Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Високо TSH...help

  • 4 989
  • 74
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 27
Момичета препоръчайте ми добър ендокринолог за София. Тсх 5,6 и правим опити за забременяване

# 61
  • София
  • Мнения: 6 018
Не правете опити с това тсх преди да го свалите, трябва да е под 2 за забременяване.

Всеки ендокринолог може да ви назначи изследвания и терапия за сваляне на тсх. Аз ходя при Иван Кръстев.

# 62
  • Мнения: 551
Момичета препоръчайте ми добър ендокринолог за София. Тсх 5,6 и правим опити за забременяване
И все пак виж всички хормони и ехография също. Препоръчвам ти лекарите в ендокринологията в Майчин дом.

# 63
  • Мнения: 71
И аз като авторката на темата се притесних доста от високо ТСХ. Веднага след като видях положителния тест се изследвах (в 4 г. с.) и получих резултат 5 :/ Допреди това ди бях на терапия с 25 еутирокс и преди 3 месеца беше 1.59 TSH то. За съжаление или се е вдигнало през тези месеци (от един прекарах ковид) или с настъпването на бременността. С докторката коригирахме дозата и съм вече на 50 и след няколко дни почвам да вкарвам по ден 75, после и по два дни.
За съжаление още ми е много тъпо, че сега във важните седмици хормонът е бил много висок :/ надявам се да няма някакви последствия за бебето Anguished сега трябва 1 месец да чакам уви за да проверя дали е паднал. Има ли някой опит с толкова високо TSh и успешно износване?

# 64
  • над кукувичето гнездо
  • Мнения: 7 307
Може да съм го споменавала, дано не се повтарям. Преди години отложихме старт на ин витро процедура заради високо tsh, някъде над 10 беше. Скоро след това, докато траеше лечението, забременях спонтанно (при констатирано наличие на двустранно запушване на тръбите;). Веднага като разбрах (около 8 г.с.) направих изследване на tsh. Стойността беше над 6. С течение на времето се регулира и си я поддържах в норма. Резултатът е в детската градина и е чудесен, пу-пу.

# 65
  • Мнения: 551
Може да се забременее с високо ТСХ , но може и не или да се стигне до аборт. Според БГ лекарите и повечето е хубаво ТСХ да е до 2-2.5 през вторият месец най - вече  и нататък. Казват , че може да се отрази на бебето - има коментари за умствени проблеми  и т.н. или риск от аборт . Но има жени , които са си изкарали бремеността и с по-високо ТСХ и всичко е било наред . И забременли с по-високо ТСХ.
Следвах един чужд лекар нутриционист и той каза , че това мнение за ТСХ до 2-2.5 отдавна било отпаднало и се счита , че не е вярно , че ще увреди бебето. Тук също бях попаднала някъде на мнение на лекарка , че не е проблем. Но в БГ масово се следва схемата до 2-2.5 . Аз лично съм на хапчета и гледах да си поддържам все пак ТСХ-то под 2 за вски случай.
За тези , които правят инвитро - ТСХ се изследва преди хормоналната терапия , и после чак след + тест , че иначе ще мърда нереално от стимулацията. Също някои лекарства , кафе , чай се пият 2-4 часа по-късно. И ако сте болни , стрес или друго може ТСХ да се размърда . След боледуване трябва да се изчака. Един лекар казва и да не се изследва по време на  цикъл - не знам дали има значение това.

# 66
  • Мнения: 16
Здравейте! Изчетох доста по темата, но бих искала да знам има ли някоя мама, която е била с ниско tsh, т.е. доста под нормата. При последните ми изследвания беше 0,02. През юни разбрах, че съм бременна, тогава изследвах tsh, ft3, ft4, като tsh беше 2,78, а ft4 беше под нормата, тогава започнах да пия л-тироксин, но за съжаление бременността ми се оказа кухо яйце. Сега искаме отново да правим опити, но ме притеснява тази изключително ниска стойност на tsh. Ходих при 2 ендокринолога и според двата нямам нужда от лечение, защото всички други хормони са наред, просто организмът се е пренаситил, така ми го обясниха. Странното е, че дори и след като спрях приема на л-тироксин, стойността продължава да пада

# 67
  • Мнения: 60
Здравейте! Изчетох доста по темата, но бих искала да знам има ли някоя мама, която е била с ниско tsh, т.е. доста под нормата. При последните ми изследвания беше 0,02. През юни разбрах, че съм бременна, тогава изследвах tsh, ft3, ft4, като tsh беше 2,78, а ft4 беше под нормата, тогава започнах да пия л-тироксин, но за съжаление бременността ми се оказа кухо яйце. Сега искаме отново да правим опити, но ме притеснява тази изключително ниска стойност на tsh. Ходих при 2 ендокринолога и според двата нямам нужда от лечение, защото всички други хормони са наред, просто организмът се е пренаситил, така ми го обясниха. Странното е, че дори и след като спрях приема на л-тироксин, стойността продължава да пада

Изследвала ли си ТАТ и МАТ? Това, че ft4 е под нормата не е ок, доколкото знам той е също толкова важен, колкото и tsh. Да ме поправи някой, ако греша, но би следвало колкото по-ниско е tsh, толкова по-високо или поне в норма да е ft4. Само не можах да разбера след кухото яйце tsh пак ли е паднал до тази ниска стойност? Аз съм с Хашимото и имам някаква идея от тези хормони, но твоята ситуация ме озадачава.

