Номинация за най-абсурдна реплика, свързана с кърменето и захранването на бебето - 19

• 29 584
  • 758
  •   1
Отговори
# 135
Някои направо чупят тъпометъра Joy хубаво са завършили медицина, ама и курс по логика трябва да минат някои май....
Нали 3дни бяхме на АМ(най-голямата ми грешка, докарах му запек и от там херния) заради жълтеницата и звъня на педи, че е поизбелял, но не много. Получих следната реплика "Оо.. Спирай да кърмиш, че му вредиш. Я виж какви хубави млека има. Отделно само го мъчиш.". Бре, викам, чакай да питам какво го мъча толкоз и отговора "Ми напряга с и мускулите постоянно и сигурно има мускулна треска 😂😂, а и отделно не се знае каква ми е на вкус и може да му е гадно и за това да повръща". Е казвам ви разби ме тотално, а отначало ми изглеждаше адекватна...

# 136
Аз не разбрах, защо при жълтеница трябва да се дава АМ 🤔 Все си мисля, че точно тогава най-доброто за бебето е често кърмене.

# 137
Лимонче, зависи от жълтеницата. Един от видовете се предизвиква от кърмата. На една приятелка дъщеричката беше с такава. Правиха многобройни изследвания и консултации и накрая отмина след седмица горе-долу пиене на преварена кърма. Ако искате подробности ще поразпитам и ще кажа повече.

# 138
Сега видях, че е от коментари от поста на Константина Живкова пак реклама на Филипс и скапаното им събитие.
Кактусче, точно от там са коментарите дето почти ме разплакаха 😥

# 139
Ами ето откъде идват всичките тия простотии - от родилното и педиатрите! Колко хубави млека имало 😳 уау! Безмълвна съм, наистина 😯🤷🏻 То това не е подкрепа за кърмене, а перманентна национална кампания против кърменето...

# 140
  • София
Жълтеницата означава високи нива на билирубин. Изкарва се от организма с акото. Кърмата спомага повторното усвояване на билирубина в организма, т.е. част от този, който е щял да се изхвърли, се усвоява обратно. АМ, вода нямат това свойство. Преваряването на кърмата по някакъв начин й убива това свойство (и кой знае какво още). Затова често кърмените бебета имат жълтеница по-дълго време от некърмените.

Дъщеря ми имаше жълтеница два месеца. Водих ежедневни войни със свеки на темата. Борбата бе безмилостно жестока. Оживя въпреки опитите ми да я уморя с кърма 🤪 (дъщерята, на свеки не съм давала)

Все си мисля, че един ден ще се окаже, че не е непременно важно по най-бързия начин да се премине жълтеницата и че може би е нормален физиологичен процес, който е добре да е толкова дълъг, колкото си е. Не мисля че кърмата щеше да усвоява обратно билирубин, ако това беше вредно. Досега не съм чула за животно устроено така, че само да се трови.

# 141
И аз все си мисля, че щом природата така го е измислила не би трябвало да е вредно. Голямата щерка първите месеци беше на смесено хранене/ разбирайте повече АМ , за това не я броя изобщо за кърмена/ и кара жълтеницата много дълго, малката АМ е пила само в родилното и при нея мина много леко и бързо.

# 142
Искаха иначе да го пекат и да му вливат глюкоза, само че н такова тешце 250 мл ми се стори много и отказах да го боцкат и така..

# 143
Пак от Инстаграм: "Истината е, че има жени, на които капацитета на производство на мляко е по-малък".

# 144
  • София
И другия капацитет също 😂😂😂🤣🤣🤣

# 145
Криворазбрано или неправилно написано. Вероятно става въпрос за капацитета на задържаното количество мляко в гърдите - накратко капацитета на гърдите. Говорим обикновено за жени с по-малки бюстове, но се случва о на такива с по-голям. В тези случаи в гърдите не може да се задържи повече количество мляко ( нищо че се произвежда докато кърмим, гърдите си имат капацитет). В такъв случай решението е да се храни по-често, по по-малко. Аз съм точно такъв случай... Вече ако имах едно, не знам дали пак щеше да е така... Но при препълнени гърди 4 часа нецедени изкарвах макс по 100 мл..А има някои по 200мл и повече от едната само. Във фейса групата е пълна с подобни снимки, които на мен лично не са ми приятни и неведнъж съм го казвала в коментари. Това лично за мен е демотивиращо за много майки с проблеми и такива с малък капацитет на гърдите, които трябва да кърмят 14-16 пъти и повече в денонощието. Дефакто те не спят до момента на започване на заместването на хранене, което не винаги съвпада със захранването. Представете си половин година и повече без нормален сън.

