Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 2

• 73 495
  • 799
  •   1
Отговори
# 420
За ТУЕС за сега не зная подробности, но се катери нагоре в класацията. Преди 8 години не беше с особено висок рейтинг.
8 години са много време. Ако и за другите гимназии имаш спомени от тогава, не са полезни.

# 421
  • София
Търсиш да се заяждаш ли? ТУЕС не ми е бил в полезрението, и сега не ми е в полезрението. За другите какво да се промени, изведнъж английските гимназии да са паднали на нивото на бузема ли?

# 422
Оставам с впечатление,че ученето на предмети- биология,история,химия... на съответния чужд език е една дълбоко пазена тайна.  Никой не пише-този,този и този се учат на немски. Ама не час-два ,а изцяло.   Това,според мен,отличава 1-вия от втория ешалон.  
Следващото. След НЕГ ако детето се избамка да учи начална педагогика в СУ,ще е тотално похабяване на бала,по Андариел.  Така че-за повечето родители НЕГ е стъпката към образование в чужбина.   Както АК.
Хепи,какво учиха на френски във френската?
Не е тайна, а се мени в годините. Моят учеше на немски биология, химия и география, (май, защото беше отдавна), но дали и сега това така учат не знам. Уоруик е права, зависи от наличието на преподаватели, което не е константа. Който се интересува от определен език и училище, е най-добре да пита в темата за това училище за актуална информация или да направи тема, ако случайно няма.

И по мое лично менние, по-важно е на какъв учител по езика ще попадне в подговте или в годините на засилено изучаване (с реформата май се изнасят към 11-12 клас, но не съм сигурна за това), когато се слагат основите на езика. Ако о получи добра основа, след това по-лесно се надгражда и без предмети, и обратното, ако няма добра основа, предметите само усложняват нещата. Не казвам, че не добре да ги има, а че не са най-важното.
За ТУЕС за сега не зная подробности, но се катери нагоре в класацията. Преди 8 години не беше с особено висок рейтинг.
Преди 8 години ТУЕС не участва в класацията, защото си имаха свои изпити и не образуваха бал  с НВО. Така че няма как да е бил ниско или високо, просто е бил отделно. От две или три години вече образуват бал с НВО и от тогава е високо в класацията.

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 16:38 от Анонимен

# 423
Не се заяждам. Оспорвам твърденията ти, че 7-класниците са незрели деца, неспособни да направят правилен избор на гимназия и че майките трябва да редят желанията по някаква класация на училищата, независимо какво се учи в тях. А виждам, че и с класациите не си в час, само хвърляш нещо си ей така 5 за 4, лаф да става.

# 424
  • гр.София
Poppea, и аз споделям казаното от теб във втория ти абзац.При този недостиг на учители.
Предметите на езика не са ми приоритет. Опитвам се да откроя още  разлики между ешелоните.
 Равно важно е и да са добри преподавателите по предметите, извън Бел, мат и чуждия език, независимо на какъв език преподават.

elita, писах на ЛС

# 425
Да, знам за немалко такива примери. Но моите спомени от елитно училище са, че повечето бяхме тотално скарани със спорта. С изключение на един футболист. Сега от социалните мрежи разбирам, че много на зряла възраст са го открили:) Просто си разсъждавам по темата кое е важно и все още нямам отговор. Но в крайна сметка е добре децата да имат избор спрямо резултатите, защото иначе само си бъбрим
А ако 35 СУ ти е много далеч, а 31 близко? Не е ли и това от значение? Хубаво ли е два часа от деня да минават в пътуване?
От значение е, според мен.  И не, не е хубаво. От друга страна, 35-то наистина има ДСД2 паралелка за разлика от 31-во.  От трета страна, и без ДСД2 с добра подготовка по немски може да си вземе ДаФ и пак да си има немския на високо ниво. Вие трябва сами да си прецените какъв баланс ви устройва най-много

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 16:56 от Анонимен

# 426
НГДЕК и сега е със собствени изпити, както и НПМГ.
Да не говорим, че за всяка паралелка балът може да се образува по различен начин.
Така и не стана ясно по какви критерии и данни Андариел прави групички от училища.

# 427
  • София
Аз пък имам много пресни лични наблюдения и отзиви над случващото се в 91 НЕГ, 73 СУ и 35- СОУ  в частта с немски. Може да са предпочитани първите две , но в 9 и 10 клас онлайн обучението в последното е в пъти по-добре реализирано. Работа в платформа, редовни часове, задания за домашно след качествени обяснения, проверени при това, разговор в Скайп/ Вайбър с германката за оценки  и на  устен, пратените материали..Така че е субективно, при това много.
Скрит текст:
Ако сега имах седмокласници и искаха да учат немски, пак щях обаче да ги насоча към НЕГ заради набор от причини - немците, макар и доста често вече мързеливи и отбиващи номера, са най-много като брой в НЕГ. И дето се вика, само фактът, че ти говорят само на езика, пак е бонус.  В тази връзка - не бих отдавала такова значение на предметите на езика, независимо кой е той. Често, независимо за кое училище става дума, са  недоизкусурена работа, понеже е рядкост човекът да е професионалист и по предмета, и езикът да му е наистина на ниво. Друга причина е, че избор за  желаещи да получат немска диплома има само там. Никога не са искали да учат руски като втори децата ми(колкото и този втори език при сегашните стандарти за ниво на финала да е почти проформа), което автоматично маха 35-то от вариантите. И нещо, което за НЕГ е позитив голям  - винаги, от години,  са се съобразявали с искането на децата за профили (сред предлаганите, разбира се), дори и да смятат, че някой не е много подходящ за даден профил. Дано и занапред продължат така. А не да има някакви последващи  условия за прием на база необективни критерии след като в 8 клас  преди 3 години си бил приет в искания профил.

