Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 25 юли 2019, 17:20 ч.

За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 18 884
  • 470
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 7 158
Изядох две , уврели са.Не съм се замисляла преди въпроса тук, но пък е млада ,така обичам ,после не я поглеждам.Наистина след дни ще иска повече.Което ми говори да обирами  прибирам,тя бързо презрява.

# 46
  • Мнения: 1
Къде може човек да намери маруля романа (кос) [във Варна]?
Първо ми отне час да го преведа на български (Römersalat/römischer Salat/Romaine lettuce), а след това цял ден по магазините и пазара да намеря такава.
Това е тип маруля, която е по крехка и хрупкава от зелената салата. Искам да направя салата Ceaser с нея. Къде мога да намеря такава маруля или с каква друга мога да направя салатата (ще се получи ли със зелена салата или айсберг?)

Благодаря предварително ужасно много на всички.

# 47
  • Мнения: 2 491
За баницата с кори на сач - аз правя такава баница с кори, които купувам на кг и са като тези на сач. Правила съм я много пъти и я хванах как става най-добре. В никакъв случай не слагам кисело мляко в плънката - колкото е по-течна плънката се разводнява в корите и баницата става глетава. За плънка слагам само яйца и сирене - по едно яйце на кора плюс още едно и повечко сирене. Освен това тези кори искат и повече мазнина - разтапям масло и олио и мажа обилно всяка кора, тука не минава с поръсване тук там. Също спазвам и това да не нареждам корите много сбити една в друга - също става глетава баницата. Трябва да са по нашироко разположени в тавата. Накрая, това което ми остане от плънката го разбивам хубаво, слагам мазнина, ако ми е останала или добавям още, слагам 1-2 лъжици брашно и малко вода, да стане хубава гъста каша. Със силиконова лопатка я размазвам тънко върху баницата. Пека я 40 минути на 180 градуса или 160 с вентилатор.

# 48
  • София
  • Мнения: 8 195
Къде може човек да намери маруля романа (кос) [във Варна]?
Първо ми отне час да го преведа на български (Römersalat/römischer Salat/Romaine lettuce), а след това цял ден по магазините и пазара да намеря такава.
Това е тип маруля, която е по крехка и хрупкава от зелената салата. Искам да направя салата Ceaser с нея. Къде мога да намеря такава маруля или с каква друга мога да направя салатата (ще се получи ли със зелена салата или айсберг?)

Благодаря предварително ужасно много на всички.
Айсберг!

# 49
  • под тепетата
  • Мнения: 3 322
Довечера сме канени на барбекю и естествено ще има мръвки. Имам крехки патладжани, но от черните. Ако сложа на барбекюто нарязан на филийки патладжан, трябва ли да го изкисвам във солена вода предварително, някаква марината да използвам ли? 

# 50
  • Sofia
  • Мнения: 14 674
Да,трябва да се изкисне,иначе ще горчи.

# 51
  • под тепетата
  • Мнения: 3 322
Благодаря, Doli!

# 52
  • Мнения: 1 552
Като сте на тема патладжани, как се пекат целите, какво им се прави, за да се махне горчивото?

# 53
  • Мнения: 2 491
Пекат се на котлон или във фурната цели, след това се обелват и се слагат в цедка, за да изтече горчивината. Накрая може леко да ги измиеш.

# 54
  • Мнения: 1 071
Никога не съм киснала патладжани, а хапванме често.

# 55
  • Мнения: 1 104
И аз във фурната цели ги пека и след това в цедката, последно обаче ми гръмна патладжана докато се печеше, но това е за друга тема Grinning

# 56
  • Мнения: 1 552
Благодаря Ви!
Още един въпрос: на скарата може ли да се пекат!?

# 57
  • под тепетата
  • Мнения: 3 322
Може, баща ми редовно пече за кьопоолу.

# 58
  • Мнения: 17 633
За да не гръмне във фурната патладжана се набожда с вилица или нож.

# 59
  • София-Младост
  • Мнения: 16 376
За горчивината е малко индивидуално...от няколко години имамчувството, че сортовете са такива, че вече не нагарчат.
Пека във фурната, или върху решетката или в тава в/у хартия.
А така цели пък никога не съм ги киснала.

Общи условия

Активация на акаунт