Разбира се има и такива жени, на които такава снимка им действа мотивиращо да продължават. Хора всякакви.

# 146
Vartoglava, в първия момент и аз се замислих дали под "малък капацитет" не се има предвид размер на бюста, но след като това е казано в контекста на "необходимо дохранване", не мисля, че случаят е такъв. По-скоро се има предвид, че някои жени по принцип не могат да произвеждат необходимото за бебето количество. Явно се гони режим и кърмене по 10+пъти на ден е абсолютна лудост.

# 147
Хахах, Svee, 😂😂😂👍👍👍

Аз да ви кажа, че моите думи по онзи казус били mom shaming. Та, явно кърмещите майки трябва да мълчат, дори когато тяхната кауза се оказва експлоатирана и обърната в обратна посока.

И когато първите опитват дипломатично да споделят опит, че с трудностите има начин да се бориш - биват а)трити б)определяни като фанатички, които осъждат майките, които дават АМ 3)определяни като злобни и цинични

В обобщение, цялата тая случка като експеримент показа поне едно - съотношение кърмачки и отказали се кърмачки.

Обаче, когато на мен ми кажат "кърми до 3 клас, ако щеш", аз не трябва да реагирам на много адекватното отношение. Че на всичкото отгоре казано ми от кърмачка. Има много сериозна социална стигма по този въпрос. Не може да се говори,че някоя жена не е намерила решение на проблема си, защотото било обидно, че казваш, че няма мотивация. Тях трябва да подкрепяме и да казваме няма нищо, случва се, не всяка може.

А ние, които сме се преборили и даваме опит да мълчим в ъгъла, за нас не е чувствителна тема, нашата мотивация и преживяна болка не съществуват, осъждането на нашия избор е норма...ако накърмя дъщеря си на публично място, ще ме гледат с погнуса, че кърмя ходещо дете.
Има моменти, в които реално искам да подема нещо в подкрепа на кърмачки,не просто съвети за кърмене, а подкрепа за справяне с цялата помия абсурди, които ни заливат, заради това,че храним децата си. Неща като темата, ама по-мащабно. Ама колко жени ще има...то се броим тука на пръсти из кърмаческия подфорум.
Та, извинявам се за оффа, ама ми дойде много булшита точно в момента, когато ми е празнично за Световна Седмица на кърменето. Много към горда,че 15 месеца си кърмя дъщеричката. Мисля, че е едно от най-значимите ми постижения и за мен от утре е празник 💐

# 148
Диди, аз да се обясня. Stuck Out Tongue Winking Eye
А и нали тук е веселата тема. Няма да ме разпнете много. Но предполагам четат и други, които търсят съвет в кърмаческите. Така че все ще влезе в употреба.
Нооо вероятно иде реч за режими и други подобни.

Айдее, честита ви седмица на кърменето.

# 149
Кактусче, идеята ти е много добра. В началото, когато всичко е изключително объркващо за майката малко подкрепа, информация и побутване в правилната посока са от голямо значение. Аз съм изключително благодарна на теб и vartoglava, дадохте ми изключително добри съвети, точно тогава, когато имах нужда. Примерът на жени борили се и успяли е също от голямо значение. Ако една прясна родилка чуе "И аз имах трудности , но се справих въпреки това" ще ѝ подейства мотивищо, не " ми нямо лошо да даваш АМ, на мен кърмата ми спря за два месеца".
 Истината е, че младите майки не знаят почти нищо за кърменето, има нужда от повече гласност по въпроса, но от майки успешно кърмили, борили се с трудности, а не такива на, които кърмата им спряла.

Общи условия

Активация на акаунт