Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 юли 2019, 19:58 ч.

Шестокласници 2019/2020

 • 34 359
 • 759
 •   1
Отговори
# 705
 • Мнения: 155
Лично мое мнение, но не съм сигурна до колко училищната оценка може да е критерии. Зависи от учителя, дали и какви изисквания има. Може детето да има само 6 и накрая да не е подготвено за НВО.
Бих препоръчала за ориентир, у дома да решите обобщаващ тест за 6 клас и ако детето се справи без грешка, да не се притеснявате.  За съжаление, не мога да препоръчам конкретно помагало, ние имаме само едно на изд. Веди - тест български език и литература /по последната учебна програма/. По мат. не съм купувала нищо. 

# 706
 • Мнения: 1 259
Все пак трябва да се уточни шестокласника в кой град живее и колко високи са амбициите му.За съжаление в София конкретно конкуренцията е безмилостна  и освен ако детето не учи в ПЧМГ или СМГ, не бих разчитала на училищния материал по математика.За мен задачите в учебника са елементарни, за масата да минат, да речем за 3-4 , което не е достатъчно за да успее в хубаво училище в Сф. Лично за мен единствен проблем е средата в средния курс и затова  "драпам" за възможно по-добро представяне. Друг е въпроса , че мързела при моя надделява.

# 707
 • Мнения: 14 212
Звезди, същите терзания имам и аз. Освен това моята девойка я мързи да решава вкъщи. По БЕЛ според нея била супер добра на сбитите преразкази, а на олимпиадата има 21т от 30, ако е разбрала правилно. В училище на същото доста  по-високи точки. Та, оценките в училище не знам колко са показателни.
ПИ има в Междучасие. Така ми бяха казали в седмокласната тема. Трябва да следиш кога ще обявят дати за шести клас. Ако отидете, моля те да го снимаш и да го качиш някъде.

# 708
 • София
 • Мнения: 2 542
Rapariga😆
И аз разчитам тук на другарско приземяване на форумни дружки.

MollyBy
Права си, също и според мен шестицата в училище нищо не значи. Моят в училище е бетон, но нямам база за сравнение спрямо деца извън класа и випуска, затова и си мислех да го “тествам”, пък каквото сабя покаже 😁
Red Violet, в София сме, а на малчо и амбициите и егото са му до небесата. Въпроса е дали са с покритие. 😐 Иначе си права за конкуренцията-жестока е.  А аз имам едно такова субективно усещане, че не са достатъчно високи училищните летви🙄. Явно съм от “амбициозните харпии”😬. А мързелът-той е повсевместна краста😂
Дъждец, непременно ще споделя, видях Междучасие но те са доста над Нивото на НВО, но като няма други там ще да е..
-

Последна редакция: вт, 03 мар 2020, 23:58 от звездица

# 709
 • В светлината на слънцето
 • Мнения: 6 343
Бройте още един помайващ се в редиците. Ей, нищо не може да го размърда. Ако е за игра на компа, през девет земи в десета ще мине. Ама за учене се разсейва.
При тях в училище няма лесни оценки. Яко ги режат и за най-дребното. И изискванията са много големи. Така и трябва да е. Въпреки това ходи на курс по мат, а от април ще го запиша и на бел, но при учител. Има си нужда, а и по-добре зает, отколкото помайващ се. На курс е в СМГ, там няма ПИ.

# 710
 • Sofia
 • Мнения: 15 477

Няма ли да има грипна ваканция и в Сф? Не ми се мисли колко хора са се занесли из заразената Европа на ски-ваканция, вземайки и понеделника, и сега са готови да разпространят заразата из училищата (както вече се случи в ВБ). Хем ще се ограничи сезонният вирус (в класа на Врячо 1/3 от децата ги няма), хем ще се предотврати евентуално разпространяване на короната, ако някой го е донесъл от екскурзията...


И аз много мразя тая втора смяна . Той ходи и на спорт и англисйки преди училище и му остават макс 1-2ч. за подготовка за деня , а като се има предвид , че не е от най-стегнатите не ми се мисли ... дано не си намали успеха .
При моя син забелязвам , че PS  и другите игри са започнали да го правят агресивен. Вчера бяха едни викове  и крясъци , дори и онзи ден си хвърли джойстика. Чудя се дали да се консултирам с психолог как да процедира, хем не искам да го режа от раз от всички устройства, хем гледам че сам не може да се контролира. Иначе през седмицата игри не се позволяват - само събота и неделя и то след като си научил всичко.


Вика му се "пубертет". Тепърва ще се нагледаш на такива реакции.

# 711
 • В светлината на слънцето
 • Мнения: 6 343
Математичката била казала, че очакват другата седмица грипна ваканция и за София. Поне моят така чул. Дали го е казала или на него му се е искало да чуе точно това, е друг въпрос.