Лулу, малко е кофти асоциирането на младежа Кристиян Николов с НЕГ, дори и на шега, както и привеждането му като пример за "среда".
Той е станал такъв не заради престоя си там... Нито заради престоя си до 10 клас в 73 СУ. Нито заради ученето си преди това в 107-мо: все добри училища..

Спортисти, при това на много високо ниво, винаги е имало в добрите училища. В класа на голямата ми дъщеяря имаше  двама ватерполисти от националния отбор за младежи и  един футболист, играч тогава на Славия, който беше дори на проби в  Манчестър Юнайтед.  В следващ випуск имаше лекоатлетка, републиканска шампионка, която към днешна дата следва медицина в Германия, в класа на малките ми деца имаше състезателка по скално катерене и т.н...
Blanc,  доста деца отиват в Германия/Австрия/Холандия/ на Острова, да, но доста остават и тук и никой не смята за провал избора  им приемрно на  бг/немска филология,  стопанско управление в СУ,  разни специалности в УНСС,  както и такива в НБУ.  За  ФМИ  специалностите, немския факултет на ТУ, правото в  СУ и медицината в МУ или СУ, за архитектурата в УАСГ не говоря, понеже те така или иначе в пространството си се водят престижни. А деца от НЕГ има във всички гореизброени. Така е и с деца от други училища, спрягани за добри.

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 12:50 от пенсионирана русалка

# 428
Не, аз нямах предвид професионален спорт. По-скоро идеята ми беше, че ако детето няма с кого да поиграе баскетбол, условно казано, в междучасието, колкото и да е добра средата като отношение към образователния процес, не знам дали си струва.
Не съм сигурна дали съм права, но ми се струва, че в нетолкова елитните училища децата имат повече време за занимания по интереси.
Много е важно и да знаеш какъв праг на търпимост има детето към училищно натоварване, доколко е дисциплинирано, доколко може да вирее безпроблемно в състезателна среда, когато избираш. Поне така си мисля. Изобщо много сложно ми си струва всичко

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 13:15 от Amanda.D

# 429
Русалке, темата е за неелитните училища, а спорът в частност е кое е водещото - класацията или желанията на децата.
Иначе ясно, че ако детето си изкара бал за НЕГ и иска да учи немски, логично е да избере НЕГ 🙂 Ако обаче няма бал за НЕГ и 73-то, дали да посочи като следващо желание испанската или английската, защото са по-елитни или 35-то/31-во заради немския.
Аманда, дали детето ще има приятели, с които да поиграе, няма как да се знае и да е определящо при избора. Във всички училища има деца, които разцъкват в междучасията.
За СМГ да кажа - има отбори по волейбол, футбол и баскетбол, които се представят отлично на градските първенства. Много от децата спортуват или се занимават с танци, музика, клубове.

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 13:16 от Warwick

# 430
  • София
Уоруик, идеално знам за какво е темата, затова написах, че е субективно в какъв ред се редят училища с един и същи език, в случая немски . След чутото/видяното  за нивото на ДО в 91 НЕГ и 73 СУ ще има хора, които няма да гледат на тях като на чак толкова елитни. Затова казах защо все пак аз лично пак бих избрала първото училище, макар, откровено казано, то да не се справи добре с ДО.  Познавам от години човек, преподавател по немски с частни ученици от всякакви училища с немски (като почнеш от НЕГ, минеш през 73-то, 35-то, СМГ, 31-во, 18-то, ПЧМГ и др.) - ами неведнъж  е казвал въпросният, че е във възторг от начина на работа на учител по езика в 18-то.  И че всякаквите преподаватели с претенции в елитните има  какво да заимстват от подходите му..А в частта с немски то определено не е елитно, нали?Така че тази елитност ние си я  създаваме най-вече на база просто бал за прием. А има още толкова фактори...

Аманда,  спортуват си децата за разнообразие и отмора на любителско ниво навсякъде. Едната ми дъщеря тренираше навън така или иначе, другата обаче  - нищо... И с изненада след време разбрах, че всеки божи ден с момчетата на двора се е съдирала да играе тенис на маса в междучасията или преди/след часовете..

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 13:37 от пенсионирана русалка

# 431
Значи и ти подкрепяш, че трябва желанията да се редят на база език, профили, местоположение, миналогодишна класация по мин. бал..., а не по елитарност, за която няма ясни критерии?

# 432
  • София
Вижте, за щастие хората са различни и ще подредят желанията си по собствени критерии.
Би било хубаво, удобно и успокояващо да има универсален работещ принцип, обаче няма. 😁

# 433
  • София
Значи и ти подкрепяш, че трябва желанията да се редят на база език, профили, местоположение, миналогодишна класация по мин. бал..., а не по елитарност, за която няма ясни критерии?

Ами аз съм го написала  Simple Smile  Ти ме репликира, че темата не е за елитните.. Елитната за мен е едно, за теб - друго, за Х-трето и т.н. Нека всеки си ги реди както иска. Писала съм неведнъж във форума за случай с момиче с бал  35 и нещо през 2009  с ужасния изпит по мат и средна оценка за випуска доста под 4, което не се подаде на никакви идеи за елитност - първо и последно желание беше 18-то СОУ  с японски. Дете, което знаеше какво иска... Печели после международни състезания по реторика на японски, после завърши висше в Япония..

# 434
Анджък.

Общи условия

Активация на акаунт