Провалих си живота

• 8 444
  • 192
  •   1
Отговори
# 30
Принцесо, ще бъда малко груба, но в момента си в ситуация, която е  ама много навреме. Дано си вземеш поуки от нея и да разбереш, че желанията са важни, но постигането на целта е отговорност и труд.
Как , човек, си си мислела, че ще влезеш медицина ? От първия ти пост останах с впечатление, че ниската диплома се дължи на това, че си си налягала здраво парцалите над химия и биология. А то - двойката по биология какво ти говори ? Не си изучила целия материал. Мооля ? А какво прави, а ?
Сега майка ти виновна. Ами самонадеяността дотам води.
Дано този шамар те отрезви. Аз, ако съм на майка ти на мястото , същото ще направя, като нея. Защото те обичам.

# 31
  • София
Редактирах си мнението, защото бях писала за МУ София, а после видях, че авторката е писала за Варна.

# 32
  • София
Ти сигурна ли си, че ИСКАШ медицина или го правиш заради оценката и заради майка си?
Успокой се, помисли си какво наистина искаш и се подготви и кандидатствай.
Вече го правя заради оценката, само по химия и биология съм със 6-ци. И да искам друго не мога да кандидатствам, с тези 4ки.. :/
Не е така. В София има много университети, с много специалности. Все за някои има по-нисък бал. Седни в интернет и виж.

# 33
  • Ямбол
Имаме ученици, които успяват да кандидатстват и септември, с ниски дипломи, че и ги приемат. Варианти има много.

# 34
  • Пловдив
Е, ти с подготовка не си успяла да изкараш нещо различно от 2 и то по биология, как ще държиш изпитите през следването, където времето е доста по-ограничено, а материалът-в пъти повече?! Да не повдигам въпроса пък за специализациите...
И според мен се насочи към друга медицинска специалност - има различни по-леки варианти.
А и дори да решиш да кандидатстваш догодина, какво смяташ да правиш през това време, че не приемаш идеята на майка ти да работиш?

# 35
Добре де, ама как решихте че детето (за мен е такова) не става за медицина без да я  познавате, без да и знаете житието и битието?!
Тя сама си каза, че времето й за подготовка е било малко. И дъвкан материал през годините няма нищо общо с кандидат-студентски изпит. Казвам го от опит - за златните години на правото в Софийския се борихме 1:27 момичета с изпити по история и литература. Готвила съм се от 9 до 11 клас именно с тази тенденция, не за няколко месеца. Това ми гарантира влизането.

# 36
Майка и го е казала.

# 37
Преди години много исках да уча една определена специалност, готвех се, но на изпита изкарах четворка, нямаше как да ме приемат. Кандидатствах за друга, подобна специалност, държах други изпити, на които изкарах високи оценки, и ме приеха. След време разбрах, че всъщност втората специалност е по-подходяща за мен, а и предлага повече възможности за реализация, сред които открих и нещото, което наистина ми харесва да правя. Леко се бях отчаяла тогава, но след време се оказа, че е било даже по-добре, че така е станало. Може и при теб да е така.

Може да кандидатстваш нещо друго, а пък има хора, които и без висше са успели в други сфери и са си уредили добър живот. Няма смисъл да се отчайваш. Толкова си млада и животът е пред теб, не е станало нищо фатално.

# 38
  • София
На мен ми говори самият общ успех. Това е показател за отношението към ученето като цяло. Каквото и да си говорим, среден успех 4 е нисък, ако имаш такива амбиции.
И аз навремето се бях засилила към ТУ, че и ме приеха. Собствената ми майка ми обясняваше, че не съм за там, че нямам нагласата за инженерни науки. Тогава й се сърдех, сега съм на мнение, че е била абсолютно права. Но вече съм на 40 и имам известен житейски опит.

# 39
И аз мисля,че с диплома 4 няма как да се класира за медицина. Но не е вярно, че за никъде другаде не става. Например в колежа по туризъм във Варна. В много унивеситети баловете са паднали много и трудно набират студенти.
Момиче, човек се чувства объркан с ситуация на избор, но това не означава провал. Имаш много други възможности. Но преди всичко трябва да изясниш за себе си - какво точно искаш да постигнеш?

