Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 юли 2019, 19:58 ч.

Шестокласници 2019/2020

 • 34 359
 • 759
 •   1
Отговори
# 720
 • София
 • Мнения: 3 704
дидева пусна малко от анкета само за учители. имаше и още.
нещо от рода на "кои понятия да отпаднат" и избор между дроб, числител, знаменател, частно...
Скрит текст:

Малка извадка от анкетата за прилагането на новите учебни програми. Аз нямах нерви да изчета всичко, но една приятелка е споделила тази снимка.


за тези "творци" мога да кажа много неща, но за всичките ще получа бан. Sad
всичките са класици. по Достоевски Wink

Потрес!!!
Преди седмица си говорих с една приятелка, която е завършила Българска филология и съвсем естествено помага от време на време на сина си по БЕЛ. След много обширен разказ от нейна страна, разбрах, че бил отпаднал термина "полуслято" за думи като вагон-ресторант, генерал-лейтенант, заместник-председател, кандидат-студент и т.н. Според учителката на детето в училище вече не се казвало за тези думи, че са "полусляти", а че са "сложни думи с тире" Anguished .
Приятелката ми беше занемяла. Аз също.

# 721
 • Мнения: 155
Скрит текст:
Аз не одобрявам големите домашни. Не може в клас да решат 4-5 задачи, а за домашно 20-30. На една родителска среща спорих по въпроса и всички останаха с впечатлението, че моето дете не може да се справя, а е точно обратното Simple Smile


Като гледам в курса май точно така процедират. Там решават трудни задачи, с повече мислене, по-малко на брой. После за домашно им дават огромен брой задачи, повечето от които по-скоро лесни, за автоматизиране на действията. Аз лично това "автоматизиране" винаги съм го ненавиждала и никога не съм го практикувала, доста малко задачи съм решавала, еднотипни - никога, дори в университета, по-скоро разнообразни и времеемки, ноооо... пък намеря ли логика, помнех пътя, по който се стига до нея, Врячо напротив, ако реши една или две от тип, следващия път ще му е като за пръв път. Точно толкова ще е лута. Така че... признавам й го на жената, не случайно тя е преподавател, а аз - не. Аз познавам само себе си, тя - "типажа".


Аз смятам, че домашните по математика специално трябва да са за около 40-60 минути. Може да са 2 задачи, може да са 60. Така не се преуморяват с еднотипни действия, а същевременно повторенията са достатъчни да се автоматизират задачите. Сега, ако някой си чопли в носа, може и 3 часа да не му стигнат, но пък не е лошо да се научат да остават концентрирани за час. Все пак скоро изпити ги чакат, а те са за определено време.
Да. С това съм съгласна! Но само за затвърждаване на взет материал. Имахме ситуация, по БЕЛ, не могла да ги накара да се укротят и дала цялата уч. тетрадка по нов материал за домашно... Да, ама аз не съм учител и дори съм доста зле с граматиката, та как да обесня материала... Не е единичен случай, за да приема, че е за сплашване!


Препоръчвам учебника на Андрейчин.
И... никога не е късно човек да научи нещо, което е пропуснал някога, не е и срамно, напротив.


Simple Smile Просто вижданията са ми такива.

Последна редакция: вт, 03 мар 2020, 23:14 от MollyBy

# 722
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 22 689
кати, щом дидева пуска нещо, което нейна приятелка ѝ праща, може би анкетата е само за учители.
не съм я търсила специално, може би я има в темите "МОН - промените продължават".

# 723
 • Мнения: 16 813
Не е съвсем така. Анкетите са общодостъпни.  Хвърлих им едно око, когато ги пуснаха, но не ги четох в детайли. После видях, че приятелка, която е учител и вероятно е трябвало да попълни една от анкетите, е пуснала снимката.
Анкетите, но вече не са активни, а и в последствие имаше известни промени в тях в сравнение с първоначалния вариант.
Но пък се вижда статистика на отговорите. Simple Smile

# 724
 • Sofia
 • Мнения: 15 477

Дидева, благодаря!

st. Dobri, а какви бяха... забравих-какво-в-математиката?

# 725
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 22 689
модулите Wink
впечатление ми направи обяснението
|a| =1
|a|= -1

кали мей, нашият хубостник споменава полу-слято. да не би само на тази конкретна учителка термина да ѝ е сложен и затова да кара със "сложна дума с тире"?

# 726
 • Мнения: 2 013
Пробни изпити по математика има и в ПМЧГ, но те са по-сложни като ниво, за прием при тях, има за всички класове, трябва да следите сайта им.
Иначе съм съгласна, че не може да се разчита на училищна подготовка само в Сф, колкото и да срещам съпротива от детето. То си харесва много класната, която е по математика, твърди, че в школата, където избързват с материала, не разбира обясненията на учителя и всъщност там резултатите наистина не са й добри, докато в училище се справя отлично. Умувам за подхода за догодина, но със сигурност ще има нещо допълнително.

# 727
 • София
 • Мнения: 6 066
Признавам, че съм учудена от резултатите в анкетата, ако беше попълнена от родители обяснимо, но от учители по предмета.
Някои от въпросите дори ми се струва излишно да се задават. После защо няма ли умения, уменията по математика са нужни и "извън" нея.
Направо и числата да ги бяха питали колко са важни.Confused

# 728
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 22 689
според мен, част от учителите са попълнили анкетата преди промените (май някой писа, че са ни чели и са добавили опция "никое" Wink ), а друга част са се изгаврили с анкетата, което напълно одобрявам. Simple Smile
няма как сериозно някой учител по математика да предложи да отпадне понятието "аритметичен сбор" или "множество", а да остане "подмножество".
Trollface да отпаднат абциса и ордината на точка, но да останат координати на точка! TrollfaceTrollface
с една дума - каквото повикало (от МОН), такова се обадило (от гилдията).
ако не съм права е много жалко. ама много. Sad

# 729
 • Мнения: 3
Здравейте мили мами на шестокласници! Нахлувам във вашата тема с една молба към тези който ползват учебника по английски на Логман България. Синът ми е 5клас на госпожата им дава думички от Live Beat 6 клас. Та молбата ми е ако някой има възможност да ми снима речника от учебника и да го изпрати на  siv12@abv.bg , ще съм много благодарна. 

# 730
 • Мнения: 155
Здравейте мили мами на шестокласници! Нахлувам във вашата тема с една молба към тези който ползват учебника по английски на Логман България. Синът ми е 5клас на госпожата им дава думички от Live Beat 6 клас. Та молбата ми е ако някой има възможност да ми снима речника от учебника и да го изпрати на  siv12@abv.bg , ще съм много благодарна. 
Изпратих ти! Дано да е това което ти трябва. Simple Smile

# 731
 • Мнения: 3
Да точно това е. Хиляди благодарности, хубав ден!

# 732
 • Мнения: 6 078
Моля ви, догодина като ме четете, че изпатквам, заземявайте ме, щото ще побъркам детето. Satisfied
Догодина по това време ще е късно.
Съветвам те, а и не само теб: Тези, които не четете седмокласната тема, да обърнете внимание на последните страници.
Тръпки ме побиват какво се обсъжда..., дори си обещавам, че много рядко ще чета там.
Не, защото ще се стресирам още повече, а защото се натоварвам и ми е жал за деца и родители.
Каква е цената, която ще платим, подлагайки децата си на седмокласния стрес? Защо да го правим? И най-вече: Струва ли си?
Някой ден може да се окаже, че е късно, а децата ни да са със съсипано здраве.

# 733
 • Мнения: 1 259
Мен вече ме тресе, но колкото повече моят син стои в кварталното училище - повече се треса.Фран твоят син мисля е в ПЧМГ, там по колко задачи решават на ден децата? 20-30 или 40 до колкото имам познати с деца там.Е на моя му дават по 3! Нали е ясно защо съм под стрес -шансовете му пред вашите деца ( да са живи и здрави дечицата) догодина  за мен са близки до 0, с което и шанса му за по - добра среда , защото нивото в нашето училище е много ниско , както откъм възпитание така и откъм подготовка. За това се потрисам, а вина нямат децата , а цялата смотана система, която отвори огромни пропасти между отделните училища, за да храни бизнеса с допълните уроци курсове.
Извинявам се грешките,  мъча се през телефона

# 734
 • София
 • Мнения: 3 704
Струва ли си?
Някой ден може да се окаже, че е късно, а децата ни да са със съсипано здраве.
От това най-много ме е страх, честно! Прочетох последните 3 страници на 7-мокласната.... страшно е.
Точно тази вечер обсъждахме с ММ следващата година и успях да формулирам с думи нашия приоритет за образованието на детето ни - да излезне от Системата с минимални физически и психически поражения.
Сетихме се и за клипа на Пинк Флойд "The Wall" и месомелачката там; асоциацията и аналогията бяха неизбежни Pensive .
По принцип сме спокойни родители и двамата, което го оценявам като крайно необходимо за чувствителното и склонно към паникьосване в трудни моменти дете, в добавка на много засиления му стремеж към перфекционизъм. То се шашка самО, къде покрай други деца, къде от учители понякога. Същевременно полага не малко усилия и е отговорен. Вкъщи много говорим и засега все още се вслушва. С напредването на пубертета, обаче, не знам как ще е. Много ми се иска поне вкъщи да не усеща напрежение, а спасителен пристан на спокойствие, че каквото и да се случи, нищо не е на живот и смърт, и за всяка ситуация заедно ще намерим начин да се справим.
Няма по-важно от здравето!

Общи условия

Активация на акаунт