Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 2

• 72 497
  • 799
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Направо ви завиждам - училища, езици, избор...
Аз не знам какво да правя - моя Убавец иска само едно място и никъде другаде.
Не иска да учи език, не иска вече и да рисува... Минимален бал миналата година беше около 360.
Това е, колкото и да опитвам да му показвам, да разказвам - поне да напишем още 2-3 училища да не се окаже
после .... Не знам. Нека да минават вече тези матури, после ще му мислим Simple Smile

# 436
Ако споделиш кое е това училище или поне какъв е профилът му, може тук някой да ви подсети за по-нискобалови алтернативи за 2,3,4-то желание. Човек винаги трябва да е подготвен за издънка на нво.

# 437
Ми аз след ТУЕС съм наредила НПМГ и дотам. Евентуално и НТБГ. Никое не ми се вижда неелитно. Нататък не знам какво да редя. Да не е езикова. Аз до тази година не подозирах за съществуването на ТУЕС например. Винаги съм учила езици, дъщерята също, децата около мен също. Приемам идеи, питала съм неведнъж.

# 438
  • София
Ако споделиш кое е това училище или поне какъв е профилът му, може тук някой да ви подсети за по-нискобалови алтернативи за 2,3,4-то желание. Човек винаги трябва да е подготвен за издънка на нво.

Графичен дизайн в ПГД Елисавета Вазова

# 439
Хепи, Джон Атанасов? Разгледахте ли паралелките?

# 440
  • София
Хепи, Джон Атанасов? Разгледахте ли паралелките?
Да, няма там такава

# 441
Happy - ПГ по телекомуникации също. Имам познати, чиито деца учат там или са го завършили и всички са много доволни. Казват, че е много подценена, защото всички се "редят" за ТУЕС или Джон Атанасов, но училището си било на ниво. По техни думи училището дава наистина добра подготовка за университетите след това.

# 442
  • София
Не се заяждам. Оспорвам твърденията ти, че 7-класниците са незрели деца, неспособни да направят правилен избор на гимназия и че майките трябва да редят желанията по някаква класация на училищата, независимо какво се учи в тях. А виждам, че и с класациите не си в час, само хвърляш нещо си ей така 5 за 4, лаф да става.

Ти си оспорвай колкото си искаш незрелостта на седмокласниците, но всяка година се разиграва едно и също - малко са достатъчно зрелите, за да знаят точно какво искат. Между другото, зрелостта в някаква степен се показва и с това да се вслушат и малко в родителите си и да помислят извън "искам само това".

Класациите са по различни критерии като най-честият е ясен - постиженията. Какъвто критерий заложиш, по такъв ще ги подреждаш. Всеки си изработва някакви критерии - езикови/технически/икономически и т.н. Имаме и училища по изкуствата, там вече нещата са кристално ясни.

# 443
Аз за твоята класация питах по какви критерии е. Нали за някакви групи беше писала. Постижения? В какъв смисъл?
И за училищата по изкуства, ако може малко да разясниш, кое точно е кристално ясно. 'Щото тук се информират майки на бъдещи 8-класници, да им изкристализират нещата 🙂

# 444
По въпроса на Аманда за пътуването - в нашия случай той беше веднага след немския като приоритет и то по идея на сина, немският беше моя идея, която е може би единственото нещо в живота му, което наложих със силата на родителския авторитет. Затова пък наскоро получих признание за това, каза ми  "ей, добре че ме натиска някога за този немски!"  Simple Smile  Това не е препоръка за натискане, само споделям, всеки си знае детето. И не беше въпрос на незрялост, а на мързел в най-чистия му вид.  Та за пътуването - 35-то ни е под носа и  беше естествен избор,  но ако 31-во ни беше под носа, мисля, че щеше да е 31-во, независимо от класации и ДСД2. Спестените 2 часа може всеки ден немски да учи в тях и пак ще е по-добре, отколкото да пътува 2 часа до училище, пък дори да е най-престижното.  

Русалка, радвам се, че в 35-то се справят с предизвикателствата, дано все така продължават.

# 445
  • София
накратко - ако децата ви нямат някакви кой знае какви изявени наклонности, т.е. не знаят какво точно искат, тогава се борете за висок бал и редете горе-долу по модела от предишните години като гледате как се подреждат гимназиите по максимални и минимални балове. Със сигурност няма да сбъркате.

# 446
Дано 7-класниците и техните родители проявят здрав разум и не направят такава грешка.

# 447
  • София
Каква грешка?

# 448
  • София
Четох, четох, и не се сдържах. Реденето на желания ви препоръчвам да е стриктно по ЖЕЛАНИЯТА на децата. Всеки си познава своето дете и знае дали и как може да му въздейства. Не се вторачвайте прекалено в бала, но не игнорирайте училища, защото ви се струват непостижими. Повярвайте ми, когато много силно искаш нещо, се случва. (Личен опит от миналата година). Няма смисъл от страх, че балът може да не стигне, да не включите в списъка желано училище. Затова е "Списък с желания", а не статистически справочник
Само се информирайте добре за училищата, които избирате. Имате възможност да видите в справочника, в много теми тук, а и не вярвам, че около вас няма хора, скоро преминали през "въртележката" 7 клас НВО.

# 449
  • Русе
Когато подреждахме преди три години настоях за първото желание.  Той имаше големи резерви. Уговорката беше, че ако не му хареса още първия срок можеха се прехвърли по неговото първо желание. Вече трета година не съжалява, че ме послуша. Неговият избор беше свързан с желанието му да не сменя среда, да му е познато и по-лесно. Така че стриктното следване не е винаги най-доброто. Обаче много го обсъждаме, предвидихме вариант с неговите доводи, познавам го добре, къде му е силата, съобразих желанието му да има свободно време да се занимава с това, което развива и обича.

Общи условия

Активация на акаунт