Детето ми за първи път изпитва гняв! Детето ми за първи път изпитва тъга! Има ли бутон за изключване, за да го натисна и отново детето ми да е радостно, щастливо и спокойно?

За съжаление, нещата не работят по този начин. И ако си мислим, че детето, понеже е малко, не може и не трябва да преминава през целия спектър от емоции, включително и през тези с отрицателен знак, то много грешим. Детето е личност със свои преживявания. И колкото по-рано се научим да откликваме адекватно на подобни състояния, толкова по-малко ще се нуждаем от бутон за изключване.

Всичко започва от разпознаването и назоваването на емоциите. Всичко започва от нашите емоции. Например когато детето е гневно, а ние не знаем какво да правим, можем просто да му кажем: „Чувствам се безсилна, когато си гневен.“ Защото това е истината. А истината освен че е за предпочитане, е в пъти по-ефективна от неглижирането, игнорирането и потушаването на детските емоции само и само за да си спестим неприятна ситуация.

Как да бъдем огледало на емоциите на детето и защо това е важно? От каква възраст да започнем да назоваваме детските емоции? Какви трикове и техники можем да прилагаме, за да научим детето да разпознава и овладява емоциите си? Отговори на тези и други въпроси, както и примери ще откриете в лекцията на Мариана Донкова:
Мариана Донкова е създател на медията за родители „Детето играе“. Педагог с опит в образованието на юноши и възрастни. Вярва, че децата учат най-лесно, когато участват в забавни занимания, които са съобразени с техния темп на развитие, интереси и желания. Затова на страниците на сайта споделя много идеи, които помагат на родителите да играят активно с децата си, да развиват у тях много ключови умения още от раждането и да ги възпитават като уверени и способни личности.

Последна редакция: чт, 02 сеп 2021, 18:15 от Редактор*