Отговори
# 180
  • София
Здравейте. Имам следния въпрос: Личната лекарка ни е дала бележки за имунизации,но е пропуснала да напише данните на едното място. Отгоре пише:
 Настоящата служебна бележка се издава на : ........................../име ,презиме и фамилия по лична карта/,  с ЕГН................./ЕГН(лнч) на пациента

Обърква ме това в скобите"ЕГН на пациента", защото аз не съм й пациент.

Последна редакция: пн, 21 окт 2019, 09:38 от nimfi4ka

# 181
Кой личен лекар си позволява да издаде непопълнена бележка, не знам. Естествено, че горе са твоите имена, а долу тези на детето. Нали, когато ти издава болничен лист за гледане на дете тя ти има данните в компютъра. Можеше да принтира всичко от програмата си директно. И задължително трябва да имаш изходящ номер, иначе не знам дали ще ти го признаят. Някъде ги дават на регистратурата на поликлиниката, при нас сестрата сама ги нанася. Има си софтуер и за това.

# 182
здравейте,има ли значение,че съпругът ми има действаща фирма,ако влизаме в изискванията за доходите?
и за студенти полагат ли се такива?/едното дете е студент/

# 183
Помощта е за деца, до завършване на средно образование, но не повече от 20 годишна възраст. С фирма е трудно, но не невъзможно.

# 184
Благодаря за отговора.А какво променя наличието на фирма...?и проверява ли се това?т.е можеше ли да го спестя примерно?

Последна редакция: вт, 22 окт 2019, 18:14 от nano

# 185
Първото, което проверяват. Моя съседка имаше нефункционираща фирма, с подавани нулеви декларации, още докато са ѝ входирали документите са направили проверка.

# 186
Здравейте, търся я новата бланка за детски  да я разпечатам, но не мога да я намеря. Ще съм много благодарна, ако някой прати линк Simple Smile))

# 187
  • София
Здравейте. Аз съм с един малко по-специфичен въпрос. Подадох за детски надбавки сега октомври, като бележката ми за доходи е от 10.2018-09.2019. На работа бях до 02.09.19, след което съм на борсата и получавам обезщетение за безработица. От социално подпомагане ми поискаха документ от предната ми работа,че не съм взела обезщетения при прекратяване на трудовия ми д-р ,което е така. От работата ми са издали бележката, писали са,че не съм взела обезщетения. Но сега края на октомври ще получа диференцирано заплащане за миналата година(учител съм и ни се полага такова заплащане). И счетоводителката ми написала в бележката,че ще го получа и това. Още не съм ходила пак до социалните, но си мисля,че ще ме накарат да извадя нова бележка, в която да е включено и това диференцирано заплащане..та въпросът ми е имат ли право да ми искат такава нова бележка, при положение,че парите ще получа сега към края на октомври? Парите, които ще получа няма да ми се отразят на това да взимам детски, въпросът е, че ще ме разкарват още..мисълта ми е мога ли по аргументиран начин да им откажа да ходя за нова бележка за доходите..

# 188
  • София-Младост
Не би трябвало. Този доход, получен през м.10 ще влезе догодина в изчисленията, когато 12 месеца са от 10.2019 до 09.2020.
Аз бих настоявала да приемат документите, чакаш заповед и ако е отказ имаш право да обжалваш.

# 189
  • София
Ала-Бала, благодаря ти!

# 190
Здравейте, изчетох цялата тема от край до край. Благодаря на момичетата, които се отзовават на въпросите! Получавала съм детски надбавки преди повече от 10 години за кратък период, но си спомням, че тогава искаха и доходите на бащата, без значение, че нямаме брак и сме на различни адреси по документи. Доколкото разбрах от всичко прочетено, вече не са необходими неговите доходи. Все още се водим на различни адреси и нямаме брак, но пък живеем заедно.Не ми се иска да лъжа, че не живеем заедно. Дори и с неговите доходи, доходът за 12 м. назад на член от семейството е по-малко от 500 лв., обезщетението ми за безработица приключи преди 1 година. Т.е аз от 1 година нямам никакви доходи, защото не работя. Моля, посъветвайте ме дали да декларирам доходите на бащата? Предварително благодаря!

# 191
Не е нужно, по принцип, в случая, да декларирате доходите на бащата.
И в двата случая ще се класирате.

# 192
  • София-Младост
Ако сте на едини същи настоящ адрес се декларират доходите и на бащата.

# 193
  • София
Когато имам изплатени болнични в периода на 12 месеца, тях ги попълвам в графата Временна нетрудоспособност,нали така?
45  дни преди раждане и последващите болнични са в графа обещетение за майчиство,така ли е?
Тези данни са вписват в декларацията,която ще ми дадат нали?

# 194
Здравейте, изчетох цялата тема от край до край. Благодаря на момичетата, които се отзовават на въпросите! Получавала съм детски надбавки преди повече от 10 години за кратък период, но си спомням, че тогава искаха и доходите на бащата, без значение, че нямаме брак и сме на различни адреси по документи. Доколкото разбрах от всичко прочетено, вече не са необходими неговите доходи. Все още се водим на различни адреси и нямаме брак, но пък живеем заедно.Не ми се иска да лъжа, че не живеем заедно. Дори и с неговите доходи, доходът за 12 м. назад на член от семейството е по-малко от 500 лв., обезщетението ми за безработица приключи преди 1 година. Т.е аз от 1 година нямам никакви доходи, защото не работя. Моля, посъветвайте ме дали да декларирам доходите на бащата? Предварително благодаря!
Аз бих декларирала доходите на бащата. След като вие самата нямате никакви доходи, от какво живеете? Подавайки документи до социалните, да не решат да се "самосезират", че децата ви са в риск?

Това си е моя интерпретация, но помислете малко. Щом живеете заедно... И попълвайки декларация с невярно съдържание, че сама отглеждате децата, носите и наказателна отговорност. Не си създавайте сама неприятности.

Общи условия

Активация на акаунт