много ще съм благодарна ако някой запознат помогне с разяснения, защото и нашите деца са потенциални потърпевши поради непознаване на законите.

# 340
Не може здравна застраховка в две държави, мисля даже че има санкции.Според мен в случая е трябвало момчето да бъде проактивната страна, докато не си оправи нещата със застраховката щом не е на работа вече.А и как е работил за над 400 евро без да му изискат документа за отписване от нашата каса нямам на идея
Моята дъщеря не я назначиха на работа, докато не и пристигне документа от нашата здравна каса до коя дата е била застрахована в бг. Немската и осигуровка , както и договора започнаха да текат от другия ден. Септември навършва 23 и са и писали от здравната м каса, че понеже е неомъжена и без деца и увеличават здравната застраховка с 23 евро, та от 1 октомври ще плаща 105 евро.

# 341
  • München, Deutschland
След 3 месеца договорът с работодаделя е прекратен. Той обаче не прекратява здравната застраховка на студента ( а може би няма право, не зная).  След няколко месеца на неплащане на застрахователна премия от страна на застрахования, застрахователната компания му изпраща мейл с цитирана сума  - дължими суми и глоба . Около 3000 евро.  Ккаво следва от тук нататък?  И изобщо - как се получава така, че работещите деца, които имат здравна застраховка в Германия не спират застрахователните си права и в България за да не се лишаватр от направления през ваканциите. Това не е ли наказуемо?  Не е ли в разрез със закона едно лице да се застрахова здравно в две държави, имам предвид не частно а държавно застраховане.  Много ще съм благодарна ако някой запознат помогне с разяснения, защото и нашите деца са потенциални потърпевши поради непознаване на законите.
Позволих си да съкртая цитата, извини ме за което.
Дали е наказуемо да си застрахован на 2 места официално не знам, но знам, че се направиха съвсем наскоро (през май 2019) още промени именно за да не става така и да не те осигуряват на 2 места. Те вероятно не са интересни за аудиторията на темата, защото нямат общо с типичната студентска работна дейност, а със служебни командировки, затова тук ги спестявам.

Но по въпроса какво следва оттук нататък, следва студентът отдавна да си е подал документите, че не дължи тези пари и да е оспорил бешайда.

Не са дадени вс детайли по казуса, затова един примерен подход, който може да варира в зависимост от липсващата информация:

- връзка по тел с хотлайна на здравната каса с искане за повече подробност
- изпращане на договора за напускане на здравната каса*
- доказване къде и как е бил застрахован в периода след трите работни месеца
- ако се налага, прекратяване на членството към тази ЗК

Има още много възможни/вероятни стъпки, междинни и последващи, но с тази информация дотук, това мога да кажа.

*Edit: споразумението за напускане на работа или съобщението за прекратен договор се праща на ЗК, нз дали стана ясно по-горе. Не мога да ви ориентирам обаче на кой бг документ би съответствало това, съвсем малко, месеци някакви, съм работила в България и може би не ползвам правилната терминология. Със сигурност на немски ще е някой от тези два документа, де.

Последна редакция: пн, 12 авг 2019, 23:07 от chrissy

# 342
Здравейте, отдавна ви следя и сте ми много полезни.
Да се похваля и аз с новоприета студентка медицина в Хайделберг-Маннхайм.
Пожелавам успех на всички чакащи и много търпение!!!

# 343
  • София
Поздравления, браво Simple Smile

Да попитам нещо, ако някой знае. Досега и в двата случая с децата ми оферта за общежитие  е получавана СЛЕД като им е пуснат бешайдът. Но вчера проверявах с познато дете статуса му в хохшулщарт  и униасист. И на трите позиции няма още цуласунг. Но това явно не е попречило за оферта за стая. И понеже градът е такъв, който ме касае за девойка 3, та даже и служителката  от съответния Щудентенверк е същата, се чудя какво правим, ако получим предложение сега, а цуласунг през септември. Приемаме стаята, плащаме кауциона  и първия наем и  губим сумата около 700 евро, ако бъде приета по желание 1? Или имаме парвада си я тъсрим в някакъв срок да я върнат или поне някаква част от нея?

# 344
  • Варна
Yonka123 Поздравления! Лека адаптация и успешно следване желая на студентката!

русалка ние платихме общежитието преди да е приета студентката, но да речем бяхме 99% сигурни, че ще я приемат. Мисля си обаче, че ако се запише в един университет, а е платила общежитие в друг, би трябвало да "изгорите" само с наема за първия месец, като подадете заявление за прекратяване.  Ако не ви възстановят парите, винаги може да преотдадете стаята за периода до прекратяване на договора.

Последна редакция: вт, 13 авг 2019, 10:59 от Ясмина

Общи условия

Активация на акаунт