# 68
  • Мнения: 16
veni280, Изследвала съм ТАТ и МАТ - всичко е в норма, при последните ми изследвания от 22.12.20г. FT3 e 6,43 (3.10-6.80); FT4 - 18.25 (12.00 -22.00) , TSH -0.02 ( 0.27 - 4.20). През юли ми беше извършен кюртаж, пих л-тироксина още месец след това, като на контролните изследвания беше в норма - 0,65, но след това  TSH продължи да спада без да приемам нищо Frowning1

# 69
  • Мнения: 551
veni280, Изследвала съм ТАТ и МАТ - всичко е в норма, при последните ми изследвания от 22.12.20г. FT3 e 6,43 (3.10-6.80); FT4 - 18.25 (12.00 -22.00) , TSH -0.02 ( 0.27 - 4.20). През юли ми беше извършен кюртаж, пих л-тироксина още месец след това, като на контролните изследвания беше в норма - 0,65, но след това  TSH продължи да спада без да приемам нищо Frowning1
Имам позната с такова ТСХ , чувстваше се зле и така го откри. Оказа се възпалена щит. жлеза - с ехограф се вижда и от изследвания. При нея и CRP бешебвисоко. Ако се чувстваш добре иначе , може пък да се регулира постепенно.
Може да пуснеш йод , вит Д , б12 - в Бодимед , малко е скъпичко. Тези неща Сигридов следи около бременност. Ендокринолозите би трябвало да коментират йод и вит. Д , ако не са ти в норма. Селен препоръчват за щит. жлеза също. Може да изключиш млечни иглутен за малко. За София бих ти препоръчала консултация и ехография при Начев. И ако си боледувала или си в стрес може от това изследванията да мърдат. Пуска се и в чисти дни.

# 70
  • Мнения: 16
veni280, Изследвала съм ТАТ и МАТ - всичко е в норма, при последните ми изследвания от 22.12.20г. FT3 e 6,43 (3.10-6.80); FT4 - 18.25 (12.00 -22.00) , TSH -0.02 ( 0.27 - 4.20). През юли ми беше извършен кюртаж, пих л-тироксина още месец след това, като на контролните изследвания беше в норма - 0,65, но след това  TSH продължи да спада без да приемам нищо Frowning1
Имам позната с такова ТСХ , чувстваше се зле и така го откри. Оказа се възпалена щит. жлеза - с ехограф се вижда и от изследвания. При нея и CRP бешебвисоко. Ако се чувстваш добре иначе , може пък да се регулира постепенно.
Може да пуснеш йод , вит Д , б12 - в Бодимед , малко е скъпичко. Тези неща Сигридов следи около бременност. Ендокринолозите би трябвало да коментират йод и вит. Д , ако не са ти в норма. Селен препоръчват за щит. жлеза също. Може да изключиш млечни иглутен за малко. За София бих ти препоръчала консултация и ехография при Начев. И ако си боледувала или си в стрес може от това изследванията да мърдат. Пуска се и в чисти дни.
Благодаря за изчерпателния отговор! Ще пусна допълнителни изследвания, на ехографията всичко е наред, а иначе наскоро изкарах Ковид, казват, че може и това да оказва влияние.

# 71
  • София
  • Мнения: 6 018
Толкова ниско тсх означава хиперфункция на ЩЖ. Може да няма никакви индикации на ехограф. Трябва да се проследи от ендокринолог, ако не се нормализира, се назначава лечение. Ниското тсх има доста неприятни странични ефекти, колкото по-скоро го оправиш, толкова по-добре.

# 72
  • Мнения: 228
Здравейте, днес по друг повод си пуснах кръвни изследвания и реших да пусна TSH, тъй като правим опити за второ дете и излезе 2,73. Не се пазим от почти година. Имах биохимична бременност през март. Дали тази стойност би попречила на успешното износване на плода? Явно ми трябва терапия, а съм след овулация и ако евентуално съм забременяла, се притеснявам да не се повтори БХБ. Записах се на ендокринолог но първия възможен час е за понеделник, притеснявам се да не е късно Frowning1

# 73
  • Мнения: 551
Здравейте, днес по друг повод си пуснах кръвни изследвания и реших да пусна TSH, тъй като правим опити за второ дете и излезе 2,73. Не се пазим от почти година. Имах биохимична бременност през март. Дали тази стойност би попречила на успешното износване на плода? Явно ми трябва терапия, а съм след овулация и ако евентуално съм забременяла, се притеснявам да не се повтори БХБ. Записах се на ендокринолог но първия възможен час е за понеделник, притеснявам се да не е късно Frowning1
Не е страшно , при пол. тест ще ти дадат хапчета и ще падне ТСХ. А в случаят може и по- рано явно.

# 74
  • Мнения: 75
2.73 не е висока стойност. Ще ти дадат лекарства за сваляне при забременяване. Спокойно.

Общи условия

Активация на акаунт