# 40
Както са ти казали всички - медицината е доста тежка за учене. Може оценките ти по химия и биология да са били високи, но самия факт, че на изпита си изкарала 2-ка показва, че не си била достатъчно добре подготвена за тази тежка специалност. Но винаги има на къде да насочиш желанието си. Не е задължително да бъдеш лекар. Може да се бъдеш фармацефт, стоматолог, ветеринарен лекар, акушер - все неща свързани с това, което обичаш. Не казвам, че там нещата са лесни, но са в пъти по-лесни от това, което искаш. Това, че не са те приели веднага след гимназията не е нещо страшно. Имаш цяла година да се подготвиш и следващата година пак да кандидатстваш. Просто си избери нещо друго.
Успех ти желая и повярвай ми - не си си провалила живота. Ти си едва на 18 години и целия живот е пред теб. Имаш време пред себе си. Просто помисли, преди да се хвърлиш с главата напред. Звучиш, като умно момиче, което иска да постигне нещо в живота си, а това е много ценно.

# 41
При диплома 4,изобщо как ти е хрумнало да учиш медицина?И на теб,не че ти се учи това,а просто по това имаш 6 в дипломата,което за мен е нищо.Всички знаем как пишат оценки в днешно време.Теб те е мързяло да учиш в гимназията,камо ли в университета.Знаеш ли за какво учене става въпрос ?И с какво майка ти е виновна?Плащала ти е уроците ,а накрая имаш 2.Еми да-ще се сърди,защото изобщо не си положила никакви усилия и то се вижда.По биология щом имаш 2,представям си по химия колко си подготвена.И е редно да си намериш работа,защото вече си пълнолетна.Като искаш да учиш ще работиш,ще си плащаш уроците сама и кандидатствай пак-въпреки,че биология и химия не се учат за 6 месеца.Ще ти дам пример-моя братовчедка учи молекулярна биология в Пловдив (завърши и магистър).От 7 до 12 клас ходи на уроци по биология и химия и се подготвяше.Родителите й плащаха,но защото знаеха,че има защо.Взе всички изпити с пълно 6.Дипломата също беше 6.Приеха я в Пловдив,София и Варна в различни специалности.По време на обучението й в университета ученето беше страшно много-много изпити с учебници по 500+ страници.Така,че авторке,за да учиш това ти трябва здрава подхотовка,а не просто да имаш 6 в гимназията.

# 42
  • Пловдив
От друга страна пък и това пет-шест години да се ходи по уроци си е излишно и малко изхвърляне. Година и половина - две (ако чак толкова човек има пропуски) са напълно достатъчни. Личен опит и наблюдения над достатъчен брой познати.

# 43
Остави дипломата. Каква ти е втората матура? Мен с трета матура география с 3 и нещо ме приеха в софийския, така че мисля, че имаш вариант. Дипломата ми е 4,51,така че разликата не е голяма. Никога не съм била прилежна ученичка, софийския не го завърших, но завърших семестриално друг университет и за четири години имам точно две четворки, всичко останало е 5 и 6. Нищо не си провалила, просто това не е твоето нещо. Промени си начина на мислене и не се отказвай. И какво като в Бургас изпита е различен, какво, друга биология и химия ли са измислили?
И между другото логиката ти куца... Решила си медицина, защото само по това имаш 6 в училище. Само че явно не знаеш материала, така че май няма няма смисъл да се пробваш пак медицина.

# 44
Скъпа авторке!!!! Какво говориш бе момиче. 18 годишно момиче което не са го приели веднага медицина. Ще стане другата година. Но!!!! Много силни думи са това,, провалих си живота,, та той едва сега започва. Има много амбициозни родители които приемат неуспеха на детето като личен шамар и обида но това е техен проблем, не твой. Разбира се че ще си догониш мечтата, положи нужните усилия, работи си нещичко квото и да е една година и се готви. То това ти е сега належащо в живота. В момента си много емоционална но се абстрахирай от емоцията от неуспеха и върви напред и прави каквото трябва и искаш. И аз бях така, точно същото ми беше. Само дето не съм мислела че края на света е дошъл. Това НЕ Е нещото заради което да си свалиш главата скъпо 18 годишно момиче. Моля ти се, учи кандидатствай и стани доктор!!! Въпреки майка си и всичко което те възпрепятства. Имай сили и си вдигни задника, избърши сополоте и давай смело напред.

Общи условия

Активация на акаунт