Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 2

• 72 460
  • 799
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Него имах предвид. Просто реших да спестя конкретиката. Simple Smile Но мисля, че не е единственото. Просто около 73 СУ се вдигна повечко шум, когато внезапно се появи механизъм за разпределение по профили, въпреки че децата бяха приети с такива.
Със сигурност не са единствени, в 35-то наскоро също се попълваха от настоящите десетокласници заявления за профилите в 11 и 12 клас, въпреки че в 8 клас децата са приети  с конкретни такива.

# 496
  • София
А всъщност кое наложи предварителното обявяване на тези профили?
Цялата работа малко ми напомня един период от преди десетина години, когато всички отпуски трябваше да се заявят за конкретни дати в началото на годината. И после се променяха естествено.

# 497
  • София
Години наред повечето училища бяха с фиксирани такива и си ги спазваха. Така че тогава нямаше никакъв проблем. Единици сред езиковите бяха тези, които нямаха определени още с приема  в 7 клас 3 и 4 профил и май само НЕГ сред тях беше и без определен втори език даже. Затова и позицията в завлението с  желания винаги беше една за всичките 7 паралелки. Но не може преди 8 клас да си избрал паралелка именно защото е с мат, а после  да се окажеш примерно в химия.. Не е честно, понеже  към онзи момент човек е можел и друга подредба да направи, ако е знаел, че желанието му за 11 клас няма да бъде уважено.

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 11:14 от пенсионирана русалка

# 498
  • София
Не знаех.
Но тогава не са имали особено значение вероятно заради липсата на текущото разделение първи/ втори гимназиален етап?

# 499
По старите учебни планове също имаше паралелки с предварително обявени всички профилиращи предмети, но тогава нямаше ограничение училищният учебен план да се обявява година за година.
С появата на двустепенното гимназиално образование и новата наредба за учебния план някои училища посочиха само определените на национално ниво профилиращи предмети, други  включиха трети/четвърти. По новите правила училищният учебен план се утвърждава за всяка учебна година за всяка паралелка.  А третият и четвъртият профилиращи предмети се определят именно с училищния учебен план. В хода на събитията дори училища, които бяха обявили само предмети между които ще се избира, промениха плановете.

# 500
А всъщност кое наложи предварителното обявяване на тези профили?
Цялата работа малко ми напомня един период от преди десетина години, когато всички отпуски трябваше да се заявят за конкретни дати в началото на годината. И после се променяха естествено.
Хм, това с отпуските не е отпаднало. До края на януари на работодателя се предоставя план, който после може да се променя. Поне в няколко големи фирми знам, че е така.

# 501
  • София
Ние сме малка фирма и външната счетоводна фирма вече не го изисква от нас.
Дали те нещо не попълват формално - нямам идея.

# 502
Не съм сигурна, че съм достатъчно добре информирана по темата, но според мен това с избора на профил след 10-ти клас е по-добрия вариант. На тази възраст децата са по-ориентирани в това, което искат да учат в университета. В 8-ми клас може да искат едно, но в 10-ти да решат друго и по този начин могат да изберат това, което вече са по-убедени, че искат

# 503
Да де, затова повечето училища са обявили само 1 и 2-ри. 🙂

# 504
Могат да изберат, ако им го предложат. Към момента не във всяко училище има избор от всички възможни предмети.

# 505
  • София
А аз се чудя дали и какво ще избират десетокласници, които не искат да учат висше образование, но  искат да завършат и 2-та степен на гимназия. Ще ги разпределят където останат места ли?

# 506
В гимназията няма деление на такива, дето искат да учат висше и такива, дето не искат. За да вземат диплома, ще трябва да завършат 2-ри етап, за който ще трябва да си изберат допълнителен профил. Дали обаче ще може да се завършва без този допълнителен профил, не съм се интересувала, по-скоро не. Дидева може би ще поясни.

# 507
За да се получи диплома за средно образование, не само трябва да се завърши втори гимназиален етап, но и да се положат задължителните зрелостни изпити или задължителния зрелостен изпит по БЕЛ и държавния изпит за придобиване на квалификация по професия, ако ученикът се обучава в професионална паралелка.
Има и други варианти.
Ако зрелостникът не се яви или не положи успешно задължителен ДЗИ, съответно държавния изпит за придобиване на квалификация по професия, по свое желание може да получи удостоверение за завършен втори гимназиален етап на средно образование, което дава право на професионално обучение, но  не дава право за продължаване на образованието.
Ако е положил успешно само държавния изпит за придобиване на квалификация по професия, не получава диплома, но получава свидетелство за професионална квалификация, като може да получи и свидетелство за правоспособност при определени условия.
Ако не се яви или не положи успешно допълнителен ДЗИ ( такъв по желание), но е успял да се справи с всичко останало, получава диплома за средно образование, в която са вписани само успешно положените изпити.
Няма вариант да се завърши само с двата профила, определени на национално ниво. Третият ( съответно четвъртият) профили не са точно допълнителни. Напълно равностойни са с първите два. Просто се определят по друг начин.

# 508
  • София
Благодаря, Дидева! Както винаги,  изчерпателно информативна. Flowers Hibiscus

# 509
Дидева министър!!! 🌻

Общи условия

Активация на акаунт