Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 2

• 72 496
  • 799
  •   1
Отговори
# 450
Само не разбрах това с прехвърлянето още първия срок как става. Нали трябва да има обявени свободни места в приемащата паралелка?

# 451
  • В светлината на слънцето
Русалке, естествено, че се шегувам за Кристиян и средата. Joy Просто взе да става малко абсурдно. А иначе от НЕГ, Лайстунг паралелка, има дете и в НМА, с инструмент.

# 452
накратко - ако децата ви нямат някакви кой знае какви изявени наклонности, т.е. не знаят какво точно искат, тогава се борете за висок бал и редете горе-долу по модела от предишните години като гледате как се подреждат гимназиите по максимални и минимални балове. Със сигурност няма да сбъркате.
То щеше да е много лесно, ако ставаше така, ама не става Simple Smile Рецепти в тази работа няма, а балът е само един от критериите, а и в първите 15-ина по бал особена разлика за мен няма, за да се вторачва човек само и единствено в бала. Отделно, че при мен натискът сработи и научи немски, ама при близко дете с подобна дилема не се получи. Зависи от много неща, които всеки за себе трябва да прецени и вземе предвид.

# 453
  • София
Като не знаеш какво искаш, караш по това, което вече е известно - знае се горе-долу какво е подреждането от минали кампании и системата работи. Ако човек сам не решава какво иска, винаги ще се намери кой друг да реши вместо него, дори това да е обичайната схема, по която вървят останалите.

# 454
  • София
Когато детето не знае какво иска е много важно родителите да преценят възможно най-обективно кои са силните страни на наследника си и да ударят едно рамо с избора.
Иначе аз не съм никак убедена, че деца в седми клас са абсолютно наясно с посоката и пътя си за десетилетие напред. Да кажем, че и да има такива, те са по-скоро изключение.
Понеже Русалката беше писала за дете с афинитет към японския, и аз имам история с познати, само че с корейски. Преди 7-8 години детето изкара пак страхотен бал, заинати се, че само корейски и нищо друго няма да учи, родителите отстъпиха.
Към днешна дата момичето е студентка по икономика в Италия. Та нещо губя следите на лелеяния корейски в този случай.

# 455
Е, то моята като звършва ФЕГ, пък гаджето е в Германия, пък са решили сега съвсем друго, какво...нещата се променят и ЗА ЩАСТИЕ са млади и живота е пред тях Hug Искаме да им помогнем в пътя им през живота, но това е техен път. Момичето явно не е пропаднало Simple Smile Живо и здраво и учи. Браво на нея Simple Smile

# 456
  • София
Именно, Хепи. 😊
Сто пъти могат да си променят намеренията. То това е и хубавата страна на нещата в този живот.
Но исках да кажа, че независимо дали сме рационални като родители или стриктно следваме желанията на децата, те са в крайна сметка тези, които определят пътя си. И то не еднократно, а непрекъснато докато растат.

# 457
Като не знаеш какво искаш, караш по това, което вече е известно - знае се горе-долу какво е подреждането от минали кампании и системата работи. Ако човек сам не решава какво иска, винаги ще се намери кой друг да реши вместо него, дори това да е обичайната схема, по която вървят останалите.
Не мисля. Най-тъпото е друг да реши вместо теб, а пък ако този друг е общоприетото мнение, това е рецепта за провал. Като не знаеш какво искаш, сядаш с родителите си да поговорите, желателно е повече от 1 път и не през втория срок на 7 клас, и на база изводите от разговорите почвате заедно да търсите училища, които са най-близко до търсения профил. После гледаш баловете, правиш сметка горе-долу къде можеш да се целиш и подреждаш поне две-три училища, като няма проблем да се прицелиш по-високо от преценката си, нищо не губиш, пък каквото дойде.

Red, точно Hands Plus1

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 21:15 от Анонимен

# 458
  • София
Русалке, естествено, че се шегувам за Кристиян и средата. Joy Просто взе да става малко абсурдно. А иначе от НЕГ, Лайстунг паралелка, има дете и в НМА, с инструмент.

