Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 2

• 72 489
  • 799
  •   1
Отговори
# 465
Защо да трябва да изчакаш да мине НВО?

Ще обябсня:

1. Една моя позната цялата минала година се оплакваше от дъщеря си - че учи, но все нещо не й достига, че дава нисък резултат на ПИ в школата и т.н. Накрая детето заби 90 + т. и по двата предмета и разбира се веднага беше записана в 91 НЕГ, където беше приета още на първо класиране

2. Друга моя позната 2 години я слушам как сина й е някакъв факир по математика. Колко много му върви, колко добре се справя и т.н. Като мина НВО дори не пожела да каже колко точки е изкарал. Знам само, че го записаха на 3-то класиране, по незнамсикое желание в училище, което не бих се наела до коментирам, но със сигурност е много, много под това, за което тя се надяваше.

Така че не смея да кажа нищо, докато не мине НВО, защото никога не се знае. И макар да имам някакви очаквания, няма как да знам дали синковеца няма да се спече точно на най-важния изпит и да допусне елементарни грешки от притеснение

# 466
  • София
Защото до излизането на резултатите още сто пъти ще ги пренаредят и накрая пак ще са в изходна позиция - "не знаем как да ги наредим". И с желанията като с всичко друго - изяснява се в последния момент преди подаването на заявлението за класиране.  Малко като в каубойските филми - натъдето трепне ръката.

# 467
Това не го разбирам. Как така чак след 29.06 ще ти се изясни немски ли ти се учи или компютри?

# 468
Това не пречи да се опитате да направите някакъв списък. Ключът е желанията да са достатъчно на брой и накрая да има паралелка ( или повече от една), за която балът със сигурност ще е достатъчен на база на статистиките от предходни години. Времето от излизане на резултатите до подаване на заявлението не е чак толкова дълго. Ако имате някаква подготовка, после можете да пренареждате и/или допълвате без да се чувствате притиснати от времето.

# 469
  • София
Ще се изясни окончателно как да се редят желанията. Дотогава най-голям проблем са първите няколко, защото надеждите за там са най-големи. Нататък в един момент става леко рутинно - дали е тази или онази паралелка на едно и също училище е все тая.

# 470
Моето преди да отиде на един ПИ на "Междучасие" в Първа английски, си беше убедено, че ако изкара хубав резултат, иска там. Отиването обаче преобърна всичко- тоалетните не били хубави, в двора нещо не му харесало. Може ли да избираш училище по база:) Та си е вярно, че не всички са достатъчни зрели.

# 471
Може ли да избираш училище по база:)
Може. Ходила ли си на отворени врати в АК? Първо хълцах 10 минути, после се хипнотизирах и всичко ми хареса. И ей на, 2 години по-късно пак за АК се вълнувам. Колко да съм зряла Simple Smile)))

# 472
Хаха Не съм ходила:smile:, ама истината е, че аз рядко се впечатлявам от подобни неща. Дори и не забелязвам, че някой си е ремонтирал къщата, ако му отида на гости. Много съм зле в това отношение и затова не го разбирам особено.

# 473
Дали е тази или онази паралелка на едно и също училище е все тая.

Ами всъщност, поне за мен, не е все тая. Аз лично не бих писала АЕ/НЕ - НЕ/АЕ или АЕ/РЕ - РЕ/АЕ в едно и също училище. За мен училището не е важно - важна е паралелката, в която ще учи, защото искам да учи това, което той иска. Примерно, ако иска АЕ, ще запиша само паралелки с първи АЕ. Ако иска РЕ ще запиша само такива паралелки. И това е така, защото АЕ, НЕ, РЕ и ФЕ са различни по трудност езици /както вече писах/ и знам, че на него няма да му е все тая какъв първи език ще учи. А никога няма да го карам на сила да учи нещо, което не му е по сърце или нещо, което му е трудно. Пример - в момента учи АЕ/ИЕ. Ами с ИЕ буквално се мъчи - едвам го избутва. При това положение никога не бих го мъчила в испанската или в 22-ро с ИЕ/АЕ, ако бала му стига за там, само и само да е в топ училище, като знам какъв зор вижда с този ИЕ. Та затова ми е толкова напрегнато - да не сбъркам с подреждането.
А и в нета четох, че миналата година над 800 деца не са се класирали на 1-во класиране та и това ме притеснява.

# 474
  • София
Истината е, че външният вид на едно училище също е доста красноречив. За мене поне това са важни неща. Показват отношение.
В някакъв момент в началото на годината дъщеря ми беше на два ПИ на Междучасие. Първият - в Първа АЕГ. Ужас!!! Кошмар. Кой е боядисал в гадно тъмно кафяво с блажна боя преобладаващата част от стените в коридорите?
Добре поне, че сградата има и нова част, би трябвало да е по-добре.
За втория изпит се бях объркала и незнайно защо я бях изпратила в 41 ОУ. Спретнато, чисто, подредено, изглежда добре без да има вложени колосални средства.

# 475
Това, че не е класирано дете на първо класиране не е толкоз драматично. Просто са писали по-малко желания. Продължава си автоматично на второ. Но ако и второ не си класиран е по-кофти, защото за трето изборът ти е много свит. Та винаги слагай някакъв нискобалов компромис.

# 476
Така ли? Не знаех - бях разбрала, че ако не се класира на 1-во класиране директно отива на трето - т.е. пропуска 2-ро класиране, защото няма училище, в което е прието и може да се запише ва 2-ро.

# 477
  • София
Не, разбира се. 😊
Защо ще има второ класиране тогава?

# 478
Ако детето не е прието на първо класиране просто не подава заявление за второ, а участва автоматично.

# 479
За да съм по-убедителна Simple Smile, виж стр. 15 от презентацията на РУО:
http://ruo-sofia-grad.com/%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d … 0%bb%d0%b0%d1%81/

Общи условия

Активация на акаунт