Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 2

• 72 478
  • 799
  •   1
Отговори
# 480
Не, разбира се. 😊
Защо ще има второ класиране тогава?

Ако детето не е прието на първо класиране просто не подава заявление за второ, а участва автоматично.

Безкрайно ви благодаря момичета Simple Smile Наистина много ме успокоихте

За да съм по-убедителна Simple Smile, виж стр. 15 от презентацията на РУО:
http://ruo-sofia-grad.com/%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d … 0%bb%d0%b0%d1%81/

Много благодаря - утре ще изчета всичко много внимателно Simple Smile

п.п. Синковецът днес ми каза, че съм станала, като кукувичка на часовник - всяка сутрин ставам и оповестявам "Остават 10 дни до НВО", "Остават 9 дни до НВО", "Остават 8 дни до НВО"............ Joy

# 481
Аз не съм от София, но бих посъветвала изборът да се съобрази и с 3,4 профил, ако са обявени предварително. При нас(предходен набор, Варна) навсякъде бяха обявени, дори някъде не в самия план-прием, а в сайтовете на училищата. Така на пръв поглед се стигна до щети-много деца пропуснаха иначе желан език, но пък си следваха желанията и пропуснаха паралелки с профил по предмет, който не харесват и никога не биха учили нещо с него. На 14 не всички знаят какво искат, ама огромна част от тях знаят какво НЕ искат.
Все още няма деца, които са в 11 клас по новата програма, не се знае какви изненади могат да се очакват. Ако детето емного запалено по биология и се вижда като бъдещ лекар, но е писало профил ИЦ, БЕЛ  все още никой не знае и не би могъл да каже дали въобще с този профил ще може да кандидатства медицина, напр. И кои оценки ще балообразуват.
Не казвам, че е фатално, но никак не е пренебрежимо. Защото зная за такъв случай, дете имаше бал за Първа ЕГ(бих я нарекла най-престижна във Варна, макар две други да я изпреварват по бал), обаче само за химия, коятоэвъобще не и е та сърце, но родителите настояха това да се пише, заради училището. А какво ще последва след 12 клас, не се знае.

# 482
Малко е объркващо, когато едни училища обявяват профил, други- не. Пример:
2018та Първа АЕГ имаше обявени 3 и 4ти профил, и при реденето на желания за голямата щерка, между паралелките вмъквахме и други училища, именно съобразявайки се с профилирането.
Тази година същата гимназия няма обявени профили, и ако сега я редя за малката щерка, подредбата ще е съобразена само с втори чужд език, без да вмъквам друго училище заради профил.
Така начинът на подредба се променя...

# 483
  • София
Права е Светкавица, излиза че трябва да се гледат и допълнителните профили, защото с двустепенната гимназия и всички мътнотии, които ще настъпят в приема на вузовете, трябва да се мисли вече пет години напред.

# 484
По-голямата част от паралелките са с обявени само два профилиращи предмета - определените на национално ниво. Знам, че е коментирано многократно, но съветът на ректорите вече обяви, че няма да е проблем при кандидатстване да се използват оценки от първи гимназиален етап. Все още не се знае какво ще бъде решението на чуждестранните университети. Проблем би възникнал при изискване определен предмет да е изучаван през последните две години от средното образование.

# 485
  • София
Тази година почти навсякъде са махнали 3/4 профил. Така, че да се гледат профили не е много удачно като съвет.

# 486
Малко е объркващо, когато едни училища обявяват профил, други- не. Пример:
2018та Първа АЕГ имаше обявени 3 и 4ти профил, и при реденето на желания за голямата щерка, между паралелките вмъквахме и други училища, именно съобразявайки се с профилирането.
Тази година същата гимназия няма обявени профили, и ако сега я редя за малката щерка, подредбата ще е съобразена само с втори чужд език, без да вмъквам друго училище заради профил.
Така начинът на подредба се променя...
В 1АЕГ нямаше ли възможност 3 и 4 профил да се сменят в 11 клас, по старата програма?

# 487
Не знам за такава опция...

# 488
  • София
То няма  всъщност и  занапред да се знае  решението на  чуждите университети в цялост, какъвто е случаят с обявеното от съвета на ректорите у нас.. Там по-скоро  ще трябва във времето всеки да си проучва сам какво точно иска желаният университет в желаната страна като оценки и хорариум, какво приема или не, дали допуска  оценки от първия гимназиален етап да заместят липсващи такива от втория с цел докарване на нужен хорариум... Тъй като разликите между изискванията на университет и университет в една държава са големи, за разликите между отделните държави пък да не говорим, не мисля, че в който и да е бъдещ  момент ще може еднозначно да се каже, че  чуждите университети като обобщена единица действат еди-как си.

# 489
Здравейте, аз се чудех за гимназии   сравнително близко до Лозенец. Интересувам се от училища с езици испански английски немски. Но за сега знам за 22ро но се притеснявам че няма да стигне балът за него. Ако имате някакви идей ще бъда благодарна

# 490
Където няма, няма, ясно, че няма да има с какво да се съобразява. Но при нас в масовия случай има.
А реакторите каквото и да казват знаем, че има университети, в които червен килим ще постелята и ако има едно лесно и от 7 клас о ценка ще вземат, но в други не е така и подборът е сериозен. И едва ли прием Медицина ще е все тая дали оценката ти е от 1 или 2 гимназиален етап, не вярвам да са с еднаква тежест.

# 491
Обсъждали сме нееднократно вариантите оценка от ООП и ПП да е с различна тежест, както и възможността това да важи и за ДЗИ, в зависимост от това върху какво учебно съдържание е положен.
Между другото, оказа се, че и това, че си избрал паралелка с предварително определен трети ( четвърти) профилиращ предмет, когато си кандидатствал, не е гаранция, че ще изучаваш точно него.

# 492
  • София
Обсъждали сме нееднократно вариантите оценка от ООП и ПП да е с различна тежест, както и възможността това да важи и за ДЗИ, в зависимост от това върху какво учебно съдържание е положен.
Между другото, оказа се, че и това, че си избрал паралелка с предварително определен трети ( четвърти) профилиращ предмет, когато си кандидатствал, не е гаранция, че ще изучаваш точно него.

Да, пример за последното са учениците от 73 СУ, които наесен ще са 11 клас.

# 493
Него имах предвид. Просто реших да спестя конкретиката. Simple Smile Но мисля, че не е единственото. Просто около 73 СУ се вдигна повечко шум, когато внезапно се появи механизъм за разпределение по профили, въпреки че децата бяха приети с такива.

# 494
  • София
Честно казано ми се струва на практика невъзможно да не се наложат промени в избрани след седми клас трети и четвърти профили.

Общи условия

Активация на акаунт