Да, не се сетих да упомена въпросното дете от лайстунг като пример за  твърдо неизбиране на Германия, при все, че въпросното има близък роднина в Германия.. И никой определено  не смята избора му за висше тук за провал. Simple Smile Едно от  сигурно най-амбицизните и знаещи деца  и от випуска на дъщерите ми, участник в какви ли не международни младежкки инициативи, класирано на призови места по олимпиади , председател на разни организации, пълна отличничка в лайстунг, дебютантка на Виенския бал, и т.н  учи право тук, при това без колебание в НБУ, имала си е явно доводи. Не че не би влязла без проблеми и в СУ. Избори всякакви..

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 00:07 от пенсионирана русалка

# 459
Ох, момичета, много ме стресирате. Вече сериозно се притеснявам за списъка и начина на подреждане. Цял ден го гледам и преподреждам желанията, защото ме е страх да не стане така, някое по-желано да остане по-назад. Ясно е, че всичко зависи от резултатите, но все пак - явно започва да ме хваща сериозната паника

п.п. Вчера говорих с дете, което сега завършва 7-мо СОУ /12 клас/. И майка му, и той казаха, че училището е страхотно. Учат се разказвателни предмети на първи чужд език от 9 до 11 клас. В 12 се учат на български - не знае защо. Каза, че дисциплината е много добра, учи се доста сериозно и дори нивото на изучаване на испански било по-високо от това в 22-ро. Имало деца, които са се преместили от 22-ро в 7-мо и нивото им на испански било по-ниско от тяхното. Каза, че учителите доста се стараят, не са имали проблемни деца във випуска и т.н Като цяло и двамата с майка му са много доволни от училището.

# 460
  • София
Чакай да минат изпитите и да излязат резултатите, пък после смятай списъка! Рано ти е още за редене на желания.

# 461
Желанията са си желания, нямат общо с бала. Ако искам смг и 50 да имам на нво пак ще пиша смг на първо място. Какво като няма да стане, знае ли човек в крайна сметка? Та гледайте профил/професия, рамка (риче, ииче, нинриче), език, местонахождение, среда (статистики за дзи и нво от м.г.), брой смени или каквито приоритети имате. Говорете ги с детето и ги редете заедно. Нека се чувства съпричастно, а не, че мама избра това училище.

# 462
О да, при нас нещата са точно така - първите 3 места съм ги писала по негово желание, макар, че шанса за там е много малък. Но все пак съм се съобразила с него. Следващите 3 съм ги писала по мое желание, защото има повече шанс да се класира там. Като изцяло съм се съобразила с това, което той иска да учи. И да, знам че трябва да изчакам да мине НВО, но според мен там изненади няма да има. Все пак всеки ден прави по една пробна матура и по двата предмета, и гору-долу съм наясно на къде да го насоча - най-много да има разлика + - 5 - 10 точки. Знам, че това е сериозен диапазон, но все пак се надявам да е повече в +, отколкото в - /като всяка майка/

# 463
Защо да трябва да изчакаш да мине НВО? Подреждате си ги, както намерите за добре, без да мислите за резултатите. Просто се опитвате да изберете повече възможности ( да впишете повече желания при необходимост), като включвате накрая една или няколко с достатъчно нисък прогнозен бал.

# 464
  • В царството на игрите:)
Чакай да минат изпитите и да излязат резултатите, пък после смятай списъка! Рано ти е още за редене на желания.
Това е дълбоко погрешен подход. Желанията се нареждат така, както искате независимо от резултатите на изпитите. Това е първото, което ни обясниха в курсовете миналата година. Никога не си мислете, че нямате шанс за там или онам заради оценките.
п.п. Вчера говорих с дете, което сега завършва 7-мо СОУ /12 клас/. И майка му, и той казаха, че училището е страхотно. Учат се разказвателни предмети на първи чужд език от 9 до 11 клас. В 12 се учат на български - не знае защо. Каза, че дисциплината е много добра, учи се доста сериозно и дори нивото на изучаване на испански било по-високо от това в 22-ро. Имало деца, които са се преместили от 22-ро в 7-мо и нивото им на испански било по-ниско от тяхното. Каза, че учителите доста се стараят, не са имали проблемни деца във випуска и т.н Като цяло и двамата с майка му са много доволни от училището.
И аз бях писала 7-мо миналата година и то доста напред. И аз чух добри отзиви, но в крайна сметка всичко зависи от випуска, а това трудно се предвижда Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт