Провалих си живота

• 8 444
  • 192
  •   1
Отговори
# 45
  • Варна
За мен е странно двойка на изпит, за който времето за подготовка е било неограничено и материала е дъвкан през годините.

Така е, и аз това се чудя, още повече че изпитите са тестове, има сборници за подготовка, които ако изкълвеш си вътре, дето се вика. Как изкара двойка при положение, че имаш 6 в дипломата? И не знам какво намесвате общия успех от дипломата, той не е балообразуващ. Само оценките по химия, биология и тези от изпитите
влизат в бала.

Ако държиш да учиш медицина си налягай здраво парцалите и учи реално, а не в стил отбий номера, защото после следването е убийствено, материалът е огромен и труден, изпитите са много, ако сега не можеш да се справиш с два, за които учиш цяла година не знам как мислиш да избуташ следването... Стягай се.

# 46
Общият успех от дипломата може да не е балообразуващ, но показва цялостното отношение към учене, науки, образование. В случая показва липса на особен интерес и на изградена система за учене, която е изключително важна за следване по медицина.
Не казвам в никакъв случай, че момичето е глупаво. Стискам ѝ палци да се съвземе от неуспеха, да си вземе поуките, да избере посока, в която да продължи и да действа. На 18 години животът е изцяло пред нея. Успех!

# 47
  • Варна
И това го има, но айде да кажем, че е хвърлила усилие в двата интересни предмета, пък е неглижирала леко останалите. Обаче след тая двойка на изпит по уж интересен и усилено изучаван предмет говори, че и в тази посока не са хвърлени особени усилия. А предвид, че влизането в университета е най-лесната част... Не знам. Трябва цялостно да си реорганизира представите за нещата.

# 48
Благодаря ви хора, за съветите. Майка ми е категорична, че трябва да се откажа от медицината, въпреки че ми се искаше да опитам пак.. Но нейните думи наистина ми влияят и започвам да се отказвам. Казва ми просто да работя. Говорих с нея, че искам да уча нещо, каквото и да е, просто да уча.. Казва ми, че нямало смисъл и с тази диплома никъде нямало да ме приемат, май е така. Казва ми просто да си търся работа, да забравя за ученето и да не я занимавам повече. Не ми говори, прави ми се на сърдита, крещи ми, срива ме! Не знам какво да правя, депресирах се, по цял ден плача и аз не знам защо и не излизам от стаята си

# 49
Авторке,след този ти пост,вече разбирам защо майка ти говори така.Истината е,че на теб не ти се работи и се надяваш още 4 години да си поживееш.Проблема не е,че не са те приели,а че не ти се работи.Какво означава,че искаш да учиш каквото и да било,само да учиш нещо?Демек “да ме приемат там нещо с 3,да избутвам някак си и да харча парите на родителите си,но да не работя”.Депресията ти не е,защото имаш 2 на изпита,а защото те карат да работиш.Щом искаш да учиш се хвани на работа,изкарвай си пари и опитай пак,но не с парите на майка си.

# 50
Благодаря ви хора, за съветите. Майка ми е категорична, че трябва да се откажа от медицината, въпреки че ми се искаше да опитам пак.. Но нейните думи наистина ми влияят и започвам да се отказвам. Казва ми просто да работя. Говорих с нея, че искам да уча нещо, каквото и да е, просто да уча.. Казва ми, че нямало смисъл и с тази диплома никъде нямало да ме приемат, май е така. Казва ми просто да си търся работа, да забравя за ученето и да не я занимавам повече. Не знам какво да правя, депресирах се и не излизам от стаята си Sad

С това вече не съм съгласна.
Я си събери акъла, помисли с тази диплома другаде дали ще влезеш. Щом искаш да учиш, а не - медицина на всяка цена, това е друго.
Ще учиш, разбира се ! Ако работиш ,без да си опитала, и със съзнанието, че никога няма да учиш, защото не "ставаш", преминаваш към друга катетория хора. Помисли трезво, виж какво ти се учи, и къде можеш да влезеш / но не просто да влезеш, а и да искаш специалността си/ и действай. Мобилизирай се, отчаяние в такъв момент е недопустим.
Майка ти явно много е обидена, но с тези последни заклеймявания, не е права.

# 51
  • Варна
Назад някой спомена стоматолог, акушерка, фармацевт. Няма смисъл, там цедката е същата. От доста години вече акушерките и мед сестрите са също на обучение в медицинските университети и учат 6 години. Напливът е голям. Ненапразно споменах колежите, там се приема с изпит по биология само (поне във Варна) и е съвсем постижимо да се подготви за другата година. Специалностите са добри - рехабилитатор, лаборант, рентгенов лаборант, оптик, санитарен инспектор, помощник фармацевт и още други. Имат потенциал, има бройки и обучението е три години. Отвори сайта на МУ-Варна и отиди да видиш инфото за колежа. Мисля, че все нещо ще ти хване окото.

# 52
  • Варна
Пак ти казвам, дипломата ти няма особено значение. Обаче се хващай и учи здраво. В колежа има страхотни специалности, помощник-фармацевт например е много желана, рехабилитатор също, има и камара други. Обаче искат здраво, наистина здраво учене. Не става просто с "искам", трябва да вложиш усилие, и то сериозно. От теб ще зависи здравето и животът на хората, това са отговорни професии, в които трябва да вложиш душата си. Хубаво си помисли. А майка ти е ядосана, и аз да съм на нейно място и аз ще избеснея. Ще ѝ мине, ама покажи, че полагаш усилия. И си намери работа, така или иначе една година трябва все нещо да правиш, освен да се готвиш за изпит.
Хай,
за Акушерка и Мед.сестра се учи 4 години, не 6. Изпитът е същият като за колежа. Не казвам, че им е леко, нищо подобно. Ни една медицинска специалност не е лека. А за жени цедката е много голяма, факт. Ако беше мъж, лесна работа, чак е обидно. Обаче за жени...

# 53
  • София
Според мен кашата в главата ти е много голяма. Едно е да искаш да учиш каквото и да е, а съвсем друго - медицина. Ако зорът е какво да е, дал Господ университети в България. Разбира се, след това "какво да е" образование, трябва да помислиш и какво да работиш.
Като за начало помисли в каква сфера искаш да се реализираш, имаш ли силите и капацитета за това, а след това проучи какво трябва за приемния изпит.
Според мен бъркаш изначално в отношението, плъзгаш се по метода на най-малкото съпротивление и вероятно не полагаш достатъчно усилия. Ревизирай много добре начина на учене, може там съществено нещо да бъркаш. Нещата с рев и депресия не се получават, трябва да се понапънеш и да излезеш от зоната на комфорт. Успех!

# 54
  • Пловдив
По четири години учат сестрите и акушерките, въпреки че вече се водят към университетите.

# 55
Аз съм майка, винаги съм смятала, че една майка винаги дава най-правилните съвети на своите деца и дори не мога да повярвам, че ще напиша това, обаче в този случай ИЗОБЩО НЕ СЛУШАЙ КАКВО ТИ ГОВОРИ МАЙКА ТИ В МОМЕНТА!!!!! Не знам тя с какво образование е, но явно не е учила след гимназията. Иначе никога нямаше да си помисли да ти даде подобен съвет. Не са те приели от първия път - ГОЛЯМА РАБОТА!!!! Ето един съвет от мен - дай си срок до септември, в който да поровиш в различните университети, да разгледаш различните специалности, да се поинтересуваш за приемните изпити и да решиш КАКВО ТОЧНО искаш да учиш. Но не просто, за да имаш някаква диплома, а да учиш това, което след това ще работиш. Когато вече си решила - действай. Записвай се на курсове, учи и се подготви, както трябва за следващата година. През това време работи, защото ти самата ще се почувстваш по-добре, когато не си зависима за пари /поне за джобни/ от майка се. Ако толкова те е страх от нея може спокойно да не я информираш, че ходиш на курсове и се готвиш за кандидатстване. В крайна сметка не си длъжна. Повярвай ми - много по-добре е да постъпиш по този начин, отколкото да се откажеш от учене и бъдещо развитие, и да седнеш да работиш. Момиче, пак повтарям - живота е пред теб. Хубавите неща тепърва предстоят, а точно в момента си в период, в който трябва да се погрижиш за изграждането на своето бъдеще. Послушай ме - адвоката може да стане продавач /ако се наложи/, но продавача не може да стане адвокат. Така че действай - учи и подреждай живота си

# 56
Малко или много ме утешихте, благодаря ви много, че ви има! Отказвам се от медицината, явно е голям труд там,не е за мен. Май е по-добре да се готвя за мед. колеж, както повечето ме посъветвахте. И отделно да си работя, разбира се.

# 57
  • Варна
Добре, четири години, все тая. Напливът е голям. Аз не разбрах тия шестици дали са от матури по биология и химия или са просто оценки от дипломата. Щото, ако не са от матури, дипломата има значение май. Поне това пише в сайта им.

"Балът за класиране по специалностите „Медицин­ска сестра" и „Акушерка" и специалностите от Медицинския колеж „Медицински лаборант", „Помощник-фармацевт", „Инспектор по обществено здраве", „Рехабилитатор", „Медицински козметик" и „Рентгенов лаборант" се образува като сбор от оценките от ДЗИ по биология и по български език и литература от дипломата за сред­но образование и удвоената оценка от конкурсния изпит тест по биология. При неположени държавни зрелостни изпити се вземат оценките по биология и български език и литература от курса на обучение. Максималният бал е 24.00."

# 58
  • Варна
Професията лекар е и призвание. Дисциплина, хуманност, самоусъвършенстване  за цял живот. Приети отличници губят мотивация при пряк контакт с пациенти, други взимат диплома но никога не осмислят и прилагат  Хипократовата клетва. Критериите за мед. сестри са по - ниски.
Качеството е видно, оглавяваме антикласациите по смъртност и хронични заболявания.

Последна редакция: сб, 06 юли 2019, 17:37 от Viviana91

# 59
  • София
Тази майка е за бой, съжалявам, че го казвам. Какви са тия приказки, че не трябва да се учи? Като не върви биологията, има толкова хубави специалности с химия! Трябвало да работи, дръжки. Що за глупост е това, млад човек да иска да учи, ти да го пращаш на касата в Била! И после цял живот?
Работата на майката е като види, че не става за медицина, да седне да поговори с нея, да разгледат другите опции и да изберат нещо по силите й.
Да не би да сте затруднени финансово и затова така да се ядосва? Може да поработваш почасово и като студентка.

Общи условия

Активация на акаунт