# 712
 • София
 • Мнения: 3 704
Малоумщините продължават Rage
Скрит текст:
ЦЪК

Учителката по БЕЛ на сина ми обясни с думи прости каква била идеята - един изпит с всичко вътре. Например:
Въпрос 1: Къде се намират Египетските пирамиди и от кой век датират?
Въпрос 2: Разкажете какво знаете от историята за Египетските пирамиди?
Въпрос 3: Намерете обиколката на геометричната фигура Пирамида, ако знаете следните параметри:......
Въпрос 4: Кой певец изпълнява песента "Пирамиди, фараони" ?
Въпрос 5: Ако една пирамида е качена на совалка и изстреляна в космоса, изчислете химичния състав на горния атмосферен слой на Земята, като знаете, че колибрито прави по 200 маха на крилата си в секунда?
и т.н. и т.н.
Тюрлю-гювеч от всички изучавани предмети.

Признавам си, че последните два въпроса ми хрумнаха току-що в израз на възмущение, но схващате идеята на използваната хипербола.

# 713
 • Мнения: 155
Ох...само това липсваше. Хубаво, че е от 2022/2023...и моите ще са минали вече 7 кл. Дано не го приемат изобщо!

# 714
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 22 689
като си знам късмета...
Sad абе тия калинки нямат ли с какво да си играят, та са се хванали с децата?

# 715
 • Мнения: 14 212
Не важи ли за нас някакво заварено положение ?
Ще има голям отпор според мен.

Дано ги пуснат в грипна.

# 716
 • София
 • Мнения: 3 704
То сега ще се обсъжда, за да влизало в сила за децата, които ще бъдат 7 клас през учебната 2022/2023г.
Но и аз очаквам голям отпор. Превърнаха децата в опитни зайчета; всяка година все по-безумни и по-безумни "реформи", а не си виждат гнилата система Confounded !

# 717
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 22 689
дидева пусна малко от анкета само за учители. имаше и още.
нещо от рода на "кои понятия да отпаднат" и избор между дроб, числител, знаменател, частно...


Малка извадка от анкетата за прилагането на новите учебни програми. Аз нямах нерви да изчета всичко, но една приятелка е споделила тази снимка.


за тези "творци" мога да кажа много неща, но за всичките ще получа бан. Sad
всичките са класици. по Достоевски Wink

# 718
 • София
 • Мнения: 6 066
Аман от промени... Тия хора не могат да уврат, няма нужда всяй година да променят нещо. Да хвърлят усилие как да подобрят обучението.

# 719
 • Sofia
 • Мнения: 15 477
Аз не одобрявам големите домашни. Не може в клас да решат 4-5 задачи, а за домашно 20-30. На една родителска среща спорих по въпроса и всички останаха с впечатлението, че моето дете не може да се справя, а е точно обратното Simple Smile


Като гледам в курса май точно така процедират. Там решават трудни задачи, с повече мислене, по-малко на брой. После за домашно им дават огромен брой задачи, повечето от които по-скоро лесни, за автоматизиране на действията. Аз лично това "автоматизиране" винаги съм го ненавиждала и никога не съм го практикувала, доста малко задачи съм решавала, еднотипни - никога, дори в университета, по-скоро разнообразни и времеемки, ноооо... пък намеря ли логика, помнех пътя, по който се стига до нея, Врячо напротив, ако реши една или две от тип, следващия път ще му е като за пръв път. Точно толкова ще е лута. Така че... признавам й го на жената, не случайно тя е преподавател, а аз - не. Аз познавам само себе си, тя - "типажа".


Аз смятам, че домашните по математика специално трябва да са за около 40-60 минути. Може да са 2 задачи, може да са 60. Така не се преуморяват с еднотипни действия, а същевременно повторенията са достатъчни да се автоматизират задачите. Сега, ако някой си чопли в носа, може и 3 часа да не му стигнат, но пък не е лошо да се научат да остават концентрирани за час. Все пак скоро изпити ги чакат, а те са за определено време.
Да. С това съм съгласна! Но само за затвърждаване на взет материал. Имахме ситуация, по БЕЛ, не могла да ги накара да се укротят и дала цялата уч. тетрадка по нов материал за домашно... Да, ама аз не съм учител и дори съм доста зле с граматиката, та как да обесня материала... Не е единичен случай, за да приема, че е за сплашване!


Препоръчвам учебника на Андрейчин.
И... никога не е късно човек да научи нещо, което е пропуснал някога, не е и срамно, напротив.


нашият беше на глобалното кенгуру Trollface каза, че текста бил много интересен. не обясни защо, само се смееше като се сети.
ще чакам да видя резултатите по-късно - може и аз да се засмея.

не помня кой се "възхищаваше" на текстовете на ЧП. мисля, че беше кати_абв, но не съм сигурна.
ще ми се да попитам какво е мнението ѝ за правилата в урок "модули" в математиката. Flushed


Аз съм... и нещата стават все по-зле - накрая просто премахнах учебника.
Да видиш сега как добре пише химични формули и изравнява реакции (е, без окислително-редукторни, де, там... сложна работа, в момента хич не се сещам как да му ги обясня, нито пък защо бих го правила).

Какви са тези модули в математиката?


Препоръчайте интересна стая-загадка като за деца на възрастта на нашите.


Тайният... не помня, може би бар, на Ал Капоне - лятото за РД го водих там с децата, на всички им хареса.

ПП

st. Dobri, дай, моля, линк към таз уникална анкета... с отпадащите сложни понятия...

Последна редакция: вт, 03 мар 2020, 22:33 от katiABV

Общи условия

Активация на акаунт